Vent på os!          Vent på mig! Bror        Det går noget langsomt Ene buske ved Hovs Haller i Sverige       

Hvad en Svensker lærte mig om enebær, som man selv plukker, hvis ikke snapsen skal smage af terpentin
Frugten af ene busken - Juniperus communis - er faktisk ingen bær men en kogle. Det første år er de er grønne, det andet år er de mørkeblå. Det er kun de mørkeblå bær man bruger, de grønne har en stærk terpentin agtigt smag.

Bærrene høstes i september og får lov til at lufttørre i nogle dage. Stød dem forsigtigt i en morter uden at knuse dem, og hæld dem i en flaske. Hæld alkohol på, så det dækker, og lad dem stå i en uge. Se jævnlig efter hver dag, om det er nødvendigt at hælde mere alkohol på, da bærrene suger alkoholen til sig. Fyld igen for at dække bærrene. Når ugen er gået, si blandingen, ikke filter. Lad essensen stå i en måned, så den klarer og et bundfald dannes. Dekanter essensen forsigtigt over i en smuk flaske og bland med vodka til en behagelig smag. Det minder om Gin.

Der dannes en olieagtig hinde på overfladen af snapsen i flasken, så man skal ryste flasken, før der serveres. Det er grunden til, at man ikke må filtrerer gennem et kaffefilter, da de æteriske olier vil sætte sig i filteret.

 

ADE Pocket Scales TE 1700 Fred vægt
ADE Pocket Scales TE 1700 Fred vægt
Indkøb af en ADE Pocket Scales TE 1700 Fred vægt
Jeg var forbi Kop & Kande i Næstved Centeret og fandt denne vægt til 149,00 DKK. Den måtte jeg eje. Den har en skala 0,01 gram og en max vægt grænse på 100 gram. Beskyttelseslåget, som ses på det underste billede, kan bruges som vejebeholder til krydderurterne. Låget vejer 24,40 gram. Vægten bruger 2 batterier CR2032 og 15 mA i strøm. (Med eller uden lys ???).

Der er naturligvis en TARA funktion og en on/off knap for det indbyggede lys til displayet.

Indbygget "Unit" funktion for:

g = Gram - almindeligt anvendt for os med krydderurter
ct = Carat - for juvelerer
gn = Grain - kendt af fluefisker, vægten på fluelinen
oz = Ounce - guld angives i ounce
ozt = Troy ounce - se nedenfor
dwt = Penny weight - se nedenfor

Nogle af disse vægtenheder anvendes almindeligt i smykke og tandpleje i Danmark. Det er en international vægt, dog ingen manual på Dansk. Kun Tysk - Engelsk - Spansk - Fransk - Italiensk og Polsk.

Jeg vejede 10 stk. nelliker til 0,77 gram og 12 stk. til 1,05 gram. Kan anbefales.

 
Jeg vil vise nogle flasketyper, henkogningsglas og essensglas, som jeg bruger i snapselauget.
wa 1 liter glas med låg
Det er disse 1 liter glas med låg, som jeg bruger til udtræk. Jeg har valgt denne metode: Urter, frugt og krydderier blandet i alkohol.

 

Swissgold guldfilter
Swissgold guldfilter
Indkøb af Swissgold guldfilter
Jeg har længe været utilfreds med at bruge papirs kaffefilter til filtrering af kryddersnaps af flere grunde. Alt efter, hvad man filtrerer, stopper kaffefilteret til, så man må bytte kaffefilter. Det bevirker, at man taber megen god vodka, da papir suger megen væde.

Jeg søgte derfor på nettet efter "Filtreringssi" og flere muligheder kom op. Jeg hæftede mig ved "Kaffeagenterne" og fandt denne Swissgold guldfilter til 199,00 kr.

Jeg tror også, at man får flere smagsstoffer med i sin kryddersnaps, da Swissgold guldfilter ikke opsuger æstetiske olier. Mange af disse olier vil sætte sig i papirsfiltre og jo flere papirsfiltre man bruger, jo flere smagsstoffer vil gå tabt. Swissgold guldfilter kan bruges flere gange og skal blot renses i varmt vand. Kan også gå i opvaskemaskinen om nødvendigt.

Jeg har bestilt en og vil komme med en kommentar, når den er afprøvet.

 

Philips saftpresser
Philips saftpresser
Indkøb af Philips saftpresser
Jeg har længe efterlyst en presser eller centrifuge til at få den sidste saft og vodka ud af pulpen på kryddersnapsene. Derfor søgte jeg på nettet, hvilke muligheder der var. Alle nye "juicer" kostede en formue. Brugte på diverse sider lå mellem 200,00 kr. og 400,00 kr. Det var en mulighed. Men da jeg besøgte den hjemmelige genbrugsforretning, fandt jeg en Philips saftpresser mærket med 150,00 kr. Det var sagen. Jeg kom til kassen og de fortalte mig: "I dag er det halv pris". Hvor heldig kan man være.

Juicern er renset og afprøvet på frugt, virker upåklageligt. Dog mangler jeg at afprøve den på kryddersnapse, da de endnu står og trækker.

Jeg vender tilbage med resultater i begyndelsen af 2018.

Her er så resultatet: Det virker upåklageligt, MEN sikken en rengøring efter hver centrifugering. Det gider jeg ikke. Ved stordrift er det OK, men jeg har fået en ny ide, se her min Presse Pistol.

 

Beretning om en tur til Nordjylland
Jeg, som medlem af BMW SNAPSELAUG, besøgte Nordjylland i uge 48 og 49. I den forbindelse gjorde jeg nogle lokale besøg i klitterne, ved Ellinge Å og på Hirtshals Museum. Det er særlig beretningen om Signe Hansen - "Bjeskens Dronning" - og om hendes passion for bjesken, hvor hun udviklede Klitbjesken, som har fået en særlig kulturhistorisk betydning for Hirtshals, som jeg vil berette om.

Jeg ankom til Hirtshals museum tirsdag den 5. december 2017 for at finde en god julebjesk. Christian Støve som er museumsinspektør på museet tog godt imod mig og fortalte en del om museets mangeårige liv og anekdoter. Jeg fik også lavet en kort-film fra mødet med Christian, som jeg gerne vil upload på siden, hvis det er muligt, ellers kommer den på You Tube.
Signe Hansen og Hirtshals Museum
Signe Hansen og Hirtshals Museum
Et besøg værd for snapsenørder

Hirtshals Museum om Bjesk se videoen på

YouTube

Videoen optaget af Dan Madsen december 2017
Han gennemgik bjeskens tilblivelse og om de forskellige krydderier fra områdets klitter, som både Signe Hansen og Hugo Nielsen var mestre i at fremtrylle, det var vældigt interessant at høre om. I den times tid jeg opholdt mig på museet, blev jeg sandelig en del klogere om, hvordan man laver en god klitbjesk.

Derudover medbragt jeg en hel flaske Brøndums Klar snaps, som jeg fik lavet til en ganske dejlig "Stygge Krumpen" bjesk. Det kan laves for 30 kr., som indgangs billetten til museet koster.

Det kan varmt anbefales til andre snapsenørder, at de tager sig tid til et besøg på Hirtshals Museum, som er et smukt og hyggelig sted, hvor Signe Hansens ånd bære en rundt i Klit Bjeskens herligheder.

Tekst & Foto: Madsen

 

Signe Hansen og Hirtshals Museum
Folderen, som fås på Hirtshals Museum, beskriver 7 essenser ud af mange, som Signe Hansen har beskrevet i sin Bjeskbog: ISBN 87-986996-3-6

 

Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe


Jeg har lavet et "Skafot", hvor flaskerne kan stå på, når snapsen skal dekanteres. Det kan gøres uden, at bundfaldet følger med. Skafottet er fremstillet i 10 mm X-finer og limet sammen med hvid snedkerlim. Madsen har lavet skafottet efter tegning fra Walter. Tegning med mål ses på det underste billede.

Den elektriske luftpump er fra HN med bestillings nr. 6268 og koster 89,00 kr.

Slangerne er af silikone med mål Ø 4/6 mm 5 meter vare nr. 038528 og koster 104,00 kr. på nettet hos Frederiksen.

De hvide plastrør er fra fødselsdagsflag købt forskellige steder (Rema 1000 - Brugsen - ?), men se efter, at røret er 4,2 mm tyk udvendig, så de passer til slangen. Jeg har set rør på 3,9 mm og 5,3 mm (papirflag 10 stk. 10,00 kr.) og 6,5 mm (plastflag 10 stk. 20,00 kr.)

Når plastrøret skal bukkes indsættes en isoleret kobberledning (installations ledning), og plastrøret stikkes ned i kogende vand. Buk forsigtigt røret med hænderne - brug handsker - og når buen er korrekt, holdes den på plads medens den sænkes ned i koldt vand.

Der bores to 4,2 mm huller i den kapsel, som passer til flasken (bor Ø 4,2 mm fra XL-Byg). Den viste flaske er vodka fra Netto. Kapslen er fra Rynkebys Ingefærshot, da den har silikone pakning indvendig. Plastrøret til luftpumpen tætnes med to komponent epoxy (rød type). Plastrøret til modtager flasken tætnes med en 4 mm O-ring på over- og undersiden.

Når det lange plastrør er stukket gennem kapslen, opvarmes enden forsigtigt med en varmeblæser, og enden klemmes sammen med en fladtang, så siderne svejses sammen. Øv dig først for plastrøret smelter hurtigt, hvis varmen bliver for høj.

Den svejsede bund rettes pænt til med en skævbider og ca. 1 cm fra bunden skæres et v halvt igennem plastrøret, så der bliver et hul på 2 til 3 mm, (brug en skalpel).

Monter den elektrisk luftpumpe på bunden, som vist, med 5 cm bred velcrobånd (burrebånd).

Pumpens tynde studs klippes af, så den passer til plastrøret på 4,2 mm. Studs og plastrør holdes sammmen og tætnes med krympeflex fra Biltema. Til slut afprøves dekanteringsapparat, fyld vand i flasken, skru låget på, sæt slangen ned i modtager flasken (jeg bruger en karaffel på 3/4 liter), tænd for pumpen. Pumpen vil nu danne overtryk i flasken og vandet begynder at løbe. Så snart vandet løber ud i modtagerflasken, kan pumpen slukkes.

Alternativ vil være at vende pumpe tilslutningerne om og suge modtagerflasken tom for luft, men så skal denne flaske gøres helt lufttæt med en gummi prop. I proppen skal der så være to huller, og det skal der også være i flasken med snaps, for ellers dannes der undertryk i flasken efterhånden snapsen løber ud.
Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe
Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe

 

De 4 Vodkaer som jeg bruger: Netto, Rema, Aldi, Lidl
De 4 Vodkaer som jeg bruger, er enten fra
Netto, Rema 1000, Aldi eller Lidl

Hvordan laves vodka?
De 4 Vodkaer som jeg bruger, er enten fra Netto, Rema 1000, Aldi eller Lidl
Netto: OLIOFSKA 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 4 gange. Importeret fra Fauconnier i Frankrig, som blandt andet laver Polsk Vodka. Hvad vodkaen er lavet på vides ikke, men formentlig korn. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,33.

Rema 1000: POLSKEY VODKA 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 2 gange. Fremstillet af Polini Group Italia SRL. Vodkaen er fremstillet på hvede. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,33.

Aldi: ZARANOFF 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 3 gange. Fremstillet af Rola Likörfabrik, Rottenburg i Tyskland. Vodkaen er fremstillet på sukkerroer. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 5,66.

Lidl: RACHMANINOFF 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 3 gange. Fremstillet i Tyskland. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,00.

Jeg har i dag søndag den 14. januar 2018 smagsprøver på de 4 Vodkaer, som jeg bruger. Prisen er ens, så jeg vil prøve, hvilken vodka som skal bruges. Som udgangspunkt er en vodka bedst, når den destilleret flere gange. Derfor burde OLIOFSKA være den bedste. ZARANOFF og RACHMANINOFF på en delt anden plads og POLSKEY VODKA på en tredje plads. En anden faktor, som også spiller ind, er de råvarer, som vodkaen er lavet på. Jeg får se. Resultat:

OLIOFSKA og POLSKEY VODKA delt 1. plads, RACHMANINOFF 2. plads og ZARANOFF 3. plads.

 

Min Presse Pistol
Min Presse Pistol
Min hjemmelavet "Presse Pistol" efter princippet "Fuge pistol"
Nu var jeg træt af at vaske saftpresseren af, hver gang jeg lavede en kryddersnaps. Derfor fik jeg den ide at lave en lille "Presser" til ca. 300 ml urter/frugter/bær, som var let at rengøre efter hvert pres. Så da jeg så min fuge pistol til silikone i værkstedet, fik jeg idéen.

I Biltema købte jeg: Fugepistol varenr. 192796 til 19,90 kr., 10 stk. mundstykker varenr. 364835 til 12,90 kr. og en tesi varenr. 850069 til 17,90 kr.

I Jem & Fix købte jeg: PP afløbsrør i grå Ø 50 mm x 25 cm til 15,95 kr., PP prop Ø 50 mm til 6,95 kr. og PP prop Ø 40 mm til 6,95 kr.

Afstandsstykket blev fremstillet af et gammelt nylon skærebræt på 6 mm. 2 ringe blev boret ud med et kopbor og limet sammen.

Start med at skære rør Ø 50 mm af i den side hvor gummipakningen sidder t.v. Mål herfra længden på røret til 20,4 cm og skær af. Brug en skærekasse for det er svært at skære lige i rør. I prop Ø 50 mm bores et hul, der passer til mundstykket, her 17 mm. Flappen på mundstykket skæres af og limes sammen med proppen med en 2-komponent lim. Rød araldit. Tesien klippes ren i en højde, der passer ind i proppen. Den lille prop Ø 40 mm saves fri af røret, så den kan bruges som trykstempel for fuge pistolen. Nylon ringen tilpasses til fuge pistolens diameter og hullet til mundstykket.

Jeg har afprøvet min Presse Pistol og er kommet til dette resultat: 70 g krydderurter - en blanding af rødder, stængler, blade og frugt trak på en 70 cl flaske vodka. Blev siet og resten fyldt i pressen. Der kom 7 cl vodka ud, det er 10 %. Jeg fik total 66,5 cl kryddersnaps. Svind på 3,5 cl eller 5 %. Uden Presse Pistol ville svindet være 10,5 cl eller 15 %. PP beholder vejer 98 g (uden fugepistol), og er let at rengøre. Det kan kun anbefales at lave sin egen "Presse Pistol", når svindet kan reduceres med 1/3 del.

 

one.com
Tilmeld dig one.com og tjen 50 DKK.