I try to write this page in English with Google translator. Click the English version and see the result. Note that the English page is under construction and therefore not finished yet. I need to read the proofs of the page.

Er en havørreds "Konditionsfaktor" Fup eller fakta?

Her kan du udregne "Konditionsfaktoren" for din havørred, beregnet efter Fultons formel. Fulton arbejder med værdier mellem 1.00 og 1.20 for opgangsørreder. Vil du læse mere om konditionsfaktor, så gå ind på dette website: R. Piil. Den beskriver lidt om, hvorfor ørreder og laks har forskellig konditionsfaktor alt efter levestederne.

De to hjemmesider gælder fortrinsvis for havørreder. Laks er som regel længere per vægtenhed. Du kan godt bruge beregningen, men du får lavere tal, og så er kommentarerne ikke helt korrekte. Typiske værdier for opgangslaks er mellem 0.90 og 1.10. Beregninger på mere end 50 laks fra Varde Å viser et gennemsnit på 0.95. Det bliver interessant at se, hvad konditionsfaktoren vil være, når alle 130 laks er fanget.

På billedet til højre finder du en tabel over havørreders vægt i kg samt den normale længde i cm. Den yderste kolonne til højre viser konditionsfaktoren på havørreden, når det er en opgangsfisk. Naturligvis er der variationer i konditionsfaktoren alt efter, hvor havørreden har levet og indtaget sin føde. De store "sildeæder" får en høj konditionsfaktor.

Klik på billedet for Vægtbestemmelses formel.
Vægt i g Længde i cm Konditionsfaktor
Røgeovnen klædt i sne
Røgeovnen klædt i sne

Indtast fiskens vægt i g og fiskens længde i cm. Brug decimal punktum, hvis du skal være så nøjeregnende.
Tryk herefter på "Beregn Konditionsfaktor". Måleenheden er gram per cm³ * med en konstant (100).
Vægt i g
Længde i cm
Konditionsfaktor
Kommentar til fiskens "Konditionsfaktor". Skal ligge mellem 1.00 og 1.20

  Prøv selv på dine egne fisk og se, om du er enig heri.
Lad mig bringe et eksempel på en god havørred på 5,5 kg og 77 cm lang. Konditionsfaktoren er 1.20. Det er en havørred i meget god stand, som er værd at koldrøge. Når denne havørred har været oppe at gyde, og du så fanger den, vil dens konditionsfaktor ligge på 0.99. Da længden er konstant, må det være vægten, der er gået ned til under 4,5 kg. Altså har havørreden tabt over 20 % i vægt. Den har tabt proteiner er løs i kødet, og ikke værd at spise. Bør genudsættes så du kan få glæde af den til efteråret. Den vil så veje 9,1 kg og 91 cm lang og med samme konditionsfaktor som før 1.20.

Det er Fakta!
Tilbage til siden, hvor du kom fra.