Siden med Bjesk, Kryddersnaps og Rumtop er lige begyndt

I am writing this page in English with Google translator. Click the English version and see the result. Note the English page is under construction and therefore not finished. I need to read the proofs of the page.

Har du brug for en kryddersnaps til din fisk? Så vælg din favorit opskrift her og tast 'GO' Velbekomme                                                                                                                                                                

Når man skal til at blande sine kryddersnapse, er det nødvendigt at anskaffe sig nogle "værktøjer". De vigtigste er en god vægt, som kan afveje med et grams nøjagtighed. Gode målebæger - måske i metal - som kan tåle en varmeplade. Tragte i flere størrelser og dråbe pipetter. Naturligvis skal man også have opbevaringsbeholder til sin snaps, men det kommer jo helt naturligt, efterhånden man får købt nogle flasker. Der findes nogle gode æblemost glasflasker med stort hul, så det er muligt at komme krydderierne ned i flasken og hælde sin snaps på. For store krydderi emner kan et syltetøjsglas med skruelåg være velegnet. For mindre glasflasker (200 ml) har jeg fundet en med Matilde Cafe Choco-Milk med skruelåg. Snapse med bitterstof kaldes ofte bitter eller bjesk. Sidste nyt: Netto og Rema 1000 har Polsk Vodka 37,5 Vol % til 58,00 kr. Så det er det jeg køber. Mange steder i opskrifterne er der anført 40 Vol %, og det bliver nok ikke rettet.

 

En god "Hostesaft" til slimet hoste
Næste ned

Ingredienser til hostesaft

30 g Dansk Honning. Gerne lynghonning
15 g ren glycerin (Fra apoteket)
1 cl citronsaft
4 cl Brøndums Snaps 40 % volume
5 dråber Eukalyptus olie el. Mynte olie
1 dl Rynkeby solbærsaft

Tilbehør:
200 ml ren flaske (choco milk)
1 dl metalskål
1 lille dråbe pipette

Alkohol test: Prøv din alkohol promille her.
Opskrift Nr. 1
En god hostesaft til produktiv hoste
En god hostesaft til produktiv hoste
Forventet alkohol > 8 % vol
Fremgangsmåde uden ansvar

Brug en lille metalskål på 1 dl til at opvarme honning og glycerin i. Det må ikke blive for varmt (max 30 °C), men skal blot smelte sammen. Køl lidt af og bland snaps og citronsaft i. Dryp 5 dråber Eukalyptus i og rør rundt. Hæld det op i en ren - steril - flaske på 200 ml. Blandingen du har lavet fylder ca. 100 ml, og den fortyndes nu med ca. 100 ml solbærsaft.

Alkoholindhold i alkoholiske drikke kan udregnes med denne formel: alkohol [ml] = mængde [ml] * Vol. %. En flaske snaps giver således 700 ml * 40 % = 280 ml. Eller 280 * 0,789 = 221 gram alkohol. Én genstand er lig med 12 g ren alkohol (ethanol CH3CH2OH), og i en 40 % vol. Brøndums Snaps er der 221/12 = 18,4 genstande, hver på 70/18,4 = 3,8 cl snaps. Glycerin er også en "sukkeralkohol", som er med til at forøge alkohol procenten i hostesaften? Der er 16 ml alkohol i 200 ml af hostesaften. Det giver en 8 % vol. styrke.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Valnøddesnaps
Næste ned

Ingredienser til valnøddesnaps

6 grønne umodne valnødder
1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %
eller
1 fl. Brøndums Snaps 40 %

Tilbehør:
1 tom og ren flaske med stort hul
i halsen. Æblemost flasker er velegnet.

Det er vigtigt, at flasken kun fyldes halvt op, brug derfor 2 flasker til 1 flaske snaps. Det er et krav, at der kommer ilt til blandingen, for at udvikle sig korrekt. Valnøddesnaps, der lagres i 5 år, skal være i en flaske med korkprop - Cognac flaske.
Opskrift Nr. 2
Valnøddesnaps
Valnøddesnaps
Valnøddetræ
Fremgangsmåde uden ansvar

Valnødderne plukkes i den sene sommer - ultimo juli primo august - mens de stadig er helt grønne. Jeg bruger seks stykker, som skæres i kvarte og trækker i 1 flaske vodka eller snaps. Efter få dage bliver snapsen helt brun - nærmest sort. Kig gerne til snapsen en gang om ugen med skruelåget taget af, for derved kommer der lidt ilt ned i flasken. Valnødderne fjernes ved Juletid og snapsen filtreres. Flasken skal stå mange måneder endnu for, at bundfaldet skal sætte sig. Valnøddesnapsen er først drikkelig efter et år, men 5 år senere begynder den at blive god som en Fransk Cognac. Om valnøddesnapsen skal fortyndes, er vel en smagssag. Bruges den som Cognac efter 5 år, fortynder jeg den ikke. Men hvis den bruges før maden som en aperitif, er det en god ide at fortynde snapsen ved Juletid med en ekstra flaske snaps af samme mærke, som blev brugt til udtrækket. Men læs Mads Madglad for flere gode indput.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Slåensnaps
Næste ned

Ingredienser til slåensnaps

300 g slåen
1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %
eller
1 fl. Brøndums Snaps 40 %

Tilbehør:
1 tom og ren flaske med stort hul
i halsen. Æblemost flasker er velegnet.

Sødmen i slåensnapsen kommer frem, når bærret har fået frost, derfor spiser fuglene dem først, når der har været frost.
Opskrift Nr. 3
Slåensnaps
Slåensnaps
Slåen busk
Fremgangsmåde uden ansvar

Slåen vokser mange steder i Danmark, fortrinsvis i skovbryn og krat, hvor jordbunden er fugtig. De små blå-sorte blommeligende bær modnes sidst i oktober først i november. Efter nætter med frost kan de plukkes og bruges til vinfremstilling eller som her kryddersnaps. I Danmark kommer frosten sent, så derfor plukker jeg mine bær på højdepunktet og lægger dem i fryseren nogle nætter. For hvis man venter for længe, med at plukke bærrerne, spiser fuglene dem.

Bærrerne prikkes med en nål, kommes i flasken og overhældes med snaps. Sættes koldt og mørkt og glemmes for de næste 6 måneder, hvorefter bærrerne tages bort og snapsen filtreres. Lad flasken stå nogle måneder endnu for at bundfaldet skal sætte sig. Farven er orange-rød og snapsen smager lidt bitter-sød.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Myntesnaps med en "Twist" af Chilipeber
Næste ned

Ingredienser til myntesnaps

10 pæne stilke med blade af planten
eller
½ l grønne blade af planten
½ til 1 rød chilipeber - flækket
1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %
eller
1 fl. Brøndums Snaps 40 %

Tilbehør:
1 tom og ren flaske med stort hul
i halsen. Æblemost flasker er velegnet.

Myntesnapsen får en flot gul-brun farve og mynten smager godt igennem i snapsen.
Opskrift Nr. 4
Myntesnaps
Myntesnaps
Mynte planten
Fremgangsmåde uden ansvar

Mynte planten findes i Danmark med mange arter, men den jeg bruger, har jeg selv i haven. Den blev indkøbt som en lille krydderiplante og sat i bedet med de andre krydderiplanter. Den skal holdes "nede" for ellers kvæler planten de andre planter i bedet. Jeg bruger mynten til to ting: Myntegele til lammesteg og myntesnaps til en opkvikker - giver luft i næsen, hvis den er tilstoppet. Min plante er Pebermynte på latin Mentha-Piperita, for det ligner den på bladene og blomsterne.

Omkring Sct. Hans tager jeg de bedste stilke og fylder dem i en ren æblemost flaske - så mange som muligt - hælder en flaske snaps på og lader det trække max. 14 dage. Chilipeberen trækker kun i 7 dage. Derefter filtreres myntesnapsen og kommes tilbage i den oprindelige snapseflaske. Den kan drikkes straks, men vinder noget efter et par måneders lagring.

Jenn har skrevet til mig og gjort opmærksom på de mange varianter af mynte, som findes, og fortæller om de gode egenskaber mynten har på krop og sjæl. Der er også nogle ekstra opskrifter med mynte. Læs selv Jen Reviews.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Rompot - Rumtopf
Næste ned

Ingredienser til en god Rompot

700 ml Stroh Rom 54 (54% alkohol)
200 g Danske jordbær
200 g Danske hindbær
200 g Danske ribs
200 g Danske solbær
200 g Danske sure kirsebær uden sten
200 g Danske brombær
265 g Perlesukker

Tilbehør:
3 l henkogningsglas

Bærene kan kommes i glasset efterhånden som de modnes i den Danske sommer. Delmængder af sukker og rom hældes på efterhånden, som bærrene kommes i glasset. Hvis du ønsker en meget sød Rompot, kan du gå op til 500 g sukker.
Opskrift Nr. 5
Rompot - Rumtopf
Rompot - Rumtopf - Med Stroh Rom 54
Saften er filtreret og bruges til dessert

Find vandindhold i bær her
Fremgangsmåde uden ansvar

I rene glas kommes de første bær i bunden og en delmængde (her 1/6) sukker strøs over. Rom hældes på indtil bærrene er dækket. Dette gentages efterhånden, som bærrene modnes i din have. Når alle bær (her 6 slags) er kommet i glasset, skal det sidste sukker strøs over og den resterende del af rommen hældes over, så det dækker med ca. 1 cm.

Glasset lukkes og stilles mørkt og koldt indtil Juleaften. Nu kan du servere en god Rompot til din risalamande. Alternativ er at lade noget af saften bundfælde og bruge denne som tilbehør til en dessert - æblekage, is og andet godt. Se billedet TV.

Andre bær kan naturlig også bruges - blommer, stikkelsbær og blåbær - men hvis bærrene er meget hårde, skal de stikkes med en gaffel, så saften trækker ud og rommen ind i bærret.

Det er vigtigt, at alkohol % er høj, for holdbarhedens skyld. Alkohol % falder, efterhånden den fortyndes med saften fra bærrene. Gennemsnit for den mængde bær, rom og sukker giver ca. 20 vol% alkohol. Se min Vin og snaps beregning.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Kirsebærsauce til risalamande
Næste ned

Ingredienser til en god kirsebærsauce

350 g sødkirsebær af sorten Regina
100 g perlesukker
25 g sirup (lys eller mørk)
eller lynghonning
1 vaniljestang
4 hele nelliker
1 knivspids kardemomme
1 knivspids kanel
130 ml Captain Morgan Rum 40 % eller
Kirschwasser eller
Maraschino likør eller
Ameretto likør

Tilbehør:
1 sylteglas på ½ liter eller den originale -->
Tang: Kirsebærudstener

Kirsebærrene udstenes med en dertil egnet tang og lægges i glasset lagvis med sukker, sirup og krydderierne. Vanilje kornene blandes med lidt sukker. Skallen kan lægges i og trække med til Jul. Hvis du ønsker en lidt mere sød kirsebærsauce, kan du gå op til 50 g sirup. Alternativt til sirup er honning, alternativt til Rum er Kirschwasser eller Maraschino likør. Husk dit glas skal være fyldt (næsten) til randen og opbevares koldt og mørkt indtil Jul.

De originale kirsebær "amarena" er fra Bologna og Modena i Italien. Navnet "amarena" betyder bitter, og det er derfor, de får en særlig behandling, inden de kommes i de fine krukker og sælges til en høj pris.


Stor Prinsesse
"Stor Prinsesse"
Opskrift Nr. 6
Kirsebærsauce til risalamande
Kirsebærsauce til risalamande

Industriel produktion af Cocktailkirsebær i USA bliver hovedsageligt fremstillet af sorten "Stor Prinsesse". Kirsebærrene høstes moden, men ikke overmodne. Kirsebærrene udstenes og derefter anbringes de i saltvand. Lagen indeholder 0,7-1,5 % svovl og 0,4-1 % kalciumcarbonat. Dets pH er mellem 2,5 og 3,5. Processen foregår ved lave temperaturer og varer fire til seks uger. Ved denne proces bleges kirsebærrene, således at de mister deres farve og smag fuldstændigt. Processen svarer til behandlingen af andre kirsebær før yderligere behandling. Herefter vaskes kirsebærrene grundigt i en til to dage for at reducere indholdet af svovldioxid, derefter kogt i farvestof, hvori de ligger et par dage, så hele frugten gennemtrænges af farvestoffet. Citronsyre tilsættes, som forhindrer kirsebærrene i at afgiver farvestoffet igen. Endeligt gennemblødes kirsebærrene i Maltose sirup. Som farvestof anvendes ofte Erythrosin (E127) eller Allura Red AC (E129). Erythrosin må kun anvendes i Europa til produktion af cocktail kirsebær syltet i en sirup, og kandiserede kirsebær.

Den vigtigste producent af traditionelt lavet cocktailkirsebær syltet i alkohol - Maraschino likør - er den italienske spiritus producent Girolamo Luxardo.
Fremgangsmåde uden ansvar

Der er sikkert mange meninger om kirsebærsauce til risalamande. Nogle vil have en tyk sauce og andre vil have en tynd sauce. Skal den være meget krydret - læs parfumeret - sødligt eller syrligt? Jeg er af den mening, at kirsebærsauce skal smage af de ingredienser, man kommer i og gerne lidt af "Jul". De billige i papkartoner fra Danske supermarkeder er for dårlige og de gode i krukker fra Italien er for dyrere. Men så er det godt, at man i juli/august kan lave sin egen gode kirsebærsauce til risalamande og lade den modne i køleskab til Jul.

Jeg har gemt de flotte blå krukker fra Fabbri Amarena, som jeg nu bruger til min egen opskrift. Der findes også en rød variant fra Toschi Amarena. Begge firmaer er fra Italien, og der er en stor forskel på prisen men en mindre forskel i smagen. Den blå 600 g er meget parfumeret i smagen, da den er tilsat mandelessens. Den røde 510 g er lidt mere "vandet", derfor prisforskellen. Begge fabrikater er fremstillet af sorte vilde amarena kirsebær, sukker, vand, glukosesirup, kirsebærsaft, citronsyre, aroma og drueskalsfarve (anthocyanin) af sorte kirsebær. Den lille forskel i smagen må åbenbart ligge i sammensætningen af ingredienserne og måske i produktionsprocessen. Prisforskellen, blå koster 90,00 DKK for 600 g = 15,00 DKK per 100 g - rød koster 50,00 DKK for 510 g = 9,80 DKK per 100 g, kan jeg ikke forklare.

I rene glas lægges de udstenede kirsebær og der strøs lagvis med sukker, sirup og krydderier indtil toppen nås. Captain Morgan Rum 40 % hældes på indtil bærrene er dækket. Vil du ofre flere penge, kan du bruge den tyske Kirschwasser eller Maraschino likør fra Croatien.

Glasset lukkes og stilles mørkt og koldt indtil Juleaften. Nu kan du servere en god kirsebærsauce til din risalamande. Vær opmærksom på, der er ikke tilsat konserveringsmiddel, derfor opbevares krukken i køleskab. Ryst krukken blidt et par gange om måneden.

Regina kirsebær
Regina sødkirsebær fra Danfrugt Skælskør

Du kan købe dine kirsebærtræer hos Dansk Hjemmeproduktion. De sælger også den fine Rumtopf krukke til opskrift Nr. 5.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Blommer i Madeira
Næste ned

Ingredienser til blommer i Madeira

2,2 kg blommer plukkes og udstenes
giver ca. 2 kg uden sten (svind ca. 10%)
600 g perlesukker
1 vaniljestang
1 hel kanelstang
4 hele nelliker
1 dl vand
4 dl Madeira
1 spsk. Atamon
1 dl Captain Morgan Rum 40 % eller
1 dl Stroh Rum 80 %

Tilbehør:
2 sylteglas på 1,5 liter

Sirupslagen laves således:
Kog vand og sukker til en sirup sammen med krydderierne - vanilje stangen er blot klippet over i kvarte. Sluk for varmen og kom Madeira og Atamon i siruppen. Hæld den varme blanding over blommerne. Væden bør dække blommerne, hvis ikke, så fyld efter med Jamaica Rum eller en stærk Stroh Rum. Bruger du Rum i en god mængde, så kan du blot skylle glasset med Atamon og undlade at komme det i blommerne.
Opskrift Nr. 7
Blommer i Madeira
Blommer i Madeira
Jeg brugte Victoria blommer,
som jeg har i haven,
men alle gode blommer kan bruges.
Glasset her er på 1,5 liter
Fremgangsmåde uden ansvar

Rengør et henkogningsglas på 1.5 liter med kogende vand og lad det tørre selv. Hæld lidt Atamon i det varme glas og luk det. Ryst glasset godt og hæld indholdet ud. Det, der sidder på den indvendige side samt låget, bliver hvidt, når glasset er tørt. Det er det "øvelsen" går ud på, nemlig at afsætte konserveringsmiddel på den indvendige side i glasset.

Blommerne skylles i koldt vand og aftørres inden de halveres og udstenes. Derefter lægges de i glasset lagvis op til randen. Sirupslagen hældes over blommerne.

Glasset lukkes tæt med pakningen og stilles koldt, mørkt og tørt. Nu dannes der vakuum i glasset, når glasset bliver koldt, og det er med til at forlænge holdbarheden. I den første uge plejer jeg at tage glasset frem og ryste det, så blommerne falder sammen og alle ligger under væden. Uåbnet glas har jeg haft i 2 år, men når de først er åbnet sætter jeg glasset i køleskab og så kan de holde sig i ca. 1 måned - måske mere.

Tip: Kan du ikke finde Madeira, så kan en Portvin også bruges. Begge typer vin har en styrke mellem 19 % og 20 % - også kaldet hedvin. Her finder du blomme sorter og sæson for disse. Her ses billeder af 8 forskellige Danske blommer. Se mine Vin og snaps procent og Snapse procent blanding.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Julesnaps - Bitterdram
Næste ned

Ingredienser til en god
Julesnaps - Bitterdram


700 ml 40% alkohol Vodka eller
Brøndum Klar
1 spsk. Lakridsrod skåret 10 g
4 stk. Stjerneanis 4 g
1 stor flage Pomeranskal 4 g
1 stk. Kanelstang 5 g
1 spsk. Tormentilrod skåret 10 g
4 stk. Nelliker 2 g

I alt ca. 35 g krydderier
Trækketid 1 uge

Tilbehør:
1 liter glas med låg
Opskrift Nr. 8
Julesnaps - Bitterdram
Julesnaps - Bitterdram
Fremgangsmåde uden ansvar

I et rent glas kommes de tørrede krydderier og en flaske 40 % vodka eller Brøndum Klar hældes over.

Glasset lukkes og stilles mørkt og lunt i en uge. Herefter smages på snapsen og hvis du synes, at den er god og velsmagende, filtreres den gennem to kaffefiltrer og kommes i en ren flaske. Jeg bruger som regel den flaske, som bitteren er lavet på.

Stil flasken væk i et par måneder for, at Julesnapsen skal blive helt klar (bundfælde). Nu kan den dekanteres og det sidste drikkes på stedet. Hvis der mangler lidt for, at flasken skal være helt fyldt op, spæd efter med mere alkohol af samme slags. Snapsen laves primo oktober, så er den drikkeklar til julefrokosten.

Jeg er begyndt at bruge to kaffefiltrer lagt sammen, så det med bundfald synes at blive et meget lille problem.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Jägermeister - Mesterjæger
Næste ned

Ingredienser til en god
Mesterjæger Bitterdram


2 x 700 ml 40% alkohol Vodka eller
Brøndum Klar
142 gram krydderurter efter ingrediens listen og
10 gram Muscovadorørsukker mørk (efter eget valg)

Ingrediens listen til en Mesterjæger

Original Jägermeister består af 56 urter, frugter, rødder og krydderier, hvoraf jeg har fundet 41 af slagsen. Jeg vil komme med listen og antal gram for hver. Mangler dog 3 krydderier - Ginseng, Mate og Rabarberrod - men blandingen er sat over den 18. oktober 2017. Den originale Jägermeister laves ved, at ingredienserne sønderdeles og trækker i en opløsning af vand og alkohol i 4 dage. Hvorefter blandingen filtreres og lagres på egetønder i et år. Efter et år filtreres bitteren igen og blandes med sukker, karamel og alkohol til en styrke på 35 Vol. %. En Jägermeister smager godt, men den er for sød. Det er grunden til, at vi - i vores snapselaug - gør et eksperiment og kalder vores bitter "Mesterjæger".

Tilbehør:
1,5 liter henkogningsglas med låg og gummipakning
samt lidt tålmodighed.
Opskrift Nr. 9

Prøv dig frem med sukker i "Mesterjæger"

Jägermeister - Mesterjæger

41 Urter, frugter, rødder og krydderier til
Mesterjæger Bitterdram.
Læs denne web site om sukker i Rom.

Siden opdateres løbende,
så ændringer kan forekomme.
Fremgangsmåde uden ansvar

I et rent henkogningsglas kommes de tørrede krydderier og en flaske 40 Vol. % alkohol hældes over.

Glasset lukkes med en gummipakning og stilles i en gryde med vand. Vandet opvarmes langsomt til 50 °C og ikke mere. Gryden skal holde denne temperatur i ca. 4 timer, hvorefter henkogningsglasset stilles ved stuetemperatur indtil indholdet har taget denne temperatur. Nu er der undertryk i henkogningsglasset. Glasset stilles mørkt og lunt i en uge. Efter en uge filtreres indholdet groft, og det meste af alkoholen kommes over i en ny ren flaske. Hæld en ny flaske alkohol på krydderierne og lad det trække i 2 uger. Efter 2 uger filtreres indholdet groft og de 2 alkoholer blandes.

Herefter smages på snapsen og hvis du synes, at den er god og velsmagende, filtreres den gennem to kaffefiltrer og kommes i en ren flaske sammen med sukker. Jeg bruger 10 gram muscovadorørsukker per liter, men det op til dig at vælge mængden. 10 gram sukker sænker 1000 ml 40 Vol. % til 39,75 Vol. %. Brug min Vin og snaps procent for andre værdier af sukker. Eller denne Snapse procent blanding for blanding af flere alkoholer.

Stil flasken væk i et par måneder for, at "Mesterjæger" skal blive helt klar (bundfælde). Nu kan den dekanteres og det sidste drikkes på stedet. Hvis der mangler lidt, for at flasken skal være helt fyldt op, spæd efter med mere alkohol af samme slags. Mesterjæger vinder med flere måneders lagring.

Jeg er begyndt at bruge to kaffefiltrer lagt sammen, så det med bundfald synes at blive et meget lille problem. Dog kan der komme noget efter sukkeret er kommet i. Men filtrer ikke efter sukker, men dekanter kun.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.