Her på siden kan du se mine aktiviteter i klubben gennem årene

  • FLS Sportsfiskerforening

  • Køge Sportsfiskerforening

  • Solrød Sportsfiskerforening "Regnbuen"

  • Varde Å Sportsfiskerforening

  • Fangstrapporter

  • Stensån Sportsfiskerforening Mobil version
  • Jørgen Walter med sin flotte blanklaks april 2003 og havørred september 2005.
    Jørgen Walter med sin flotte blanklaks 5,5 kg april 2003
    og havørred 4,7 kg september 2005

    NEWSBAR: Rune har nu på Nedre Stensån FVO indført et skema til fangstrapport, hvor fangeren kan ind rapportere sin fangst med mål og vægt. Konditionsfaktoren bliver så regnet ud og opført i sidste kolonne. Laks ligger fra 0.900 til 1.000 og ørreder ligger fra 1.000 til 1.200 som opgangsfisk. Som nedgænger "besa" ligger de ca. 20 % under. De høje tal for nogle fisk skyldes sikkert en "finger" på vægten, eller gode fiskehistorier. Ørreder med en konditionsfaktor over 2.0 er aldrig fanget i Stensån. Vær omhyggelig med mål og vægt, for ellers får vi ikke en god statistik for laks og ørreder i Stensån. Knæk og bræk!                

     


    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 1997


    Dan viser en flot havørred til Bent
    Jeg holder en ørreder og en laks op for fotografen
    1997 april Båstad 2

    Det var året, hvor FLS Sportsfiskerforeningen begyndte at fiske i Stensån, og hvor vi boede i FLS husene: Båstad 1 eller Båstad 2. Her er vi i Båstad 2. Dan viser en flot havørred til Bent. Jeg selv er i køkkenet og holder to ørreder op for fotografen.

    Mål og vægt er desværre ikke noteret ned, da jeg først begyndte at føre dagbog over fiskeriet i 2001, så det er sparsomt med informationer.

    Foto: Jørgen og Dan Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 1998

    1998 april Båstad 2

    Det var en Påske tur med min gode nabo Ras og frue. Vejret var fantastisk i denne Påske, så vi fiskede desværre ikke ret meget. Vi kørte i stedet for rundt og så på andre fiske muligheder. Her er vi i den øvre del af Stensån, på grænsen til Dönaredalen, hvor fiskeriet er fredet.

    Desværre ingen billeder af fangsterne i denne Påske. Men Ras og jeg nyder en god rødvin inden middagen.

    Foto: Jørgen Tekst: Jørgen

    Ras og Jørgen ved den øvre del af Stensån
    Ras og Jørgen deler en flaske rødvin i haven

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 1999


    Bente og Jørgens bryllup i Båstad 14. 09. 1999
    Bryllupsbillede udenfor Rådhuset
    1999 september Båstad 1

    Det blev ikke til megen fiskeri denne uge, forklaring ses på billedet. Vi blev nemlig gift på Rådhuset i Båstad den 14. september. Ras er med igen som bedste mand, sammen med Bent med frue.

    Jeg har dog noteret, at jeg fangede en laks, som fruen og jeg spiste, efter gæsterne var kørt hjem om onsdagen.

    Foto: Borgmesteren og Ras Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2000

    2000 september Båstad 1

    Det var en fantastisk uge i Båstad. Vejret var både godt for fiskeriet og de medbragte damer (fruen og svigermor). De kunne besøge Båstad og det omliggende landskab, medens jeg fiskede.

    Jeg hjemtog 2 laks omkring 3 kg og 4 ørreder omkring 2 kg.

    Desværre førte jeg ikke dagbog over fiskeriet før 2001, så det er sparsomt med information om mål og vægt.

    Foto: Jørgen Tekst: Jørgen
    Bente med laks og Jørgen med ørred
    Bente med laks
    Jørgen med ørred

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån marts 2001

    Dan binder fluer og Jørgen med den første ørred
    Dan binder fluer
    Jørgen med den første ørred
    2001 marts Båstad 2

    Vi ankom til Båstad i snevejr, så Dan besluttede sig for at binde fluer. Senere tog han hele turen rundt om Stensån og filmede løs.

    Efter et par dage smeltede sneen og vi begyndte fiskeriet. Den første dag fik jeg en pæn ørred på 1,6 kg og 58 cm på spinner. Dan skulle selvfølgelig prøve sine nye fluer på strandstykket, og efter ihærdigt arbejde lykkedes det ham at fange en ørred på 1,5 kg og 57 cm.

    Foto: Jørgen Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån Påsken 2001

    2001 april - Påsken - Båstad 1

    Det var det herligste vejr, for en inkarneret fisker at fiske i. Storm, blæst, sne, slud og regn fra nordvest, vest og sydvest. Det er netop i dette vejr havørrederne trækker op i Stensåen fra havet. Resultatet udeblev heller ikke. Jeg krogede på turen i alt 20 havørreder mellem 1 kg og 2 kg.

    7 stk. blev hjemtaget, 5 stk. slap inden de blev landet, 8 stk. blev genudsat på grund af størrelsen. 2 stk. var "besen" d.v.s. nedgænger. De er uspiselige fordi alle proteiner er omsat til rogn, som blev lagt i denne vinter oppe i Stensåen.

    Seks havørreder alle mellem 1,4 kg og 1,5 kg. En regnbueørred på 1,2 kg, fisken var uspiselig, men fyldt med fine rogn, der blev saltet og spist med Creme Fraiche og løg på ristet brød.

    Foto: Jørgen Tekst: Jørgen
    Jørgen med den første ørred
    Jørgen med den første laks
    og med den første ørred

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad april 2002

    Dan og Jørgen med den første ørred
    Dan og Jørgen med den første ørred
    2002 april Båstad 2

    Endelig blev det (næsten) forår, og vi ankom til Stensån sent lørdag og fik os installeret i Båstad 2. Fiskeriet begyndte næste dag og som sædvanligt startede vi nedstrøms på strandstykket og fiskede opstrøms til "Gropemöllen". Det var en kold morgen, så vi så ingen fisk. Næste dag havde Dan held med at fange en pæn ørred opstrøms flue poolen på næsten 2 kg.

    Jeg havde endnu ikke haft held med fiskeriet, så jeg vendte tilbage til strandstykket senere på dagen. Endelig gav det pote. Jeg fik et kraftigt hug lige nedstrøms træbroen og landede en pæn ørred på 2,2 kg og 60 cm med en konditionsfaktor på 1.02.

    I alt hjemtog jeg 3 ørreder på turen. En på 1,3 kg og 1,4 kg plus ovennævnte.

    Foto: Jørgen Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad efteråret 2002

    Jan fik havørreden ved træbroen
    Jan fik havørreden ved træbroen
    2002 september Båstad 2

    Efter at havet glædet mig i flere uger oprandt dagen endelig. Denne dag hvor jeg skulle på min første efterårs tur til Bådstad med 'Drengene'. Kørslen tog ca. 1½ time, så det første Jørgen og jeg gjorde, var at åbne en pilsner og klargøre en fiskestang med en spinner som endegrej. Efter en times tid havde jeg en havørred på 3-4 kilo på krogen, men desværre sprang linien efter et par minutters hæftig kamp. Det tog mig resten af dagen samt søndagen også at komme mig over dette enorme tab.

    Egentlig gik det først over tirsdag morgen, hvor jeg var gået ned til træbroen lige der, hvor Jørgen havde fortalt om en stor havørred. Ganske rigtig kl. 7.40 fik jeg et gevaldig hug og 15 minutter senere kunne jeg håndlande en havørred på 3,3 kg og 67 cm. Nej hvor havde jeg det godt! Endegrejet var en hvid spinner med hvid fjer bagerst, som jeg havde haft i ca. 20 år. Den ligger nu som en offergave i det svenske.

    Om onsdagen havde Christian og jeg fået fortalt om nogle gode fiskesteder af Rune og Jørgen. Så torsdag morgen gik vi ud på opdagelse for at afprøve nogle af de nye steder. Da vi var kommet helt op til ørredsøen, gik Christian i gang med at affiske den øverste pool, mens jeg nød synet og en pilsner. Efter 10 minutter havde Christian bevæget sig længere op i den øvre del af poolen, så jeg gik i gang med at fiske i den nedre del. Ved andet kast viste der sig en stor bredside, der svømmede over min line.

    Efter at have udtrykt min beundring til Christian kom der et hårdt hug i stangen og bredsiden, jeg lige havde set, huggede på min spinner. Den lavede nogle gevaldige udløb og var oppe at danse på vandet før Christian efter ca. 15 minutter hjalp til med at håndlande fisken. Det viste sig at være en Regnbueørred på 4,1 kg og 71 cm. Selvom klokken kun var 10.00, så gik resten af min dag med at fortælle om fisken og fighten. Jeg siger det ikke, men det var i "Gropemöllen".

    Foto: Dan Tekst: Jan
    Jan med sin 4 kg regnbueørred fanget i Grobemöllen
    Jan med sin 4 kg regnbueørred fanget i Grobemöllen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad efteråret 2002

    Christian: Lidt har også ret. Det er min første havørred i Stensån. Den holder målet 52 cm. Det er bare mig der er 2 meter
    Christian: Lidt har også ret. Det er min første
    havørred i Stensån. Den holder målet 52 cm,
    det er bare mig der er 2 meter
    2002 september Båstad 2. Min første tur til den Svenske Vestkyst

    Jeg blev inviteret til Båstad af Dan og Jørgen, sidst de var i Ljusne for at fiske laks. Jeg kom til Stensån med mit fiskegrej, som er vant til laks på 20 kg, så det blev ikke til mange kast, før jeg havde sat alle de tunge blink i bunden. Nå! men Jan havde heldigvis en ekstra let spinnestang, som jeg kunne låne. Og "De Danske Spinner" var der nok af. Det var bare om at komme igang. Der gik heller ikke lang tid før, jeg fik den første havørred på 52 cm på strandstykket. Fisken ser lille ud, det er bare mig der er 2 meter.

    Havørred nummer to blev taget længere oppe i skoven ved "Det stille hul" og var hele 60 cm lang og vejede 2,4 kg.

    Foto: Dan Tekst: Christian

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad efteråret 2002

    2002 september Båstad 2

    Vi er nogle fiskekammerater i FLS Sportsfiskerforening, der hvert år tager til Stensån for at prøve lykken. I år havde vi udsat fiskeriet til sidste uge i september, lige inden fiskeriet bliver fredet. Det viste sig at være en god ide, efter som sommeren trak ud og vandet endnu var varmt. Da vi ankom til huset, parkerede vi bilen, trak straks i fisketøjet og gik til åen. Der gik ikke mange minutter, inden jeg havde den første store havørred på krogen. Det var lige ovenfor træbroen ved udløbet. Havørreden slap dog taget i spinneren og fik sin foreløbig frihed.
    Jørgen Stensån efteråret 2002: Havørred 1,8 kg og 60 cm
    Jørgen Stensån efteråret 2002:
    Havørred 1,8 kg og 60 cm

    Jørgen Stensån efteråret 2002: Laks i 'lejedragt' 2,4 kg og 63 cm
    Jørgen Stensån efteråret 2002:
    Laks i 'lejedragt' 2,4 kg og 63 cm
    Jeg fiskede videre opstrøms, og i det første sving huggede en havørred på 1,8 kg og 60 cm. Senere på dagen ville jeg prøve "nakken" ved Gropemöllen. Da jeg ankom, sprang de to første små ørreder ud af vandet, og jeg kastede straks ud for at prøve, om det var en større fisk, der jagede dem. Bang! så sad laksen på krogen. 2,4 kg og 63 cm. Det var tilstrækkelig med fisk for denne dag. Aftenen forløb med gode fiskehistorier, og jeg fortalte om havørreden ved træbroen og tro det eller ej. Jan gik ned til stedet næste morgen og fik den på krogen.

    Foto: Dan Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad efteråret 2002

    2002 september Båstad 2

    Så det var tidlig op tirsdag morgen, fiskefeberen fra mandagen sad stadig i kroppen. Jeg fløj ud af sengen, skulle være den første ved åen. Jørgen fik jo som altid den første store laks.

    Nå! men jeg fik så den røde spinner sat på, de hvide var for længst mistet grundet for mange bundhug og træer, og jeg ilede straks opstrøms, nu ville jeg fand'me være den første oppe ved svinget. To kast blev det til, og om ikke der stadig var fisk i det lille hul ved brinken. Jo! den sad sgu' fast - altså laksen - og efter 10 minutters god kamp blev laksen nettet. Laksen var nok stadig søvnig efter alle de spinner den måtte forsage dagen før. En herlig formiddag med en laks på 2,5 kg, 62 cm og kondital på 1.05. Hvad mere kan man ønske?

    Den lille havørred på det underste billede blev taget dagen efter oppe ved de "gule banker", den blev målt til 1,4 kg, 50 cm og kondital på 1.12. Ikke mere snak om den, det var jo laks vi var komme efter.

    Foto & Tekst Dan
    Selvportræt: laks på 2,5 kg og 62 cm. Havørred på 1,4 kg og 50 cm
    Selvportræt: laks på 2,5 kg og 62 cm
    Havørred på 1,4 kg og 50 cm

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad foråret 2003

    2003 april Båstad 2

    Nu var det "dags" at prøve Stensån igen efter et par dages prøvefiskeri lige efter præmieren den 1. marts. Vi var igen nogle stykker fra den "hårde" fiskekerne i klubben, der drog til Båstad, hvor den gode, lille å løber ud i Laholmbugten.


    Fiskeriet begyndte fantastisk godt, selvom vandstanden var under middel på denne årstid. De første ørreder og laks var dog små og de fleste var nedgænger, men nogle i god kondition. Senere kom der større nystegne fisk og 3 af de ørreder og laks, som jeg hjembragte, var nystegne fisk. Der var ansats til nye rogn i fiskene, de havde løse skæl og konditallet var højt.


    Jeg har næsten ikke lyst til at fortælle, hvilken agn vi bruger, men Svenskerne kalder dem "De Danske Spinner". Du finder dem et andet sted på min hjemmesiden under "Fiskeknuder".

    Den første blanke laks, som du ser her th., er på 3,3 kg og 66 cm og blev taget sidst på eftermiddagen på en rød spinner.

    Sjovt nok! det blev nr. 2 laks også. Men her var spinneren grøn.

    Den blev fanget i det første sving efter strandstykket, også kaldet pensionist stykket. Her går fiskene op og stiller sig første gang, efter de er kommet ind fra havet.

    Havørreden huggede forkert på min spinner første gang helt ude i kastet, så jeg ville skynde mig at spinne ind for så at kaste ud igen. Da spinneren var ca. 2 m fra mig og i overfladen, så den var synlig, kom havørreden op og huggede den røde spinner i en mundfuld.

    Den store laks på 5,5 kg og 77 cm havde lige gjort et hop over vandet, så jeg kastede lige i centrum af ringen lod spinneren gå til bunden. Ved første spin huggede laksen, og nu begyndte en hård fight på det lette spinnegrej. Spinner grøn.

    Laks og ørreder kommer nu i store mængder op i Stensån, efter Nedre Stensåens FVO har fået forbudt garnfiskeri i Laholmbugten nærmere end 300 m fra land. Fjernet forskellige hindringer i åen til gydepladserne, samt forbudt udledning af borevand fra den famøse tunnel gennem Hallandsåsen. Dette kan vi takke den meget entusiastiske fiskeopsynsmand Rune Pålsson for.

    Det anslås, at smolt bestanden er 250% større i år, så det lover godt for fremtiden.



    Sidste nyt fra Stensån og den famøse tunnel gennem Hallandsåsen. Nu har firmaet der bygger tunnelen - Skanska og myndighederne: Banverket, Länstyrelsen, Staten och Båstads kommun - igen slået alle fisk og andre kryb ihjel på en strækning af 4 km. Der er udledt cementvælling i Lyabäcken. Denne bæk har tilløb til Örebäcken, som så igen løber ud i Öresjöen. Öresjöen virker som et sandfang til Stensån, så vi må håbe på at fiskene i åen ikke bliver påvirket nævneværdigt. Hvis dette ikke er tilfældet, er hele den nedre Stenså "kaput" for en årrække.

    Se nederst på siden Runes beretning.

    Tekst: Jørgen Walter Foto: Jørgen Walter og Rune Pålsson
    Jørgen Walter med Stenså laksen 3,3 kg og 66 cm. Kondifaktor 1.15
    Laks 3,3kg og 66cm. Kondifaktor 1.15

    Jørgen Walter med Stenså ørreden 4,0 kg og 73 cm. Kondifaktor 1.03
    Ørred 4kg og 73cm. Kondifaktor 1.03

    Jørgen Walter med Stenså laksen 5,5 kg og 77 cm. Kondifaktor 1.20
    Laks 5,5kg og 77cm. Kondifaktor 1.20
    Fanget 26. april 2003 kl. 15:30

    Ned

     

    Runes beretning fra fiskedøden i Lyabäcken, Örebäcken og Öresjöen.

    Hej Jørgen
    Jag har så fullt upp att göra. Jag kann inte beskriva allt på några få rader. Jag har blivit ombedd att bevaka, så att det inte ska gå mer fel än det har gjort. Jag granskar vad som lämpligen bör göras och inte ska göras.
    Det är Skanska, Banverket, Länstyrelsen, Staten och Båstads kommun, som har gjort en stor miss. De har pumpat in 97 kubikmeter cement välling i ett borrhål det sista dygnet, och mellan kl. 22.00 och kl. 01.00 pumpades det in 31 kubikmeter. Därefter slutade de arbetet utan att kontrollera, var cementen tagit vägen under den natten. Ingen har kommit på iden att installera en automatisk pH mätare med telefonlarm i Lyabäcken. Lyabäcken är biflöde till Örebäcken. All fisk och övriga djur har dött ca. 3 - 4 kilometer. Kanske 5 - 25 kubikmeter har komit i bäcken.

    MVH
    Rune
    Her følger en oversættelse til Dansk >>>>>>>>>

    Foto og Tekst: Rune
    Oversat af Jørgen
    Klik Auto for start af Slide Show
    Start Tilbage Auto Frem Slut
    Hej Jørgen
    Jeg har nok at se til. Jeg kan ikke beskrive det hele med nogle få linier. Jeg er blev anmodet om at overvåge, der ikke sker flere fejl, end der har gjort. Jeg overvejer, hvad der er passende at gøre, og hvad der ikke skal gøres.
    Det er Skanska, Banestyrelsen, Amtet, Staten och Båstads kommune, som har gjort en stor bommert. De har pumpet 97 kubikmeter cement vælling i et borehul det sidste døgn, og mellem kl. 22.00 og kl. 01.00 pumpede de 31 kubikmeter ind. Derefter sluttede de arbejdet uden at kontrollere, hvor cementen flød hen denne nat. Ingen har fået den ide at installere en automatisk pH måleapparat med telefonalarm i Lyabäcken. Lyabäcken er en bi-bæk til Örebäcken. Alle fisk og øvrige dyr er døde på en 3 - 4 kilometer strækning. Måske er der kommet 5 - 25 kubikmeter i bækken.

    MVH
    Rune

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad efteråret 2003

    Jørgen med en 4,6 kg havørred
    Jørgen med en 4,6 kg havørred
    Conny Kock med en 3,2 kg havørred

    2003 september Båstad 2

    Vi var så heldige at blive inviteret med til el. fiske på en strækning ovenfor, hvor fiskeriet begynder. Der blev målt 25 m ud, hvor Stensån er 4 m bred (bredden afhænger lidt af vandstanden i Stensån), så det giver et areal på 100 kvadratmeter. I første gennemgang blev der indfanget rigtig mange smolt af både laks og ørreder til måling og vejning, samt 4 store ørreder. Disse undslap dog nettet, der kun var beregnet til indfangning af smolt. Desuden blev 4 store ål også registreret. Anden og tredje gennemgang gav også flere smolt, men ingen store fisk, de var "forduftet" nedstrøms. Resultaterne vil fremkomme senere på Stensåens websted. Men det skal blot nævnes, at det er laksen, der nu dominere Stensån. Derefter blev der el. fisket i Lyabäcken og Örebäcken. Ikke EEN fisk blev registreret - død som en sild. Jeg tror, at Öresjöen har virket som en buffer eller filter for Stensån. Men måske er en speciel genetisk ørredstamme gået tabt i de to små vandløb? Vi står på den gamle grænse mellem Danmark og Sverige fra årene 1645 - 1658 og vender hver sten i Lyabäcken for at se, om der er kommet liv tilbage i bækken. Småkryb og nogle ormelarver så vi da, så chancen for at "livet" vender tilbage er tilstede.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Så drog fiskeholdet igen til Stensån i september for at prøve kræfter med de store laks og havørreder på let flue- og spinnegrej. Det var med bange anelser, vi drog af sted i år, da vi vidste, at der havde været udslip af cementslam i Lyabäcken, der er en bi-bæk til Örebäcken, som munder ud i Öresjöen, der igen munder ud i Stensån. Se ovenfor.

    Vi blev heldigvis positivt overrasket, for da vi ankom, så vi hele tiden store laks og havørreder "hoppe" ud af vandet. I tror det næppe, de hoppede sågar 80 cm op i grenene på de udhængende piletræer. Hvem kan give en god forklaring på dette fænomen? Og hvem kan forklare, at vi fangede to havørreder på ca. 2 kg, hvor begge sider på kroppen var slået til blods? Ørrederne var naturligvis i legedragt (farvede), så de blev genudsat. Men ellers var der rigeligt med fisk i Stensån. Dog mangel på vand i slutningen af ugen. Se fangstrapport


    Her el. fiskes i Stensån. Grænsen mellem Danmark og Sverige 1645 - 1658
    Her el. fiskes i Stensån
    Teksten på skiltet: Landegrænsen mellem Danmark - Sverige, 1645 - 1658

    Efterskrift til de to havørreder på ca. 2 kg, hvor begge sider på kroppen var slået til blods. Jeg fandt på en svensk web site følgende forklaring, som kunne passe på fænomenet med disse to havørreder. Jeg har oversat det svenske. Måske en lidt kryptisk oversættelse til sidst:

    "Forestil dig, at du har et lille dyr på ryggen, der sidder drøn fast. Du kan ikke få det af uanset, hvor meget du vrider, drejer eller klør dig. Så begynder dyret at spise af din hud. Så kan man prøve at forestille sig, at der er en bunke af dem. Det er virkeligheden med laks, og havørreder. Rigtig mange laks, og havørreder lider så mange skader efter, at lus har spist deres hud og kød, at de dør. De kan også få skader ved at skrubbe kroppen mod flodbunden i et forsøg på at slippe af med lusene. Sår bliver let angrebet af infektioner og svampe. Andre laks, som har gjort det godt, overlever. Lakse lus findes naturligt i havet, men før introduktionen af akvakulturanlæg var der kun få lus på hvert enkelt individ."

    Så laks og havørreder bruger også grenene, der hænger ud over vandet og der er mange træer med grene over Stensån.

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad marts 2004

    Så var der endelig bid. Det er en nedgænger - ud igen.
    Så var der endelig bid. Det er en nedgænger
    Jan fisker i et godt strømvand
    2004 marts Båstad 2

    En ny fiskesæson er startet i Stensån, og vi var et par stykker, der lige skulle prøve fiskeriet efter præmieredagene. Ved ankomsten kunne vi godt se, at vandstanden var langt under normalen for årstiden. Frosten havde heller ikke sluppet sit greb i jorden, men åen var dog isfri. Vandets temperatur blev målt til ½°C, så forhåbningerne var ikke store.

    Efter et par dages intens fiskeri, bed en havørred på spinneren i en af de større pools med fossende vand. Det viste sig at være en nedgænger på 1,7 kg, så den blev forsigtig sat ud igen. Senere på ugen, hvor morgen frosten ikke gav problemer med is i øjerne, fangede jeg en lille sølvblank havørred på ca. 35 cm nedstrøms vejbroen, så vi begyndte at tro på nystegne fisk. Det var dog blot en enlig "svale", der fik sin frihed igen.

    Den sidste dag fangede jeg en laks opstrøms vejbroen på 1,3 kg, som desværre ikke kunne afkroges uden at forbløde fra gællerne, så den måtte lade livet.

    Marts måned giver næsten kun nedgænger, så det var måske en ide at frede åen indtil 1. april og så forlænge fiskesæsonen til den 15. oktober.
    Foto & Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad april 2004

    2004 april hos Conny Kock

    Endelig var det medio april og Påsken stod lige for døren. Nu var det "dags" at tage på fisketur til Stensån. Min gode fiskekompis Conny "Kock" havde inviteret mig til et 5 dages fiskeophold i sin fortræffelige "fiskehytte" nær Stensån.
    Vejret op til Påsken var koldt, regnfuldt og blæsende, så alt tydede på vand i åen og dermed også fisk. Netop Langfredag slog vejret om til solskin, og det holdt hele Påsken. Dette betød dog mindst 50 fisker med kone, børn og hunde langs åen, så ingen fisk i næsten hele Påsken.
    Mandag kom omslaget, de fleste "sov den vel ud", jeg var næsten alene ved åen denne morgen. Der gik heller ikke lang tid, før jeg landede den første laks på 2,2 kg i pensionisthullet. Flere små blev fanget og genudsat. Fisk under mindstemål registreres ikke.
    Tirsdag morgen var vi flere ved åen, men vi kunne næsten ikke se hinanden på grund af morgendis. Det blev et kanonfiskeri. I de tre første kast fik jeg en ørred på 2,6 kg og en laks på 3,6 kg. Efter en lille pause og to kast til huggede den næste ørred. Den blev genudsat for ellers havde jeg fuldt hus og måtte stoppe for denne dag. Sidst på dagen blev den tredje nettet opstrøms vejbroen. Alle fisk blev fanget på sorte spinner. Mine andre fiskevenner fik også gode blanke fisk på sorte spinner.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Conny med sin laks på 4 kg og 84 cm. Så blev det min tur. Laks 3,6 kg og 77 cm
    Conny med sin laks på 4 kg og 84 cm
    Så blev det min tur. Laks 3,6 kg og 77 cm

    Ned

     

    "MALERENS" egen beretning fra Stensån i Båstad sidste lørdag i maj 2004

    Jonas med sin lax
    Jonas med sin lax 3,6 kg og 70 cm
    I lördags var jag vid Stensån och tog en "håletur", men det var extremt lite vatten och ingen fisk.

    Till och med pensionisthålan var helt tom. Efter en timme tänkte jag ge upp och prova i Öresjön istället, då jag såg ett slagsmålsplask vid träbron.

    Jag tog en cigarett och väntade ca. 5 minuter, sen kastade jag spinnaren. Direkt small det på, först trodde jag att det var en lille en, men då hon visade sig insåg jag att det var en fin en.

    Laxen var 70 cm lang och vägde 3 600 g. Spinnaren var en Vibrax silver, klockan var 13.00, så jag hann (nåede) in till Bengt på Varuhallen innan han stängde.

    Ha det gott och vi ses vid Stensån.
    Hälsningar Maleren

    Foto: Bengt Tekst: Jonas


    Måske skal jeg forklare for mine Danske fiskevenner, hvad en "håletur" er. Man går åen igennem og fisker kun der, hvor man kender standpladserne i hullerne. Fisken havde en konditionsfaktor på 1.05, hvilket er OK for en laks i Stensån. Havørreder ville ligge noget højere.

    Dansk tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "Conny Kock's" egen beretning fra Stensån i Båstad den 13. maj 2004

    Öring en hon på 63 cm og 2 800 g full av "ROM" fångad den 13. maj c:a kl. 14.00 under träbroen i mynningen. Svart Mepps spinner no. 3. Drillingstid c:a 10 min. Min trevligaste öring i år. Du får raport vornär det begynder vaka f.x. Lax.

    Ha det gott och vi ses vid Stensån. Hälsningar Conny Kock

    Foto & Tekst: Conny

    Ja! her kan I se, hvad vennerne fanger, når man er rejst hjem. Conny Kock's ørred havde en konditionsfaktor på 1.12, hvilket svarer meget godt med ørrederne i Stensån.

    Jørgen Walter
    Conny Kock med sin fine hun ørred
    Conny Kock med sin fine hun ørred

    Ned

     

    Min egen (sørgelige) beretning fra Stensån i Båstad den 6. juli 2004

    Den uheldige fotograf Conny Kock
    Den meget uheldige fotograf Conny Kock
    Efterhånden var der kommet så meget nedbør op til den første weekend i juli, at Stensån måtte være fyldt op. Så tanken slog mig, tag en smuttur til Båstad. Da Conny Kock så ringede og inviterede på et par fiskedage, pakkede jeg mit grej og tog af sted.
    Det er her, den uheldige situation opstår, hvis ikke man kender sit nye grej: Det digitale kamera.
    Vi begyndte fiskeriet tidligt tirsdag morgen på "Strandstykket" og fiskede opstrøms gennem skoven. Mødte nogle morgenduelige fisker i skoven, der fiskede nedstrøms. Fik en sludder og gik et passende stykke opstrøms dem, kastede lige ud i åen bag ved en kendt sten, som kun ses ved lav vandstand. BANG! så sad den på krogen, en stor flot havørred kom næsten en meter over vandet. Det gav kamp til stregen på min lille 7 fod fiskestang med 0,24 mm line. Efter godt 15 minutter og flere hop over vandet fik jeg den til sidst ind i nettet. Blev målt og vejet til 2,5 kg og 60 cm. Konditionsfaktor 1.16 meget fint for en havørred i Stensån.
    Conny Kock tog flere billeder af fisken (og mig), men trykkede kun halvt ned på knappen så kameraet fokuserede, men glemte at trykke en ekstra gang, så der også kom billeder ud af det.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad 11. til 17. September 2004

    2004 september Båstad 2 derefter Båstad 1

    Så blev det igen efterår og vi skulle på den tilbagevendende fisketur til Stensån. Fiskeholdet er de samme personer, som det plejer, men denne gang strækker turen sig over 3 uger med "udskiftninger" og hus bytte under vejs.

    Første hold med Jan og Jørgen blev ikke værst, der blev fanget 16 havørreder/laks, hvoraf 8 blev hjemtaget - 3 laks og 5 havørreder. Som noget meget mærkeligt konstaterede vi, at alle fisk var hanner, nogle med bidmærker på halepartiet. Hvad betyder dette?

    Desuden truer SKARVEN med at udrydde hele Stensåens bestand af fisk. Disse fugle er nu overalt blevet en plage fordi nogle tåbelige bestemmelser af selv samme tåbelige EU politikker har bestemt at fuglen skal fredes. Fuglen fisker helt op til Öresjöen i Stensån, en strækning på 1.500 meter. Når skoven så bliver indtaget som yngleplads, er den totalt ødelagt af fuglens ekskrementer. I, der bruger skoven, har noget at se hen til.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Laks på 2,0 kg og 62 cm til Jan. Laks på 3,6 kg og 78 cm til Jørgen
    Laks på 2,0 kg og 62 cm til Jan
    Laks på 3,6 kg og 78 cm til Jørgen

    Ned

     

    "En yderst mærkelig beretning fra Stensån september 2004 om en havørred på 5.120 g og 72 cm

    En dag i begyndelsen af september 2004 stod to fisker i Stensåens munding og fiskede, da de så en kæmpe bølge i vandet, forårsaget af en stor fisk. Fisken "ZigZag'ede" op i åen, indtil den kom ud for de to fisker. Her svømmede fisken direkte ind mellem dem og op på land. Det skal bemærkes at åens løb her ligner en strandbred. Havørreden en hun med rogn "faldt" død om. Rune, der også var til stede, målte og vejede fisken til 5.120 g og 72 cm, hvilket giver en konditionsfaktor på 1.37. Fisken blev lagt i fryseren for senere at blive obduceret. Fredag den 1. oktober obducerede vi fisken og fandt blodudtrækninger forskellige steder på kroppen. Ved gattet var dette også tydeligt på kroppens ydre. Fisken der var "overvægtig" er højest sandsynligt død af stress i det øjeblik den kom ind i ferskvand. På halen fandtes flere "lus" men ingen parasitter kunne vi finde i gællerne. Mavesækken var tom, men i tarmen var der rester af formentlig små krebsdyr.
    I havet jager sælen fiskene inden de når Stensån, og når de så kommer op i åen jager skarven fiskene. Minken er nu formentlig væk. Jeg så ingen i år. Havørreden endte sine dage hos ræven.
    Selvdød havørred på 5.120 g og 72 cm. Normal vægt for 72 cm er 4.370 g. En overvægt på 750 g.
    Selvdød havørred på 5.120 g og 72 cm

    Selvdød havørred på 5.120 g og 72 cm.
Normal vægt for 72 cm er 4.370 g. En overvægt på 750 g.
    Normal vægt for 72 cm er 4.370 g

    Foto & Dansk tekst: Jørgen. Svensk tekst: Rune
    Sjukdomar av blandad art förekommer här så väl som i alla andra vattendrag bl.a. svamp, bakterier och parasiter. Men en öring som dör av överväxt hör nog till ovanligheten här.
    Två sportfiskare fiskade vid Stensåns mynning då de fick syn på en ryggfena av en större fisk som kryssade i vattenytan. De två sportfiskarna vädrade storfångst och gjorde sig beredda att kasta. Men till deras förvåning girade fisken mot dem, kippade efter luft, som om den ville ha hjälp. Öringen strandade vid deras fötter och efter några ryckningar var fisken död.
    Fångsten? En öring på 72 cm 5 120 gram = tillväxtfaktor 1.37 (Fulton-faktorn). En mycket kraftig, köttig öring! Vid min ”hobbyobduktion” fann jag ingen sjukdom, parasit, bakterie, svamp el. annan orsak. Troligen var fisken övergödd och en kraftig omvandlingspåverkan från havslevande fisk till romläggande fisk. Romsäcken var sprucken. Det fanns blödningar runt analöppningen. Köttet var rött av brustna blodkärl, men hade också en grå ton.
    Jag har varit i kontakt med två sakkunniga, varav en är patolog i ämnet.

    Efterskrift: Jeg tror nu at have en god forklaring på ovenstående hændelse. I 2007 uge 36 var jeg ved Stensån for at fiske. Jeg var der i en uge og fiskede meget på strandstykket. En tidlig morgen, hvor det var mørkt i vejret og vandet var lidt uklar, kom der en meget stor fisk - havørred skulle jeg mene - efter min spinner helt ind på land. Ørreden havde så stor fart på, at den kom helt op på land, hvor efter den slog et slag med halen, så den var heldig at lande ude i vandet igen. Det hele foregik på nogle split sekunder, og jeg stod blot og så på, medens jeg spinnede den sidste meter ind.

    For at forstå hændelsen må man kende til forholdene på stedet. Stensån har på visse steder af strandstykket en dyb rende tæt under land. Når vandstanden stiger, dannes en sliske på 45 grader over 1 meter. Kommer fisken med fuld knald vinkelret op på slisken, er den normalt prisgivet, da den vil lande på land. I mit tilfælde kom fisken i en 45 grader vinkel ind mod stranden, og det blev så dens redning.

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad april 2005

    2005 april Båstad 2

    Så kom foråret og vi skulle på den tilbagevendende fisketur til Stensån. Fiskeholdet er de samme personer, som plejer at drage af sted. Men der kom et par gæve gutter på besøg med deres pirkestænger og blink på 200 gram. Vi lod dem fiske med grejet den første dag, for så havde de renset bunden for grene. Godt for os og dem selv, fordi de fangede mange spinner, som sad i de grene, de fiskede op.

    Vi forbarmede os over dem den næste dag, og lånte dem passende grej til Stensån. Det gav gevinst til Søren, som fangede en havørred på 2 kg. Broderen fik også en pæn havørred på et par kg.

    Den største og flotteste laks tog Jan på strandstykket lige neden for træbroen. Den vejede 3 kg og blev målt til 68 cm med en konditionsfaktor på 0.95.

    Umiddelbart efter Jans fangst fik jeg en havørred samme sted på 2,5 kg og 61 cm med en konditionsfaktor på 1.10.


    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Laks på 3,0 kg og 68 cm til Jan. Jørgen med en havørred 2,5 kg og 60 cm
    Laks på 3,0 kg og 68 cm til Jan
    Jørgen med en havørred 2,5 kg og 60 cm

    Ned

     

    Min egen beretning fra Stensån i Båstad den 24. september 2005

    Jørgen med en havørred på 4,7 kg og 76 cm. Jan P med en havørred på 2,8 kg og 62 cm
    Jørgen med en havørred på 4,7 kg og 76 cm
    Jan P med en havørred på 2,8 kg og 62 cm

    Lidt facts om en havørred på 4,7 kg og 76 cm. Når den er renset for indvolde, blod og rogn vejer den 4,0 kg. Efter en gang kold røg, hvor hoved og hale med rygbenet er skåret fra, vejer den 2,9 kg. Der er således 38 % svind på fisken. Ikke nok med dette, skindet skal også trækkes fra, når laksen skæres ud i skiver. Dette har jeg dog ikke vejet.

    Der er nu ryddet op i Stensån, så man kan komme til at fiske på de gode steder. Dog findes der få steder, som er glemt, så som "Sandskredet" No. 5 og "Skovbrinken" No. 6. Se kortet her.

    Foto: Dan og Jørgen

    Tekst: Jørgen Walter
    2005 september Båstad 1

    Den årlige fisketur til Stensån i september 2005 var lige ved at blive en katastrofe på grund af vandmangel i åen. Rune havde arrangeret en fiskekonkurrence mellem de svenske og danske fiske venner, så der var vel samlet 14 fisker i alt, men der blev kun fanget 3 fisk, der kunne holde målet. En havørred på 2,8 kg og 62 cm fanget af Jan Paulsson, en laks på 1,48 kg og 61 cm fanget af Jan Knudsen og en laks på 1,3 kg og 59 cm fanget af Ulf Sönerud. Jeg selv var så beskeden at fange en havørred på 4,7 kg og 76 cm men desværre uden for konkurrencen. De tre præmier var et årskort, et ugekort og et dagkort til Stensån.

    Sommeren 2005 har været tør og landmændene langs åen har brugt meget vand til markerne, så det kunne mærkes på vandstanden i åen her i september. Man ser også alle de væltede træer og grene i vandet fra vinter stormen 2004/2005. Fiskeforeningen i samarbejde med kommunen bør se at få ryddet op i Stensån, så man kan komme til at fiske i åen igen. Stor utilfredshed blandt deltagerne med forholdene.


    Jan Knudsen med en laks på 1,48 kg og 61 cm. Jan P igen med sin havørred og Ulf med en laks på 1,3 kg 59 cm.
    Jan Knudsen med en laks på 1,48 kg og 61 cm
    Jan P med en havørred på 2,8 kg og 62 cm
    Ulf Sönerud med en laks på 1,3 kg 59 cm

    Ned

     

    Eggerts egen beretning fra Stensån i Båstad den 28. september 2005

    Nu havde vi endeligt hørt så meget om Stensån, så vi måtte prøve åen, om den var så god, som der blev fortalt.

    Ole og jeg aftalte med Jørgen, at vi skulle køre til Stensån inden fiskeriet sluttede den 30. september, selv om der ikke var så meget vand i åen. Det blev en fantastisk naturoplevelse med flere små, men meget flotte ørreder, som naturligvis blev genudsat.

    Når man først havde lært at kaste i åen og ikke op i træerne, gik det ellers meget godt, og det blev til de to genudsatte ørreder mellem 35 cm og 40 cm samt en mistet ørred, naturligvis meget stører? Mindste mål for laks og ørreder er nu sat ens til 45 cm. Ørreder 5 cm op og laks 5 cm ned. Vi kommer gerne igen til næste år.

    Foto: Jørgen Walter Tekst: Eggert
    Mine tænder løber i vand. Men du må sættes ud igen.
    Endelig er der fisk på krogen
    Mine tænder løber i vand. Men du må sættes ud igen

    Ned

     

    Det er lige før det sker: "Præmieren 1. marts 2006 i Stensån"

    Dan prøver at skubbe isen ud i havet. Nedstrøms cement broen et tyndt lag is på åen
    Dan prøver at skubbe isen ud i havet
    Nedstrøms cement broen et tyndt lag is på åen
    2006 marts Båstad 2

    Vi ser frem til præmieren i Stensån den 1. marts 2006. Foreløbig ser det ud til at åen er og forbliver isfri. Vandføringen ser fornuftig ud. Ikke for meget og ikke for lidt. Målerstenen nedenfor cement broen ser man lige toppen af. Det betyder normalt god vandføring for fiskeriet. Det var vores antagelse den 12. februar 2006, da vi lige besøgte Stensån. Beretning kommer her fra præmieren.

    Billede nr. 1 strandstykket med is den 1. marts 2006

    Billede nr. 2 nedstrøms cement broen den 12. februar 2006

    Fiskeriet blev aflyst på grund af is på vandet, selv om Dan ihærdigt prøvede at skubbe isen ud i havet.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad April 2006

    Efter en mislykket fisketur i marts skulle vi prøve igen i april. Vi var igen nogle fiskekammerater, der tog af sted efter påske, men resultatet blev ikke til så mange fisk, jeg fik to havørreder på 3,6 kg og 2,4 kg. Vi prøvede i stedet at finde nye fiskevande i området. Billedet stammer fra Hishult, om det er Stensån, der begynder her, blev vi ikke klar over, for ingen i området kendte navnet på åen. Vi må vende tilbage til området for at undersøge sagen, da åen så interessant ud. Jeg har nu hørt, at det er Smedjeån, der begynder her. Den løber som bekendt ud i Lagan tæt ved motorvej E6 5 km vest for Laholm.

    Jeg har set, at fiskekort købes her: Laholms Turistbyrå, Laholms Sportfiske, Shell i Laholm, Maxi i Mellbystrand, Fyrkanten i Vallberga, Handlarn i Ränneslöv, Tajes Kiosk i Våxtorp samt ICA i Hishult.

    Jeg fandt teksten t.h. på et svensk websted Laholms kommun. Jeg ved nu med sikkerhed, at det er Smedjeån som ses på billedet. Smedjeån løber gennem Hishult og det var et par kilometer opstrøms vi fiskede, da Dan og jeg besøgte vores tidligere arbejdskollega. Se her.

    Er der en svensker, som kan hjælpe med opklaringen?

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Nyt fiskeri ved Hishult. Ny bro i Hishult
    Nyt fiskeri ved Hishult. Ny bro i Hishult
    Nyt fiskeri ved Hishult. Gammel bro i Hishult

    Stensån har två källflöden, Stora Stensån som rinner upp cirka fyra kilometer väster om Skånes Fagerhult och Lilla Stensån som rinner upp fem kilometer sydost om Hishult. Sammanflödet sker vid Stackarp, nedströms Sjöaltesjön, vilken är systemets största sjö. Stensån mynnar i södra delen av Laholmsbukten i Båstads kommun.

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån i Båstad September 2006

    Jørgens 3 kg havørred fanget en tidlig morgen
    Jørgens 3 kg havørred fanget en tidlig morgen
    2006 september Båstad 1

    Nu SKAL der fiskes. Det er på denne tur, vi alle drager af sted til Båstad. I år havde vi begge husene, så der var ikke pladsmangel, hverken til folk eller fisk. Nyt køleskab med fryser var installeret i hus nr. 1. Jeg "landede" 10 havørreder og 2 laks, hvor af 2 havørreder blev hjemtaget. Den ene ørred på 2 kg og 53 cm med en konditionsfaktor på 1.34. Den anden ørred på 3 kg og 64 cm med en konditionsfaktor på 1.14. Laksene var for farvet til at være gode spisefisk. Desuden var den store på ca. 3 kg også skadet på siden, sikkert på grund af leg. Jan fik en god laks på 2,7 kg. Min den store havørred havde rigtige gode rogn, der blev "gravet" til 6 stykker madder med creme fraiche og hakket rødløg. Når Jan kommer med sine billeder, vil de blive indsat her på siden.

    Han er aldrig kommet med sine billeder!

    Foto: Jan Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    Hans har taget nogle billeder af Stensån i januar 2007

    Disse billeder har Hans taget i januar 2007. De viser, hvor meget vand der er kommet i Stensån i løbet af efteråret 2006. Forhåbentlig vil vandstanden normaliseres i løbet af den næste tid, så det bliver muligt at fiske til premieren den 1. marts 2007.

    Det kan måske være en fordel med alt det vand, for så kommer alle træer, grene og andet "skidt" med ud i havet, når vandstanden falder

    Jeg håber, at Hans vil holde os ajour med situationen i Stensån.

    Foto: Hans Petersson Tekst: Jørgen Walter
    Opstrøms træbroen ved udløbet. Udløbet fra Öresjön til Stensån.
    Opstrøms træbroen ved udløbet
    Udløbet fra Öresjön til Stensån

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra premieren i Stensån 1. marts 2007

    Jerker med sin 2 kg havørred torsdag 1. marts. 51 cm 1,6 kg blank havørred/laks hybridfisk?
    Jerker med sin 2 kg havørred torsdag 1. marts
    51 cm 1,6 kg blank havørred/laks hybridfisk?
    2007 marts Båstad 2

    Premieren i år begyndte helt fantastisk. Vejret var med os og vandstanden var helt perfekt. Vandet stod lidt over "Målerstenen", så ikke for lidt og ikke for meget. Målerstenen er den store sten, der ses nedstrøms cement broen, kig efter den når du køre over broen. Ses toppen er vandføringen god. Efter blot 15 minutter blev den første havørred på 2 kg landet af vores gode fiskekammerat Jerker. Der blev yderligere fanget 5 til 6 ørreder, hvor af den største var på 5 kg. Rygtet siger at fisken blev genudsat.

    Mandag den 5. marts fiskede jeg blot i 4 timer fra strandstykket til cement broen og fik 2 undermåler og 2 brune ørreder på 50 cm, der alle blev genudsat. Senere tog jeg en blanke fisk på min hvide spinner, fisken ses liggende på bænken. Den trak 5 gange så meget i fiskestangen, som de andre brune ørreder gjorde, og den opførte sig som en laks på krogen. Fisken er en "Overspringer", og jeg tror, at det er en "Hybridlaks". Den var ikke kønsmoden men knald rød i kødet. En fantastisk god spisefisk.

    Vil du læse om "Hybride dyr og fisk", så besøg disse hjemmesider: [Sport Fish] [Wikipedia]

    Foto: Rune, Jerker & Jørgen Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra marts 2007 i uge 13

    2007 marts Båstad 2

    Da snestormen rasede i marts, var det med bange anelser, at vi havde bestilt en tur i uge 13 til Stensån. Det skulle så vise sig, at vi fik en helt fantastisk fin tur med solskin og varmt vejr. Vandstanden var perfekt i begyndelsen af ugen, men faldt så kraftigt hen på torsdagen og fredagen.

    Når jeg regner alle fisk med, fangede jeg 15 ørreder i alt, hvoraf 3 ørreder blev hjemtaget. Der var naturligvis undermåler i mellem de genudsatte fisk, som ellers var helt blanke og i fin form. Nogle egentlige nedgænger i dårlig kondition var der ikke.

    Mål og vægt på hjemtagne fisk kan ses under siden Fangstrapport.

    Dan kan berette om en mistet kæmpe fisk, som gik lige ned på bunden og satte sig fast i nogle grene/rødder.

    Dans fiskeoplevelse:

    Det var en fantastisk oplevelse, da fisken tog min spinner. Min lille 6 fod fiskestang stod helt krumbøjet, ja nærmest som et omvendt U. Jeg kunne intet gøre, fisken bestemte udløbet, og det blev midt ud i strømmen, hvor der ligger grene/rødder og andet skidt. I starten mærkede jeg vilde ryk, men senere var det blot noget tungt som kom op. En kæmpe gammel planke, som havde ligget i vandet i 100 år. Fisken havde revet sig løs ved at sætte spinneren i træet. Jeg var rystet, og vi måtte gå hjem og trøste os med en varm punch. Fisker i på strandstykket ud for det store skilt, så pas på midt ude i strømmen, for her ligger dette "skidt".

    Foto: Dan & Jørgen Tekst: Jørgen
    Min første havørred på 1,9 kg og 59 cm. Dan piller en undermåler af krogen.
    Min første havørred på 1,9 kg og 59 cm
    Dan piller en undermåler af krogen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra juli 2007 i uge 31

    Fed havørred på 2,0 kg 55 cm kondital 1,20. Underste billede: Den minste havørred 1,8 kg 53 cm kondital 1,21
    Dagens fangster 2 kg og 1,8 kg havørreder
    En dags tur 2007 i juli

    Jeg gik hjemme i hele juli måned for at lægge dræn ned i min have, så huset ikke skulle sejle væk. Efter endt arbejde mente jeg nok, at jeg havde krav på en fiskefridag. Hvad var mere nærliggende end at tage til Stensån, hvor de havde fået 400 mm vand siden "Midsommer".

    Tidligt mandag morgen drog jeg af sted og kunne begynde at fiske kl. 10.00 ved strandstykket. Der var allerede mange fisker på stykket - formodentligt på grund af ferie - så jeg gik et stykke op i skoven. Efter et par kast fik jeg et godt hug i stangen, og fisken begyndte at trække opstrøms og ned i dybet. Jeg var overbevist om, at det var en laks, som den opførte sig. Jeg så ikke fisken, før den lå i nettet 10 minutter efter. Det var en "lille", tyk, sildefed havørred på 2,0 kg og 55 cm med en konditionsfaktor på 1.20, som er meget flot for en havørred i Stensån.

    Laksen lader vente på sig, men der er mange flotte ørreder i Stensån på grund af den regn, der er kommet. Senere fik jeg endnu en havørred på 1,8 kg og 53 cm.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra september 2007 i uge 36

    2007 september Båstad 1

    Det har været en lang våd sommer, såvel i Danmark som i Sverige. Vi var derfor sikre på rigelige mængder vand i Stensån. Vi blev derfor heller ikke overrasket over den stride strøm i åen. Det skulle senere vise sig at have en negativ indflydelse på laksebestanden i den nedre del af Stensån. Alle laks - næsten - var svømmet direkte op til gydeområderne i Dönaredalen.

    Der var godt om havørreder. Jeg fangede 12 stykker, hvor af de 4 blev hjemtaget og spist på stedet. Min gode fiskekammerat - Jan - tog 6 stykker, men mistede den sidste dag 2 store havørreder på strandstykket. Han må lære at bruge skarpe kroge?

    Jeg havde en sjælden oplevelse på strandstykket, jeg fangede en aborre og en skrubbe på en blank spinner. Arterne er i åen, men at fange dem på spinner høre til sjældenhederne.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Jan med sin havørred og Jørgen med 2 havørreder
    Jan med sin havørred
    Jørgen med 2 havørreder

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra september 2007 i uge 38

    Jørgen, Jan og Christian med 3 flotte havørreder fra Stensån

    Jørgen, Jan og Christian med 3 flotte havørreder fra Stensån
    2007 september Båstad 2

    Den årlige mandefisketur til Stensån i Båstad blev holdt i uge 38. Lige før afslutningen på fiskesæsonen for året 2007. Vi havde naturligvis mange forhåbninger om at fange laks og havørreder, da vandstanden og vandtemperaturen var ideelt.

    Vi fik da også flere fisk alle sammen, men kun én fik en mindre laks på 53 cm og ca. 1,4 kg. Vi fik fortalt af de lokale fiskere, at de fleste laks gik op til gydepladserne omkring "Midsommer", da vandstanden var meget høj på denne tid. Her efter var der kun sporadisk opgang af laks.

    Fem mand kom hjem med 10 havørreder og 1 laks. Der blev måske genudsat over 10 havørreder under målet. Jeg selv genudsatte en stor farvet havørred på over 3 kg, som blev taget et godt stykke oppe i skoven. På det første billede ses min havørred på 2,2 kg og 57 cm med en konditionsfaktor på 1.2. Havørreden var en hun med ikke modne rogn, men havde dog taget lidt farve.
    Endelig kom efterårsferien og uge 38 skulle vise sig at være en del bedre, hvad havørred fangst angik, end forårets fiskeri var. Vi var det sædvanlige Team som det forgangne år, dog med den forskel, at Jacob var med os igen, og idet han er en gédigen læge med doktorgrad i at lappe uheldige lystfiskere sammen, så viste det sig så sandelig også, at han kunne fange fisk. Dog ikke af den svære kaliber, men det blev da til 3 stk. havørreder, 2 lige over målet og en på 1,8 kg og 47 lang.

    Vor ven fra det Svenske nordland Christian var nok ugens helt, idet han fangede en havørred på 3,4 kg og 61 lang. Det er ham med fisken i munden. Jeg fik to fine havørreder, hvoraf den største vejede 2,6 kg og 58 cm lang, fanget i pensionisthullet. Det blev da også til nogle undermålere som behændigt blev genudsat.

    Jan K. også kaldet lille Jan fik sin havørred vel over målet, den vejede ca. 3 kg og var 60 lang, blev fanget nedenfor træbroen tæt ved udløbet. Desuden var det også Jan K., der fangede en mindre laks, som beskrevet ovenfor. Jan S. og Lars fangede ikke en dyt, for dem var det en nultur. Men de nød maden.
    Deltagerne på mandefisketuren. Jacob med en havørred på 1,8 kg og 47 cm
    Deltagerne på mandefisketuren. Jacob med en havørred på 1,8 kg og 47 cm

    Foto & Tekst: Dan & Jacob & Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra den 1. april 2008

    Hov! der kommer fotografen. Kalder du det en fisk?
    Hov! der kommer fotografen
    Kalder du det en fisk?
    Den 1. april 2008 kan man leje en sælhund i Stensån.

    De er gode til at finde på og servicere gæsterne, der kommer til Stensån for at fiske. Det seneste på hit er at stille en sælhund til rådighed, så man er sikker på fangst.

    I forbindelse med et kort besøg hos min Golf ven i Båstad, havde jeg den fornøjelse at fiske sammen med kammeraten her på billedet. Så længe jeg holdt mig på 1 meters afstand, gik det meget godt. Kom jeg nærmere, gik sælhunden til angreb på mine gummistøvler.

    Husk også, at det hjælper at give sælhunden en lille fisk. Senere på dagen fik jeg en havørred på 2,7 kg og 65 cm, men da var fotografen gået.

    Foto: Göran, Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra den 6. august 2008

    Skybrud i begyndelsen af august 2008

    Efter at jeg have set vejrudsigten for Båstad på DMI for resten af uge 32, besluttede jeg at køre til Stensån for at prøve lykken. Desuden gik rygterne også, at man havde set laks mellem 5 kg og 10 kg gå op i åen i samlet flok.

    Vejret var perfekt fra morgenstunden. Vandføringen lidt over det normale, men perfekt på det nederste stykke. Der var mange fisker på strandstykket fra morgenstunden, så jeg fiskede opstrøms mod skoven. På den sædvanlige gode plads ved sandskredet mærkede jeg også et "godt hug", men fisken forblev i vandet.

    Efter en lille pause fiskede jeg videre på stedet, og i andet kast huggede laksen rent på min spinner. En flot blanklaks på 1,4 kg og 52 cm med et "kondital" på 1.00. Resten af dagen gik med at fange små ørreder -ind til kl. 16.30 - hvor en krabat på mindst 4 til 5 kg huggede min spinner 1 meter fra min brink side. Fisken sprang en meter ud af vandet og krogen slap derfor på den korte line. Jeg forsøgte igen med en anden farve spinner, men det gav heller ikke noget resultat.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Blanklaks 1,4 kg, 52 cm og konditionsfaktor 1.00
    Blanklaks 1,4 kg, 52 cm og konditionsfaktor 1.00

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra den 6. august 2008

    Jan-Åke med en blanklaks på ca. 4 kg
    Jan-Åke med en blanklaks på ca. 4 kg
    Skybrud i begyndelsen af august 2008

    Efter ovenstående oplevelse i skoven, opstrøms vejbroen, besluttede jeg at gå nedstrøms til strandstykket, hvor jeg havde aftalt at mødes med fruen for hjemtransport. I mellemtiden mødte jeg ved sandskredet min svenske fiskeven Jan-Åke, som havde store problemer med en laks. Jeg blev og hjalp med at nette laksen. Der kommer en beskrivelse senere fra fangeren selv. Mit gæt er 4 kg, 76 cm med et "kondital" på 0.9.

    Jan-Åke her er plads til en tekst fra dig.







    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra den 13. august 2008

    En flot nedgænger, besa på svensk. Eller hvad?

    Det var lidt af en overraskelse at opdage, denne ørred i meget god stand egentlig var en udleget fisk.

    Efter sidste uges kanon fiskeri fik min danske fiskerven Søren lyst til en fisketur til Stensån, og han spurgte mig, om jeg ville med. Det skal man naturligvis ikke spørge to gange om, så vi drog af sted tidlig onsdag morgen. Søren fik en flot havørred på 2 kg og 57 cm med et kondital på 1.08.

    Efter flere timers ihærdig fiskeri lykkedes det endelig at fange en ørred på 1,930 kg og 56 cm med et kondital på 1.10 nedstrøms udløbet fra Öredsjön. Fisken ses på billedet th. Ørreden er i fin form, kæmpede bravt i strømvandet, men er ikke helt blank. Ørreden har heller ikke taget de rødbrune farver, som de plejer, når de har stået i åen nogle uger. Derfor besluttede jeg at hjemtage fisken.

    Ørreden blev lagt i køletaske og renset ved hjemkomsten. Her så jeg, at det var en udleget han ørred med løst og blegrødt kød. Fisken skulle derfor være sat ud igen, da spise værdien er mindre god.

    Ørreden blev dog fileteret, saltet og varmrøget med et hæderligt resultat. Det jeg vil fortælle hermed er: Havørreder leger tidligt i Stensån og selv om de er i god form, kan de være nedgangsfisk og overraske en habil fisker.

    Jeg har anskaffet en digital fiskevægt og vejer fisken straks efter fangsten, så de kommende måleresultater vil give en korrekt "Konditionsfaktor" for ørreder og laks i Stensån samt andre steder.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    En flot besa eller hvad?
    En flot besa eller hvad?

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning: Træfald sommeren 2008 i Stensånskoven

    Træfald sommeren 2008
    Træfald sommeren 2008
    En dags tur 2008 i august

    Sidst i juli begyndelsen af august kom der et uvejr ind over den svenske vestkyst. Bygerne gav mere end 70 mm vand i Stensåns område og blæsten var kolossal hård fra nordvest. Badebroer på kysten ved Stensåns udløb blev skyllet omkuld og 100 meter op i åen. Træerne væltede omkuld og lagde sig tværs over åen, som de fineste gangbroer. Nogle steder til hindring for fiskeriet og andre steder til gavn for fiskeriet.

    På billedet tv kunne det tyde på, at vor fiskerven Søren drager fordel af træstammen og fisker nedstrøm på et kanont godt fiskestykke, der ellers er meget ufremkommeligt.

    Vores gode ven - fiskerikontrollen Rune - har set på sagen og vil sørge for, at træerne kommer væk inden det store fiskeri begynder til september.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån den 13. september 2008

    Ulf med sin laks på 2,1 kg og 63cm den 13. september 2008

    Her er plads til din tekst Ulf. Her er plads til din tekst Ulf. Her er plads til din tekst Ulf. Her er plads til din tekst Ulf. Her er plads til din tekst Ulf. Her er plads til din tekst Ulf.




    Ulf, kommer du snart med en tekst til din laks




    Foto: Jørgen Walter & Tekst: Ulf
    Laks på 2,1 kg, 63 cm og kondital 0.84
    Laks på 2,1 kg, 63 cm og kondital 0.84

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2008 uge 38

    Mine to laks fra Stensån i september 2008
    Mine to laks fra Stensån i september 2008
    2008 september Båstad 1

    Når det bliver september, står Stensån i fiskenes tegn. Det gjorde den også i år, selv om nogle gamle fisker venner svigtede holdet.

    Jan havde været i Båstad ugen før jeg ankom, så han havde fanget flere gode havørreder mellem 2 og 3 kg. Jeg forventer, at han lægger nogle billeder ind på siden her. De to nedenfor fangede han i uge 38.

    Vi skulle skifte fra Båstad 2 til Båstad 1, og medens vi ventede på, at huset skulle rengøres, gik vi til åen og tog en "håletur", for der var meget lidt vand og tilsyneladende ingen fisk i åen. Efter bare en kvart fik jeg det største hug i min 7 fod spinne stang med 0,17 mm Fireline. En hård fight opstod i den smule vand, der var på stedet. Grene og træstubbe var der nok af. Laksen, en han vejede 5,55 kg og var 88 cm lang, kom op uden net efter 30 minutter.

    Laksen på det underste billede blev fanget nogle dage senere lidt nedstrøms det sted, hvor billedet er taget. Laksen en hun vejede 3,05 kg og var 70 cm lang. En tro kopi af denne hun laks, fangede jeg lige før vi skulle hjem. 3,00 kg og 70 cm lang. Dog længere oppe i skoven.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2008 uge 37 og 38

    Jan og hans far Bruno med to havørreder fra Stensån 2008 september Båstad 2

    Jeg holdt 2 ugers fiskeferie i Båstad, hvoraf den første uge var med besøg af familien, hvor kun min far er inkarneret fisker. Derfor blev der heller ikke fanget særligt mange laks eller havørreder i den første uge. Min far Bruno fik dog en pæn havørred på et par kg, når han ellers ikke faldt i åen. Heldigt at han kunne svømme.

    Vi havde dog i hele ugen set en laks springe i "pensionisthullet", men selv om vi begge prøvede at kaste efter den, lykkedes det ikke at få den på krogen.

    Bedre held i næste uge. Behøver jeg at sige mere eller har i gættet det. Jørgen kommer nemlig i uge 38. Ser I ovenfor, vil I se et billede af den laks, som vi har set hoppe hele ugen i "pensionisthullet".

    Jeg tog "knoglen" og ringede til min far og spurgte, om han kunne gætte, hvem der fangede laksen? Nå! Jeg fangede trods alt et par gode havørreder, som Jørgen tog billeder af.

    Foto: Jørgen Walter & Tekst: Jan Knudsen
    Jan og Bruno med to havørreder september 2008
    Jan og Bruno med to havørreder september 2008

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån marts 2009

    Mine to havørreder blev genudsat
    Mine to havørreder blev genudsat
    En dags tur 2009 i marts

    Når vejret i marts begynder at blive varmere og samtidigt solen skinner fra en skyfri himmel, begynder det at trække i en mod den lille å i Båstad. Vi besluttede derfor at tage en "afspadsering" til Stensån, så fruen kunne handle og jeg prøve fiske lykken i åen.

    Vi ankom ved 10 tiden, og jeg begyndte straks at fiske på strandstykket. Efter få kast fangede jeg den første havørred, som ses på det øverste billede. Målte 55 cm og skønnet vægt 1,8 kg. Jeg gik derefter op i skoven, for det blæste ret meget på stranden. Her fangede jeg i det første sving en lille blank havørred på ca. 40 cm. Også den blev genudsat. Mindste mål for laks og havørreder er stadigvæk 45 cm.

    Efter en middag på Kittes Kök (tidligere Rivieragrillen) var der lige to timers fiskeri, inden vi skulle køre hjem. Jeg begyndte igen på strandstykket og fangede naturligvis en lille blank havørred på ca. 35 cm. Blæsten havde taget til, og jeg måtte ind i læ af skoven. Lige efter træbroen huggede igen en større ørred min spinner. Ved første øjekast troede jeg, at det var en blank fisk - opgænger - det viste sig at være en blank - nedgænger. Ørreden havde været i havet flere gange og var begyndt at blive blank, men den havde ikke spist sig tyk endnu. Målte 53 cm og skønnet vægt 1,4 kg. Ses på det underste billede. Alle fisk blev genudsat, og de to største kan så fanges til efteråret.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 2009

    2009 september Båstad 1

    Vi var et par gæve fiske gutter fra FLS Sportsfiskerforening, som absolut måtte prøve Stensån igen i april efter de store laks. Vejret var fantastisk flot, næsten for godt til fiskeri, men vandet i åen var kun 7 grader. Nat temperaturen helt ned til minus 2,5 grader, så der var is i øjerne tidligt om morgenen. Dag temperaturen kunne snige sig op på 20 grader.

    Fiskeriet var ulige fordelt, en dag uden fisk og en dag med kvoten fyldt op. I alt blev det til 3 havørreder og 4 laks. Laksen på billedet til højre vejede 4,5 kg og var 80 cm lang. Lidt slang men en total blank fisk med konditionsfaktor på 0.88. Normalen for laks ligger mellem 0.90 og 1.00 i Stensån. Se også siden Fangstrapport. Der skal komme nedbør nu, hvis maj fiskeriet skal blive godt.

    Vi fik besøg hver dag af et egern, som spiste i det lidt miserable fuglebur. Inden vi tog hjem, fik vi det repareret.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Laks på 4,5 kg og 80 cm. Kat i fuglebur
    Laks på 4,5 kg og 80 cm. Kat i fuglebur

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 2009

    Henriks ørred på 3,85 kg og 74 cm
    Henriks ørred på 3,85 kg og 74 cm
    Jørgen tog forresten også en laks
    2009 april Båstad 1

    Her er min hidtil største havørred, taget i Stensån torsdag eftermiddag kl. 15.30 i uge 16, 2009 på en Mepps 3 spinner.

    Jeg var startet på Strandstykket og havde senere været omkring i "junglen", den de andre kalder skoven, men uden resultat. På vej tilbage ville jeg lige slutte af med et par kast på Strandstykket igen, da fisken på billedet afslørede sig med et tungt plask 5 meter opstrøms træbroen.

    Efter andet kast var havørreden kroget og i nettet efter ca. 6 minutter. Den vejede 3,85 kg og var 74 cm lang og dermed en konditionsfaktor på 0.95. Pænt for årstiden, normalen ligger på 1.00 og i gode tider 1.20.

    Jørgen tog forresten også en laks.

    Foto: Jørgen Walter Tekst: Henrik

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån maj 2009

    2009 maj Båstad 1

    En april måned næsten uden nedbør og en varm vind fra øst satte sine spor på fiskeriet i Stensån i maj. Men vi havde besluttet os at prøve alligevel. Tre fiskekammerater drog af sted med den største optimisme, som senere skulle vise sig ikke at holde stik. Det nærmeste vi kom på en fisk - laks - var den, som jeg mistede i dette sving. Efter en kort fight, hvor laksen lige kom til overfladen, gik den dybt og OH linen brast i knuden. Jeg havde ikke læst Jørgens side "Fiskeknuder" om Fireline. Det har jeg nu.

    En fisker gad ikke fiske mere og fandt en golf klub, bare for at prøve noget andet. Vi andre to fortsatte fiskeriet, men uden resultat. De nye laks kommer først efter mere nedbør.

    Nu er fugleburet repareret og så er katten gået i fugleburet.

    Foto: Jørgen Walter Tekst: Jan
    Jans skuffede udtryk efter en mistet laks. Knuden brast.
    Jans skuffede udtryk efter en mistet laks
    Fugleburet er repareret og så kom katten

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 2010

    Mine 4 havørreder blev naturligvis genudsat
    Mine 4 havørreder blev naturligvis genudsat
    En dags tur 2010 i april

    Traditionen tro tager fruen til Sverige Skærtorsdag for at handle ind, og så gælder det blot om at hænge på og stå af i Båstad. Jeg ankom til Båstad kl. 10.00 og efter at have købt fiskekort på Grillen, var det om at komme til Stensån.

    Lidt over kl. 10.00 begyndte jeg ved træbroen for derefter at fiske opstrøms. Jeg var meget heldig, for der var ingen på fiskestykket på dette tidspunkt. Lidt inde i skoven kom det første hug, og jeg havde en lille blank havørred på krogen. På det øverste billede til venstre ses ørreden i vandet og en hurtig vurdering sagde mig, at den var for lille - omkring 40 cm - og blev derfor afkroget i vandet.

    Længere opstrøms i Pensionisthullet faldt det næste hug, og hvis man ikke vidste bedre, kunne man forledes til at tro, det var den samme ørred. Men denne her havde tydelige mærker af fiskegarn omkring kroppen. Ørreden blev også afkroget i vandet. Nu kom der flere fisker til, som havde fisket nedstrøms fra cement broen, og idet jeg passerede en af dem, huggede en stor ørred på hans wobler. Det viste sig, at det var en nedgænger på ca. 3 kg. Jeg fortsatte til Sandskredet og i første kast huggede igen en lille blank ørred på min spinner. Igen for lille og ørreden blev afkroget i vandet.

    Efter en god middag på Kittes Kök (før Rivieragrillen) - i den time fik vi et haglvejr som sagde "Spar 2" til alt - fortsatte jeg fiskeriet et par timer endnu fra Gropemöllen og nedstrøms. Ud fra Öresjöns udløb kom det sidste hug af en større ørred, det kunne man føle i stangen, men det skulle vise sig at være en nedgænger på 50 cm. Fisken ses i nettet, blev hurtig udsat efter jeg tog billedet. Slut for denne dag. Huskede jeg at fortælle, vandet var 5 °C.

    Foto & Tekst: Jørgen Walter

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 2010

    2010 april Båstad 1

    Så var det tid til at prøve forårsfiskeriet i Stensån i den obligatoriske uge i april. Det havde været en lang og kold vinter med deraf følgende blandet forventning om fiskeriet. Vandstanden var ikke særlig høj, og temperaturen i åen var kun 6 °C.

    Morgen fiskeriet gik meget trægt, da det var frostvejr kl. 07.00 om morgenen. Der var først nap omkring kl. 10.00, hvor solen tog fat og opvarmede vandet. Der blev fanget rigtig mange mindre havørreder på 35 cm til 45 cm, alle i pæn kondition. Andre blanke havørreder på 45 cm til 55 cm så ud til at være blanke hybrider, men i dårlig kondition, var meget slanke.

    Havørreden på billedet her under vejede 1,8 kg og målte 56 cm, hvilket giver en konditionsfaktor på 1.03, pæn ørred for årstiden og blev hjemtaget. En mindre blank "Hybrid" ørred på 50 cm og 1,2 kg blev renset og varmrøget på stedet. En himmelsk mundfuld med røgede kæmperejer og kølig hvidvin.

    I alt fangede jeg 20 havørreder men ingen laks. Kun 2 fisk blev hjemtaget, den vi spiste på stedet og en til fryseren.

    Havørred 1,8 kg og 56 cm  med kondital 1.03
    Min havørred 1,8 kg og 56 cm med kondital 1.03

    Foto & Tekst: Jørgen Walter
    Henrik tager bad på Mellbystrand. Jørgen går til rejerne.
    Henrik tager bad på Mellbystrand og Jørgen går til rejerne

    Det er så Henrik "Bademesteren fra Mellbystrand", som mangler et billede af sine fangster fra Stensån. Det var en uge med flot vejr om dagen, så det meste af tiden kunne vi sidde på verandaen og spise vores mad. Her har der været gang i de røgede kæmperejer og en lille havørred. Her kom så fangsterne.

    Henrik med sin fangst.
Jørgen med sin fangst.
    Henrik med sin fangst og Jørgen med sin fangst

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2010

    Jan med en flot han havørred på 59 cm og 2,3 kg konditionsfaktor på 1.12
    Jan med en flot han havørred på 59 cm og 2,3 kg konditionsfaktor på 1.12
    2010 september Båstad 1 - Udholdenhed belønnes

    Efter næsten 2 ugers ophold ved Stensån uden nedbør, var vi lige ved at pakke sammen for at tage hjem. Men så skete der noget torsdag. Det blæste op og regnen kom, så vi besluttede at tage fredagen med for det kunne jo være .....

    Tidlig fredag morgen tog jeg ned til åen, men nu var der så meget vand i åen, at det var umuligt at fiske på strandstykket og i skoven. Jeg tog derfor op til Gropemöllen og fiskede over "nakken". Efter ganske få kast nappede en havørred spinneren og tog flugten ned over "nakken" og ud i strømmen. Nu skulle bremsen stilles hårdt, så havørreden ikke tog flugten ind i de trærødder, der lå i vandet nedenfor. Med det gode grej og fisken, som var godt kroget, lykkedes det mig at nette havørreden. Den blev målt og vejet til 59 cm og 2,3 kg, hvilket giver en konditionsfaktor på 1.12. Selvom havørreden ikke var sølvblank sad der lakse lus ved halen? Se den mørke plet på det underste billede lige under fedt finnen og bedøm selv.

    Foto & Tekst: Jan

    Ned

     

    Jerker og Hans egen beretning fra premieredagene i Stensån 2011

    Premieredagene i Stensån 1. til 3. marts 2011

    Jerker og Hans har sendt mig et billede fra premieren i Stensån, men ingen fangstrapport. Den kommer vel senere. Isen var brudt op til dagen og temperaturen lå omkring 1 grad i dagtimerne med skyet vejr.

    Når fangstrapporten fremkommer, vil den blive gengivet her.

    Der blev anslået 20 fisker på dagen. På billedet ses en ørred på ca. 2 kg, om den er blank, melder historien ikke noget om. Billedet er meget mørkt.

    Foto Hans & Tekst: Jørgen
    Premieredagen i Stensån
    Premieredagen i Stensån

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2011

    Jørgen og Jan med fast fisk
    Jørgen og Jan med fast fisk
    2011 september Båstad 1

    Det var med stor spænding, at vi ankom til Stensån, da området havde fået lige så meget vand, som vi havde i Danmark. Det viste sig også, at "Målestenen" ved cement broen ikke kunne ses, så vandstanden ved mundingen var vel 1 meter over normal. Det var derfor meget svært for spinnefisker, at komme ned til bunden, hvor fisken stod. Fluefisker havde det noget bedre, de fangede flere fisk i mundingen.

    I løbet af ugen faldt vandstanden, så vi begyndte at kende åen igen. Jan fik den første ørred (han) på 45 cm, 1 kg og kondital 1.10. Jeg fik de næste to dage to ørreder på henholdsvis (han) 47 cm, 1,1 kg og kondital 1.06 og (hun) 49 cm, 1,3 kg og kondital 1.11.

    Denne gang fik vi ingen laks, men vi hørte om en fisker, der fik en 4 kg laks i poolen nr. 7, som vi kalder "Det stille hul". På grund af meget vand i åen er laksen gået tidligt op til gydebankerne. I følge en lokal kendt er der mange fisk i den øvre del af Stensån, men det er ikke til at fiske på grund af vand i engene.

    Foto & Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2012

    2012 september Båstad 1

    Vores sædvanlige fisketur i september til Stensån begyndte over al forventning. Jeg ankom en time før min fiskekammerat og ventetiden brugte jeg lige til at "dyppe" spinneren ved cement broen. Jeg kunne godt se, at der var meget vand i åen og den sædvanlige "målersten" var dækket med flere cm vand. Første kast opstrøms gav nogle "hug" i de nye sten, som er lagt i åen i foråret. Andet kast nedstrøms gav et vildt hug af en havørred på 2,0 kg og 54 cm, en hun fyldt med rogn. Nå! jeg gik fra stedet og om på den anden side af broen. Efter 5 kast huggede en havørred på 2,25 kg og 57 cm. En han der var i god stand. Nu besluttede jeg at holde inde med fiskeriet, for der skulle også være fisk til min fiskekammerat, når vi skulle på aftenfiskeri.

    Efter dagens ret på Grillen kørte vi til huset og blev installeret. Fiskegrej blev gjort klar til aftenfiskeri, men på grund af meget høj vandstand og glatte brinker, besluttede vi at vente til næste dag. Søndag morgen havde blæsten lagt sig og vandstanden var faldet med over 60 cm. Vi fiskede hele dagen UDEN så meget som et "hug".

    Resten af ugen var fiskeriet så som så. Jeg fik 3 havørreder mere, som jeg hjemtog. 5 havørreder (undermåler) blev udsat igen. Ørredrognen blev renset, og vi fik hver 2 store, gode stykker mad med en dram til. Denne gang heller ingen laks. Se Danske Laks og Havørreder.

    Foto & Tekst: Jørgen
    Havørred 2,25 kg, 57 cm kondifaktor 1,215
    Havørred 2,25 kg, 57 cm og med en kondifaktor på 1,215. Underst rogn fra 3 hunner på 2,0 kg

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2012

    Laks 5 kg, 79 cm, konditionsfaktor 1.04 og rogn 0,9 kg
    Laks 5 kg, 79 cm, konditionsfaktor 1.04 og rogn 0,9 kg
    2012 september Båstad 1

    Efter 14 dage ved Stensån i Båstad lakkede det mod slutningen. De første 14 dage havde udover et dejligt blandet vejr også affødt 2 pæne 1,2 kg ørreder, samt mødet med en flot snog. Som traditionens tro kom der 2 fiskekammerater op den sidste dag for at prøve heldet i åen. Så efter et godt morgen måltid gik de 2 kammerater ud for at fiske, mens jeg lige skulle ordne det sidste. Jeg var trods alt ikke så "fiske sulten" efter 14 dages intens fiskeri.

    Men hvor de startede fra udmundingen, startede jeg i den modsatte ende ved Gropemöllen. Her var jeg så usandsynlig heldig at få et hug efter 10 minutters fiskeri. Til at starte med føltes det som en udmærket fisk, sådan ca. 1-2 kg. Men efterhånden som fighten udspillede sig, og jeg kunne blive ved med at stramme bremsen, måtte det være en noget større fisk end først antaget. Så efter 25 minutters kamp kunne jeg lande en rigtig pæn hun laks på 5 kg og 79 cm med 0,9 kg rogn og en konditionsfaktor på 1.014.

    Fisken blev taget på en af vores hjemmelavede spinner i farven rød. Havde dog dagen forinden fået at vide, at spinneren var for lille, og jeg ikke ville få nogen fisk på den. Heldigvis fik en af mine fiskekammerater også en fisk. Den blev dog nænsomt sat ud igen.

    Foto & Tekst: Jan

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2013

    2013 september Båstad 1

    Det er nu et år siden, at vi var i Stensån, og vi glædede os gevaldigt til at få dyppet stangen igen. Vejret var godt - for godt - for da vi kom til åen, ventede der os en stille, rolig, varm å, som næsten ikke rørte sig ud af stedet. Det viste sig også, at åen var tømt for ørreder og laks.

    De lokale fortalte os, at de havde nogle dage med skybrud i august, og da gik laksen op i stimer. Der var nogle fisker, der kunne fange flere end de 3 tilladte laksefisk per dag og endda på 4 til 5 kg. Ikke så sært, at vi ikke fik nogen fisk. (Bortset fra en, der blev genudsat).

    Jeg var der kun den første uge, men min fiskekammerat Jan tog en uge mere. Så begyndte de at fange fisk - rigtig mange fisk - men hvilken fisk. Tro det eller ej, det var gedder så store, som de kæmpe laks vi ellers skulle fange. I denne uge nedlagde de 3 personer flere end 10 gedder fra 1 kg til 5 kg. Men ingen tænkte på at tage billeder af gedderne - det var flovt - eller de var flove over "kun" at fange gedder?

    Så fik jeg nogle billeder langt om længe!

                   
    Ingen havde hørt om svenske geddefrikadeller, så de blev ikke spist. Nu har jeg garderet mig, og taget min opskrift med på geddefrikadeller, så de store gedder ikke går til spilde. For man spiser da gedder. I Kina spiser de hunde. (Dansk film fra 1999)

    Nu må jeg hellere slutte, for ellers bliver jeg for filosofisk.

    Foto & Tekst: Jørgen
    Stille flyder Don
    Stille flyder "Don". Flot vejr - ingen laks (Roman af Mikhail Sjolokhov 1960)

     

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2014

    Jørgen med en ørred og Jan med en laks
    Jørgen. Ørred 1,8 kg, 56 cm og faktor 1.03
    Jan. Laks 2,8 kg, 67 cm og faktor 0.93
    2014 september Båstad 1

    I Danmark fik vi masser af nedbør i august/september, så derfor gik vi ud fra, at Sveriges Vestkyst også blev ramt af regnen. Stensån afvander nord siden af Hallandsåsen, så vi forventede en å fyldt op til bristepunktet. Men nej, åen så ud som i 2013 - se ovenfor - vi fiskede meget ihærdigt i et par dage, inden jeg fik den første ørred og Jan en laks et par dage senere. Begge fisk blev taget i den samme pool. Senere på ugen fik jeg en mindre blank havørred på strandstykket. Ellers var det kun fisk mellem 25 og 35 cm, der bed på krogen.

    Da jeg tog hjem om mandagen, begyndte regnen og stormen fra nordvest at stryge ind over landet. Måske fanger de tilbageblevne fisker og de nyankommende fisker nogle flere fisk, men det vil tiden vise. Jeg vender tilbage.

    Det var lige hvad de gjorde. Jans far - Bruno - fangede sin første laks på 2,5 kg og 63 cm og Jan fik endnu en pæn havørred på 2 kg og 58 cm. I bund og grund er det for få fisk for 14 dage, men det skyldes, at både laks og havørreder går tidligere op i åen, når der kommer så meget nedbør i juli/august; i følge de fisker jeg talte med.

    Foto & Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån maj 2015

    2015 maj i "Pippihuset"

    Er maj måned et godt tidspunkt at fiske i Stensån? Det skulle prøves i 2015, da vi fik et godt tilbud på en "Sommerstuga" nær Stensån. Hytten var typisk "Svensk" med alle de nips, som findes i et Pippihus - der var måske for meget - det fandt vi ud af, da vi skulle gøre rent. Nok om det, vi hyggede os gevaldigt.

    Fiskeriet var aldeles trægt, der gik flere dage inden den første ørred bed på. Den var ikke stor, så derfor genudsat. Efter et par dage fik jeg dog et kraftigt hug i strømvandet nedstrøms cement broen. På grund af kraftig strøm og et dårligt sted at lande fisken, måtte jeg bruge net. En ørred på 2 kg, 59 cm og konditionsfaktor 0,974. Det viste sig, at det var en "elevator" fisk, som burde være genudsat. Den var blegrød i kødet og mindre fast i konsistensen.

    Er maj så et godt tidspunkt at fiske i Stensån? Nej! ikke i 2015, vandstanden var under middel og vejret var koldt. Men noget som kan gøre en harm er, at alle de træer, som er væltet ud i åen, ikke bliver fjernet. Træerne ligger på de bedste fiskesteder, så derfor sætter man mange spinner til i bunden. Desuden er årskortet sat op med 100,00 SEK, ikke fordi det er dyrt, men der bør gøres noget for fiskeriet.

    Det vil dog ikke forhindre os glade fisker at vende tilbage til september, måske har Rune forbedret forholdene for os Danske fisker. På gensyn.

    Foto & Tekst: Jørgen
    Jørgen med en elevator ørred
    Jørgen med en elevator ørred på 2 kg
    En typisk Svensk Sommerstuga

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån august 2015

    Edward med en blank laks på 2,1 kg og 60 cm
    Edward med en blank laks på 2,1 kg og 60 cm
    En dags tur 2015 i august

    We were visiting Göran in Båstad in his "Sommerstuga" where Edward lived with his wife for the time being. We had agreed to meet at 11 o'clock for a "short talk" because there should of course be fished in Stensån this day. Exactly when we arrived, Edward came back from Stensån with a blank salmon of about 2 kg. The exact dimensions do I get later. It was also found that there was a trout in the refrigerator, which was caught earlier in the day.


    Edward:
    Your own description of the fishing days gratefully received by mail. I shall insert it below.
    Regards
    Jørgen Walter


    Foto og tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån august 2015

    En dags tur 2015 i august

    Vi var på besøg hos Göran i Båstad i hans "Sommerstuga", hvor Edward boede med sin frue for tiden. Vi havde aftalt at mødes kl. 11.00 for en "kort snak", for der skulle jo fiskes i Stensån denne dag. Præcis da vi ankom, kom Edward tilbage fra Stensån med en blank laks på ca. 2 kg. De nøjagtige mål får jeg senere. Det viste sig også, at der var en ørred i køleskabet, som var fanget tidligere på dagen.

    Det var faktisk en "kanon" fiskedag, på grund af det kraftige regnvejr, som der var kommet over Hallandsåsen natten før. Vandet stod højt i åen, vores såkaldte "Målersten" nedstrøms cement broen stod under vand, og der var et godt flow i vandet. Naturligvis nedsætter det sigtbarheden for fiskene i åen, men ved at bruge kraftige farver på blinket og komme tæt på, forøges chancerne for fangst.

    Det var lige det, som jeg oplevede den dag. Jeg havde blot fisket en halv time, før en ørred huggede min røde spinner ude i strømmen. Ørreden tog nogle kraftige spring ud af vandet og fiskelinen snoede sig rundt om gællerne, så de begyndte at bløde. Heldigvis var det en god spisefisk på 1,45 kg og 50 cm med rødt kød og let udviklet rogn. Resten af dagens tre timers fiskeri bød sig på endnu to fisk, som blev genudsat. En ørred på ca. samme størrelse blev afkroget i vandet. En på den dobbelte størrelse afkrogede sig selv lige inden den skulle nettes.

    Foto & Tekst: Jørgen
    Jørgen ifærd med at lande en ørred på 1,45 kg og 50 cm
    Jørgen ifærd med at lande en ørred på 1,45 kg, 50 cm og konditionsfaktor 1.16. Besøg hos Edward og frue i Görans "Sommerstuga"

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2015

    Ørred på 1,4 kg, 50 cm og kondifaktor 1.12. Meget rød i kødet og smagte fortræffeligt
    Ørred på 1,4 kg, 50 cm og kondifaktor 1.12. Meget rød i kødet og smagte fortræffeligt
    2015 september i Görans sommerstuga

    Tidspunktet for fiskeriet i Stensån fra 2015 er ændret på grund af flere årsager, som vi ikke har indflydelse på, men alt lykkes, hvis man søger. Tidspunktet er blot rykket en eller to uger frem, hvor vi ellers plejede at fiske i Stensån efter den 15. september.

    Vi ankom dagen før det store "Buller og Brag" eller på svensk "Oskar". Åen blev fyldt op med vand, så det gav lidt liv i fiskeriet. Men igen - grumset vand - så det gjaldt om at komme tæt på fisken med kraftige farver. De to første fisk, som jeg fangede på rød spinner, var to pæne, store aborre. En knald gul spinner blev sat på, og det gav bonus. En pæn ørred på 1,3 kg bed på og middagen var reddet.

    I ugens løb blev der fisket fra tidlig morgen til sen aften. Men det var kun før kl. 08.00 og efter kl. 17.00 ørrederne bed på. I alt fangede jeg 8 ørreder, som alle lå omkring fra 48 cm til 51 cm. De 4 stk. som blev hjemtaget, ligner den på billedet T.V.

    Der blev ikke fanget en eneste laks af os eller af de lokale fiskere denne uge. Til slut skal jeg nævne, at mange af træerne er blevet taget op af kommunen på foranledning af Ulf, MEN HUSK, der hvor de lå, sidder der mange grene i bunden, hvor spinneren kan mistes. Denne gang satte jeg 6 spinner i bunden. Lige en sidste ting, en lokal beboer tæt på "Gropemöllen" fortalte mig, at der graves i Stensån længere opstrøms, så derfor det grumsede vand og så lidt vand i åen. Det skulle være overstået sidst i september, men der er fiskeriet også.

    Foto & Tekst: Jørgen

    Ned

     

    Warning: Grumset vand i Stensån september 2015

    Chokoladebrunt vand

    Chokoladebrunt og grumset vand i Stensån september 2015


    Her er hvad Rune oplyser om Stensåns tilstand i september 2015. Klik her: Stensån. I Oktober skulle vandet være klar igen, men da er fredningstiden også indtrådt.

    Obs! kraftig grumling, ofiskbart! På grund av muddring och omgrävning vid Stensån för nya kustvägen. Helgen den 12-13 samt 19-20 September 2015

    Bemærk! stærkt uklart vand, ufiskbart! På grund af opmudring og opgravning ved Stensån for ny kystvej. Weekenden 12.-13. og 19.-20. September 2015.

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån august 2016

    Stensån august 2016
    Der mangler 1 meter vand i Stensån. Udløbet er næsten sandet til. Vandet var igen klart, som det plejer at være uden vejbyggeri
    2016 august i Görans sommerstuga

    Det bliver spændende at opleve, hvad 2016 giver med denne varme og tørre august. Vi får se!

    Ultimo august har været varm og tør også i Sverige, så Stensån var ca. 1 meter under normal vandstand. Udløbet var næsten blokeret med sand, så der var kun en lille smal og ikke særlig dyb rende, hvor vandet flød langsomt ud i havet. Desuden havde udløbet taget en stor drejning mod nord. Vandtemperaturen var mellem 16 °C og 18 °C, så der var ikke store chancer for fisk.

    Efter et par dage uden at se en fisk, fik vi en tordenbyge, som hævede vandstanden i åen med 30 cm. Dagen efter begyndte vandet at falde og det gav en god strøm i åen. De to første fisk, som jeg fangede tidligt på morgenen, var to aborrer. Men senere på dagen kom hugget, en laks på 54 cm og 1,6 kg med en konditionsfaktor på 1.00. Jeg havde lovet fruen laks til middag, så den blev hjemtaget og kogt samme aften. Fantastisk rød og meget fast i kødet. Der blev også til laksesalat dagen efter.

    Stensån er i syndigt forfald. Det flyder med skrald, som sætter sig fast i alle de faldne træer, der ligger tværs over åen. Jeg mødte kun 1 fisker i den uge, hvor jeg fiskede fra morgen til aften. Nå! man må nyde naturen og plukke svampe, dem var der mange af. Jeg bør nok lige lære disse at kende først.

    Foto & Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2016

    2016 september Båstad 1

    I år havde vi mulighed for at komme til Stensån igen i uge 38. Men vi var noget skeptiske, da vi så, hvor lidt vand der var i åen i uge 35. Der var heller ikke kommet mere vand, tværtimod var vandstanden faldet yderligere. De første par dage gik uden fangst og der var heller ikke nogen fisk, der viste sig i overfladen.

    Onsdag nat blæste det kraftigt op, så havvandet blev trykket langt op i åen. Det bevirkede, at næste morgen kom der en del strøm i vandet ved ebbe. Det gav gevinst. Jeg fik den første laks på 1,4 kg. Der var kommet en del laks/ørreder i den nederste del af Stensån, for dagen efter fangede jeg laks nr. 2 på 2,2 kg og laks nr. 3 på 1,4 kg. Yderligere fangede jeg to mindre ørreder, som blev genudsat.

    Lørdag morgen fik jeg en god ørred på 47 cm og 1,1 kg med en kondifaktor på 1.06. Det blev vores aftensmad med alt godt tilbehør. Fiskeugen må siges at være tilfredsstillende med det vand, der nu var i Stensån.

    Derefter var der ikke mere, der rørte sig i vandet - heller ikke alle de blade, som nu begyndte at falde af træerne. Vandet var, som før beskrevet, meget klart.

    Foto & Tekst: Jørgen
    Stensån september 2016
    Bente holder min første laks på 1,4 kg. Min anden laks på 2,2 kg

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april/maj 2017

    Stensån april/maj 2017
    Det væltede træ i Pensionisthullet. Dans fangst under træbroen ved udløbet
    2017 april/maj på en 2 dags tur til Stensån

    Dan og jeg besøgte en tidligere arbejdskollega i Sverige i april/maj måned. Han har grund til Smedjeån og naturligvis skulle vi prøve at fiske i denne. Det er meget besværligt at komme til, da åen løber gennem tæt skov og sumpet terræn, men en god fiskestrækning fandt vi dog. Se under Sverige. Dan fik et par aborrer eller tre og et par små gedder. Jeg tog en gedde på ca. 60 cm, men ret mager. Gedden blev taget i Oxhultasjön, som har forbindelse med Smedjeån. Alle fisk blev genudsat.

    På vej op og hjem skulle vi lige prøve Stensån, om vi kunne fange aftensmaden. Vi har aldrig oplevet Stensån så "død" som nu. Jeg så ingen fisk i de 2 dage, som vi gik og fiskede. Kun væltede træer over åen som her i pensionisthullet, hvor jeg fangede min store laks for flere år siden. Dan fangede dog en lille nedgænger under træbroen ved udløbet. Vi må håbe på bedre held til efteråret, hvor vi kommer tilbage til Stensån.

    Foto: Dan og Jørgen, Tekst Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån august 2017

    2017 august i Görans sommerstuga

    Dans beretning fra Stensån: Jeg kørte mod Båstad tidlig onsdag morgen og havde - efter en dejlig drøm om igen at fange fisk i Stensån taget min fluestang med. Noget sagde mig, at laks og ørreder trykker sig meget om efteråret, hvis der er meget vand i åen. Vel ankommet til Stensån ved træbroen kl. 07.00, så jeg Jørgens bil på P pladsen. Jeg gik i gang med at montere min fluestang med "Fast Sinking" tip, for der var gevaldigt meget vand i åen, gik derefter til strandstykket og fandt en passende flue - "Kobberflue" - med tyngde og satte den på linen.

    Efter et par prøvekast, fik jeg fast fisk på stangen og en havørred på 1,8 kg, 53 cm med en konditionsfaktor på 1.21 blev landet. Jeg glædede mig naturligvis til at se Jørgens ansigtsudtryk, når han kom tilbage fra "Junglen" - Vel at mærke uden fisk. Han var jo ankommet om lørdagen, og havde spinne-fisket til onsdag uden så meget som en fisk. Nå! Ja et par aborrer blev det til. Det skulle vise sig, at han senere tog revanche. Senere fik jeg en laks på 0,91 kg, 48 cm med en konditionsfaktor på 0,83.

    Jørgens beretning fra Stensån: Jeg tog, som Dan nævnte, til Stensån om lørdagen, og åen var fyldt med vand til den dårlige side for fiskeriet. Ikke nok med det, natten mellem søndag og mandag kom et tordenvejr forbi og fyldte åen med mere vand. Min spinner kunne ikke komme til bunden, hverken opstrøms eller nedstrøms. Derfor ingen fisk før vandstanden blev normaliseret torsdag/fredag/lørdag. På disse tre dage fangede jeg 1 laks og 8 havørreder, hvoraf 6 stk. blev hjemtaget. Fangstrapporten findes under Fangstrapport.
    Stensån august 2017
    Dans ørred 1,8 kg, 53 cm fanget nedstrøms træbroen på flue. Jørgens laks 1,2 kg, 53 cm fanget nedstrøms træbroen på spinner

    Foto og Tekst: Dan og Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2017

    Stensån september 2017
    Jørgens ørred 1,6 kg, 53 cm konditionsfaktor 1.07, fanget på spinner. Dans ørred 1,8 kg, 53 cm konditionsfaktor 1.21, fanget på spinner
    2017 september Båstad 1

    Jørgens beretning fra Stensån: I år blev turen til Stensån afholdt den sidste uge i september, hvor vandstanden var under normalen. Heldigvis blev vi forskånet for mange blade i åen, da vejret var roligt og fint. Det satte sig sine spor i fangstrapporten. Desuden var åen også fyldt med nedfaldne grene og væltede træer. Det lykkedes mig at fange en pæn ørred - han - på 1,6 kg og 53 cm med en konditionsfaktor på 1.07.

    En lille slap væk på strandstykket og en stor ørred på 2,5 kg slap grebet oppe i "junglen". Hvorfra kender jeg vægten? Jo! min gode svenske fiskekammerat tog den to dage efter i samme hul. Tillykke Ulf.

    Fangstrapporten findes under Fangstrapport.

    Dans beretning fra Stensån: En dejlig ørred fuld af rogn fanget på strandstykket tidlig onsdag morgen. Jørgen rensede og saltede rognen, lagde dem i fryseren natten over, så vi kunne få et stykke brød med rogn, creme fraiche og hakket løg. Vi havde også lidt snaps tilbage fra de "Svenske Gule Ærter". En herremiddag.

    Foto og Tekst: Dan og Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån august 2018

    2018 august Båstad

    Det var den værste fiskesæson i over 20 år, som vi kom op til. Vi havde det på fornemmelsen, da det ikke havde regnet i flere måneder, hverken i Danmark eller Sverige. Det blev derfor ikke til normalt fiskeri, hvor man gik fra strandstykket og spinfiskede op til Gropemöllen. Få steder kunne man dyppe en lille Meeps 2 spinner og være heldig at få en lille aborre eller gedde.

    Det blev til 2 små aborrer og en lille gedde, som ses på det underste billede til højre. Der var ingen tegn på ørreder eller laks i hele Stensån, lige fra strandstykket og op til Dönardalen. Det havde jeg tid til at undersøge, når nu man ikke kunne fiske i åen. Bedre held næste gang.

                                      
    Stensån august 2018
    Gropemöllen i Stensån august 2018 næsten uden vand. Lille gedde nedstrøms Öresjön, her mangler 1 meter vand

    Foto og Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån august 2019

    2019 august Båstad

    I år var jeg en uge ved Varde Å og fiske, så det blev kun til en dags tur til Stensån i 2019. Det var en beslutning, som jeg havde truffet året før, hvor der ingen vand var i åen. Det skulle så vise sig ikke at være tilfældet. Der var næsten normal vandstand for august. Det er vanskeligt at spå - især om fremtiden.

    Jeg blev sat af ved strandstykket ved 10 tiden og fruen kørte så på shopping tur i oplandet. Det var en stille og rolig dag, uden regn og kun lidt sol af og til. Jeg gik turen fra strandstykket og op til "Sandskredet" uden hug. Satte mig på bænken og drak en øl. Efter kort tid hørte jeg et plask opstrøms bænken og så en pæn stor ring i vandet.

    Det skulle naturligvis prøves at fiske efter den eneste ørred, som jeg havde set i åen indtil nu. Efter flere kast op- og nedstrøms stedet, hvor jeg så ringen, kom endelig hugget lige ud for birketræet t.v. i billedet.

    Stedet er kendt for en dyb rende med strømvand midt i åen og en stor sten inden renden. Der er taget mange fisk her gennem tiden. Det var en lille skøn - ikke helt blank - havørred på 54 cm, 1,6 kg og K-faktor 1.02

    Dagen blev afsluttet på Grillen med en god middag inden hjemturen.
    Stensån august 2019
    En skøn lille havørred på 54 cm, 1,6 kg og K-faktor 1.02 fanget ved "Sandskredet"

    Foto og Tekst: Jørgen

    Ned

     
    Coronavirus Start 2020 - Fiskestop 2020 i Stensån

    Det kunne være den dystre overskrift på et mangeårigt godt fiskeri i den lille å ved Båstad. Og det blev det. Jeg har besluttet at flytte mine fiskesteder til andre åer i Jylland i 2021. Så hermed tak for nu og knæk og bræk til alle gode fiskevenner i Sverige. Måske er der håb forude?


    Never Say Never Again - eller på Dansk: Man skal aldrig sige aldrig. Se nedenfor - Den næste planlagte tur til Båstad September 2022.

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2022

    En laks på 65 cm og 2,6 kg i efterårsfarver med kondifaktor 0.947
    En laks på 65 cm og 2,6 kg i efterårsfarver med kondifaktor 0.947. Den blev fanget lidt opstrøms strækning 5. Sandskredet, hvor der lå 2 træer ud over vandet og et træ lidt længere opstrøms. Et farligt stykke at fiske på, man kan let falde i åen - spørg blot Bruno.

    Foto: Bent og Tekst: Jørgen
    2022 september Båstad 1

    Efter lang tids fravær på grund af covi-19 og også fordi vi var flyttet til Jylland, besluttede vi at tage en tur til Båstad for at fiske i Stensån. Vi havde besluttet os længe før, det satte ind med tørke i hele Europa, så det var med bange anelser, vi tog af sted.

    Efter 6 timers kørsel ankom vi sidst på eftermiddagen en lørdag i september, standsede straks på cement broen over Stensån for at se, om målerstenen var dækket med vand. Trist syn, hele stenen lå frit midt ude i åen. Man kunne gå tørskoet under cement broen, så det eneste, der kunne komme op i åen, var "TØRFISK".

    De eneste fiskestrækninger, som man med held kunne fiske på, var fra 1. Strandstykket til 5. Sandskredet. Se kort her.

    MEN!!! et andet trist syn ventede os, nemlig kæmpe store træer, der var væltet ud over åen og spærrede for fiskeriet på de bedste pladser. I pensionisthullet lå en kæmpe trærod og stak 40 cm op over vandet. Mellem 4. Fluestykket og 5. Sandskredet lå der 3 træer ud over vandet. Her sprang 2 laks hele ugen, hvor vi var der og til sidst kunne jeg ikke dy mig længere, jeg kravlede op i et træ, der hang ud over åen og fik kastet 2 gange ned strøms. Laksen nappede i 2. kast og fik sat 2 kroge i kæften og dermed sad den fast og jeg kunne hale den ind til bredden, hvor så min fiskekammerat - Bent - kunne nette den.

    Fiskeplads 7. Det stille hul, var tilsat med store træer og grene, så fiskeriet var umuligt. Desuden har der ikke gået fisker og trådt stier, så brinken var en urskov. Trist syn af Stensån. Rune bør tale med kommunen, så de kan opretholde fiskepladser på det nedre stykke af Stensån.

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2022

    Så er jeg hjemme igen efter en uges å fiskeri i Stensån ved Båstad i Sverige sammen med min gode fiske ven Jørgen. Vi boede i et dejligt hus 50 meter fra Stensån og lige der, hvor åen løber ud i Laholmbugten. Som man kan se på billedet, var det i dejlige omgivelser.

    Men fiskeriet var vanskeligt på grund af for lidt vand i åen. Det kan man se på nogle billeder, som løber herunder. Desuden var der mange væltede træer ud over åen. Trods de vanskellige forhold var jeg glad for udbyttet, det blev til en stor aborre på 35 cm og 600 gram, som blev fileteret samme dag og spist til frokost næste dag. Desuden blev det til en lille havørred, som skulle genudsættes samt nogle småfisk. Vi fandt også nogle svampe. En K J lige uden for døren.

    Som det ses ovenfor fik Jørgen sin laks på 65 cm og 2,6 kg. Han ved også, hvor de står. Alt i alt en pragtfuld tur med god mad og drikke, som måske bør gøres om igen. Bare en skam, at der er så langt til Båstad fra Vestjylland. En køretur på 6 timer og to betalings broer.

                                                        
    Mine billeder fra turen. Lakse fileterne er fra Jørgens fangst. Vi fik dem til aften med citron sauce.
    2022 september Båstad 1

    En skøn stor aborre på 35 cm og 600 g fanget i Stensån

    En skøn stor aborre på 35 cm og 600 g fanget i Stensån

    Foto: Bent & Jørgen og Tekst: Bent

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2023

    På grund af nogle tekniske detaljer måtte vi finde overnatning fra lørdag til mandag et andet sted end der, hvor jeg havde lejet hus - nemlig Båstad hus nr. 2. Min fiskekammerat Bent har lovet at kommer med en fiskerapport her på siden. Måske fortæller han også hvorfor? Jeg kan kun sige, at jeg nød opholdet i "Pipihuset", som jeg har boet i før med fruen min. Se her.

    Igen i år var det tid til fisketur ved Stensån sammen med min ven og fiskemakker Jørgen i et hus, som han havde lejet. Vi tog af sted en lørdag i september og skulle hjem igen næste lørdag, men sådan blev det ikke, for da vi ankom boede der nogle i huset, og de skulle bo der til mandag. Som jeg har forstået det, er lejen delt op i to årstider en fra lørdag til lørdag og en fra mandag til mandag. Vi ankom netop på det tidspunktet, hvor lejen skiftede fra sommer tid vinter sæson. Da Jørgen har fået en del kontakter gennem årene i området, fik han heldigvis ordnet en lille dejlig hytte "Pipihuset", hvor vi kunne overnatte til mandag. Det gav heldigvis et par dage mere ved åen.

    I år var der godt med vand i åen, så fiskene kunne trække op, men det skete ikke rigtigt. Jeg tror, at grunden til det var, at vandet ved kysten var 18 grader. Fisk var der, men der skulle kæmpes, efter nogle dage mistede Jørgen en pæn fisk ved træbroen. Senere fangede han en undermåler samme sted, så gik der nogle dage, hvor jeg fangede nogle små aborrer.

    En dag startede jeg et stykke opstrøms og Jørgen startede på strandstykket. Vi aftalte at mødes ved "vores lille øl-bænk" til en klokken 11 øl. Jeg havde set en fisk springe der flere gange på forskellige steder. Fik også en mindre fisk på, som jeg mistede og da Jørgen kom, prøvede han samme sted og fik havørreden, som ses nedenunder på billedet. Det er et fænomen, som Jørgen og jeg har set før i Varde Å. Først springer der en lille laks op af vandet og et split sekund efter springer en større laks op lige efter den lille laks. Det var den lille havørred, som jeg mistede og den store havørred, som Jørgen fangede og som vi fik til aftensmad med citron sauce.

    Men en dejlig og hyggelig tur, og så var det også hyggeligt at møde en del Dansker ved åen, nogle som Jørgen kendte og har fisket sammen med før i tiden. Jan, som var Jørgens arbejdskammerat og fiskekammerat inviterede os på en kold øl, så vi fik også hilst på faderen og moderen - Bruno og Gerda.

    Foto og Tekst: Bent
    2023 september Båstad "Pipihuset"

    2023 september Båstad Pipihuset
    2023 september Båstad "Pipihuset"

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån september 2023

    En havørred på 53 cm og 1,68 kg i efterårsfarver med kondifaktor 1.128
    En havørred på 53 cm og 1,68 kg i efterårsfarver med kondifaktor 1.128. Den blev fanget lidt nedstrøms strækning 5. Sandskredet, hvor der lå et træ ud over vandet og et træ lidt længere opstrøms. Et godt stykke at fiske på, der står næsten altid en laks eller havørred bag den store sten ude midt i strømmen
    2023 september Båstad 2

    Efter sidste års dårlige fiskeri, på grund af vand mangel i Stensån, skulle vi igen prøve fiskeriet. Vi havde hørt og set det kæmpe regnfald i august i området. Der var omkring 1 meter over normal vandstand

    Efter 6 timers kørsel ankom vi sidst på eftermiddagen en lørdag i september, standsede straks på cement broen over Stensån for at se, om målerstenen var dækket med vand. Det så tilforladeligt ud, ikke for lidt vand men heller ikke for meget. Så forventningerne var store

    Vi fiskede i flere dage uden det store held. Jeg mistede en stor laks/havørred lige under træbroen ved udløbet og min fiskekammerat Bent fangede flere aborrer lidt længere oppe i skoven, der hvor Stensån slår et knæk.

    Senere fangede han også en blank havørred, men 2 cm for kort, så den måtte genudsættes. Anden sidste dag fangede jeg min havørred, som ses på billedet til venstre, så vi fik trods alt kogt ørred med citron sauce den sidste dag inden vi skulle hjem.

    MEN!!! de kæmpe store træer, der var væltet ud over åen nedstrøms cement broen var ikke blevet fjernet og de spærrede for fiskeriet på de bedste pladser. I pensionisthullet lå en kæmpe trærod og stak op over vandet. Mellem 4. Fluestykket og 5. Sandskredet lå der 3 træer ud over vandet. De samme træer fra 2022. Det var lovet os, at de vil blive fjernet efter, at fiskesæsonen i 2023 var slut.

    Vi havde en god tur med god mad og et par flasker rødvin/hvidvin. Denne gang tog vi færgen fra Helsingør til Helsingborg, stadigvæk ca. 6 timer, men det føles ikke så anstrengende som over broen.

    Foto: Bent og Jørgen - Tekst: Jørgen

    Ned

     

    "FANGERNES" egen beretning fra Stensån april 2024

    Så er Bent og jeg igen på vej til den kære Stensån i Båstad. Denne gang har vi valgt at komme i foråret, da der var vandmangel i åen de sidste 2 gange i september.

    Det bliver i uge 17 og vi har valgt Hus Nr. 2 på grund af de mange trapper i Hus Nr. 1. Og så er badeværelset også en hel del bedre. Der kommer en fiskerapport, når vi er kommet i gang.







    2024 april Båstad hus nr. 2

    2024 april Båstad hus nr. 2
    2024 april Båstad hus nr. 2

    Ned

     

    Båstad 1 opført 1939

    Båstad 1

    Husk at sende mig flere fiskeoplevelser

    Jeg venter på nap

    Her er så plads til flere fangster med en tekst

    Båstad 2 opført 1962

    Båstad 2

    Information om Båstad husene: De to huse i Båstad ligger på vandsiden på Strandvägen kun 100 meter til vandkanten med udsigt over Laholmbugten og ind over Båstad. De administreres af Ferieforeningen for FLSmidth.

    Båstad 1 er på 100 m2 fordelt på 2 etager. Huset er opført i træ. Stueplan med stue, køkken, entre, bad og magasin. En lukket veranda på 3 af siderne. På 1. sal findes 3 ens soveværelser med 2 senge i hvert rum. To af værelserne vender mod havet, hvor der udenfor findes en smal altan, hvorfra solnedgangen over havet kan beskues i fuldt flor. Det sidste værelse vender mod skoven, hvor solen står op over trækronerne. Desuden er der også en stor garage, hvor der findes 2 cykler, grill, brænde og andet tilbehør.

    Båstad 2 er på 80 m2 i et plan. Huset er opført i gasbetonsten. Stueplan med stue, køkken, entre, bad og 3 soveværelser med 2 senge i hvert rum. Den udendørs terrasse er sydvendt, og den overbygget terrasse er vestvendt. Et lukket brændeskur og carport med aflåst rum for 2 cykler, grill og andet tilbehør findes på grunden.

    Fælles for begge huse: Brændeovn, el-paneler, el-komfur, el-kedel, kaffemaskine, mikrobølgeovn, køleskab med fryser, (kun Båstad 1 opvaskemaskine), radio, dvd afspiller, wi-fi samt TV for svenske kanaler. Der er barneseng og høj barnestol. Service for 6 personer. Man medbringer selv sengelinned, håndklæder, viskestykker, opvaskemiddel/tabs, køkkenrulle, toiletpapir, og hvad man ellers har brug for. Der er kun 1,5 km til nærmeste supermarked Willys med lavpriser. Så man behøver ikke at købe ind hjemmefra.

    Få flere informationer på nettet om aktiviteter i Båstad

    Tilbage til siden, hvor du kom fra.

    NB: Brug ikke funktionen hvis du har klikket på ned, så køre du i ring. Scroll kan bruges.

     


    one.com
    one.com