Kirsebærsauce til risalamande
Ingredienser
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Fremgangsmåde uden ansvar

350 g sødkirsebær af sorten Regina
100 g perlesukker
25 g sirup (lys eller mørk)
eller lynghonning
1 vaniljestang
4 hele nelliker
1 knivspids kardemomme
1 knivspids kanel
130 ml Captain Morgan Rum 40 % eller
Kirschwasser eller
Maraschino likør eller
Ameretto likør

Tilbehør:
1 sylteglas på ½ liter eller den originale -->
1 Tang: Kirsebærudstener

Kirsebærrene udstenes med en dertil egnet tang og lægges i glasset lagvis med sukker, sirup og krydderierne. Vanilje kornene blandes med lidt sukker. Skallen kan lægges i og trække med til Jul. Hvis du ønsker en lidt mere sød kirsebærsauce, kan du gå op til 50 g sirup. Alternativt til sirup er honning, alternativt til Rum er Kirschwasser eller Maraschino likør. Husk dit glas skal være fyldt (næsten) til randen og opbevares koldt og mørkt indtil Jul.

De originale kirsebær "amarena" er fra Bologna og Modena i Italien. Navnet "amarena" betyder bitter, og det er derfor, de får en særlig behandling, inden de kommes i de fine krukker og sælges til en høj pris.


Stor Prinsesse
"Stor Prinsesse"
Opskrift Nr. 5
Kirsebærsauce til risalamande
Kirsebærsauce til risalamande

Industriel produktion af Cocktailkirsebær i USA bliver hovedsageligt fremstillet af sorten "Stor Prinsesse". Kirsebærrene høstes moden, men ikke overmodne. Kirsebærrene udstenes og derefter anbringes de i saltvand. Lagen indeholder 0,7-1,5 % svovl og 0,4-1 % kalciumcarbonat. Dets pH er mellem 2,5 og 3,5. Processen foregår ved lave temperaturer og varer fire til seks uger. Ved denne proces bleges kirsebærrene, således at de mister deres farve og smag fuldstændigt. Processen svarer til behandlingen af andre kirsebær før yderligere behandling. Herefter vaskes kirsebærrene grundigt i en til to dage for at reducere indholdet af svovldioxid, derefter kogt i farvestof, hvori de ligger et par dage, så hele frugten gennemtrænges af farvestoffet. Citronsyre tilsættes, som forhindrer kirsebærrene i at afgiver farvestoffet igen. Endeligt gennemblødes kirsebærrene i Maltose sirup. Som farvestof anvendes ofte Erythrosin (E127) eller Allura Red AC (E129). Erythrosin må kun anvendes i Europa til produktion af cocktail kirsebær syltet i en sirup, og kandiserede kirsebær.

Den vigtigste producent af traditionelt lavet cocktailkirsebær syltet i alkohol - Maraschino likør - er den italienske spiritus producent Girolamo Luxardo.
Der er sikkert mange meninger om kirsebærsauce til risalamande. Nogle vil have en tyk sauce og andre vil have en tynd sauce. Skal den være meget krydret - læs parfumeret - sødligt eller syrligt? Jeg er af den mening, at kirsebærsauce skal smage af de ingredienser, man kommer i og gerne lidt af "Jul". De billige i papkartoner fra Danske supermarkeder er for dårlige og de gode i krukker fra Italien er for dyrere. Men så er det godt, at man i juli/august kan lave sin egen gode kirsebærsauce til risalamande og lade den modne i køleskab til Jul.

Jeg har gemt de flotte blå krukker fra Fabbri Amarena, som jeg nu bruger til min egen opskrift. Der findes også en rød variant fra Toschi Amarena. Begge firmaer er fra Italien, og der er en stor forskel på prisen men en mindre forskel i smagen. Den blå 600 g er meget parfumeret i smagen, da den er tilsat mandelessens. Den røde 510 g er lidt mere "vandet", derfor prisforskellen. Begge fabrikater er fremstillet af sorte vilde amarena kirsebær, sukker, vand, glukosesirup, kirsebærsaft, citronsyre, aroma og drueskalsfarve (anthocyanin) af sorte kirsebær. Den lille forskel i smagen må åbenbart ligge i sammensætningen af ingredienserne og måske i produktionsprocessen. Prisforskellen, blå koster 90,00 DKK for 600 g = 15,00 DKK per 100 g - rød koster 50,00 DKK for 510 g = 9,80 DKK per 100 g, kan jeg ikke forklare.

I rene glas lægges de udstenede kirsebær og der strøs lagvis med sukker, sirup og krydderier indtil toppen nås. Captain Morgan Rum 40 % hældes på indtil bærrene er dækket. Vil du ofre flere penge, kan du bruge den tyske Kirschwasser eller Maraschino likør fra Croatien.

Glasset lukkes og stilles mørkt og koldt indtil Juleaften. Nu kan du servere en god kirsebærsauce til din risalamande. Vær opmærksom på, der er ikke tilsat konserveringsmiddel, derfor opbevares krukken i køleskab. Ryst krukken blidt et par gange om måneden.

Regina kirsebær
Regina sødkirsebær fra Danfrugt Skælskør

Du kan købe dine kirsebærtræer hos Dansk Hjemmeproduktion. De sælger også den fine Rumtopf krukke til opskrift Nr. 5.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.