Røget andelår braiseret i øl

Indkøbsliste for 4 voksne personer
4 stk. store andelår
Saltlage 13 % eller 10 °Baume
3 liter vand 5 °C
450 g salt
1 stk. helt hvidløg
1 stk. løg
8 stk. laurbærblade
10 stk. peberkorn
1 stk. rød chili peber
10 stk. nelliker

Røgning
8 liter røgesmuld

Braisering
100 g andefedt
1 flaske mørk, stærk øl
200 g jordskokker
200 g knoldselleri
400 g kartofler
Agurke pickles
1 kg slangeagurker (4 stk)
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk. salt
250 g rørsukker
3 dl æblecider eddike Heidelberg 10 %
2 spsk. sellerifrø
2 spsk. gule sennepsfrø
1 spsk. gurkemeje
1 rød hakket chili peber
1 spsk. Atamon
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 75
Røget andelår braiseret i øl
Røget andelår braiseret i øl

Fremgangsmåde uden ansvar: Bring vand og salt i kog, kom krydderierne under saltlage i og kog det hele i 10 minutter. Stil gryden koldt (5 °C) til næste dag. Anbring andelår i et egnet saltkar og hæld saltlager over. Sørg for at andelårene er dækket af saltlagen med en tallerken. Sættes i køleskab til næste dag (mellem 12 og 24 timer). Tag andelårene op af saltlagen og skyl godt efter i koldt vand og tør dem i et viskestykke. Hæng andelårene i røgeovnen og koldrøg dem i 12 til 24 timer ved max. 30 °C.

Jordskokker, knoldselleri og kartofler skrælles og skæres i mundrette stykker og lægges i et ovnfast fad. Strø kun lidt salt og groft peber over grøntsagerne. Læg andelårene oven på grøntsagerne og hæld en øl over. Fordel noget andefedt over lårene.

Braiseringen skal foregå i en ovn på kun 100 °C, og det tager ca. 4 timer for denne portion. Kontroller om kødet slipper benet, så er retten klar.

Agurke pickles: Agurkerne skrælles og flækkes på langs, så kernerne kan skrabes ud med en ske. Agurkerne skæres i 4 mm tykke skiver og kommes op i en si. Pil løg, skær dem i små tern, som kommes op til agurkerne. Drys agurker og løg med salt, så væden trækkes ud af grøntsagerne i den næste time. I mellemtiden forberedes lagen: Kom eddike op i en stor gryde, tilsæt alle krydderier og sukker, bring i kog for 2 minutter under omrøring til alt sukker er opløst.

Agurker og løg skylles under rindende koldt vand for overskydende salt. Slynges tør i en salatslynge eller et rent viskestykke, hvorefter det kommes op i lagen. Bring i kog og kog det hele under svag varme i 3 til 4 minutter, sluk og tilsæt 1 spsk. Atamon og rør i gryden. Kom agurker i rengjorte, Atamon skyllede glas og sæt låg på straks. Kan holde sig uåbnet, køligt, tørt og mørkt i 12 måneder. Fylder 2 glas a 500 ml.

Servering: Et godt brød er velegnet så det kan dyppes i "skysovsen" (gravy). Agurke pickles eller asier - noget surt - vil passe godt til retten.

Pynt: Andelårene kan pyntes med appelsin skiver.

Drikkelse: Det vil være naturligt at drikke samme øl til retten, som andelårene er braiseret i.

Tip: Der er en mulighed for at nedsætte røge tiden og braisering tiden, hvis du varmrøger andelårene i en "Madkasse Røgeovn", men du må selv prøve dig frem med tiderne. Måske skal grøntsagerne have et opkog, inden de kommes i ovnen. Gem din andefedt fra juleanden og prøv opskriften, når der er et godt tilbud på andelår.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.