Hjemmelavet "Gravadlaks" her regnbueørred fra Karlstrup

Indkøbsliste for 4 voksne

Retten kan laves af laks eller ørred

2 kg friskfanget laks eller ørred
100 g fint salt
50 g rørsukker
10 g citronpeber
1 friskt brød efter egen smag
1 pk. usaltet smør
1 pk. dressing
1 pose tørret dild til gravningen
1 kvist friskt dild til pynt

NB: Prøv dette, hvis du ikke vil bruge dressing til laksen.
Et lille glas, godt øl samt en "snaps" af cognac, whisky eller
akvavit hældes over fisken, inden den sættes i køleskabet.

Brug helst (kun) tørret dild til gravningen
på grund af jordbakterier i frisk dild
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 26
Fisken er saltet og sukkert samt drysset med tørret dild
Hjemmelavet "Gravadlaks" her en nyfanget
1,5 kg "Regnbueørred fra Karlstrup P & T

Fremgangsmåde uden ansvar: Brug kun en friskfanget laks eller ørred, som grov-renses straks efter fangsten. Læg aldrig fisken på jorden, men kom den i en plastpose med det samme for at undgå jordbakterier.

Ved hjemkomst skelrenses fisken fra hale mod hoved med en sløv kniv og en stiv børste. Jeg bruger gerne en kartoffelkniv til skelrensningen. Fisken fileteres derefter og alle sideben skæres fra, så der kun forbliver de lodrette nerveben tilbage. Disse kan med fordel tages ud med en tang lige inden fisken skal spises. Det er kun nødvendig at tage nervebenene ud, hvis fisken er stor. For fisk under 2 kg synes jeg ikke, at disse ben er generende. De er bløde efter "gravningen" og skæres over i små stykker.

I et passende fad strøs salt og sukker i bunden, fisken lægges oven på med skindsiden ned ad. Salt, sukker og dild fordeles over kødsiden. Fadet dækkes med film og sættes i køleskab for at trække i 48 timer. Der trækker en del væde ud af fisken, så derfor tages fisken op på et rent og tørt skærebræt inden der skæres for. NB: Hvis du bruger øl og en "snaps", skal det hældes over fisken inden, du strør med salt, sukker citronpeber og dild.

Servering: Kan du spise hele fisken med det samme, skæres der for ved bordet. Ellers tag kun det frem, som kan spises her og nu. Resten forbliver i køleskabet og det kan så holde i max 2 døgn.

Pynt: Du kan nu pynte fiskestykkerne med frisk dild, hvis du synes.

Drikkelse: Til denne ret egner sig en kølig hvidvin, eller en kold øl med en dram til.

Tip: Filestykkerne kan fryses inden de graves, men ikke efter.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.