Hjemmerøget Hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler

Indkøbsliste for 8 voksne

Hamburgerryg:
2 kg svinekam / svineryg
1 løg, delt i 4
2 fed hvidløg, delt i 2
2 gulerødder groft skåret
4 laurbærblade
15 peberkorn
15 enebærkorn

Tilbehør Grønlangkål:
800 g grønkål frisk u. stilk eller frosset optøet og vredet
1 stort løg, finthakket
100 g smør
100 g hvedemel
½ l kogevand fra Hamburgerryggen
½ l piskefløde
Revet muskatnød
2 til 4 tsk. sukker
Citronsaft
Hvid peber fra møllen
Salt måske

Tilbehør brunede kartofler:
2 kg små faste kartofler
2 dl sukker
50 g smør
1 spsk. salt i kogevandet
1 kg skrælle kartofler (kan undlades)
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 132
Hjemmerøget Hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler
Hjemmerøget Hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler"

Fremgangsmåde uden ansvar: Denne opskrift var en familie tradition den 1. januar, da et familiemedlem havde fødselsdag denne dag og hele familien var inviteret. Som det går, bliver familien spredt for alle vinde eller uddør, den nye generation har ikke tid til at optage de gamle dyder og traditioner og lave ordentlige middagsretter. Så røg dem "Finke" af panden - undskyld Mette.

Jeg vil lige nævne, at en Hamburgerryg kan laves på 2 måder: Den gængse måde eller Sous Vide måde. Her vil jeg komme med den gængse måde. Desuden kan du købe en færdig Hamburgerryg eller røge den selv. Jeg bruger min selvrøget Hamburgerryg, men det skal ikke holde dig fra at lave denne perfekte ret.

Så går vi i gang. Stik føleren fra termometeret ind i kernen på kødet og kom Hamburgerryggen i en passende stor gryde og hæl kold vand i indtil det dækker. Alle urter og krydderier kommes op i gryden. Læg låg på og bring gryden i kog. Fra det koger skal gryden kun simmer indtil kernetemperaturen viser 60 °C. Derefter tages gryden af varmen, står og svaler af med kødet i, indtil kernetemperaturen viser 75 °C. Hele proceduren tager alt fra 45 min. til 1 time.

Grønlangkål: Kan laves med enten frisk grønkål eller frossent grønkål. Jeg vil tro, at de fleste nok vil bruge frossent grønkål, da det er tidsbesparende og kan fås hele året. Jeg foretrækker selv frisk grønkål, når det kan købes og det kan det altid omkring nytår. Fremgangsmåden er stort set den samme, men frossen grønkål skal tø op og vandet skal presses godt ud af kålen. Frisk grønkål nippes fra stilken og blancheres i 3 minutter i kogevand fra Hamburgerryggen. Drypper af i en sigte og skæres / hakkes i mindre stykker. Herefter er opskriften den samme.

Hvid sauce: Kært barn har mange navne, man kan også kalde det Bechamelsauce. Det er denne sauce, som jeg vil bruge til min grønlangkål. Så går vi i gang. Kom smør i en gryde og lad det bruse af. Kom det fint hakkede løg i og lad det tage farve. Drys mel i under omrøring indtil der kommer en "Melbolle". Nu spædes med kogevand fra Hamburgerryggen under kraftig omrøring indtil en passende lind konsistens på saucen er opnået. Herefter tilsættes fløde / piskefløde i en tynd stråle under omrøring. Kog saucen op i mindst 3 minutter og smag til med salt, sukker, citronsaft, muskatnød og hvid peber. Du skal ende med mindst 1 liter hvid sauce.

Sidste trin for grønlangkål: Tilsæt presset frosset grønkål eller blancheret frisk hakket grønkål til den hvide sauce og kog op i ca. 5 minutter. Smag til for sidste gang, men vær opmærksom på salt, da Hamburgerryggen afgiver salt til kogevandet.

Brunede kartofler: Kog og pil kartoflerne dagen i forvejen og prøv denne opskrift på perfekte sukkerbrune kartofler. Sæt en passende stor stegepande på komfuret, hvor alle kartofler kan ligge i et lag. Fordel sukkeret på panden i et jævnt lag, skru op for kraftig varme i et par minutter til sukkeret smelter uden omrøring. Skru ned til jævn varme og tilsæt smør under omrøring. Kom kartoflerne på panden og skru op til kraftig varme. Brun kartoflerne i 5 til 10 minutter ved kraftig varme medens du vender dem forsigtigt på panden. Hvis kartoflerne bliver lidt tørre, tilsæt lidt smør / vand.

Servering: I Jylland er der mange måder at servere Grønlangkål på. Nordjyderne har deres måde og Sønderjyderne har deres måde. Måske har Vestjyderne så igen deres egen måde. Denne opskrift er fra Vestjylland og blev også serveret med hvide kartofler.

Drikkelse: I Vestjylland blev der drukket øl og snaps til Grønlangkål og man fortsatte med en "Kaffepunch" og en 10 øre. Kender du dette trick?

Tip: De fleste Hamburgerrygge man køber er enten i net eller plast. Begge former for indpakning er beregnet til at koge kødet i. Jeg vil selv vælge en Hamburgerryg i net og så fjerne nettet, når Hamburgerryggen er blevet afkølet.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.