Click the English version and see the result.

Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
En kæmpe høstsild på 260 g og 30 cm

En kæmpe høstsild på 260 g og 30 cm
fanget i Køge Bugt
Røde kryddersild i 70 g sildekrydderi

Til en 6 liters spand med 20 sild på 3,600 kg brutto og 2,870 netto brugte jeg 720 g salt og 60 g sukker samt:

3 tsk. stødt sandeltræ (rødt farvestof)
20 stk. klippet laurbærblade
3 tsk. stødt allehånde
3 tsk. stødt kanel
3 tsk. knust sort peber
3 tsk. stødt ingefær
3 tsk. stødt nellike
3 tsk. spansk humle (også kaldet oregano)
3 tsk. stødt koriander
3 tsk. stødt rosen paprika
3 tsk. stødt kardemomme
3 tsk. stødt muskat

Færdigblandet sildekrydderi kan købes på nettet, men der er tilsat konserveringsmiddel E211, som er natriumbenzoat også kendt som Atamon. Natriumbenzoat fås flydende og i fast form. Vil du ikke bruge konserveringsmiddel, bør du blande dine egne krydderier efter opskriften ovenfor. Opskriften er, det nærmeste du kommer til Christiansø Sild, som burde hedde Frederiksø Sild, da de produceres her af Ruth. Hedder også "Ruths Sild". Christiansø Sild er fremstillet af de små Østersø sild, og de har bevaret skindet på, når de lægges i de små røde bøtter.

 

Gule karrysild i 70 g Bombay hot karry blandet af

Til en 6 liters spand med 20 sild på 3,600 kg brutto og 2,870 netto brugte jeg 720 g salt og 60 g sukker samt:

3 tsk. stødt gurkemeje (gult farvestof)
20 stk. klippet karryblade
20 stk. klippet laurbærblade
3 tsk. stødt koriander
3 tsk. stødt spidskommen
3 tsk. stødt nellike
1 til 3 tsk. stødt hot chili peber
3 tsk. knust bukkehornsfrø
3 tsk. stødt allehånde
3 tsk. stødt sort peber

Færdigblandet Bombay hot karry kan købes på nettet, måske er der tilsat konserveringsmiddel E211, som er natriumbenzoat også kendt som Atamon. Natriumbenzoat fås flydende og i fast form. Vil du ikke bruge konserveringsmiddel, bør du blande dine egne krydderier efter opskriften ovenfor. Christiansø Karrysild kan nu også købes, men jeg har ikke selv smagt disse, så jeg kan ikke udtale mig om smagen.
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
En 6 liters spand med 20 høstsild

En 6 liters spand med 20 høstsild, klar til rensning
og saltning efter hovedet er skåret af

 

Billeder af de marinerede sild til Jul 2014

Hvide gammeldags marinerede sild
1. Spegesild direkte fra bøtten. 2. Spegesild fileteret
3. Spegesild uden skind. 4. Spegesild i koldt vand
Hvide gammeldags marinerede sild

4 spegesild fileteres, renses for blod og bugbenene skæres væk, skindet trækkes af fra hoved mod hale og lægges i koldt vand natten over i køleskab. Herefter dubbes de tørre i køkkenrulle og lægges i eddikelage.

Eddikelage: Består af 3 dl (300 g) eddike, 200 g rørsukker, 1 løg i tern, 6 laurbærblade, 5 nelliker og ½ tsk. allehånde. Eddike og sukker med krydderierne får et opkog indtil alt sukker er opløst. Afkøles til stuetemperatur og hældes over sildene, som er lagt i glas og sættes direkte i køleskab et par døgn inden de serveres.

Vær opmærksom på kun at lave så mange sild, som kan spises op inden for få dage til en uge, da der ikke er brugt konserveringsmiddel.

Denne opskrift bruger jeg ofte, da det er en velsmagende hvid gammeldags marineret sild. Her er sildene serveret med nye Danske kartofler, koldt smør og en dressing af Creme Fraiche, forårsløg og hakket skalotteløg. Pyntet med friske mynte blade.

NB: Sildene er saltet uden krydderier og vil tage smag af de krydderier, som er i eddikelagen. Du kan naturligvis selv blande dine egne krydderier, og komme dem i eddikelagen. I stedet for løg kan jeg anbefale at fylde glasset op med frisk, klippet dild, som lige får et opkog i eddiken først.

 

Røde gammeldags marinerede kryddersild

4 røde spegesild fileteres, renses for blod og bugbenene skæres væk, skindet trækkes af fra hoved mod hale og lægges i koldt vand natten over i køleskab. Herefter dubbes de tørre i køkkenrulle og lægges i eddikelage.

Eddikelage: Består af 3 dl (300 g) eddike, 200 g rørsukker, 1 løg i tern og 1 spsk. sildekrydderi fra ovenstående opskrift. Eddike og sukker får et opkog indtil alt sukker er opløst og krydderierne kommes i. Afkøles til stuetemperatur og hældes over sildene, som er lagt i glas og sættes direkte i køleskab i en uge inden de serveres. Kan holde sig uåbnet i køleskab flere uger.

Vær opmærksom på kun at lave så mange sild, som kan spises op inden for få dage til en uge, da der ikke er brugt konserveringsmiddel.

Denne opskrift har jeg før haft held med, og nu skal den afprøves igen på de fine høstsild ovenfor i spanden.

NB: Sildene er saltet sammen med mange krydderier, så de er blevet røde (sandeltræ) og har taget godt med smag af disse krydderier.
Røde gammeldags marinerede kryddersild
Røde gammeldags marinerede kryddersild

 

Gule gammeldags marinerede karrysild
Gule gammeldags marinerede karrysild
Gule gammeldags marinerede karrysild

4 Bombay hot karry spegesild fileteres, renses for blod og bugbenene skæres væk, skindet trækkes af fra hoved mod hale og lægges i koldt vand natten over i køleskab. Herefter dubbes de tørre i køkkenrulle og lægges i eddikelage.

Eddikelage: Består af 3 dl (300 g) eddike, 200 g rørsukker, 1 løg i tern og 1 spsk. Bombay hot karry fra ovenstående opskrift. Eddike, sukker og løg får et opkog indtil alt sukker er opløst og krydderierne kommes i. Afkøles til stuetemperatur og hældes over sildene, som er lagt i glas og sættes direkte i køleskab i en uge inden de serveres. Kan holde sig uåbnet i køleskab flere uger. Når de skal serveres skæres sildene i mundrette stykker og lægges i dressingen et par døgn før de skal spises.

Dressing: 2 spsk. olivenolie varmes op på en ren, tør pande, 1 tsk. Bombay hot karry svitses af i olien indtil det dufter godt. Den ristede karryen - efter afkøling - blandes med 4 spsk. creme fraiche 38 % og 3 spsk. mayonnaise, eller omsat til gram 120 g creme fraiche 38 % og 80 g mayonnaise. Tag 5 spsk. vand og 5 spsk. eddike, kog det op og smelt 1 spsk. honning i blandingen. I mangel på honning brug rørsukker. 1 lille løg, 1 lille madæble og 10 cornichoner hakkes meget fint og blandes i. Det hele blandes og dressingen er klar til brug.

I bunden på et rent glas med låg (ca. ½ liter) lægges et lag dressing, ovenpå et lag sild. Sådan forsættes lagvis indtil glasset er fyldt op. Glasset sættes 2 døgn i køleskabet for at sildene kan trække smagen til sig.

Vær opmærksom på kun at lave så mange sild, som kan spises op inden for få dage til en uge, da der ikke er brugt konserveringsmiddel.

Denne opskrift vil jeg prøve for første gang, så jeg må vende tilbage med et resultat til Jul 2014.

NB: Sildene er saltet sammen med karry, så de er blevet gule (gurkemeje) og har taget godt med smag af krydderiet.

 

Krydder sild og karry sild efter 2 uger i lage


Øverste billede: Viser mine saltsild til udvandning. Sildene trækker i koldt vand henholdsvis for hvide sild 12 timer og kryddersild 6 timer i køleskab.

Underste billede: Viser mine kryddersild efter 2 uger. Nu har mine saltsild ligget i lage i 2 uger, og jeg har prøvesmagt dem. Silden til venstre er den røde kryddersild. En fantastisk god smag, som jeg også forventede, men den er ikke så rød, som den burde være. Måske skulle der mere saddeltræ i lagen?

Silden til højre er karrysilden. Den mangler "bid" af karry, så måske er der for lidt karry i lagen, eller man skulle bruge en "hot" karry. Det skal siges, at jeg ikke har lagt silden i en dressing, som beskrevet ovenfor. Derfor venter jeg med en endelig dom.

Overordnet set er jeg meget tilfreds med mine saltsild/marineredesild. Så jeg kan kun anbefale, at I kommer i gang med at prøve selv.
De tre slags gammeldags marinerede sild ligger i vand
De tre slags gammeldags marinerede sild ligger i vand
Krydder sild og karry sild efter 2 uger i lage

 

Krydder sild og carry sild
Krydder sild og karry sild julen 2014
Krydder sild og karry sild julen 2014


Øverste billede: Kryddersilden efter 3 uger i lagen er nu taget op til 1. Juledag og serveret i portionsanretninger med rødløg. Den faldt i alle gæsters smag, både hvad angår sødme, krydderier og det sure (eddike). Jeg brugte æblecider eddike, måske lidt dyre, men det er det værd.


Underste billede: Karrysilden har ligget i dressingen i 3 døgn og bliver ligeledes serveret i portionsanretninger 1. Juledag. Jeg har også brugt rødløg, men manglede at komme cornichoner i dressingen, hvilket en af gæsterne bemærkede. Det har jeg så gjort herefter og jeg brugte også Bombay hot karry, hvilket gav lige det der "manglede".


Alt i alt en vellykket gang julesild, som jeg fik lavet. Kan kun anbefales at prøve selv. God Jul 2014.

 

Kogte saltsild til morgenmad eller frokost à la Langeland


Kogte saltsild til morgenmad eller frokost med rugbrød og frugter eller grøntsager. Det var en ret, som jeg smagte på Langeland til morgenmad med kaffe og en snaps til. Helt utroligt, det smagte godt. Jeg kommer her med opskriften, som jeg husker den. Saltsildene tages op af tønden dagen før, og lægges i rigeligt, koldt vand. Derefter lægges sildene i en gryde igen med rigeligt koldt vand og får et opkog i 10 til 15 minutter, skal kun simre. I mellemtiden laves en god bouillon af flere grøntsager og krydderurter, brug hvad du har eller bedst synes om. Her er nogle forslag: 1 kg saltsild, 1,5 liter vand, ½ liter hvidvin, 1 dl hvidvinseddike, 1 dl sukker, 1 stort løg, 1 gulerod, 1 porre, 1 persillerod, 1 pastinak, ½ lille selleri, 6 laurbærblade, 1 tsk. timian, 20 peberkorn og 20 korianderfrø. Kog alle ingredienser i 10 minutter og læg de pocherede saltsild i bouillonen, sluk for varmen og lad sildene trække i "suppen" i 20 minutter.

Læg en sild eller to i en portions skål og hæld varm "suppe" med grøntsager over, serveres med rugbrød, smør, sennep og rødbeder til en frokostret. Eller som jeg har gjort her: Lune sild med rugbrød, smør og frugter til morgenmad.

Tip: Beregn 2 sild per person. 1 kg sild er ca. 6 til 8 saltsild. Lav kun den mængde som spises op.
Kogte saltsild til frokost
Kogte saltsild til frokost

 

Tilbage til siden, hvor du kom fra.