Røget makrel med Falafel, Hummus og grøn salat

Indkøbsliste for 4 voksne

2 store røget makreller
25 g smør
Thai Xing Fu sød chili souce (Dressing)

Falafler
250 g Svansø økologiske tørrede kikærter
1 stort løg
5 fed hvidløg
1 tsk. spidskommen stødt
1 tsk. allehånde stødt
2 tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peper
1 bundt koriander
1 bundt persille
½ tsk. chili flager
1 æg hel
½ citron, kun saften
2 til 3 spsk. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 l olie til friturestegning (Rapsolie er bedst)

Lav selv din egen favorit salat hertil
eller hjemmelavet hummus

Hjemmelavet hummus
250 g Svansø økologiske kikærter
4 fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
1 cm revet ingefær
2 spsk. Tahin (Sesampasta)
Saften af en citron
2 dl Extra jomfru olivenolie
2 tsk. salt
1 tsk. hvidpeber
1 tsk. honning eller
1 spsk. Blue Dragon Oyster Sauce

Hummus: Tag halvdelen af de iblødsatte kikærter og skyl dem godt i frisk vand. Kog kikærterne i 1 time til halvanden. Man kan tilsætte en god grønsagsbouillon eller gode krydderier. Kikærterne skal være helt møre. Lad dem køle lidt af inden de blendes. Blend alle ingredienserne fint i en foodprocessor. Tilsæt olivenolien lidt efter lidt, så det bliver en lind masse. Smag til med salt og peber. Blue Dragon Oyster Sauce kan varmt anbefales. De kogte kikærter kan fryses. Hummus kan også fryses ned.
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 70 & 71
Røget makrel med Falafel, Hummus og grøn salat
Røget makrel med Falafel, Hummus og grøn salat

Fremgangsmåde uden ansvar: Begynd dagen før med at sætte 500 g kikærterne i blød i rigeligt med vand natten over. Se efter, at de er helt dækket med vand, da kikærterne svulmer op til det dobbelte. Normalt skal kikærter koges, Men IKKE i denne ret til falafler, da de bliver friturestegte. Hvis de først koges, skiller bollen til noget der ligner rasp og bliver uspiseligt. Til hummus SKAL kikærterne koges i 1 time til halvanden efter de har stået i blød natten over. Skift gerne vandet ud et par gange i døgnet.

Falafel: Dagen derpå hældes vandet fra og kikærterne skylles og blendes fint i en foodprocessor. Tag halvdelen fra til falafler og til hummus. Kom de blendede kikærter og alle krydderier i foodprocessoren - ikke mel og bagepulver - blend det hele meget fint igen. Bland nu kikærter og krydderierne i en skål med melet, der er blandet med bagepulver. Prøv at lave en lille bolle, den skal kunne hænge sammen. Hvis den er for tør tilsættes lidt vand, men den må ikke klister.

Find en kasserolle der kan rumme 2 liter og hæld 1 liter olie i. Varm op til 180 °C, brug dit grill termometer, men husk det skal være den, som kan klare 300 °C, og ikke den, der bruges til at måle kød temperaturen. Form kikærteblandingen til små boller a ca. 50 til 60 g med en ske i håndfladen. Kom 2 boller i olien og steg dem i 2 minutter og 30 sekunder. Tag dem op og læg dem på køkkenrulle til afdrypning. Kontroller om de er sprøde uden på og midten er blød og lækker. Fortsæt til alle boller er stegte medens bollerne holdes varme indtil de skal spises.

Makrellerne renses: Skær hoved og hale af. Snit op fra gattet til halen og flæk makrellen så rygbenet blotlægges. Løft rygbenet op og fjern alle brystben med en gaffel. Nogle nerveben stikker lodret op i midten, de fjernes bedst med en tang. Skær makrellen over på langs så der bliver to halvdele, men lad skindet sidde på. Se billedet. Makrel fileterne steges meget svagt på skindsiden i smør i to minutter. Husk makrellerne er jo røget og spiseklar, så det er kun at fremhæve smagen, at makrellerne varmes (steges) i smør.

Servering: Læg en makrelfilet og 3 boller på en tallerken med en stor "klat" dressing pyntet med frisk koriander. Anret din favorit salat på en side tallerken.

Pynt: Brug plukket frisk koriander eller persille over dressingen.

Drikkelse: En tør god kølig hvidvin om sommeren en pilsner og en dram om vinteren.

Tip: Når temperaturen er 180 °C prøv så med 1 bolle i 2 ½ minut. Den skal blive brun - ikke sort eller lysebrun. Hvis bollen får for meget bliver den sort og vandet i ærterne forsvinder og bollen trækker olien ind i ærterne. Det ses tydeligt på køkkenrullen, den driver helt med olie.

Advarsel: Vær opmærksom på, at dampene fra olien kan antændes, hvis olien opvarmes på et gasblus. Hav derfor et låg parat til at lægge over gryden, hvis dette skulle ske, brug aldrig vand til at slukke flammerne med. Opvarm olien i gryden langsomt uden låg.

I nogle opskrifter står der, at Falafel også laves af hestebønner. Det vil jeg fraråde, efter som hestebønner er giftige for nogle mennesker, hvis opskriften ikke følges. Allergisk for rå eller umodne bønner.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source

Tilbage til siden, hvor du kom fra.