Røget makrel med kikærter og grøn salat og/eller hummus

Indkøbsliste for 4 voksne

4 store røget makreller
25 g smør
Thai Xing Fu sød chili souce (Dressing)

250 g Svansø økologiske kikærter
1 stort løg
5 fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
1 tsk. allehånde
2 tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peper
1 bundt koriander
1 bundt persille
2 til 3 spsk. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 l olie til friturestegning
Rapsolie er bedst

Lav selv din egen favorit salat hertil
eller hjemmelavet hummus
Hjemmelavet hummus
250 g Svansø økologiske kikærter
4 fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
4 spsk. Tahin (Sesampasta)
Saften af en citron
100 ml Extra jomfru oliven olie
2 tsk. salt
1 tsk. hvidpeber
1 tsk. honning eller
1 spsk. Blue Dragon Oyster Sauce

Skyl og kog kikærterne i 1 time. Skyl kikærterne i koldt vand.
Blend alle ingredienserne fint i en foodprocessor. Tilsæt oliven
olien, så det bliver en lind masse. Smag til med salt og peber.
Blue Dragon Oyster Sauce kan varmt anbefales. Kikærterne
kan koges i vand tilsat krydderurter efter egen smag.
De kogte kikærter kan fryses. hummus kan også fryses ned.
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 70 & 71
Røget makrel med kikærter og grøn salat
Røget makrel med kikærter og grøn salat

Fremgangsmåde uden ansvar: Begynd dagen før med at sætte kikærterne i blød i rigeligt med vand. Se efter, at de er helt dækket med vand, da kikærterne svulmer op til det dobbelte. Normalt skal kikærter koges, Men IKKE i denne ret, da de bliver friturestegte. Hvis de først koges, skiller bollen til noget der ligner rasp og bliver uspiseligt. Til hummus koges kikærterne i 1 time efter de har stået i blød natten over.

Dagen derpå hældes vandet fra og kikærterne skylles og blendes fint i en foodprocessor. Tag halvdelen fra og kom alle krydderier i foodprocessoren - ikke mel og bagepulver - blend det hele meget fint igen. Bland nu de to portioner i en skål og tilsæt melet, der er blandet med bagepulver. Prøv at lave en lille bolle, den skal kunne hænge sammen. Hvis den er for tør tilsættes lidt vand, men den må ikke klister.

Find en kasserolle der kan rumme 2 liter og hæld 1 liter olie i. Varm op til 180 °C, brug dit grill termometer, men husk det skal være den, som kan klare 300 °C, og ikke den, der bruges til at måle kød temperaturen. Kikærteblandingen gav 720 g, så jeg formede 12 små boller a 60 g med en ske i håndfladen. Kom to boller i olien og steg dem i 2 minutter og 30 sekunder. Tag dem op og læg dem på køkkenrulle til afdrypning. Hold bollerne varme indtil de skal spises.

Makrellerne renses: Skær hoved og hale af. Snit op fra gattet til halen og flæk makrellen så rygbenet blotlægges. Løft rygbenet op og fjern alle brystben med en gaffel. Nogle nerveben stikker lodret op i midten, de fjernes bedst med en tang. Skær makrellen over på langs så der bliver to halvdele, men lad skindet sidde på. Se billedet. Makrel fileterne steges meget svagt på skindsiden i smør i to minutter. Husk makrellerne er jo røget og spiseklar, så det er kun at fremhæve smagen, at makrellerne varmes (steges) i smør.

Servering: Læg en makrelfilet og 3 boller på en tallerken med en stor "klat" dressing pyntet med frisk koriander. Anret din favorit salat på en side tallerken.

Pynt: Brug plukket frisk koriander eller persille over dressingen.

Drikkelse: En tør god kølig hvidvin om sommeren en pilsner og en dram om vinteren.

Tip: Når temperaturen er 180 °C prøv så med 1 bolle i 2 ½ minut. Den skal blive brun - ikke sort eller lysebrun. Hvis bollen får for meget bliver den sort og vandet i ærterne forsvinder og bollen trækker olien ind i ærterne. Det ses tydeligt på køkkenrullen, den driver helt med olie.

Advarsel: Vær opmærksom på, at dampene fra olien kan antændes, hvis olien opvarmes på et gasblus. Hav derfor et låg parat til at lægge over gryden, hvis dette skulle ske, brug aldrig vand til at slukke flammerne med. Opvarm olien i gryden langsomt uden låg.

I nogle opskrifter står der, at Falafel også laves af hestebønner. Det vil jeg fraråde, efter som hestebønner er giftige for nogle mennesker, hvis opskriften ikke følges. Allergisk for rå eller umodne bønner. Se Favismus.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source

Tilbage til siden, hvor du kom fra.