Skærgårdsbrød a'la Raija og Erik fra Finland

Indkøbsliste for 4 voksne

Opskriften giver 2 brød
1 l kærnemælk
50 g gær
1,5 dl sirup (lys eller mørk efter behag)
3 dl Tuoppi Crushed Rye Malt ca. 280 g
Rye Malt Ølmalt prøv et lokalt bryggeri
Det er ristet malt
3 dl hvedeklid (kostfibre) ca. 150 g
3 dl fuldkornsrugmel ca. 270 g
10 dl hvedemel ca. 690 g
1 spsk. havsalt eller røgsalt
2 spsk. smør klatter eller oliven olie
Option:
1 tsk. Karlsens Lakridsgranulat
50 g sesamfrø

Sirupsvand til pensling:
1/2 dl varm Wiiebroe Porter
1/4 dl varmt sirup
Blandes godt
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 104
Skærgårdsbrød a'la Raija og Erik fra Finland
Skærgårdsbrød a'la Raija og Erik fra Finland

Først lidt facts: Erik og Raija har jeg kendt i mange år. Erik og jeg har fisket sammen flere gange. Erik bor halvt i Danmark og halvt i Finland, hvorfra opskriften kommer. Ølmalten - Rye Malt - stammer også fra Finland. Man bruger ølmalten til at fremstille letøl - næsten uden alkohol - men læs selv mere herom på hjemmesiden.

Fremgangsmåde uden ansvar: Varm kærnemælk til 28 grader i en gryde eller i mikrobølgeovn. Hæld kærnemælk op i en stor skål. Smuldr gæren i og bland det godt. Tilsæt de øvrige ingredienser: Salt, sirup, ølmalt, hvedeklid, rugmel, og hvedemel, omrøring med en kraftig træske. Dejen skal æltes godt sammen evnt. med rørkroge. Den er lidt klæg og det skal den være.

Dejen færdig rørt vejer 2400 gram. Fordel dejen i to lige store dele i to 2-liters forme smurt med smør eller oliven olie. Pensles godt med sirupsvand. Dækkes med et viskestykke og lad dem hæve i mindst 1½ til 2 timer ved stuetemperatur. Prik med en gaffel to rækker huller i overfladen på langs af brødet.

Forvarm ovnen til 175 grader. Bag brødene midt i ovnen på en rist i ca. 2 timer. Det skal være på en rist og ikke på en plade. Pladen fordeler varmen kraftigt op på bunden af brødet, så det bliver overbagt. Når brødene har bagt ca. 1½ time, pensles de med sirupsvand og fortsæt bagningen i yderligere ca. 30 minutter. Lad brødene ligge køligt natten over, kun tildækket af et rent viskestykke. Skæres bedst dagen efter med en god brødkniv. Opbevar brødet koldt. Kan vakuum pakkes og fryses.

Servering: Bruges som almindeligt rugbrød, men har en anden smag på grund af ølmalten.

Pynt: Ja! hvad pynter man rugbrød med? Gør selv dine egne erfaringer.

Drikkelse: Det kommer an på, hvornår du spiser rugbrød - morgen - middag - eller aften.

Tips: Jeg kunne ikke vente til dagen efter, så jeg smurte mig en mad med varm fiskefilet, remulade og citron pyntet med karse. Det var lige sagen til en frokost.

Optionen med lakridsgranulat kan anbefales til ostemadder med syltetøj.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.