Ovenfor viste eksempel er for Aroniabær: Der er indsat default værdier for Aroniabær, så det er blot et klik på
"Beregn værdierne for frugten eller bærret" og alle værdier bliver beregnet. Har du andre værdier, skal du blot overskrive de defaulte værdier. Husk decimalpunktum [37.5] og procenttegnet [%] skal ikke tastes ind.
NB: Vent med at indsætte: "Ekstra sukker i gram*" til sidst, læs først om
"Likør-type".
Uden tilsat ekstra sukker vil alkohol styrken være 30.6 Vol.% og sukker procenten 1.9 %. Det vil sige, at snapsen indeholder 19 gram sukker per 1 liter snaps. Ønskes en
"Likør-type" skal der tilsættes ekstra sukker. En Likør har gerne en sukker procenten på 10 % og derover. Ved at tilsætte sukker falder alkohol styrken Vol.% også. Mange
"Likør-type" ligger mellem 15 Vol.% og 30 Vol.% Lad os se, hvad der sker, hvis vi tilsætter 150 g
hvidt sukker. Overskriv 0 i
"Indsæt: Ekstra sukker i gram*" med 150 og klik på
"Beregn værdierne for frugten eller bærret" igen. Programmet genberegner nu de nye data og kommer ud med: Alkohol styrken 29.0 Vol.% og sukker procenten 10.1 %. Det vil sige, at snapsen indeholder 101 gram sukker per 1 liter snaps. Jeg vil tro, at vi har ramt en god
"LIKØR".
Herunder findes faste værdier for Vand % og Sukker % for 28 forskellige frugter og bær. Man skal blot indsætte vægten i gram i første række, så beregnes vandindhold og sukkerindhold for frugten eller bærret, som du har valgt. Du kan også indsætte de 6 værdier i rækkerne
"INDSÆT" i ovenfor Java Script med dine egne værdier, som så vil blive beregnet. Sukker er
"Kulhydrater", som består af fruktose, glukose og sakkarose i frugter og bær. Disse tal sammenlagt giver sukker procenten. Eller sagt med andre ord: gram sukker per 100 gram frugt / bær.
31 frugters og bærs vandindhold i % og sukkerindhold i %
Tilbage til siden, hvor du kom fra.