Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi
Dette projekt er under opbygning

Jeg har købt en Raspberry Pi 3 Model B til brug i mit værksted. Min gamle monitor SAMSUNG SyncMaster 205BW har ikke lydindgang, så jeg har bygget en audioforstærker, der passer til min stereo højttaler. Det specielle ved denne audioforstærker er, at volumenkontrollen kan justeres med et potentiometer anbragt flere meter væk fra elektronikken. Det er TDA1074A der sætter volumen ved hjælp af en spændingsdeler P1. 0 volt ingen lyd max volt - her 12 volt - max volumen.

Transistor Q1 og Q2 udgør en forforstærker på 14 dB, så udgangsforstærkeren TDA2040 kan blive fuldt udstyret. Ved 12 VDC afsættes ca. 6 W i 4 Ohm højttaler. Der anvendes en reguleret 12 VDC strømforsyning. Jeg vender tilbage med oscillogrammer af kredsløbet.

Man kan på nettet finde mange udgangsforstærker til billige penge, men jeg har valgt at bygge den selv med TDA2040, som jeg har flere af i skuffen. Jeg har ikke kunne finde nogen forstærker med TDA1074A volume control, så det gav sig selv - byg en selv.
Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi med TDA2040

Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi med TDA2040

Diagrammet t.h. viser Raspberry Pi PWM audio output og min forforstærker. Audio udgangen er en såkaldt Pulse Width Modulator, som er en teknik til frembringelse af et analog signal ved hjælp af en digital kilde. Audio er fra 20 Hz til 20 KHz, og PWM output fra Pi er 50 MHz, så vi kan nemt filtrere de høje frekvenser fra uden de kan høres i audio signalet. For mere info herom søg selv på nettet. Line-level er 0,775V RMS eller 1,09V Peak, 2,18V Peak to Peak. Modstandene R21 og R20 danner en spændingsdeler med 1,1 volt i knudepunktet, som så bliver max peak-to-peak audio level. C20 og R21 er et RC low-pass filter med cut-off frekvens på 17,863 kHz. Dioden BVA99 beskytter Raspberry Pi fra statisk elektricitet, hvis dette skulle komme på audio udgangen.
Raspberry Pi PWM output og forforstærker

Raspberry Pi PWM output og forforstærker for højre kanal
Højre kanal og venstre kanal er ens


Simuleret Vin og Vout på forforstærkeren

Simuleret Vin grøn kurve og Vout blå kurve på forforstærkeren - AV = Vout/Vin = 3,865/0,773 = 5 gange = 14 dB
Det øverste billede herunder viser PCB med komponent layout og det underste billede er til print fremstilling. Montering af print foregår efter følgende princip, de laveste komponenter monteres først, d.v.s. jumper, modstande, dioder, små kondensatorer, LED, transistorer, IC el. IC sokler, sikringer, klemrækker, omskifter/afbryder, relæ, høje radiale el. lytter og nettrafo. På printet her findes ingen relæ og nettrafo, da strømforsyningen sker med ekstern reguleret 12 V PSU.
Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi PCB

Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi PCB
PCB'en er meget tæt monteret med komponenter, så det gælder om at være omhyggeligt ved monteringen. Modstandene fra R1 til R8 er 1/4 W modstande modul 2 - 5 mm - men man kan bruge 1/2 w modstande, hvis de monteres lodret. Potentiometer P1 er på 100k Ohm og kurve A lineær. Der er brugt både radiale og aksiale elektrolytter. C5, C6, C11 og C12 er bipolare elektrolytter på 10uF/50V. C26 og C27 er på 2200uF/40V aksial elektrolyt.

 

Alternativ til to TDA 2040 er en TDA 7297. På nettet kan man købe en udgangsforstærker TDA7297 færdig monteret til 20,00 kr. så derfor synes jeg at dette diagram skulle med. Fordelen, foruden prisen, er færre komponenter og uden elektrolytter i udgangen til højttalerne.
Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi med TDA7297

Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi med TDA7297

 

LÆS DENNE ANSVARSFRASKRIVELSE:

Du er velkommen til at bygge denne Dual tandem electronic potentiometer volume control amplifier for Raspberry Pi efter diagrammet og mit PCB udlæg, men du skal ikke forvente hjælp, hvis det går "galt".

Dette kredsløb anvender ikke potentielt dødelige niveauer af spænding og strøm, men kun spænding fra en extern reguleret 12 V PSU. VÆR FORSIGTIG! Hvis du ikke er sikker på, hvad du gør, især når det kommer til kredsløb med strøm fra 230VAC. DET ER DIT ANSVAR: At hente hjælp, at forlade projektet, ikke komme til skade, ikke bygge sjusket kredsløb, ikke såre andre, ikke starte brande. Denne information stilles til rådighed som en service til enhver person. Et hvert ansvar for sikker og korrekt anvendelse af dette kredsløb fraskrives.

[Website]  [Danmark]  [Hvor i Danmark]  [Sverige]  [Hvor i Sverige]  [Norge]  [Hvor i Norge

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

one.com
one.com