Røget andelår braiseret i øl

Indkøbsliste for 4 voksne personer
4 stk. store andelår
Saltlage 13 % eller 10 °Baume
3 liter vand 5 °C
450 g salt
1 stk. helt hvidløg
1 stk. løg
8 stk. laurbærblade
10 stk. peberkorn
1 stk. rød chili peber
10 stk. nelliker

Røgning
8 liter røgesmuld

Braisering
100 g andefedt
½ l mørk, stærk øl, Warwik "Lause"
2 store, pæne skrælkartofler
2 store, pæne jordskokker
2 store gulerødder
1 persillerod
½ lille knoldselleri
2 stængler bladselleri
1 stor porre eller 4 forårsløg
Agurke pickles
1 kg slangeagurker (4 stk)
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk. salt
250 g rørsukker
3 dl æblecider eddike Heidelberg 10 %
2 spsk. sellerifrø
2 spsk. gule sennepsfrø
1 spsk. gurkemeje
1 rød hakket chili peber
1 spsk. Atamon

Skal jeg være ærlig, så er det for meget med agurke pickles til denne ret. Der er så mange gode rodfrugter i retten, at det er unødvendigt. Men jeg synes ikke, at jeg vil slette opskriften, for den er virkelig god til mange andre retter og særdeles til smørrebrød. Prøv den på leverpostej.
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 75
Røget andelår braiseret i øl
Røget andelår braiseret i øl

Fremgangsmåde uden ansvar: Bring vand og salt i kog, kom krydderierne under saltlage i og kog det hele i 10 minutter. Stil gryden koldt (5 °C) til næste dag. Anbring andelår i et egnet saltkar og hæld saltlager over. Sørg for at andelårene er dækket af saltlagen med en tallerken. Sættes i køleskab til næste dag (mellem 12 og 24 timer). Tag andelårene op af saltlagen og skyl godt efter i koldt vand og tør dem i et viskestykke. Hæng andelårene i røgeovnen og røge dem i 12 til 24 timer ved mellem varme 30 °C til 40 °C.

Kartofler, jordskokker, gulerødder, persillerod og knoldselleri skrælles og skæres i mundrette stykker og lægges i et ovnfast fad, smurt med andefedt. De rensede stængler bladselleri og porren lægges ovenpå i mundrette stykker. Strø kun lidt salt og groft peber over grøntsagerne. Læg andelårene oven på grøntsagerne og hæld en øl over. Fordel noget andefedt over lårene.

Braiseringen skal foregå i en ovn på kun 100 °C, og det tager ca. 4 timer for denne portion. Kontroller om kødet slipper benet, så er retten klar.

Agurke pickles: Agurkerne skrælles og flækkes på langs, så kernerne kan skrabes ud med en ske. Agurkerne skæres i 4 mm tykke skiver og kommes op i en si. Pil løg, skær dem i små tern, som kommes op til agurkerne. Drys agurker og løg med salt, så væden trækkes ud af grøntsagerne i den næste time. I mellemtiden forberedes lagen: Kom eddike op i en stor gryde, tilsæt alle krydderier og sukker, bring i kog for 2 minutter under omrøring til alt sukker er opløst.

Agurker og løg skylles under rindende koldt vand for overskydende salt. Slynges tør i en salatslynge eller et rent viskestykke, hvorefter det kommes op i lagen. Bring i kog og kog det hele under svag varme i 3 til 4 minutter, sluk og tilsæt 1 spsk. Atamon og rør i gryden. Kom agurker i rengjorte, Atamon skyllede glas og sæt låg på straks. Kan holde sig uåbnet, køligt, tørt og mørkt i 12 måneder. Fylder 2 glas a 500 ml.

Servering: Et godt brød er velegnet så det kan dyppes i "skysovsen" (gravy). Agurke pickles eller asier - noget surt - vil passe godt til retten.

Pynt: Andelårene kan pyntes med appelsin skiver.

Drikkelse: Det vil være naturligt at drikke samme øl til retten, som andelårene er braiseret i.

Tip: Der er en mulighed for at nedsætte røge tiden og braisering tiden, hvis du varmrøger andelårene i en "Madkasse Røgeovn", men du må selv prøve dig frem med tiderne. Måske skal grøntsagerne have et opkog, inden de kommes i ovnen. Gem din andefedt fra juleanden og prøv opskriften, når der er et godt tilbud på andelår.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.