Bacalhau Langfredags middag

Indkøbsliste for 4 voksne

500 til 600 g klipfisk (tør vægt)
800 g faste kartofler
1 stort løg
4 fed hvidløg
100 ml ekstra jomfru olivenolie
25 ml tør hvidvin eller hvidvinseddike
100 ml piskefløde
8 stk. sorte oliven u. sten
8 stk. grønne oliven u. sten
8 stk. laurbærblade
1 bundt hakket persille
2 store modne tomater
1 stor rød peberfrugt
1 tsk. revet peberrod
4 hårdkogte æg (kan udelades)
Groft sort peber fra kværnen
Smag til med salt, hvis nødvendigt
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 77
Bacalhau Langfredags middag   Bacalhau Langfredags middag
Bacalhau Langfredags middag
Bacalhau betyder torsk på Portugisisk
Den viste ret er lavet for 2 personer

Fremgangsmåde uden ansvar: Til Bacalhau bruges klipfisk, som er en saltet og tørret torsk. Før man kan bruge torsken, skal den udvandes godt. Det tager fra 24 til 48 timer, alt efter tykkelsen på torsken og også hvor hård/tør og gennemsaltet den er. I gamle dage købte man en hel torsk på 5 kg til ingen penge, da det blev regnet for "hundemad", læs fattigmandsspise i Danmark. Det er det på ingen måde mere. Jeg vil tro, at 1 kg koster langt over 100,00 kr. Jeg vender tilbage med en pris.

I Sydeuropa Spanien og Portugal og andre katolske lande er det en delikatesse og et must at spise fisk i fastetiden (ingen kød). Det er dog ikke den eneste grund til at spise Bacalhau, for det smager godt, når tilberedningen er gjort efter opskriften. Prøv det selv, køb en pakke klipfisk hos din fiskehandler og se efter den pakke med de tykkeste stykker torsk. Fileterne skæres ud i stykker på 8 cm og lægges i en stor glas/plast skål med koldt vand og sættes i køleskab ved 5 °C. Hver 6. time udskiftes vandet med nyt koldt vand. Du vil se at torsken svulmer op og bliver tykkere for hver gang. Det er absolut nødvendigt at have styr på temperaturen for ikke at fordærve torsken, men bare rolig følger du opskriften, er der ingen fare. Når tiden er gået - 24/36/48 timer - kan du smage på et lille stykke torsk, og vurdere resultatet. Skal smage salt, dog ikke for salt.

Klipfisk sælges med skindet på, og det skal fjernes, inden retten laves i ovnen. Det kan gøres enten før klipfisken udvandes eller efter den er blevet udvandet. Jeg gjorde det efter udvandingen uden problemer, sæt en kniv ind mellem skindet og kødet og træk skindet forsigtigt af. Hvis du tager skindet af før udvandingen, kan du måske spare 6 timer, da fisken trækker vand ind fra begge sider.

Bring masser af vand i kog i en stor gryde med laurbærblade. Når vandet koger skrues ned for blusset og de udvandede klipfisk kommes i. Lad det simre i 5 til 10 minutter og tag så fisken op på et viskestykke for at afdryppe og afkøle. (Ikke køkkenrulle for det klister til fisken). Når fisken er afkølet fjernes store fiskeben og skind. Er det store fileter, kan de eventuel skæres i mindre (mundrette) stykker. Gem fisken lidt endnu.

I samme gryde med samme vand kommes kartoflerne i med en tsk. salt, og de koger i 15 minutter, således de ikke koger ud, men er endnu a la dente. Pil kartoflerne og skær dem i passende skiver. På en varm stegepande opvarmes noget af olivenolien og løget sauteres først heri og derefter hvidløgene. Må ikke brunes men kun blive klare og gyldne.

Forvarm ovne til 200 °C. I et ildfast fad fordeles halvdelen af kartoflerne i bunden hæld piskefløde over og krydr med frisk kværnet sort peber. Læg fisken over kartoflerne hæld hvidvin over krydr med frisk kværnet sort peber. Resten af de skiveskårne kartofler lægges over og løgene fordeles jævnt oven på kartoflerne. Læg tomatskiver, peberstrimler, hakkede oliven over og drys lidt af persillen på. Hæld olivenolien over. Sæt fadet i ovnen i 30 minutter tildækket med alufolie, hvorefter det tages af, og fisken bages ca. 15 minutter mere. Tag fadet ud af ovnen, og hæld dråbevis resten af olivenolien over det hele.

Servering: Sæt fadet på bordet og server den rygende varm.

Pynt: Fadet kan pyntes med hårdkogte æg i både og hakket persille. Det hører Påsken til.

Drikkelse: En kold hvidvin hører sig også til. Den samme som er brugt i retten.

Tip: Der er også en anden form for tørret torsk Stokfisk. Den er ikke saltet, men skal dog også udvandet før brug. Måske kun natten over, jeg har ikke prøvet det endnu.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source

Tilbage til siden, hvor du kom fra.