1 kg okse bov eller tykkam i tern 4 spsk. olivenolie 1 spsk. hot paprika/cayennepeber 1 spsk. mel 2 løg i tern 4 hvidløg i tern 2 røde paprika (peber) i tern 2 røde chili peber i tern 1 lille bundt koriander 2 dåser flåede tomater 1 lille dåse tomatpure 2 stk. La Costena Chipotles 6 stk. laurbærblade 2 til 3 dåser bønner efter eget valg eller 500 g tørrede bønner efter eget valg 200 ml oksebouillon Smag til med salt, brun farin og sort peber fra møllen Tørrede krydderier 1 tsk. kanel 1 tsk. tørrede koriander 1 tsk. allehånde 1 tsk. oregano 1 tsk. spidskommen Til servering Hvidløgs flute eller Böhmische semmel knödel Creme Fraiche Revet Cheddarost Frisk koriander til pynt |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 112
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Jeg bør lige nævne, at retten også kan laves på hakket oksekød i stedet for oksekød i tern. Med hakket kød tager det ca. 1 time og med kød i tern ca. 2 timer. Til de, som ikke bryder sig om koriander, pynt med persille.
Start med at rense grøntsagerne og skær dem i små tern. Kom halvdelen af oliven olie i en stor gryde og switch grøntsagerne heri indtil løgene er blevet klare men ikke brune. Kødet renses for sener og skæres i mundrette tern. Kom paprika/cayennepeber samt mel i en plastpose og ryst godt. Kødterningerne kommes i posen, som rystes endnu mere. Kødet switches på en pande med resten af oliven olien, indtil det har fået en god stegeskorpe. Mel bruges kun med kød i tern. Kom kødet op i gryden med grøntsagerne. Tilsæt flåede tomater, tomatpure, hakket Chipotles, laurbærblade, oksebouillon og de tørrede krydderier lidt ad gange (smag til). Bring det hele i kog og skru straks ned for varmen. Smag til med salt, brun farin og sort peber fra møllen. Lad retten simrer i ca. 2 timer for kød i tern og ca. 1 time for hakket kød. Dåse bønner tilsættes 15 minutter før retten er færdig kogt. Udblødte, tørrede bønner tilsættes 30 minutter før retten er færdig kogt. Valg af bønner: Det er næsten et religiøst spørgsmål, som ikke skal diskuteres her, vælg blot dine egne favoritter. Jeg bruger gerne hvide bønner i tomatchilisauce og røde kidney bønner fra dåse, en af hver til retten og en dåse kidney bønner i chilisauce. Servering: Server retten i dybe tallerkner, for der bør være megen væde - sauce - til at dyppe brødet i. Drys revet ost over, læg en klat creme fraiche på toppen og pynt med lidt grønt efter behag. Drikkelse: En kold Pilsner øl gør godt til denne "Hotte" ret, eller en MERLOT rødvin. Tip: Ønsker du at bruge tørrede bønner, skal de stå i blød i koldt vand natten over. Skift gerne vand et par gange. Kog bønnerne (hvide og kidneybønner) under låg i nyt vand 30 minutter tilsat 2 røde chilipeber, 2 fed hvidløg, 6 laurbærblade. Bønnerne afdryppes i en si, og de bønner som ikke bruges til retten kan fryses ned til senere brug. Det er vigtigt at udbløde bønnerne og koge dem i rigeligt med vand for at få giftstoffet lektin ud af bønnerne. Sørg for ikke at overkoge bønnerne for så bliver de melede. |