Citron peper røget laks eller havørred med kartoffelmos

Indkøbsliste for 4 voksne

En laks eller havørred på ca. 3 kg fileteres
8 bagekartofler til mos
1 dl piskefløde til mosen
100 g smør til mosen
½ tsk. salt til mosen
½ tsk. hvid peber til mosen

Saltlage 10 % eller 7,7 °Baume
2 l vand, 200 g salt og 1 tsk. sukker
1 spsk. citron peber til fisken
Kan laves selv på flg. vis: salt, brun og gul sennep,
løg, peber, paprika og citronolie

Tip: En god syrlig salat serveres hertil.

Første billede viser det halve af en lakseside. Andet billede
viser en halv ørred på 1,5 kg lavet på næsten samme måde.
Begge retter var nok for to personer til en god middag.
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 20
Citron peper røget laks eller havørred med kartoffelmos
Citron peper røget laks eller havørred med kartoffelmos

Fremgangsmåde uden ansvar: Til denne ret kan du bruge laks, havørred eller regnbueørred, bare fisken er friskfanget og har en god størrelse helst mellem 2 kg og 3 kg. Mindre fisk bliver lidt tør i smagen. Skær fisken igennem på langs, så rygbenet kan taget bort. Læg de to fiskestykker i et fad og hæld en kold 10 % saltlage over. Sættes i køleskabet i to timer. Temperaturen må ikke komme over 5 °C.

Efter to timer tages fisken ud og skylles under koldt vand. Fisken filéteres, udbenes og afpudses så der ikke er nogen form for ben i den. Filéterne skylles igen under koldt vand og lægges på køkkenrulle med skinsiden ned og trykkes tørre på kødsiden. Drys blandingen af citron peber over filéterne. Den blanding, som jeg brugte, er købt færdigblandet i et supermarked til 20,00 kr. per pose, og en spiseske med top til begge filéter var passende til min fisk på 2,5 kg.

I de to timer fisken ligger på "Køl", har du brugt til at tænde op i røgeovnen. Temperaturen skal helst være 80 °C, når du lægger filéterne på risten i toppen af røgeovnen. Denne temperatur holdes i ca. 20 til 30 minutter med åbent spjæld i top og åben ventil i bund. Det er for at få vanddampen ud af røgeovnen. Herefter sænkes temperaturen langsomt til 55 °C og fisken røges færdig ved denne temperatur i ca. 2½ til 3 timer. Kødtemperaturen i fisken er så ca. 40 til 42 °C.

Kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i terninger. Hæld dem i en gryde og kom lidt vand på, så de knapt dækkes af vandet. Når vandet koger beregnes 20 minutter til vandet hældes fra og kartoflerne moses med et "mosejern". Kom piskefløde i og rør i mosen. Kom det halve smør i og rør i mosen. Smag til med salt og hvid peber og rør rundt. Afkøles lidt inden det kommes i "bollesprøjten", for ikke at brænde fingerne.

Servering: En filét lægges på et fad og den lækker kartoffelmos sprøjtes rundt om fisken fra en "bollesprøjte". Fire små smørklatter lægges på mosen og det hele sættes i en 180 °C varm ovn i 10 til 12 minutter. Hvidløgs flûte går også godt til retten.

Pynt: Når retten er færdig, og inden den sættes på bordet i fadet, pyntes den med lidt grønt for årstiden.

Drikkelse:. Et koldt, glas, kraftig, Fransk hvidvin passer godt til retten. Men foretrækker du øl, så prøv en kold, overgæret, upasteuriseret øl.

Tip: En "bollesprøjte" laves som et kræmmerhus af pergamentpapir. Her i kommes kartoffelmosen og ved at trykke på siderne, kan man lægge mosen pænt omkring fisken. Så er der ingen opvask af en ellers rigtig bollesprøjte.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.