Fasan med æbler, dadler og Portvinsauce

Indkøbsliste for 4 voksne

2 friske, flående fasaner ca. 600 g hver
salt, friskkværnet peber og lidt estragon
4 spsk. olivenolie
4 spsk. smør
5 dl suppe brug Mou hønsekødssuppe
2 dl Portvin
1 løg hakket fint
3 fed hvidløg halveret
1 rød chili peber halveret
4 dadler uden sten
1 stort æble i tern
1 gulerod/pastinak/persillerod
4 kviste rosmarin
2 stilke bladselleri
1 tsk. honning eller sirup
2 tsk. Danablue
2 dl piskefløde

Tilbehør
Waldorfsalat og tyttebær
4 stilke bladselleri i små tern
1 til 2 æbler (syrlige) i små tern
300 g grønne, modne vindruer u. kerner halveret
40 g valnødder nogle knuste
3 dl Creme fraiche 18 %
2 tsk. vaniljesukker

Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 101
Fasan med æbler, dadler og Portvinsauce
Fasan med æbler, dadler og Portvinsauce

Først lidt facts: En velvoksen fasankok skudt i november vejer 1400 til 1500 g og en høne vejer 1100 til 1200 g. Når kokken og hønen bliver "pelset" og brystet samt lårene skåret ud, vejer det gode kød ca. 500 g for kokken og ca. 400 g for hønen. Fasanen på billedet er "pelset" og renset for indvolde, ben og hals, og den vejer 550 g.

Fremgangsmåde uden ansvar: Rens fasanerne godt og skyl eventuelt blod væk i koldt vand. Dub dem tørre og gnid fasanerne i salt og peber, både indvendige og udvendige. Dryp med honning/sirup og drys lidt estragon over. Varm olie/smør op i en stegegryde, læg en fasan i gryden med ryggen ned, så lårene bliver stegt først. Se billedet. Vend fasanen med brystet ned. Vend derefter fasanen på siden. Først den ene side, så den anden side. Den skal have ca. 4 minutter på hver side. Gentag for fasan nummer to. Har du en gryde, der er stor nok til to fasaner, så brug denne.

Jæger trick: Hvis fasanerne skal være ekstra møre, hælder du 4 cl. snaps i gryden og kommer straks et låg på i de næste 3 minutter, inden du går til næste step. Husk dampen fra snapsen er let antændelig, så derfor straks på med låget. (Flambering gøres på denne måde)

Kom løg, hvidløg, chilipeber, dadler, æbler, grøntsagerne og rosmarin i gryden og svits grøntsagerne i et par minutter. Hæld hønsebouillon og Portvin ved. Nu skal fasanerne små simre i ca. 60 minutter. Efter halvdelen af tiden vendes fasanerne om på den anden side. Fasanerne tages op og holdes varme under alufolie, medens saucen sies og tilberedes med Danablue og piskefløde. Måske skal du koge saucen lidt ind inden du kommer en klat Danablue i og pisk den med piskefløde indtil en jævn konsistens er opnået. Smag saucen til med salt og peber, og hold saucen varm de næste 5 minutter, medens du halverer fasanerne.

Normalt er det ikke nødvendigt at bruge madkulør i saucen, men det er op til dig selv.

Servering: Læg en halv fasan på hver tallerken, med nogle hvide kartofler. Hæld sauce over, og kom Waldorfsalat på tallerkenen.

Pynt: Tyttebær egner sig godt til fasaner.

Drikkelse: En god Italiensk Merlot rødvin fra 2004.

Tip: Brug jæger tricket, det virker. Kødet var mørt og saftigt.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.