Til Dejen: 500 g Amo mel 250 g smør 2 dl vand 3 æg 3 spsk. sukker 1 pk. gær (50 g) Til Remoncen 250 g smør 200 g brun farin eller rørsukker 10 g kanel eller 10 g kardemomme 1 stor kop lyse rosiner 1 lille kop Svensk Blossa Glögg eller Portvin Til pensling og drys 1 pisket æg Perlesukker Nogle rosiner Fint hakket nødder eller mandler Vælg drys efter smag og behag |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 16B
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Begynd dagen før med at sætte rosinerne i blød i Glögg eller Portvin. Dagen efter hældes lunkent vand, æg, sukker, gær og smør i en stor skål. Gær og smør deles i passende mindre stykker. Alt skal have stuetemperatur, så tag det ud af køleskabet mindst 6 timer før brug. Lad blandingen stå på køkkenbordet i ca. 1 time. Kom derefter melet i lidt ad gangen, medens der æltes med "klør fem" på højre hånd. Hold venstre hånd ren, hvis du skal bruge den til at tage andre ting med. Det kunne måske være lidt mere mel, for mel mængden afhænger meget af størrelsen på æggene.
Ælt dejen godt og grundigt indtil den ikke klæber, men den må heller ikke blive for tør. Dæk skålen med et rent, vådt viskestykke og lad dejen hæve til det dobbelte ca. 1 time. Medens dejen hæver laves remoncen. Pluk smør i en skål drys sukker og kanel (kardemomme) over. Brug en dejkrog og ælt blandingen indtil den er blandet godt. Strø lidt mel på det tørrer køkkenbord, slå dejen lidt ned og fold den flere gange inden dejen rulles ud med en kagerulle. Mål din bageplade (L=40 cm x B=35 cm). Rul dejen ud i længden 40 cm og bredden 44 cm. Skær 4 strimler a 40 cm x 11 cm. Fordel remoncen og halvdelen af rosinerne i midten på alle 4 strimler og fold dejen fra begge sider ind over hinanden. Endestykkerne foldes også ind over, så remoncen ikke flyder ud. Prøv at trykke dejen lidt sammen så den ikke sprænger op under bagningen. Tryk med flad hånd oven på alle stykker, så den bliver flad. Pensl med et sammen pisket æg, drys perlesukker, resten af rosinerne og fint hakket nødder (mandler) oven på. Sæt de ubagte "Fiskekringler" på bagepladen med bagepapir, og lad dem hæve lidt mere inden de sættes i en forvarmet ovn og bages i 15 til 19 minutter ved 220 °C. Tiden variere efter, hvor mange rosiner med væde, du kommer i kringlen, samt naturligvis din ovn. Vær blot opmærksom på tiden, for lige pludselig kan kringlen blive for brun. Drikkelse: Find en god tør Portvin og server den med en god veltillavet kop kaffe sammen med "Fiskekringlen". Til Jul er den Svenske Blossa Glögg meget velegnet. Tip: En Svensk 10 % Blossa Glögg indeholder alle de nødvendige krydderier. Blossa Glögg findes i flere varianter - styrker - og de stærke skal købes på Systembolaget. Jeg kan anbefale de to på 15 % (Orange etiket) og 10 % (Rød etiket). |