Hjemmelavet kippers i krydderolie

Indkøbsliste for 6 voksne

6 stk. pæne friske sild
eller
6 stk. sildefileter fra frost
0,3 g fint salt per sild
0,15 g sukker per sild
Peber fra møllen
500 ml rapsolie
1 rødløg, fint hakket
2 fed hvidløg, fint hakket
6 stk. laurbærblade
10 stk. hvide peberkorn

Til Jul bruges: 10 stk. enebær
1 stk. stjerneanis
4 stk. nelliker, hele
½ tsk. allehånde
Krydderierne knuses let i en Morter

Tilbehør og pynt frokost:
Et godt smørsmurt rugbrød efter egen smag
Salatblad til hvert stk. brød
1 til 2 rødløg skåret i ringe
Purløg klippet fint til drys
6 stk. landæg
Salt og Peber fra Møllen
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 130
3 fede skælrenset sild som skal laves til Hjemmelavet kippers i krydderolie
3 fede skælrenset sild som skal laves til "Hjemmelavet kippers i krydderolie"

Fremgangsmåde uden ansvar: Fanger du selv dine sild, bør du skælrense dem på båden og når du kommer hjem, skal de rengøres og fileteres. Skær hoved, hale og rygfinnen af, spræt silden op i bugen og tag indvoldene ud. Nyreblodet i ryggen skylles væk under rindende koldt vand. Dub sildene tørre og læg dem i en pose. De skal i fryseren i 48 timer inden de skal koldrøges. Hvorfor det? Jo! der er noget der hedder spolorm (Ascaris suum), som kan gå i fisk. Derfor skal alle fisk, som ikke varme behandles fryses først i 48 timer. Et myndighedskrav.

En anden mulighed er at købe en pakke med 6 stk. dybfrosne sild, som næsten lige er klar til at bruge. Rygfinnen klippes bort og se efter om alt nyreblod er fjernet.

Normalt hænger de 2 fileter sammen i ryggen, så bestem nu om du vil gå videre med 1 hel sild eller 2 halve sild. Jeg foretrækker 2 halve sild. Nu skal de optøede sild "Gourmentsaltes" med en blanding af salt, sukker og peber fra møllen. En renset sild vejer ca. 100 g og det giver for 6 sild 1,8 g salt og 0,9 g sukker samt et drys peber fra møllen. Hvis du synes, det lyder kompliceret, så skal du blot tænke på, at det er ligesom at komme salt, sukker og peber på en stor tomat og æggemad.

Beregn en saltlages styrke og læs om Gourmentsaltning på mit Excel Regneark under fanebladet "Ligevægt".

Sildene kommes i et fad og sættes på køl natten over - 12 timer. De har naturligvis afgivet nogen væde, så de dubbes tørre, inden de skal koldrøges. Tænd op i røgeovnen og sørg for at temperaturen ikke overskrider 20 °C. Tiden afhænger af din røgeovn - hvor megen røg udvikler den - men kontinuerligt røg i 24 til 36 timer kunne være et godt bud.

Medens sildene bliver røget, kan du tilberede en krydderolieblanding: 500 ml rapsolie blandes med de nævnte krydderier. Til jul kan du blande lidt julesmag i. Når sildene er færdigrøget, tages de ud og lægges i rapsolieblandingen, der lige har fået en opvarmning til 57 °C. Fileterne skal nu straks modnes i køleskab i 2 til 3 uger, så de bliver til "Kippers". Læg dem i en egnet beholder - boks med låg - så der er så lidt luft som muligt omkring olie og sild. Jeg har en vakuumpakker, som også kan suge luften ud af de specielle bokse der høre til. Men min er gået i stykker, fordi den kom i fryseren, hvilket de ikke kan tåle. Plasten krakelere og så kan der ikke dannes vakuum.

Servering: Smør et godt rugbrød med smør og læg et salatblad på med en kippers øverst. Fordel nogle hele løgringe på kippersen, så man kan lægge en æggeblomme på. En anden mulighed er et pocheret æg. Prøv det, se opskriften nedenfor under tip.

Pynt: Fint klippet purløg drysses over. Salt og Peber fra Møllen.

Drikkelse: En god dansk pilsner øl er sagen med en dram.

Tip: Pocheret æg gøres således: Tag en pæn stor gryde, som fyldes halvt med vand, der er tilsat 2 spsk. æblecidereddike eller hvidvinseddike. Bring gryden i kog i et par minutter. Slå et æg ud i en kop. Pisk i gryden så der dannes en virvel i vandet, skru ned for varmen. Nu hældes ægget forsigtigt ned i centrum og med en ske, kan man hjælpe at ægget samles medens hviden koagulere og bliver fast om blommen. Efter 3 minutter tages det pocherede æg op med en hulske og lægges på køkkenrulle til afdrypning, medens de resterende æg pocheres.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.