1 kg færdig klipfisk eller 3 kg udskåret frisk torsk 1 pk. rejer til pynt 4 stk. tomater 2 stk. løg 1 stk. ny hvidløg eller 4 fed alm. hvidløg 1 stk. citron ½ dl. hvidvins eddike og ½ dl. vand blandes eller 1 dl. æble juice 1 stk. rød chilipeber 1 glas grønne oliven u. sten 1 dl. piskefløde 1 kvist salvie 1 kvist rosemarin 1 stilk løvstikke - kun bladene (bouillonurt) 1 tsk. carry den milde af slagsen 1 tsk. groft, sort peber 1 dl. olivenolie 1 klat smør 1 kg nye danske kartofler |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 23
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Man kan begynde på to måder. Enten køber man færdig lavet klipfisk hos fiskehandleren. Eller du forbereder din selvfanget torsk til klipfisk. Det er den sidste måde, som jeg har brugt i min ret. Men du får naturligvis begge beskrivelser.
Første måde: For færdiglavet klipfisk skal du bruge ca. 1 kg til 4 voksne personer. Klipfisken lægges i en stor gryde eller skål med koldt vand i et døgn. Vandet skiftes mindst et par gange i dette døgn. Er det varmt i vejret skal gryden/skålen sættes i køleskabet. Hvor salt, retten skal være, afhænger af, hvor mange gange man skifter vand. Nu har du fisken til videre forarbejdning. Anden måde: Jeg brugte 15 cm af den tykke del på en 10 kg torsk til 2 personer. Vægten var vel omkring 1 kg eller lidt over. Torskestykket blev fileteret i to stykker, alle ben blev fjernet, men skindet forblev på. 500 g fint salt blev fordelt over fisken således: I et passende fad drysses noget salt i bunden. Et fiskestykke lægges med skindsiden på saltet, nyt salt drysses på kødsiden. Det andet fiskestykke drysses ligeledes med salt på kødsiden og lægges med denne side ovenpå det første fiskestykke. Over de to sider drysses resten af saltet. Overdækkes med film og sættes i køleskab i et døgn. Der trækker en mængde væde ud af fisken, og denne bliver således fast i kødet og ligner nu færdiglavet klipfisk trukket i koldt vand i 12 timer. Tag de to fiskestykker ud af køleskabet, og skyl resten af saltet af i koldt vand. Læg fiskestykkerne i en skål med koldt vand ind i køleskabet i tre timer. Hvor salt, retten skal være, afhænger af, hvor mange timer i koldt vand. Nu har du fisken til videre forarbejdning. Fiskestykkerne lægges i et ildfast fad med skindsiden ned. Dryp fisken med citronsaft. Drys krydderierne over fisken, fordel grøntsagerne og smørklatter jævnt. Hæld piskefløde og juice over. Juicen er enten ½ dl. hvidvins eddike og ½ dl. vand blandet eller 1 dl. æble juice. Sættes i en 200 °C forvarmet ovn i 15 minutter. Herefter skrues ned til 180 °C og steger videre i 45 minutter. Sluk for ovnen og drys optøede rejer over. Trækker med åben ovndør i 10 minutter inden servering. Servering: Sæt fadet på bordet og server nye danske kartofler til. Pynt: Ja! det var så kun rejerne, der skulle bruges. Drikkelse: Til denne ret egner sig en kold pilsner med en dram. Tip: Hvidløgs flûte går også godt til retten. Dyp det i "sovsen". |