Hjemmelavet Böhmische semmel knödel

Indkøbsliste for 4 voksne

Retten her er lavet med mel
og giver to store knödel

250 g spelt mel
150 ml lunken væde
Her lavet af 50% vand & 50% sødmælk
1 hel æg
½ pk. gær, 25 g
1 tsk. sukker
1 tsk. salt

Option til semmel knödel
Dag-gammelt brød på størrelse med et rundstykke
25 g smør til stegning af brødet

Option til Speckknödel
200 g bacon
1 løg
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 27
Hjemmelavet Böhmische semmel knödel
Hjemmelavet Böhmische semmel knödel

Fremgangsmåde uden ansvar: Hæld mel, sukker, salt og et hel æg i en stor skål. Opløs gær i lunken mælk/vand. Tilsæt mælk/vand med gær til melet under kraftig æltning. Juster dejen med mel og eller væde indtil den ikke klæber på skålens sider. Lad dejen hvile og hæve til det dobbelte under et viskestykke i 40 til 60 minutter ved stuetemperatur medens du forbereder næste step.

Det er en smags sag om man vil blande dag-gammelt brød i sine knödel. Det stammer fra gammel tid (krigstiden), hvor intet gik til spille. Skær dag-gammelt brød i små terninger og rist dem gyldenbrune i smør. Slå dejen ud på bordet - husk mel på bord og hænder - læg alle brødtern oven på dejen. Ælt nu dej og brødtern sammen, herefter deles dejen op i to stykker, som så formes til knödel boller, hviler herefter tildækket i 30 til 40 minutter.

Læg knödel bollerne i kogende saltvand og lad dem simre i 25 minutter. Efter halv tid skal knödel bollerne vendes om, så oversiden nu kommer under vand. Man havde i gammel tid en knödel-damp-gryde, hvori knödel bollerne blev dampkogt. Det vil jeg prøve med min fiskegryde - hvorfor ikke? Den har en rist i bunden, hvortil vandet hældes op. Oven på risten sætter jeg bollerne, når vandet koger. Giver dem 25 minutter under damp og prøvesmager så en. Se billedet, knödel bollerne er dampkogte i min fiskegryde. Giver det mest perfekte resultat.

Servering: Knödel bollerne skæres ud i pæne skiver, inden de serveres til den ret, som du har tiltænkt at spise dem til. Her skal jeg komme med et godt råd: Er meget velegnet til retter med en god, kraftig, hot og rigelig "flødesovs". Goulash, flæskesteg, gåsesteg, vildtsteg, oksesteg og torsk med sennepssovs. Alle, der har været i Praha, har sikkert prøvet "Goulash med Knödel" på bryggeriet og restauranten "U Fleku" oversat til "Hos Fleks". Kommer af familienavnet Flekovsky.

Pynt: Man kan gemme nogle ristede brødtern eller bacontern til pynt.

Drikkelse: En "Pilsner Urquell" vil være en naturlig ting til denne ret.

Tip: Du skal måske juster mængden af melet alt efter størrelsen på æget. Det finder du nemt selv ud af. Jeg brugte ca. 100 g mere mel til justering og til bord og hænder. Du kan også koge knödel bollerne i en suppe lavet af høns og urter. Det vil være velegnet til retten "Flekovsky Goulash", som kommer herunder.

NB: Denne opskrift har jeg lovet en fiskekammerat på en fisketur, men hvornår og til hvem, det har jeg glemt. Men nu er den her. Var det Lars? Se! så blev det næsten en "fiskeopskrift". Knödel bollerne blev damkogt i en fiskegryde.

Der findes to slags knödel: Semmel knödel som ovenfor beskrevet og så speck knödel. Til speck knödel tilsættes bacon og løg i stedet for brødtern. Til denne opskrift bruges 200 g bacon og 1 løg. Rist det et par minutter på panden til det tager lidt farve (glasklart). Lad det køle af og kom det på dejen, som ovenfor beskrevet med brødkrummer. Speck knödel anvendes særligt til supper, kålretter og coleslaw.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source

Tilbage til siden, hvor du kom fra.