Fisken 3 kg frisk renset torsk med hoved 1 stort løg 4 fed hvidløg 10 stk. laurbærblade 10 stk. hele enebær 10 stk. hele peberkorn 1 spsk. fenikkelfrø 2 spsk. salt ½ kop eddike 1 kg små kartofler Saucen 30 g smør 3 spsk. mel ½ liter kogelage samt lidt mælk/fløde (ca. mål) 150 g fiskemandens sennep 2 spsk. Blue Dragon Fiskesauce Pynt Høvlet peberrod Capers Hårdkogte æg Hakkede rødbeder Hakket persille Dild Vælg selv din egen favorit pynt |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 76
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Rens torsken godt for blod, og det sorte indvendige skind samt gæller, hvis du vil bruge hovedet. Skær hovedet af og torsken i passende stykker. Let salt torske stykkerne i 1 time før brug ca. 1 stor spsk. salt. Kom alle rodfrugter og krydderier i en passende stor gryde og læg torskestykkerne oven på. Hæld vand på så det lige dækker og en ½ kop eddike samt 1 spsk. salt. Bring vandet rask i kog og skru så ned for blusset, så det blot simrer i 15 minutter. Måske skal der skummet for proteiner (det hvide skum), når kogelagen bruges til saucen. Medens saucen laves ligger torsken i kogevandet og trækker - dog max. 5 til 10 minutter.
Kom smør i en gryde og smelt det uden, at det brunes. Kom mel i lidt efter lidt under konstant omrøring. Nu spædes der op med kogelage og lidt mælk/fløde, stadigvæk under kraftig omrøring. Find en - for dig - passende konsistens og kog saucen op i et par minutter under omrøring. Kom 2 spsk. fiskesauce og 100 g fiskesennep i og rør det sammen. Det må ikke koge mere for så taber senneppen sin smag. Små fine kartofler koges i 20 minutter i letsaltet vand og pilles. Manden laver fisken og saucen og konen piller kartoflerne, der er jo arbejdsfordeling de fleste steder. Servering: Server torsken med din egen favorit pynt. Jeg synes selv, at peberrod og capers er nok til det fine torskekød. Pynt: Måske lidt grønt dild over kartoflerne. Drikkelse: En kold øl og en god dram må være sagen. Tip: Ægte klipfisk kan laves efter samme opskrift, når først torsken er udvandet. I Portugal/Spanien laves en ret som kaldes Bacalhau. Se opskrift nedenfor. Der er også en anden form for tørret torsk Stokfisk. |