Kogt, Kold ørred i gele a'la Bente

Indkøbsliste for 4 voksne personer:

1 pæn regnbueørred på 1,5 til 2 kg
2 stk. nybagte flûte eller andet godt brød
1 bdt. dild eller purløg/forårsløg
125 g mayonnaise
125 g Dansk creme fraiche 38%
1 tsk. carry den milde af slagsen
1 pk. rejer dybfrossen
4 stk. små aroma tomater
2 stk. hårdkogte æg
1 stk. citron
1 bdt. asparges hvide/grønne
12 stk. husblas
Kogelage:
6 dl tør hvidvin
6 dl vand
2 tsk. salt
2 stk. porer eller 4 springløg (kun det grønne)
1 stk. løg
2 fed hvidløg
1 stk. rød chilipeber
4 stk. laurbærblade
1 stk. gulerod
4 cm ingefær
1 stilk løvstikke (bouillonurt)
1 stilk timian
1 stilk. salvie
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 22
Kogt, Kold ørred i gele a'la Bente
Retten tilskrives konen af en pro fisker fra Karlstrup

Fremgangsmåde uden ansvar: Først må du fange en passende stor ørred til 4 personer. En ørred på 2 kg er nok som hovedret. Skal den bruges som forret, er der til 8 personer. Skær ørreden op fra gat til hoved og skær hovedet af. Rens ørreden for indvolde, blod, skæl og slim under koldt vand. Tilbered en kogelage i en fiskegryde af 6 dl hvidvin og 6 dl vand. Kom alle ovennævnte ingredienser i og lad det koge sagte i 10 minutter inden fisken kommes i kogelagen. Ørreden lægges i fiskegryden på risten og lagen bringes igen i kog. Koges sagte i 15 minutter, hvorefter fiskegryden tages af varmen og fisken "hviler" endnu 5 minutter i kogelagen. En mindre fisk koger kun i 10 minutter. Prøv selv efter - kan rygfinnens ben trækkes let ud - er fisken færdig kogt.

Bruger du en dybfrossen ørred, kommer du alle ingredienser i den kolde kogelage og lægger den dybfrosne ørred på risten i den kolde kogelage. Varm op til kogepunktet og lad retten simre i 30 til 45 minutter, alt efter størrelsen på fisken. Samme hviletid som ovenfor.

Risten med ørreden tages op og stilles til afkøling. Når den er "fingervarm", kan den pilles. I mellemtiden hældes kogelagen gennem et dørslag op i en skål og stilles til bundfældning. 10 blade husblas sættes i blød i koldt vand i 10 minutter. Den næsten klare kogelage måles op til 1 l, og hvis der mangler lidt, spædes der op med vand/hvidvin. Kogelagen bringes nu i kog og husblassen kommes i en ad gangen under omrøring. Koges i 2 minutter. Fisken pilles nu ren for skind og ben - husk også det brune på siderne, det er fiskefedt, som ikke smager for godt, hvis det indtages i for store portioner. Læg de pæne fiskestykker i et fad med høj kant og hæld lagen over fisken. Stilles til afkøling og dækkes herefter med film. Sættes i køleskabet til dagen efter.

Nu har du to muligheder for at servere fisken. Som forret på enkelte tallerkner eller som hovedret i hele fadet. Som forret deler du fisken med noget gele op på de enkelte tallerkner og pynter retten. Som hovedret pynter du hele fadet og sætter det på bordet.

Pynt: Rør mayonnaisen og creme fraiche sammen med carryen og pynt tallerknerne/fadet. Pynt med asparges, rejer, ægge og tomat både samt en citronskive. Klip dild over retten. Hvis du foretrækker purløg kan det også bruges eller det hvide fra forårsløgene.

Drikkelse: En kold, kraftig Fransk hvidvin passer godt til retten. Men foretrækker du øl, så prøv en kold, overgæret, upasteuriseret øl.

Tip: Laver du denne ret til konen og dig selv, så anret den på små tallerkner, som så pyntes. Resten af fisken i gele står i køleskabet, og der kan den godt holde sig i 3 til 4 dage ved en temperatur på under 5 °C. Det gjorde jeg, se de to billeder.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.