Kogt, Kold ørred i gele a'la Bente

Indkøbsliste for 4 voksne personer:

1 pæn regnbueørred på 1,5 til 2 kg
2 nybagte flute eller andet godt brød
1 bundt dild eller purløg/forårsløg
125 g mayonnaise
125 g Dansk creme fraiche 38%
1 tsk. carry den milde af slagsen
1 pk. rejer dybfrossen
4 små aroma tomater
1 citron
1 bundt asparges hvide eller grønne
12 husblas

Kogelage:
7 dl vand
1 dl vineddike
2 dl tør hvidvin
1 spsk. salt (20 g)
1 porre eller 4 springløg kun det grønne
1 løg
2 fed hvidløg
1 rød chilipeber
8 laurbærblade
1 gulerod
4 cm frisk ingefær
1 stilk løvstikke (bouillonurt)
1 stilk timian
1 stilk. salvie
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 22
En fest middag - Kogt, kold ørred i gele ala Bente
En fest middag - Kogt, kold ørred i gele a'la Bente

Her er Ål i gelé Nr. 140

Fremgangsmåde uden ansvar: Først må du fange en passende stor ørred til 4 personer. En ørred på 2 kg er nok som hovedret. Skal den bruges som forret, er der til 8 personer. Skær ørreden op fra gat til hoved og skær hovedet af. Rens ørreden for indvolde, blod, skæl og slim under koldt vand. Tilbered en kogelage i en fiskegryde af 7 dl vand, 1 dl vineddike og 2 dl tør hvidvin. Kom alle ovennævnte ingredienser i og lad det koge sagte i 10 minutter inden fisken kommes i kogelagen. Ørreden lægges i fiskegryden på risten og lagen bringes igen i kog. Koges meget sagte i 15 til 20 minutter, hvorefter fiskegryden tages af varmen og fisken "hviler" endnu 5 minutter i kogelagen. En mindre fisk koger kun i 10 til 15 minutter. Prøv selv efter - kan rygfinnens ben trækkes let ud - er fisken færdig kogt.

Bruger du en dybfrossen ørred, kommer du alle ingredienser i den kolde kogelage og lægger den dybfrosne ørred på risten i den kolde kogelage. Varm op til kogepunktet og lad retten simre i 30 til 45 minutter, alt efter størrelsen på fisken. Samme hviletid som ovenfor. En dybfrossen ørred må gerne vendes på risten efter den halve tid, så overdelen kommer under vand.

Risten med ørreden tages op og stilles til afkøling. Når den er "fingervarm", kan den pilles. I mellemtiden hældes kogelagen gennem et dørslag op i en skål og stilles til bundfældning. 12 blade husblas sættes i blød i koldt vand i 10 minutter. Den næsten klare kogelage måles op til 1 l, og hvis der mangler lidt, spædes der op med vand/hvidvin. Kogelagen bringes nu i kog og husblassen kommes i en ad gangen under omrøring. Skru ned for varmen og rør kraftig i lagen - må ikke koge. Fisken pilles nu ren for skind og ben - husk også det brune på siderne, det er fiskefedt, som ikke smager for godt, hvis det indtages i for store portioner. Læg de pæne fiskestykker i et fad med høj kant og hæld lagen over fisken. Stilles til afkøling og dækkes herefter med film. Sættes i køleskabet til dagen efter.

Nu har du to muligheder for at servere fisken. Som forret på enkelte tallerkner eller som hovedret i hele fadet. Som forret deler du fisken med noget gele op på de enkelte tallerkner og pynter retten. Som hovedret pynter du hele fadet og sætter det på bordet.

Pynt: Rør mayonnaisen og creme fraiche sammen med carryen og pynt tallerknerne/fadet. Pynt med asparges, rejer, tomat både samt en citronskive. Klip dild over retten. Hvis du foretrækker purløg kan det også bruges eller det hvide fra forårsløgene.

Drikkelse: En kold, kraftig Fransk hvidvin passer godt til retten. Men foretrækker du øl, så prøv en kold, overgæret, upasteuriseret øl.

Tip: Laver du denne ret til konen og dig selv, så anret den på to tallerkner, som så pyntes. Resten af fisken i gele sættes straks tilbage i køleskabet, og der kan den godt holde sig i 3 til 4 dage ved en temperatur på under 5 °C. Skal en suppe klares 100%, må man bruge 2 æggehvider med skaller per 1 liter suppe/fond. Se under Ål i gelé Nr. 140.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.