2 l nyplukkede brændenælde topskud 2 l kyllingbouillon eller kalvebouillon 4 pæne skalotteløg 4 fed hvidløg 2 bagekartofler i tern 50 g smør eller olivenolie 50 g blåskimmelost 1 lille dåse tomatpure (giver suppen en brun farve) 1 kop 38% Cremefraiche 1 kop finthakket persille til pynt 1/4 l piskefløde 1 pk. peberrod eller frisk revet Salt og peber tilsættes til sidst efter behag Brændnældesuppe er normal grøn, men bliver brun, når tomatpure tilsættes. Det undlader jeg næste gang. |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 17
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Brug kun nye topskud uden stilke. Først skylles brændenælderne af for sand i rent, koldt vand. Derefter tørrer de på et stykke køkken rulle eller viskestykke. Smelt smør eller olivenolie i en stor gryde, finthakket skalotteløg og hvidløg blancheres let i gryden. 2 l bouillon hældes på og koges let op med de forkogte kartofler i tern. De tørrede brændenælder, der er hakket groft, kommes i gryden og koges let op i 5 minutter. Knust blåskimmelost kommes i og nu må retten ikke koges mere. Du kan med fordel bruge en stavblender i suppen nu.
1 kop 38 % Cremefraiche kommes i gryden under omrøring - stadigvæk må retten ikke koge. (En lille dåse tomatpure tilsættes under omrøring. Hvis du tilsætter tomatpure bliver suppen brun. Det vil jeg undlade næste gang). Retten smages til med salt og peber. Servering: Serveres med peberrodsflødeskum. Pisk fløden så skålen lige kan vendes med bunden i vejret og tilsæt fint revet peberrod. Hæld suppen i varme tallerkner og tilsæt en til to store skeer peberrodsflødeskum. Hvidløgsbrød passer fint til retten. Vil du bruge retten som en hovedret, kan du servere kødboller (köttbullar) til, som jeg har gjort her. Pynt: Drys med rund hånd finthakket persille rundt om peberrodsflødeskummet. Drikkelse: Server en halvtør Sherry til retten og skyl efter med en kold, overgæret og upasteuriseret øl. Tip: Har du sarte hænder, brug handsker, når du plukker brændenælderne. En kylling bouillon laves således: Kog en kylling på ca. 1300 gram og et kraftben i 2 liter vand tilsat 1 gulerod, 1 persillerod, 1 pastinak, 1 porre (eller løg), 1 rød chili peber og 2 tsk. salt. Kog op og skum suppen, herefter tilsættes salt. Kog til kyllingen er meget mør ca. 1 time. Suppen bruges til opskriften ovenfor og kyllingen bruges til en ret: Kylling i asparges. Denne ret er skrevet af min gode fiskekompis fra Stensån i Båstad Conny "Kock". |