Pastirma Egyptian Style med ribeye steg

Indkøbsliste for 8 voksne

Ribeye Pastirma tørsaltes 3 døgn på køl
2 kg Ribeye steg
1 kg groft salt
50 g rørsukker

Vakuumsaltning kommer senere

Chaimen: Armensk RUB krydderi for 1 kg kød
14 g = 1 spsk. Salt, fint
43 g = 3 spsk. Bukkehorns pulver
43 g = 4 spsk. Ungarsk sød paprika
7 g = 1 spsk. Sort peber
14 g = 1 spsk. Spidskommen pulver
7 g = 1 spsk. Cayenne peber hot
7 g = 1 spsk. Allehånde
10 g = 1 spsk. Hvidløgs pulver / granulat
35 g = 1 spsk. Rød peber pasta
2 dl ca. varmt vand - se senere under Chaimen hot RUB sauce
1 tsk. er 5 ml og 1 spsk. er 15 ml.

Nødvendige materialer for at fremstille Pastirma
Et egnet saltkar til kødet.
Et køleskab, hvor kødet kan modnes op til 4 uger.
Miljøet skal være koldt og let fugtigt. Temperatur på under 10 °C og RH 60 % luftfugtighed.
En egnet skål, hvor i man kan blande RUB'en.
Ostelærred, gaze eller de gammeldags bomulds bleer købt i Jysk, Varer nr. 4914800.
12 stk. 125,00 kr. De skal koges godt igennem inden brug, da stoffet er bleget med klor.
Kødsnor og kroge til ophængning af kødet i køleskabet.
Option en røgovn, hvis man ønsker at tilføre en røgsmag.


Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 134
Hjemmelavet Pastirma Egyptian Style
Hjemmelavet Pastirma Egyptian Style

Først lidt facts: Pastirma er et stærkt krydret, lufttørret og hærdede stykke kød, som blev tilberedt i det Osmanniske Rige om efteråret. Måske også røget over hestepærer. Det var oprindeligt metoden Osmannerne brugte til at konservere deres kød på. Metoden er dog udbredt fra Bulgarien, Makedonien, Grækenland Egypten, Tyrkiet, Ukraine, Syrien, Armenien og Usbekistan (Tasjkent - Samarkand), måske længere øst på, men min rejse endte i Tasjkent. Om det hedder Basturma eller Pastirma, er kun et spørgsmål om geografi, det er den samme ret.

Man brugte mange slags dyr (kød) alt efter, hvor man befandt sig i denne del af verdenen. Vandbøffel, okse, lam, ged, kamel, hest, ko og sågar gris. Desuden brugte man også forskellige krydderier, der kendetegnede landet, hvor disse krydderier voksede.

I Tyrkiet lærte jeg retten at kende på små listige steder, hvor man kunne få en kold øl med en "tør snack". Da jeg var rundt i Usbekistan med et hold Danske forretningsfolk, holdt vi pause langt fra " Civilisationen" i en mindre landsby, hvor vi skulle have frokost. Vi fik noget kraftigt tørret kød på størrelse med elefant ører (næsten), som blev dyppet i kogende olie i en gryde på størrelse med en "Dansk Gruekedel". Der var kun tre ting, som vi kunne vælge at drikke til maden, vand, grøn te og hjemmebrændt cognac. Da vi ikke turde drikke vandet, blev det til grøn te med cognac. En mindeværdig tur med lidt hovedpine dagen efter (Thi en flaske cognac kostede 25,00 DKK.)

Fremgangsmåde uden ansvar: Jeg har nu prøvet at lave Basturma med 3 svinemørbrad på 700 g/stk. Så nu vil jeg prøve Pastirma Egyptian Style. Trim kødet. Sørg for at sener og hinder er fjernet inden du går i gang. Hold en god køkkenhygiejne - vask hænder og brug handsker når RUB'en gnides ind.

1. Trin: Dæk bunden af saltkarret med et pænt lag salt. Læg Ribeye stegen på saltet og drys godt med salt på. Husk på alle sider og ende stykkerne. Hvis man ønsker at tilsætte noget sukker, blandes salt og sukker, før man strør det på kødet. Sæt saltkarret i køleskab i 3 døgn ved 7 °C.

2. Trin: I løbet af disse dage danner kødet megen væde. Hæld det forsigtigt ud hver dag, så kødet ikke sopper i væden, men undgå at hælde saltet ud. Vend gerne kødet hver dag, hvis der mangler lidt salt på oversiden af kødet, så tag noget op fra bunden af saltkarret og drys det på.

3. Trin: Tag kødet op, skyld det af for salt i koldt vand. Lad det ligge i koldt vand i 30 til 60 minutter. Tag kødet op og tør det grundigt af for vand. Pak kødet ind i ostelærred, gaze eller bomuldsstof, som jeg har beskrevet ovenfor. Læg kødet under pres i de næste 2 til 3 døgn. Skift forbindingen, hvis den bliver for våd.

4. Trin: Pak kødet ud og hæng det på kroge i køleskabet de næste 4 til 7 dage. Kødet skal være helt tørt og hård. Nu kan RUB'en blandes og hvile i køleskabet natten over. Hvis du ønsker at tilsætte en røgsmag, så er det nu kødet skal Kold røges.

5. Trin: Gnid kødet på alle sider med Chaimen hot RUB sauce. Brug handsker for dine fingers skyld og dine gæsters skyld, de skal jo være med til at smage på varen. Når alt kød er dækket, hænges kødet til tørre på et køligt sted i 2 til 3 uger. Et køleskab er velegnet.

6. Trin: Fra den færdige Pastirma fjernes de overskydende og løse krydderier, herefter skæres tynde stykker af og serveres.

Chaimen hot RUB sauce: Bland alle ovenstående ingredienser sammen. Tilsæt nok varmt vand, lidt ad gangen til at gøre blandingen så tyk som vaffeldej. Blend godt for at undgå klumper. Denne blanding kan opbevares i køleskabet i flere uger.

Servering: Jeg kender det som "tør snack" til en kold øl, så det skulle du også prøve. Eller Prøv det til morgenmad i stedet for bacon, spejlæg med Pastirma.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.