Regnbueørred frisk fanget og varmrøget

Indkøbsliste for 4 voksne

2 stk. frisk fanget regnbueørreder på ca. 1,5 kg
500 g fint køkkensalt
50 g rørsukker
3 tsk. sort peber, knust
3 tsk. løgpulver
3 tsk. hvidløgs pulver/salt
3 tsk. chiliflager

Tilbehør:
1 blomkålshoved
800 g nye kartofler
1 citron
persille
Smeltet og klaret smør


Først lidt facts: Vi havde i slutningen af marts 2022 et fantastisk flot vejr med solskin og varme, så det trak gevaldigt i "fiskekæppen" for at komme ud og svinge denne. Da fredningen i åen endnu ikke var ophørt, måtte det blive til en Put & Take sø i nærheden. Jeg var heldig med at komme til en fiskesø, hvor der var sat ørreder ud dagen før, så jeg havde 10 hug, men de 6 kom ikke med op. Fire gode regnbueørreder på 1,5 kg blev dagens fangst. De tre ses på billedet, som er ved at blive varmrøget. Den fjerde skal koges og serveres med nye kartofler og Hollandaisesauce ved en senere lejlighed.


Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 137
Regnbueørred frisk fanget og varmrøget
Regnbueørred frisk fanget og varmrøget

Fremgangsmåde uden ansvar: Regnbueørrederne renses og gøres klar til varmrøgning, som er beskrevet under Laks og ørreder. Jeg har dog valgt at tørsalte dem, for de skulle varmrøges dagen efter. De kom i et saltkar passende til 3 til 4 fisk af denne størrelse, blev drysset med 500 g fint salt og 50 g rørsukker. Lå i denne salt/sukker blanding i 18 timer og medens røgovnen blev gjort klar, fyldte jeg koldt vand i karret. Herefter blev fiskene tørret godt af i køkkenrulle og et rent viskestykke.

De 4 krydderier blev drysset ind i bugen på fiskene og de blev så hængt ind i røgovnen. Røgudviklingen var endnu ikke begyndt og temperaturen var ca. 90 °C. Fiskene hang i røgovnen i 45 minutter med god træk ved ca. 80 °C. Herefter kom der røgsmuld på flammerne så disse slukkede og gløderne med røgsmuld begyndte en kraftig røgudvikling. Temperaturen faldt til ca. 70 °C og denne blev holdt de næste 3 timer.

Jeg bruger en blanding af bøgesmuld 80 % og enegranulat 20 %, hvilket giver en fortræffelig smag. Kan købes i sække på 30 liter til 500 kr. Efter 4 timer var temperaturen faldet til ca. 30 °C og røgudviklingen aftagende. Det var også blevet aften, så fiskene fik lov til at overnatte i røgovnen til næste dag. Den ene fisk blev vakuumpakket og lagt i fryseren til senere brug, de 2 andre blev spist samme aften. Et herligt måltid med tilbehør, som beskrevet ovenfor.

Servering: Jeg piller fiskene fri for skin og ben (også det brune fiskefedt på siderne) for mine gæster, så det er lige til at spise. Fik megen ros for smagen.

Pynt: Kan pyntes med lidt grønt: Persille, basilikum eller dild.

Drikkelse: Vi valgte en god rødvin, for det passer godt til røget ørred.

Tips: Fanger du makrel, skal du prøve at røge dem på samme måde. For store makrel er tiden sikkert den samme, men små makrel lidt mindre tid. Men en god ting er: Overnatning i røgeovn.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.