1 lakseside på ca. 500 g
4 spsk. havsalt 3 spsk. økologisk sukker 2 tsk. dildfrø 2 tsk. korianderfrø 1 tsk. hvidepeberkorn safran efter din pengepung 1 økologisk citron saft og revet skal 1 dl dildsnaps (5 genstande) 1 bundt dild til pynt Tips: Lav din egen dild snaps med Brøndums Snaps Klar. Fyld flasken op med mange dildstilke og lad den trække i en til to uger max. |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 59
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Med fare for at gentage mig selv, vil jeg her komme med en lidt anden metode til rimet laks. (Beskrevet ovenfor i nr. 14 fileter fisken som beskrevet). Kom havsalt, sukker, dildfrø, korianderfrø og hvidepeberkorn i en foodprocessor eller blender og kør i et halvt minut. Har du kun en morter, kan den også bruges til at knuse frøene med, som så blandes med salt og sukker.
Læg en del af blandingen i bunden af et passende stort fad og kom laksesiden ovenpå med skindsiden nedad. Resten af blandingen fordeles på kødsiden. Laksen filmes og sættes i køleskab natten over - seks timer - fadet tages ud og den væde der er trukket ud af laksen hældes forsigtig bort. Bland snaps, citronsaft, revet citronskal og safran. Hæld det over laksen og sæt den i køleskab igen. Laksen skal stå mindst 48 timer i køleskab og den skal vendes mindst 4 gange under modningen. Efter endt modning tages laksen op og lægges på et rent viskestykke og duppes tør med køkkenrulle. Hvis du lægger laksen på køkkenrulle "klister" laksen fast i papiret og det er irriterende at få af igen. Skulle kødsiden være tilsat med for mange krydderier skrabes de bort med en kniv. Den friske dild hakkes fint og trykkes ned i fiskekødet. Skær laksen i tynde skiver. Begynd fra hovedet og skær mod hovedet - det manglende hoved. Servering: Skær så mange stykker laks, som I kan spise, og læg dem på et fad. Resten af laksen sættes straks i køleskab for så kan den holde sig i ca. 3 døgn. Et godt brød smurt med usaltet smør et velegnet til laksen. Pynt: Brug den friske dild til ekstra pynt. Drikkelse: En kold Pilsner øl og en dildsnaps er at foretrække. Tip: Hvis du vil lave to fiskesider på én gang. Så vent med den friske dild til den dag, du vil spise fisken. Tænk på jordbakterier i krydderurter. Alternativ til frisk dild er tørret dild, men smagen er ikke så intens. |