Rimsaltet laks med røræg og kryddersnaps

Indkøbsliste for 4 voksne

Nu skal du ud og fange en frisk laks til denne ret

600 til 800 gram laks
4 dl vand
60 g salt
40 g sukker
2 tsp. sennepsfrø
1 tsp. korianderfrø
1 tsp. dildfrø
1/2 tsp. hel hvid pebber
1 dl dild snaps
1 bundt Dild frisk

Lage saltindhold:
13 % eller 12 °B før snapsen er tilsat
10,7 % eller 10 °B efter snapsen er tilsat
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 14
Rimsaltet laks med røræg og kryddersnaps
Rimsaltet laks med røræg og kryddersnaps

Fremgangsmåde uden ansvar: Fang laksen og brug det store midterstykke på ca. 600 til 800 g. Fileter fisken så du har to stykker. Skær sideben væk med en skarp kniv, og tag nerve benene ud med en kraftige pincet eller en tang. Tag en skål eller et fad, hvor de to laksesider kan ligge i. Hæld en kold lage efter denne opskrift over fisken og anbring det hele i køleskab i et døgn til to. Tynd side 1 døgn - tyk side 2 døgn. Se også under alternativ metode.

Lage til rimsaltning: Kog 4 dl vand, 60 g salt, 40 g sukker, 2 tsk. sennepsfrø, 1 tsk. korianderfrø, 1 tsk. dildfrø, ½ tsk. hel hvid peber og dildstængerne. Dildbladene bruges til pynt. Når lagen er håndvarm kommes 1 dl kryddersnaps i. Lagen afkøles helt i køleskab og hældes derefter over laksen. Efter 1 til 2 døgn i køleskab tages laksen op og skylles kort under koldt, rindende vand. Duppes tørt med køkkenrulle og skæres i tynde skiver. Anrettes på portionstallerkner og pyntes med hakket dild.

Servering: Røræg eller æggestand serveres til retten. Slå 4 æg ud i en skål og kom 4 spsk. koldt vand og 2 spsk. kryddersnaps i og pisk godt med en håndpisker indtil det hele bliver "luftigt". En klat smør på panden og smelt det ved middel varme. Hæld æggestanden i og lad det stivne under låg ved middel varme. Krydder med salt og hvid peber, når æggestanden er færdig. Fordel det på tallerknerne ved siden af laksen.

Tip: Små nye Danske kartofler kogt i letsaltet vand er også god til retten. Helt små, nye Danske kartofler skal kun koges i 15 minutter, hvor efter vandet hældes fra, og de lufttørres kort. Læg kartoflerne tilbage i gryden, og 2 spsk. kryddersnaps hældes over. Læg låg på og ryst gryden kort, til snapsen er trukket ind i kartoflerne.

Drikkelse: Drik din favorit øl til retten og skyl ned med resten af kryddersnapsen. Du vil høre englene synge. Denne ret stammer fra Sverige og hedder "Rimmad Lax".

Alternativ metode: Tørsaltning er også en mulighed for rimmad fisk - her laks - men husk, at alle fisk SKAL fryses først ved -20 °C i mindst 24 timer. Det er for at dræbe eventuelle Sildeorm og Torskeorm. Optøning skal foregå i køleskabet for at undgå for store væsketab. Laks, som rimes bliver færdigtilberedt ved først at fryses, derefter tilsmagt med salt og sukker - måske også nogle få krydderier. Jeg giver hermed opskriften på en lakseside på 1000 gram, så kan man selv skaler ned/op efter sin egen vægt. Husk blot vægten er af den færdige rensede fisk med skind.

Saltning efter ligevægtsmetoden 2,6 %

1000 g renset lakseside med skind
26 g Læsø salt eller Kosher salt
13 g Muscovadorørsukker lys
3,3 g Dild tørret
1,6 g Peber, hvid fra møllen
2 cl Dild snaps eller Whisky
Alternativ metode
Rimsaltet laks i 4 døgn
Rimsaltet laks i 4 døgn

Fremgangsmåde uden ansvar: Den rensede lakseside lægges i et fad med skindsiden nedad - eller en Gastrobakke. Husk lige at duppe fisken tør først. Dryp fisken med dild snaps eller Whisky, fordel salt, sukker og peber fra møllen på kødsiden og drys tørret dild over. Laksen er en fed fisk og skal rimes i 4 til 6 døgn på køl ved højest 5 °C. Mål tykkelsen på laksen, er den 20 mm tyk og derover så 6 døgn under 20 mm tyk så 4 døgn - en god tommelfingerregel. Man kan med fordel blande alle krydderier i en skål og strø det over fisken i et jævnt lag.

En fisk afgiver ca. 5% væde, så derfor vil det være en god ide at lægge fisken på en rist i bunden af fadet. Alternativ skal fadet tømmes for væde 1 til 2 gange i døgnet. Og husk så, at alubakker er NO GO til fødevarer, når der anvendes salt og syre.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.