Hjemmelavet leverpostej med hjemmelavet rødbeder

Indkøbsliste for 4 voksne personer

600 g kalvelever (eller svinelever)
300 g lagesaltet røget spæk uden svær
50 g andefedt (eller smør)
1 pk. tynde baconskiver eller mark champignon til pynt
½ l god suppe (fond af svin, høns, kalv eller okse)
3 hele æg
2 løg
4 fed hvidløg
1 skrællet madæble (sur)
50 g hvedemel
½ glas Lykkeberg ansjoser ca. 7 stk. Kan undlades
1 spsk. timian
1 tsk. allehånde
1 tsk. revet muskatnød
1 tsk. salt
Friskkværnet peber
2 kg store friske rødbeder

Eddikelage
1 l lager eddike
1 kg sukker
1 stort løg (eller 2 glas perleløg)
4 fed hvidløg
1 rød chilipeber
5 cm frisk peberrod
2 spsk. kommen
1 spsk. Atamon

Kogelage
Vand så det dækker rødbederne
4 spsk. salt til kogning af rødbederne
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 72
Der blev 5 bakker leverpostej
Der blev 5 bakker leverpostej

Fremgangsmåde for leverpostej uden ansvar: Start dagen før med at lave en god suppe (fond) kogt på kraftben og rodfrugter. Som et kuriosum kan jeg nævne, at jeg skulle lave retten i Sverige, hvor jeg ikke kunne få "Danske kraft ben", så jeg købte en pakke oksehaler samt en pakke rodfrugter. I denne pakke var der også rødbeder, som ikke blev kogt med i suppen, men brugt til syltede rødbeder. Oksehalerne kom i en stor gryde med 3 l vand og bragt i kog. Skummet godt og tilsat lidt (1 tsk.) salt. Husk man kan altid smage til, men det er svært at tage noget fra. Suppen kogte under svageste blus (½ på komfuret) i 10 timer, medens vi var ude at fiske. Ved hjemkomst blev suppen siet og målt op. Godt 1 l blev der efter, det øverste fedtlag blev skummet fra. Det var den bedste fond, som jeg nogensinde har smagt. Resten blev brugt til at koge en hønsekødssuppe på. Har du ikke lyst til dette arbejde, kan du bruge boullion terninger efter eget valg, eller Knorrs Beef Fond "Du Chef". (Nogle personer bruger mælk i stedet for).

Har du selv en kødhakker af god kvalitet, skal du starte med at hakke halvdelen af leveren, derefter hakkes løg, hvidløg, ansjosfilet, timian, allehånde, revet muskatnød, salt, friskkværnet peber og til sidst resten af leveren i en skål med æggene. Rør levermassen godt sammen. I en anden skål hakker du røget spæk. Det er fordi jeg hakker spækket to gange, det skal lige nævnes, at jeg har skåret sværen af. Når spækket er hakket, hakker du æblet, så det sidste spæk kommer ud. Bland nu levermassen og spæk. Skal røres godt sammen inden opbagningen blandes i.

Opbagning: Smelt andefedt (smør) i en gryde og rør mel i til der opstår en melbolle. Bages igennem ved svag varme under konstant omrøring i mindst 3 minutter, medens du langsomt hælder suppen i. Opbagningen skal afkøles inden den vendes i levermassen. Har du lyst til at smage på levermassen for eventuelt mere salt og peber, så er det nu.

Nu er det så op til dig, hvor store forme du vil bruge til at bage din leverpostej i. Jeg bruger 4,5 dl aluforme, som jeg bager i vandbad i ca. 60 minutter ved 180 til 200 °C. Aluformene sættes ind i en forvarmet ovn (200 °C) med bradepanden i nederste/midterste rille fyldt op med ½ l koldt vand. Til denne portion leverpostej skal der bruges 5 aluforme a 4,5 dl. Der bliver ca. 2000 g levermasse, så fordel 400 g i hver form. Der findes flere størrelser på aluforme: 2,5 dl, 4,5 dl, 9 dl, 1,2 l og 2,2 l, og alle skal have forskellige bagetider i ovnen. Mindste aluforme mindre tid og større aluforme mere tid. Du må selv afprøve dette i din ovn.

Tip: Hvis du bruger røget spæk i levermassen, skal du ikke bruge tynde baconskiver ovenpå til pynt, men rist nogle mark champignon og brug disse i stedet for.


Fremgangsmåde for rødbeder uden ansvar: Jeg har aldrig kunnet lide færdig købte rødbeder, da jeg synes de smager "jordslået". Hvis du har samme ide, så skal du prøve denne opskrift. Med 100% garanti smager de ikke af jord. Vær omhyggelig med rengøringen af rødbederne.

Vask rødbederne fri for jord og kog dem i saltet vand i 45 minutter for store og 30 minutter for små rødbeder. Hæld derefter kogevandet fra og sæt gryden under rindende, koldt vand i 5 minutter eller mere, de skal være kolde. Den bratte temperaturændring bevirker, at rødbederne får et "chok" og cellerne sprænges og rødbederne bliver møre. Skindet gnides let af i hånden og top og bund skæres af. Rødbederne skæres i passende skiver og skal det være "smart" bruges en riflet rødbedekniv.

Løg, hvidløg, chilipeber og peberrod rengøres og skæres i skiver. Eddikelagen bringes i kog med sukker og de rengjorte krydderier samt kommen. Rødbederne kommes i lagen og bringes igen i kog i 3 minutter. Sluk og tilsæt 1 spsk. Atamon.

Rødbederne kommes i rengjorte glas, som er skyllet med Atamon. Glasset fyldes op med lagen, så det dækker helt. Glassene lukkes straks og opbevares koldt og mørkt. Det fylder i alt 3 liter, så 6 glas a ½ liter vil være velegnet. De kan uden problemer holde sig i mindst 6 måneder uåbnet, men tro mig, de er spist inden da, for de smager vidunderligt. Mange af mine venner har bedt om opskriften, så det taler for sig selv. Kom nu bare i gang her i efteråret, hvor rødbederne er friske og billige.

Servering: Rødbeder spises til mange retter, men hvad er en leverpostejmad uden rødbeder, for ikke at tale om en svine- kalvesylte mad med sennep og rødbeder? Hakket rødbeder til en pariserbøf er et "must". Ja! jeg kunne blive ved, men nu er jeg blevet sulten og vil stoppe her.

Pynt: Skulle jeg nævne noget, bliver det et grønt salatblad under leverpostejen og ristede tynde baconskiver oven på.

Drikkelse: Uden undtagelse - en kold pilsner øl - er et "must".

Tip: I stedet for et løg kan man bruge 1 stort eller 2 små glas perleløg. Måske begge dele, da perleløgene også smager godt på leverpostej.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.