Hjemmerøget kæmperejer

Antal rejer til en forret
32 kæmperejer fra dybfrost med skal eller
1 kg rejer fra dybfrost med skal
1 tsk. rørsukker
1 tsk. salt
1 rød chilipeber

Dressing
1 lille bakke Cheasy Fraiche 9 %
1 spsk. koldpresset jomfru oliven olie
1 tsk. stærk karry
2 cm grøn wasabi
Alioli
1 æggeblomme
1/2 af hviden
1 spsk. citronsaft og/eller sherryeddike
1/2 tsk. Dijon sennep
3 fed hvidløg
Fingerspids salt
Fingerspids hvidpeber
150 ml vindruekerneolie eller
Rapsolie eller majsolie eller solsikkekerneolie

Pynt:
Salatblade
Dild kviste
Citronskiver
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 36
Hjemmerøget rejer med Alioli
Hjemmerøget rejer med Alioli

Fremgangsmåde uden ansvar: Køb forkogte, dybfrosne rejer med skal. I Danmark har jeg kun set disse rejer i ½ kg og 1 kg poser. I Sverige findes de i en speciel dybfryser, hvorfra man selv skovler rejerne op i en pose. Tag det antal, som du vil røge og hæld dem i en plastpose, hvori du først har hældt en blanding af rørsukker, salt og fint snittet rød chili. Ryst posen godt og tag de dybfrosne rejer op, læg dem på risten eller i en si og hæng dem i røgeovnen.

Røgeovnen er i mellemtiden gjort klar og udvikler en god røg ved en temperatur på 60 °C til 70 °C. Lad rejerne ligge i 60 minutter til 90 minutter på risten, hvorefter de tages ud og anrettes som portions anretninger - forret - eller på et stort fad - middagsret.

Temperatur- og tidsangivelsen kan variere alt efter størrelsen på rejerne og den røgeovn du bruger. Men husk blot rejerne skal være dybfrosne, når de kommes ind i røgeovnen. De rejer, som du ser her på det forreste billede ovenfor, har været inde i 60 minutter ved en temperatur på 60 °C. Resultatet var tilfredsstillende - ikke for meget røg og ikke for lidt røg. Det underste billede viser rejer røget i en "madkasserøgeovn" i 40 minutter ved en temperatur på 80 °C. Det var vel 10 minutter for længe, eller måske var temperaturen for høj.

Dressingen laver du ved først at blande oliven olie i Cheasy Fraichen og derefter en stærk karry og wasabi. Pynt eventuel med finthakket dild.

Alioli laver du ved at slå et helt æg ud i et glas, hæld olien ovenpå, kom eddiken og citronsaft i, drys lidt salt over, kom de grovhakkede hvidløg i. Sæt en stavblender helt til bunds i glasset, tænd og blend i 2 minutter alt imedens den trækkes lidt op efterhånden som alioli'en tykner. Vigtig: alle ingredienser skal have stuetemperatur inden de blandes, og olien skal også være en neutral olie. Juster eventuelt antal hvidløg, 6 stk. er meget stærkt.

Servering: Server de røgede rejer med ovennævnte dressing, et godt hvidt brød og skylleskåle med citronskiver.

Pynt: Salatblade og dildkviste.

Drikkelse: Kølig hvidvin eller en dild snaps med en øl til.

Tip: Vil du bruge retten til en middag, skal du blot røge mange flere rejer, og selv finde noget godt tilbehør, som kan mætte dig og gæsterne. Jeg kan anbefale, at du første gang giver mindre røg frem for meget røg. Prøv dig frem under røgningen ved blot at lægge flere rejer ind, end du skal bruge. Rejerne, som jeg brugte, vil jeg ikke betegne som kæmperejer, derfor fik de kun 60 minutter.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.