1 stor hel laks på 3 kg
1 kop mørk rom 1 kop brun farin ½ kop groft salt 1 spsk. sort peber Tip: Regnbueørred fra Karlstrup er også velegnet |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 19
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Først renses den hele laks for løse skæl, skrab fra hale til hoved med en kniv. Rens derefter fisken og filéter den. Skær skindet af og fjern benene som vist i Fig. 1 til Fig. 3. Skyl fisken under rindende koldt vand og klap den tør med et stykke køkkenrulle. Læg filéterne i et passende fad lige stor nok til at rumme dem, hæld så en kop mørk rom over stykkerne. Dæk fadet med film og lad fisken trække i 15 til 20 minutter i køleskabet. Tag fisken ud af køleskabet og tør af. Klap den tør med et stykke køkkenrulle. Rengør fadet til senere brug.
Konserverende salt blanding: Bland brun farin, salt og peber i en skål, sørg for at blande det godt igennem. Fordel halvdelen af blandingen i bunden af fadet. Læg fiskestykkerne oven på med den side, hvor skindet var, nedad, og fordel resten af blandingen over fiskestykkerne, ved at klappe det fast på filéterne. Dæk fadet med film og sæt det i køleskabet i 4 timer. Forbered grillen: for indirekte varme og sæt en dryp bakke midt i grillen og varm op til middel varme. Tag fisken ud af køleskabet og skyl den ren under rindende koldt vand for rester af blandingen. Klap den tør med et stykke køkkenrulle. Når du er klar med fisken, så drys 2 kopper bøgesmuld på kullene. Smør grill-risten med olivenolie og læg fisken i midten af grillen lige over dryp bakken. Hæld de resterende 2 kopper bøgesmuld på kullene og læg låg på grillen. Røg og grill fisken i 20 minutter, eller indtil den er mør. Du kan teste, om den har fået nok, den skal føles fast og ved at trykke på den, skal den skille i rene flager. Afkøling af fisken: Læg fisken på et rent fad for afkøling, inden den skal fortæres. Pak den eventuel ind i folie og afkøl den i køleskabet. Serveres kold eller ved stuetemperatur. Røget laks kan holde sig 3 til 5 dage i køleskabet, hvis IKKE den har været ude og inde på spisebordet flere gange. Lakse chips: Det er her lakseskindet kommer ind i billedet. Lakseskind er så velsmagende, at "Sushi Mestrene" har lavet deres egen opskrift på "Lakse Chips". Jeg synes dog, det er bedst med grillet lakseskind. Smør begge sider af lakseskindet med Asian mørk sesam olie, og krydder begge sider med salt og peber. Grill lakseskindet direkte over medium varme indtil det bliver sprød, det er ca. 10 minutter på hver side. Serveres straks til hovedretten. Servering: Serveres med godt brød, cremet ost - måske hvidløgsost - tomat skiver og løg skiver. Pynt: Drys purløg eller klippet dild over retten. Tip: Bøgesmuld eller elletræsmuld kan anvendes. Det skal dog stå i blød i 1 time i koldt vand, inden det skal bruges. Pres det tør inden brug. Drikkelse: Et glas kold, tør hvidvin passer godt til retten i sommervarmen. |