Sølvlaks ceviche som forret 400 g Laks, renset og uden ben og skind, skåret i 10 mm tern eller i tynde skiver. Jeg foretrækker i tynde skiver som vist på billedet 3 - 5 Limefrugter (citroner), saften deles. Se tekst 1 Appelsin, saften deles i to 2 Fed hvidløg, hakket fint 1 Jalapenos eller Fresno peber, uden frø men hakket fint 1 Skalotteløg, mellem stor, hakket fint 4 Sherry tomater, i kvarte 1 Avocado i tern. Dryp med citronsaft ½ tsk. Spidskommen 2 spsk. Koriander eller persille, hakket fint Salt og peber efter smag 1 tsk. Rør sukker eller lynghonning Tortillachips til servering samt Chreme Fraise 18% Sådan laver du sølvlaks ceviche: I en mellemstor glasskål kombineres lakseterningerne med saften af en halv appelsin og 3 til 4 limefrugter. Lime- og appelsinsaften skal dække lakseternene. Dæk skålen til med film og stil den på køl i 60 minutter. Efter at laksen har "koldkogt" i 60 minutter, hældes lime- og appelsinsaften fra og kasseres. Bland resten af ingredienserne i sammen med frisk saft af ½ lime og 3 spsk. frisk appelsinjuice fra resten af den halve appelsin og smag til med salt, peber og lidt rørsukker/lynghonning.
|
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden Opskrift Nr. 146 Retten på billedet er kun for to personer og laksen er skåret ud tynde skiver |
Fremgangsmåde uden ansvar: Ceviche er råmarineret fisk, og derfor er det vigtigt at tage sig den forholdsregel, at fisken fryses ned i mindst 24 timer ved -20 °C eller i mindst 4 døgn ved -18 °C inden brug. Mange fiskehandlere sælger fisk, som er specielt beregnet til at blive spist rå. Spørg din fiskehandler. En anden vigtig ting er, God køkken hygiejne.
Men hvad er en Sølvlaks? Det latinske navn er Oncorhynchus kisutch og den stammer fra North Pacific Ocean og derfor ikke hjemmehørende i de Danske farvande. Men ikke desto mindre er den fanget omkring Fyn, fordi de opdrættes i Horsens fjord og nogle slap ud fra dambruget i 2017. Sølvlaksen er også implanteret i Oxriver Put & Take, Ringkøbing. Så de kan fanges i Danmark. Men du kan naturligvis også bruge en frisk fanget laks fra de Danske farvande eller en Norsk laks (se ovenstående billede), overhold blot frysnings reglerne inden brug.
Servering: Man kan server de hjemmelavede tortillachips med en dip af guacamole og salsa eller en hvidløgsdip og en Happy Holliday dip. Prøv på nettet og find opskrifterne.
Pynt: Jeg kan kun komme i tanke om lidt flere friske koriander blade. Jeg vil gerne sige til dem, der ikke kan lide koriander, brug persille i stedet for. Drikkelse: Man kan både drikke en kold, overgæret og upasteuriseret hvedeøl eller en let, syrlig hvidvin til retten. Vælg selv. Tip: Hvis du vil prøve med andre fiskearter, kan jeg anbefale: søtunge, tun, torsk, lange, kulmule, kuller, lyssej, hellefisk, havaborre og fra skaldyr kan nævnes: rejer, krabber, hummer, østers, muslinger, kammuslinger, havsnegle og blæksprutter. |