Grillet og røget hel multe i en salt skorpe serveret med Salsa Verde.

Indkøbsliste for 4 voksne personer:

2 kg friskfanget multe eller 2 stk på 1 kg
2 kg groft salt eller mere for 2 fisk
2 stk. hvidløgsbrød

Salat Salsa Verde

1 bundt persille
1 bundt mynte
1 lille glas capers
1 fed hvidløg
½ tsk. revet citron skal
½ citron saft
½ dl extra jomfru olivenolie
2 spsk. kogende vand
½ tsk. Læsø salt
½ tsk. groft, sort peber

Salsa Verde skal spises straks efter fremstillingen.
Kan også købes færdig lavet i special forretninger.
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 25
Grillet og røget hel multe i en salt skorpe serveret med Salsa Verde
Grillet og røget hel multe i en salt skorpe serveret med Salsa Verde

Fremgangsmåde uden ansvar: Naturligvis skal fisken fanges først. Eller købes. Rens fisken ved at skære fisken op fra gat mod hoved, skær hovedet af fra nakken og træk alle indvolde ud. Rens nyreblodet ud med en kniv og børst med en stiv børste resten af blodet og det mørke skin ud under koldt vand. Aftør til sidst fisken indvendig og udvendig med køkkenrulle.

I en passende stor alu bakke, eller bradepande hvis du bruger din ovn i stedet for grillen, drysses 1 cm groft salt på bunden. Arealet skal være lidt større end fisken, da denne skal lægges på saltet. Tryk fisken lidt ned i saltet og hæld salt over fisken så den dækkes helt med 1 cm tyk lag. Klap saltet fast omkring fisken.

Din grill skal sættes op til indirekte varme, fremgangsmåden finder du her. Trækul eller briketter fra to grillstarter hældes på grillen. Én i hver side. Når grillen er passende varm ca. 175 °C sættes alu bakken med fisken i midten af grillen. To håndfulde "fugtet" røgsmuld kommes på kullene i hver side. Låget sættes på grillen og fisken "Røgristes" i 40 til 50 minutter ved 175 °C. Tiden afhænger naturligvis af fiskens størrelse og den temperatur, som du kan holde i grillen. Her hjælper det viste stegetermometer meget. Stik føleren ind i den tykke del af fisken og før den beskyttede ledning ud af grillen, væk fra de varme kul. Når temperaturen er mellem 65 °C og 70 °C, er fisken færdig stegt/kogt. Salt skorpen tillader røgen i at trænge ind i fisken, samtidigt med at den forsegler fisken så den damp steges/koges i sin egen lage.

Salsa Verde: Bland hakket persille, hakket mynte, capers, hvidløg, citron skal og saft, olivenolie og kogende vand i en blender. Blend til en passende konsistens og smag til med salt og peper. Der skulle gerne blive en kop ud af det.

Indisk Chutney: Vil du prøve noget exotisk i stedet for, så lav selv dette tilbehør. Kan bruges til alle fiskeretter, men jeg synes bedst om det til stegt eller grillet fisk.

Servering: Præsenter fisken i sin salt skorpe for dine gæster ved at sætte alu bakken på bordet. Anvend to skeer til at fjerne top salt skorpen. Nu fjernes skinnet på oversiden af fisken og den øverste file løsnes og lægges på et rent fad. Rygbenet fjernes og den nederste file lægges på det rene fad.

Pynt: Brug lidt grønt: Persille, mynte og citronbåde.

Drikkelse: Til denne ret egner sig en kølig hvidvin.

Tip: Hvidløgs flûte går også godt til retten. Smør Salsa Verde på brødet. En god ide vil være at lægge et fed hvidløg, et lille løg og persille ind i bugen af fisken. Hak det groft først. Har du andre gode krydderier i din have, så brug disse. Giver en god smag, som passer til Salsa Verde. Dryp også lidt citronsaft på fisken før den tilberedes.

NB: Billederne her er af en regnbueørred, da jeg ikke kunne fange en multe denne dag. Har du plads i grillen, så lad blot hovedet sidde på fisken, men klip gællerne ud før tilberedningen.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.