Sølakse-salat

Indkøbsliste for 14 voksne

Fisken udskæres i to fileter
3 til 5 kg lys sej (lubbe), eller mørk sej
Torsk kan også bruges

Saltlage 13% eller 10 °Baume
3 liter vand
440 g salt
40 g sukker
2 til 4 rødbeder
1 til 2 citroner

Dressing
1 dl neutral koldpresset spiseolie vindruekerneolie eller
Rapsolie / Raps som er en sund madolie
1 citron saft

Røgning
4 l røgsmuld af bøg for varmrøg (3 timer)
8 l røgsmuld af bøg for koldrøg (48 timer)
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 87
Sølakse-salat lavet af torsk
Sølakse-salat lavet af torsk

Fremgangsmåde uden ansvar: Lad det være sagt med det samme, sølaks findes ikke, det er et opdigtet navn eller blot et handelsnavn på et fiske produkt opfundet omkring 1931 i Danmark og noget før i Tyskland. Dengang var Nordsøen fuld af sej og lubbe, det var nærmest "skidt" fisk til ingen penge. Derfor blev fiskene forædlet og fik handelsnavnet "Sølaks" og kunne så spises i Danmark og eksporteres til Tyskland. Sølaks blev fremstillet ved, at sej blev fileteret, farvet lyserød og lagt i røg-syre (Acetum pyrolignosum crudum) eller på engelsk Liquid smoke. Derefter blev fisken overhældt med forskellige spiseolier og konserveringsmidler, så man fik en fornemmelse af at spise en fed "Laks". Jeg må indrømme, at jeg selv har spist mange poser "Sølakse-salat" uden at vide, hvordan det blev fremstillet. Det smagte godt, og jeg overlevede. Sølaks i denne form fremstilles ikke mere på grund af to ting: Metoden blev ikke værdsat af sundhedsmyndighederne og opdræt af burlaks i Norge blev billigere end at tage på fisketur efter sej og lubbe. OK! det er ikke kun i Norge, man opdrætter laks.

Jeg kommer her med en opskrift på "sølaks", som ikke indeholder farlige farvestoffer og røg-syre, men kun naturlige ingredienser plus lidt røg. Start med at lave en saltlage på 13 % med lidt sukker og citronsaft. Kog vand, salt, sukker og citronsaft med 4 skrællede og skiveskårne rødbeder i 10 minutter. Sæt lagen til afkøling i dagens løb og i køleskab natten over. Næste dag lægges de to rengjorte fileter i lagen og trækker 12 timer i køleskab ved 5 °C. Fileterne tages op og skylles i rent, koldt vand og hænges til tørre i nogle timer. Fileterne kan halebindes eller anbringes på kroge inden de hænges ind i røgeovnen.

Varmrøgning
Sørg for at røgeovnen er godt i gang med røgudviklingen og at temperaturen ligger omkring 70 °C. Hold denne temperatur i 15 minutter til 30 minutter og gå så ned til 50 °C i løbet af de næste to timer ved at hælde godt med savsmuld på bålet. Efter 2 ½ time må temperaturen gerne være rundt 30 °C og fisken kan så "overnatte" i røgeovnen for at trække de sidste smagsstoffer ind i kødet. Dog kun om vinteren, hvor nattemperaturen er lav.

Koldrøgning
Fyld labyrintsavsmuldsbakken med savsmuld, se under Koldrøgning og koldrøg fisken på samme måde, som om det var en laks. Opskriften på koldrøget laks findes andet sted. Jeg skal her i vinteren 2013/14 prøve at koldrøge fisken, for at finde ud af om sølakse salaten bliver lige så god.

Læg en filet på et fad og dryp kød siden med citron og hæld derefter en neutral spiseolie over fisken. Kan du spise begge fileter i løbet af 3 dage, gør du det samme med begge fileter. Ellers vakuummers den anden filet og fryses ned til senere brug.

Servering: Jeg vil "plukke" fisken i mindre stykker og lægge kødet på et salatblad over et godt stykke brød.

Pynt: Dryp eventuel mere citron på fisken, læg en stribe mayonnaise over og drys med karse.

Drikkelse: En kold øl med en dram eller en kold, tør hvidvin kan også bruges.

Tip: Man kan blande noget fiskekød med mayonnaise og en mild karry eller stødt chili og smage til med citronsaft. Det har jeg gjort med min fisk ovenfor. Det var en "Himmelsk" mundfuld.

NB: Røg-syre kaldes også træ-eddike. Det er en brun væske med en sur og bitter smag lidt hen efter tjære, som på ingen måde må indtages i koncentreret form. Det blev brugt før i tiden til at konservere madvare og give disse en røget smag. Min prøve med de to torskefileter blev saltet i rødbedesaft i 24 timer og røget i 10 minutter ved 70 °C i min.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.