Speltbrød: 250 g spelt mel 180 ml lunken væde Her lavet af 50% vand & 50% sødmælk 1 hel æg ½ pk. gær, 25 g 1 tsk. sukker 1 tsk. salt Laks: 2 pæne stykker laks a 120 g pr.stk. 4 spsk. groft salt for "gravading" 1 bundt koriander / dild / persille efter behag. Vælg kun en sort. Sennepsaucen: 40 g smør 2 spsk. hvedemel ½ l sødmælk 1 tsk. salt 1 spsk. fiskesaucen 2 til 3 spsk. fiskesennep Shopska Salat: ½ agurk 2 tomater 1 løg eller 4 forårsløg 1 grøn peber (paprika) 1 grøn chili peber persille til pynt 8 grønne/sorte oliven Fetaost i tern Olivenolie og balsamico, et drys salt for dressing |
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Opskrift Nr. 68
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Start med at rense laksen for skind og ben (kan købes dybfrossen) og læg dem i et fad, hvor over der strøs salt. Stil laksen i køleskab i et par timer og fortsæt med dejen. Lun væden og tilsæt salt, sukker og gær. Rør rundt så gæren opløses. Speltmel afvejes i en skål, slå et æg ud og tilsæt væden lidt efter lidt mens der æltes kraftigt i skålen. Juster dejen med mel og eller væde indtil den ikke klæber på skålens sider. Lad dejen hvile og hæve til det dobbelte under et viskestykke i 40 minutter ved stuetemperatur medens du forbereder næste step.
Sennepsaucen laves således: Smelt smør i en gryde - må ikke brunes - pisk mel i smørret indtil en fast klump opnås. Hæld mælk i medens du pisker kraftigt. Fortsæt indtil en passende tykkelse opnås. SKAL koges under omrøring i mindst 2 minutter, så det ikke smager af mel og alle klumper er opløst. Krydder med salt og fiskesaucen. Når saucen er færdig tilsættes fiskesennep, så meget som du synes, herefter må saucen ikke koge mere, men kun holdes varm. Slå dejen ud på bordet - husk mel på bord, kagerulle og hænder - og deles op i to. Ælt to boller og rul den ud på bordet med en kagerulle. De skal være så store, så der kan ligge et stykke laks på dem og pakkes ind i "pandekagen". Laksen skylles fri for salt under koldt vand og tørres af i et rent viskestykke. Læg laksen på "pandekagen" med krydderurter oven på, og pak laksen ind. Lad dem hvile i 30 minutter, hvorefter de lægges på risten i en fiskegryde med kogende vand. Vandet står kun op til risten. Dampkog retten i 30 minutter, men se efter at fiskegryden ikke koger tør. Efter fyld med kogende vand efter behov. Den halve time bruger du til at lave en Shopska salat. Skær agurken ud i tern og tomaten i 4 til 8 stykker. Løg renses og skæres ud i fine skiver. Paprika skæres i strimler og den grønne chili peber i fine skiver. Fordel salaten på portionstallerkner med oliven, fetaost og persille ovenpå. Lige før servering krydders med salt, olivenolie og balsamico. Servering: Anret på to tallerkner, som vist på billedet ovenfor. Pynt: Brug samme krydderi til pynt, som du kom på laksen. Drikkelse: En tør god kølig hvidvin om sommeren. En pilsner og en dram om vinteren. Tip: Et par optøede dybfrosne kæmpe rejer kan lægges ovenpå laksen. |