Stegte ål med flødestuvede kartofler i persillesovs

Indkøbsliste for 4 voksne

Fisken
1,4 kg rensede og flåede ål. Ca. 2 kg levende ål
200 g margarine
200 g smør
Hvedemel, rugmel, salt og hvid peber til stegning

Flødestuvet kartofler i persillesovs
1 kg kartofler
75 g smør
75 g hvedemel
3/4 l mælk eller fløde
Måske også lidt vand til saucen
1 stort bundt persille
2 citroner
Smag saucen til med salt og hvid peber
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 32
Stegte ål med flødestuvede kartofler i persillesovs
Stegte ål med flødestuvede kartofler i persillesovs

Fremgangsmåde uden ansvar: Nu måtte opskriften komme. Efter mange opskrifter med fisk, manglede denne opskrift på stegte ål. Det er ikke så svært at lave denne opskrift, når blot man følger visse regler. Ål skal være frisk fangede og renset lige inden man tilbereder dem. Glem alt om at fryse ål - selv om det er i vand - så smager de bedst friske. Jeg siger ikke, at det er sundhedsfarligt at spise dybfrosne ål, men smagen kan nem blive harsk, hvis de gemmes for længe, da ål er en fed fisk.

De bedste ål er mellem 250 g og 300 g til stegning. Rens ålen selv eller få fiskemanden til at gøre dette for dig. Skær ålen ud i 6 cm stykker og kom dem i en plastpose med 2 spsk. hvedemel, 1 spsk. rugmel, 1 spsk. salt og 1 tsk. hvid peber. Ryst godt så blandingen fordeler sig på åle stykkerne. Tag dem ud af posen og steg dem på panden i margarine på alle sider, Det tager ca. 10 til 15 minutter. Tag ålene af panden og rengør panden inden de steges én gang til i rigeligt smør. De skal efter størrelse stege igen 10 til 15 minutter i rigeligt smør. Afdryppes på køkkenrulle inden servering. Kan holdes varme i en 100 °C varm ovn inden serveringen. Én ting er vigtig, benene SKAL slippe let fra kødet, hvis ikke de gør dette, er ålen ikke stegt nok.

Tip: For meget store stege ål skæres et dybt snit på langs i begge sider, så forhindre man, at ålen bøjer siderne op på panden under stegningen. Samtidigt forsvinder det overskydende ålefedt. Stegning i margarine sker under middel varme, i smør under let varme.

Kartoflerne koges i letsaltet vand i 20 minutter. Tag dem op af vandet og stil dem koldt inden de skæres i skiver. Lav en smørbolle således: Kom smør i gryden, når det er smeltet kom mel i lidt efter lidt under kraftig omrøring. Spæd med fløde (eller mælk) og rør indtil du har den rigtige konsistens, hvis der ikke er fløde/mælk nok brug så lidt vand. Smag sovsen til med salt og hvid peber, kog op og sluk for varmen. Herefter kommer du kartoflerne og hakket persille i, og sovsen tager eftervarme, hvis du har el. plader. Har du gas, så suppler med lidt eftervarme, men sovsen må ikke koge efter persillen er kommet i. Sovsen må så ikke spises næste dag (jordbakterie).

Servering: Server blot de varme ål på fadet og de flødestuvet kartofler i den pæne gryde, så holder det sig mere varmt. Sådant skal det være.

Pynt: Der pyntes med hakket persille og presset citron og citron skiver. Skal det være fint, så sæt skylleskåle på bordet, for stegte ål spises med fingrene.

Drikkelse: Her er ingen udvej. Skal serveres med en kold øl og en eller flere dram. Jeg foretrækker den Norske Linie Akvavit, som er rund, blød og mild i smagen. Læg benene rundt om tallerkenen og tæl benene. Antal af ben er lig med antal af dram. Derfor skæres ålestykkerne heller ikke ud i for lange stykker.

Tip: Det eneste tip, som jeg kan give, er, hvis ikke der spises op, er de kolde ål rigtig gode dagen efter til et stykke rugbrød med smør og groft salt.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.