Stenalderbrød

Indkøbsliste for 4 voksne personer

Tal i parentes er for lille bageform
100 g (80 g) solsikkefrø
100 g (80 g) hørfrø
100 g (80 g) sesamfrø
100 g (80 g) græskarkerner
100 g (80 g) valnødder
100 g (80 g) hasselnødder
60 g (60 g) pinjekerner
40 g (40 g) mandler
1 dl (½ dl) olivenolie
3 æg (2 æg) medium
1 tsk. fint salt

Stenalderbrød i stor form fylder 1,35 liter
Stenalderbrød i lilleform fylder 1,0 liter
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 89
Stenalderbrød i 2,8 liter bageform     Stenalderbrød i 1 liter bageform
Stenalderbrød bagt i 2,8 liter bageform. Stenalderbrød i ny 1 liter bageform

Fremgangsmåde uden ansvar: Det er vigtigt at følge opskriften slavisk. Vej alle ingredienser nøje af, så der er 700 g (580 g) frø og nødder i alt. Der må ikke bruges nogen form for kornsorter.

Slå 4 æg (2 æg) ud i en skål, pisk let olivenolie og salt i. Bland derefter alle frø og nødder godt i en ny skål inden de kommes i æggene under omrøring. Lad det stå og hvile i 10 minutter på køkkenbordet, medens ovnen varmes op til 160 °C. Blandingen hældes i en form smurt med olivenolie. Jeg har brugt en form på 2,8 liter (1 liter ny form) til alm. rugbrød, derfor bliver stenalderbrød ikke så højt. En form på 1 liter vil sikkert give et højere brød, men det er naturligvis en smags sag. Man skal huske, at det ikke er et gær brød, så det hæver ikke. Jeg har nu købt en ny bage form på 1 liter i Rema 1000 til 15,00 kr. Den vil jeg prøve og så komme med en ny beskrivelse, fordi jeg tror, at der skal reduceres i mængden, da den nok er lidt for lille til ovennævnte mængder. Jeg har nu beregnet mængden til den nye form, og mængden ses i parenteserne.

Blandingen sættes i den varme ovn på nederste rist og bages i 60 minutter. Jeg brugte æg af størrelsen L/M, så jeg måtte give 10 minutter mere bagetid. Din ovn kan også give anledning til mindre/større bagetid. Jeg kommer med bagetiden for lille form.

Servering: Stenalderbrød spises som tilbehør til mange fiskeretter eller som "snaks" til en kold øl eller en god rødvin.

Pynt: Naturligvis kan man pynte alt, men stenalderbrød behøver ikke nogen pynt. Det skulle lige være et tyndt lag Lynghonning fra den Jyske hede.

Drikkelse: Som nævnt en kold øl, eller en god rødvin vinter og en kold hvidvin sommer.

Tip: Sæt endelig formen på en rist, hvis den sættes på en bageplade, kan bunden på formen blive for varm, så stenalderbrødet bliver sort i bunden. Det har noget med alle æg at gøre. Se regnearket hvorlænge æg skal koges. Alternativ - alle nødder kan også blendes først sammen med tørrede krydderier, så som timian, rosmarin osv.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.