Dyrk eller indsaml dine egne levende vinbjergsnegle

Indsamlingsliste for 4 voksne personer:

Ingredienser til ovnen:
32 store vinbjergsnegle ca. 5 cm
2 nybagte flûte
"Vinbjergsneglesmør"
250 g smør
4 fed hvidløg
1 bundt persille
2 skalotteløg
salt og sort peber
Ingredienser til suppen:
1 liter kyllingebouillon eller
2 terninger til 1 liter vand
½ liter hvidvin
2 skalotteløg
4 fed hvidløg
1 bundt timian
1 tsk. salt
½ tsk. hvid peber
½ tsk. rosenpaprika
1 rød chilipeber
4 laurbærblade
1 persillerod
1 gulerod
Afslimning:
100 g salt per liter vand
4 spsk. eddike per liter vand
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 21
Sneglefad med 6 vinbjergsnegle
Sneglefad med 6 vinbjergsnegle

Først lidt facts: Vinbjergsneglen eller også kaldet voldsneglen er den største husbårne snegl i Danmark. Den lever mange steder i Østjylland og Nordjylland samt på Østsjælland. Gerne på steder hvor jorden er kalkholdig. Det formodes, at den blev indført til Danmark i middelalderen af munkene, der spiste disse snegle i Fasten. Det blev ikke betragtet som "rigtigt" kød ligesom fisken karpen, heller ikke blev betragtet som "rigtigt" kød. Ja! de var nu nogle underlige "Fisk" eller "Snegle" - disse munke. Ordet Vinbjergsnegle bruges om de spiselige snegle.

Vinbjergsneglen blev i 1991 fredet i Danmark - dog ikke helt - det betyder, at den må indsamles til eget forbrug. Du kan indsamle den og gøre den i stand til egen fortæring men ikke til videre salg, for så behøver du din egen "Sneglefarm".

Således får du dig en sneglefarm: Find to vinbjergsnegle i maj måned når det regner, men husk at se efter, at begge snegle er højresnoede. De fleste snegle er højresnoet og kun to ens snoede snegle kan parre sig. Mærk sneglehusene 1 og 2 med spritmarker. Lad disse to snegle leve i din have til august og sæt dem ud igen, hvor du fandt dem. Der er nu lagt mellem 20 og 60 æg i din have, så næste år har du din egen sneglebestand på, skal vi sige 40 snegle. Levealderen for vinbjergsneglen er fra 6 til 8 år, så du vil have 102.400.000 (40*40*40*40*40) vinbjergsnegle i din have efter 5 år. Vinbjergsnegle er hermafroditter, så derfor er det kun nødvendigt at indsamle to. Når de så mødes, bestemmer de sig for hvilket køn, de hver især vil være. Det er ret praktisk, når nu det hele går med "sneglefart". Der er ingen tid at spilde. På et af billederne ses en vinbjergsnegl, der har gravet sig ned og er ved at lægge æg. Det var en regnvejrsdag omkring Sankt Hans.

Fremgangsmåde uden ansvar: Som forret til 4 personer skal der bruges 32 store vinbjergsnegle mellem 4 cm og 5 cm i diameter. Disse indsamles bedst en regnvejrsdag i juli /august, hvor de har lagt æg og derfor gjort sin "sneglepligt". Afkommet er sikret og sneglen har spist sig stor og tyk. Sneglene skal nu forberedes for menneskeføde, det vil sige, at alle de giftige "ting" - Svampe - som sneglen kan spise, skal tømmes ud fra sneglens spiserør og tarm. Spiserøret sidder i "foden", og tarmen sidder op i det snoede sneglehus. Det er kun foden der spises, tarmen klippes/skæres bort. Forberedelserne gøres bedst i solide trækasser placeret i skyggen. Trækasser lavet af træ uden garvesyre eller behandlet på anden måde. Sneglene overbruses jævnlig med tempereret vand i to dage, så er du sikker på, at maveindholdet er tømt ud. Har du lyst til at give sneglen en krydret smag, så kan du fodre den med persille, persillerod og krydderurter de første to dage, de sidste to til tre dage er fastedage. Sneglen tømmer sit maveindhold ved at sidde i "fordøjelseshvile" på trækassens sider, det tager som regel et par døgn. Mine snegle blev indsamlet lørdag, gik på krydderurter til mandag med overbrusning to gange i døgnet. Mandag blev krydderurterne fjernet og sneglene satte sig i fordøjelsesstilling indtil torsdag, hvor de blev tilberedt.

Sneglene aflives hurtigt og nemt (læs humant) i spilkogende, letsaltet vand. Inden du gør dette, skal du kontrollere om sneglene er i live. Kom dem op i vasken og overbrus med koldt vand. Efter 15 til 20 minutter er sneglen vakt til "live" og kommer ud af sit hus. De, der ikke er kommet ud, kasseres. Brug en stor gryde på mindst 5 l til at aflive sneglene i. Kom sneglene op i det spilkogende, letsaltet vand og tag dem op efter 10 til 15 minutter med en hulske. Medens sneglene stadigvæk er lunkne, trækkes sneglens krop - læs fod, mavesæk og tarm - ud af huset med en lille gaffel og mavesækken med tarmen klippes eller skæres af.

Advarsel: Afliv aldrig de levende vinbjergsnegle i salt. Det er dyrplageri og har intet formål. Anvend min beskrivelse ovenfor.

Sneglene afslimes i flere hold letsaltet, kogende vand med lidt eddike inden de koges færdig i "suppen". Det er en procedure der godt kan tage sin tid. Jeg brugte to hold kogende vand til denne proces. Suppen er en god bouillon fremstillet af en kogt kylling tilsat løg, hvidløg, gulerod, persillerod, laurbærblade, rød chilipeber, og timian. Kort sagt hvad du har i din urtehave. De rengjorte snegle koges sagte ved svag varme ca. 2 timer i denne bouillon. Sneglene sættes til hurtig afkøling under rindende koldt vand i et dørslag. Her er nu to muligheder, enten fryses vinbjergsneglene i suppelagen til senere brug eller de forkogte vinbjergsnegle tilberedes her og nu. Jeg brugte en god kyllingebouillon lavet af terninger og alt godt fra min krydderhave til suppen.

Tilberedning af de forkogte vinbjergsnegle: De absolut rengjorte og tørrede sneglehuse stilles i salt i en bradepande med åbningen opad. En til to snegle lægges i hvert hus og smeltet "vinbjergsneglesmør" hældes over. Sættes i en 225 °C varm ovn i 10 minutter. Serveres straks med friskbagt flutes, der dyppes ned i smørret i sneglehuset. Billeder af den færdige ret kommer på et senere tidspunkt, da jeg har frosset sneglene.

Drikkelse: Det er virkeligt meget svært at vælge den rigtige "Drik" til denne forret, så jeg synes, at du skal vælge selv. Er det sommer, og man sidder på terrassen, vil jeg anbefale en tør, kølig hvidvin. Måske Champagne ville være godt hertil. Døm selv.

Tip: Du kan købe forkogte vinbjergsnegle med rengjorte sneglehuse færdig på dåse, så sparer du dig selv for en masse arbejde. Men husk det skal være de rigtige vinbjergsnegle på dåse og ikke de færdige dybfrosne i persille og hvidløgssmør. Det er sumpsnegle - læs kloaksnegle fra fjerneøsten. I stedet for sneglehuse findes i handlen en tallerken med 6 til 8 huller, hvor i sneglene lægges og "vinbjergsneglesmør" hældes over. Bages derefter i ovnen ved 200 °C i 10 minutter.

Sneglehusene rengøres: Fjern de sidste rester af tarmsystemet og kog sneglehusene i vand tilsat lidt soda. Sneglehusene skylles derefter godt i varmt vand og sættes til afdrypning. Til slut bages de i ovnen ved 200 °C i 10 minutter. De kan nu bruges som beskrevet ovenfor.

NB: Du får naturligvis ikke så mange snegle i din have som beskrevet ovenfor. Der går mange til i vinterens løb. De spises også af dyr og fugle. Den største sneglespiser, du kan ha' i din have, er pindsvinet. Brug pindsvinet, hvis du har Iberisk Skovsnegl alias Dræbersnegl i haven. Husk endelig ingen gift i din have, når du har en vinbjergsneglefarm.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.