Hjemmelavet sous vide apparat for langtids tilberedning af kød, fisk og grøntsager
Lad mig slå fast med det samme, jeg har aldrig prøvet at lave mad på denne måde. Det er en teknik, hvor kødet kommer under vakuum (fransk sous vide) og bliver tilberedt ved en lav temperatur i meget lang tid. Det kræver en vakuummaskine og et "kogeapparat", som kan holde vandets temperatur konstant omkring 55 °C til 60 °C for kød og lidt højere for grøntsager. Metoden tendere Molekylær Gastronomi - Molecular Gastronomy. Teknikken fascinerer mig så meget, at jeg må prøve. Køb et færdigt apparat til 3.000,00 DKK og gå i gang. Nej! det er ikke mig. En vakuummaskine har jeg. Jeg vil lave et "kogeapparat" lige fra begyndelsen. Begynder med indkøb af dele så som: Plastboks med låg for fødevarer i en egnet størrelse, dyppekoger med passende effekt for det vand, som nu skal opvarmes, cirkulationspumpe enten til neddykning i vandet eller montage uden for plastboksen. En egnet support i rustfrit stål til dyppekogeren, cirkulationspumpen og temperaturføleren. En holder til kødet i tanken, så det ikke "svømmer" rundt, men forbliver under vand i hele perioden. Til sidst - men ikke mindst - elektronikken til styring af temperaturen og cirkulationspumpen.

Efterskrift: En holder til kødet er ikke nødvendigt, da luften er suget ud af pakken. Kødet ligger fast på bunden af "Tanken".

Billederne kommer i takt med leverancen af de indkøbte dele. Jeg har bestilt dele i Kina, Tyskland, Sverige og Danmark. Web Site med priser vil fremgå, når/hvis de foreligger.

Det første køb var Andersson vaccum sealer VMS 2.0 købt i Sverige hos NetOnNet til 499 SEK eller 400 DKK. Den er bare fantastisk god, kommer du en tom øldåse i og vakuummer den, bliver den flad som en pandekage. I Danmark kan du købe ekstra poser i Grillbutikken. Poserne fås i flere bredder 28 cm, 20 cm og 12 cm, alle i ruller a 5 meter. Husk at det skal være rillede poser. Jeg nævner dette, fordi NetOnNet ikke sælger uden for Sverige.
Vakuumforsegler

Andersson VMS 2.0 vakuumforsegler

 

Plastkasse godkendt til fødevarer

Smart Store Classic 15 fra Silvan
Plastkassen kan fyldes med 12 liter vand
Jeg fandt en egnet "Water Tank" godkendt til fødevarer i Silvan. Der var tilbud på 2 stk. for 100,00 DKK, så det må siges at være OK. Plastkassen kan holde til temperaturer fra -40 °C til +120 °C, så det er tilstrækkeligt for det, den skal anvendes til. Målene er 40x30x19 cm, som efter min udregning giver 22,8 liter. Silvan opgiver 14 liter, så differencen ligger vel i, at plastkassen er konisk - bundmålene er mindre. Nu får jeg efterprøvet det, når den kommer i næste uge.

Silvan opgiver forkerte mål på plastkassen på deres hjemmeside. De korrekte mål for toppen er 35x26,5 cm og for bunden 32,5x24 cm. Højden er 17 cm. Det giver følgende liter mål for top 15 liter og bund 13 liter og tager vi gennemsnittet bliver det 14 liter som angivet. Nå! nok om det - plastkassen er perfekt til formålet.

Højden på plastkassen er 17 cm, min support til dyppekogeren er 18 cm og dyppekogeren er 18 cm, men skal nedsænkes mellem Min 12 cm og Max 16 cm i vandet, så der er god friplads mellem bund og dybbekoger.

Nu da jeg har købt to plastkasser, vil jeg se, om det er muligt at sætte den ene oven i den anden med isolering mellem bund og sider, så det kan holde på varmen. Det viser sig, at der kun kan isoleres med et tyndt håndklæde på de 4 sider og en 30 mm flamingo plade i bunden. Det er det, jeg gør.

 

Support til varmelegemer

Support til varmelegemer fra Ikea
Billedet tv er en indsats til køkkenredskaber i rustfrit stål for en opvaskemaskine, som sælges i Ikea med artikelnummer 301.317.16 for den nette sum af 29,00 DKK. Billedet th er et opvaskestativ som sælges i Ikea med artikelnummer 102.085.23 for 49,00 DKK. Den skal lige modificeres, så den passer til bredden på en culottesteg. Den viste kurv bruges ikke. Det er nogle fornuftige priser på varerne, MEN fragten er uhyrlig høj 99,00 DKK fra Tåstrup til Køge, når jeg sammenligner fragten 48,00 DKK på dyppekogerne, som kom fra Tyskland. Yderlig skal jeg selv hente pakken fra Ikea i en pakkeboks, hvor jeg fik pakken fra Tyskland lige til døren.

Begge artikler skal bearbejdes, i indsatsen tv skal der bores 4 huller diagonalt 1 cm fra toppen, så supporten for varmelegemet og temperaturføleren med tilhørende elektronik kan monteres. Hvor pumpen skal sidde, har jeg endnu ikke besluttet. MEN det blev inden i supporten under vand.

Stativet th skal have fjernet nogle lodrette stave så stegen kan klemmes ned mellem et par stave. Jeg tror der bliver plads til 3 culottestege.

Kødholderen blev ikke brugt. Den svømmer selv rundt i vandet, da den er lavet af plast.
Kødholder

En "kødholder" fra Ikea. Bruges ikke

 

Dyppekoger fra Ehlers

Dyppekoger TS 104 230V 1000W fra Ehlers
Varmer 12 l vand op på 70 min fra 9°C til 70°C
Jeg har søgt med "lys og lygte" på danske hjemmesider efter en egnet dyppekoger til min sous vide "Water Tank", men uden resultat. Så fik jeg den ide at søge på tysk - Tauchsieder" - og flere forhandlere dukkede op. Her er et par stykker: Dyppekoger fra Ehlers Dyppekoger fra Unimet. Jeg nåede at købe et par stykker fra Ehlers, inden prisen blev sat op fra 6,90 EUR til 9,84 EUR per stk. De to, jeg købte, blev 168,00 DKK inkl. fragt.

Som det fremgår af billederne er varmelegemerne ikke helt ens. Den fra Unimet har en ring over spiralen, som gør diameteren større. Det kunne være en ulempe, hvis der skal indsættes to varmelegemer i den viste support fra Ikea, da diameteren kun er 12 cm.

Dyppekogeren TS 104 er sikret med en termosikring, som afbryder strømmen, hvis vandet forsvinder af en eller anden årsag. Fabrikanten angiver, at dyppekogeren SKAL være under vand inden strømmen tilsluttes, samt strømmen SKAL afbrydes inden dyppekogeren tages op af vandet. Desuden må dyppekogeren KUN anvendes i vand, og ikke i aggressive væsker - end ikke i øl. (Hvem gider drikke varmt øl).

Til sidst et godt råd for afkalkning af varmelegemet: Bland 1:1 vand og eddike, lad blandingen varme op og lad dyppekogeren stå heri nogle minutter indtil kalken er væk. Skyl efter et par gange i rent vand.
Dyppekoger fra Unimet

Dyppekoger 230V 1000W fra Unimet

 

Øverste billede: 12V/1A cirkulationspumpe for varmt vand op til 100 °C, men i neddykket tilstand dog kun til 60 °C. Pumper 6,5 liter/minut. Jeg har købt den på ebay. Leveret den 17. december 2015 fragt frit fra Kina.

Underste billede: Jeg har købt endnu en pumpe hos ebay. Den er lidt mindre 12V/1A. Pumper 8,3 liter/minut. Den kan pumpe varmt vand op til 60 °C også neddykket. Tiden vil vise, hvilken pumpe jeg vil anvende.

De to pumper kan arbejde fra 6V til 12V, så flowet kan reguleres. Derfor vil jeg lave en regulerbar strømforsyning fra 6V til 12V med en max strøm på 1333mA. Beskrivelsen vil fremgå nederst på siden.

Jeg venter stadigvæk på pumpe nr. 2, så jeg kan komme videre med monteringen af delene i supporten. Jeg tror ikke, der bliver plads til to varmelegemer, da jeg gerne vil have en pumpe under vand i supporten.

Jeg har afprøvet pumpe nr. 1 i vand ved forskellige spændinger og fandt flg. værdier: Ved 12V trak den 600mA og ved 6V trak den 250mA. Så en passende variabel strømforsyning fra 6V til 12V skal laves. Se diagrammet "her".

Bemærk, at strømmen i pumpen afhænger af det "arbejde", som den skal udføre. I denne vandtank skal den blot cirkulere vandet rundt og ikke løfte vandet 3 meter op. Så jeg har målt de 600mA ved 12V i den første opstilling. Det blev pumpe nr. 1, som er brugt og kun et varmelegeme. Der er ikke plads til flere, og det er heller ikke nødvendigt. Varmer 11 liter vand op fra 21 °C til 55 °C på 30 minutter. Vandtanken er anvendelig for 2 kg kød og 11 liter vand. Jeg glæder mig til at prøve den for første gang.

Når sous vide tanken er færdig, vil jeg komme med opskrifter på siden "Opskrifter".
12V/0,6A Solar Hot Water Circulation Pump

12V/0,6A Solar Hot Water Circulation Pump
12V/0,4A Hot Water Circulation Pump (sort)

 

Forkromet kobberrør for armatur ø10x350 mm

Forkromet kobberrør for armatur ø10x350 mm
LM35DZ indstøbt i kobberrøret længde 90 mm
Temperaturføleren LM35DZ indbygges i et forkromet kobberrør for armatur ø10x350 mm fra jem og fix pos. nr. 159.52. Prisen er lidt høj - 69,00 DKK - men fordelen er, at den kan monteres i supporten fra Ikea med en møtrik. Den skal du blot selv tilkøbe. Det er møtrik DIN 934A2, M10x1,0 Quadreo fra thansen varenr.: 581049500 2,95 DKK/stk. Kobberrøret afkortes efter din "Water Tanks" højde. Mit rør er 100 mm langt.

Der påloddes tre ledninger på LM35DZ's 3 ben. Brug rød til Vin (plus) Pin 1, sort til ground Pin 3 og gul til Vout Pin 2 - (her kan farven dog være valgfrit). Når ledningerne er forsigtigt påloddet, skal de isoleres fra hinanden med ca. 3 cm krympeflex. Herefter flettes de tre ledninger og længden tilpasses efter behov. Ledningerne kommes nu i nyt krympeflex og igen tilpasses længden efter behov.

Når det forkromede kobberrør er tilpasset i længden, indsættes LM35DZ i røret og nu skal enden, hvor LM35DZ stikker ud, fyldes med Danalim Epoxy Rapid 332. Du har kun et par minutter til det, hvorefter limen begynder at hærde. Når der er kommet ca. 30 mmm epoxy ind i røret, trækkes ledningen tilbage således, kun den sorte krop på LM35DZ stikker ud af røret. Nu gælder det om at dreje røret i alle retninger, så epoxyen ikke løber. Normalt er epoxyen hærdet efter 5 minutter. Dagen efter kan man komme mere epoxy på LM35DZ, medens man drejer røret rundt, så man danner en god beskyttelse for temperaturfølerens krop. Husk endeligt at bruge Rapid Epoxy 332 og ikke Universal Epoxy 335, for så kan du sidde i 6 timer og dreje på røret.

Nu er temperaturføleren klar til at blive monteret i supporten fra Ikea, men mere kommer senere.

 

Diagram No. 1


Temperature Controller with Zero-Crossing fra 0 °C til 100 °C trinløs indstilling af temperaturen
Option 18 hours - Timer for Power Off
Diagrammet ovenfor viser "Temperature Controller with Zero-Crossing" fra 0 °C til 100 °C med trinløs indstilling af temperaturen. Delta fra 0,5 °C til 1,5 °C trinløs indstilling for sous vide "Water Tank". Temperatur indstillingen sker med P2 og Delta indstillingen sker med P3 og S1. Det er en ny opstilling, som jeg vil afprøve. Fordelen er, at der ikke bruges et relæ med bevægelige dele, men i stedet for en Triac BTB16/600BW og en optokobler MOC3062M med Zero-Crossing facilitet. Zero-Crossing betyder, at "kontakten" afbrydes, når spændingen går gennem 0, og "kontakten" sluttes når strømmen går gennem 0. Det forhindrer transiente spændinger og nedsætter Elektromagnetisk Interferens (EMI).

Bemærk, at varmelegemet er indsat i den "kolde" (neutral) ende på nettet, men den kan også indsættes i den "varme" (fase) ende på nettet. Af sikkerheds årsager vælger jeg den "kolde" ende, og desuden beskytter jeg kredsløbet med sikkerhedsjord. Vælg et Dansk jordstik og find fasen med en polsøger på stikdåsen, set forfra på stikdåsen i vægen er det normalt til venstre. Ledningen til fase er normal rød el. brun el. sort. Ledningen til neutral er normal blå. Forbind beskyttelsesjord til benet i midten. Ledningen er ALTID gul/grøn. Hvis du gør dette, har du styr på den "kolde" og "varme" ende til dit varmelegeme. Desuden vil mit aluminium kabinet til elektronikken blive forbundet til beskyttelsesjord og dermed bliver supporten og temperaturføleren også jordforbundet og til sidst også vandet.

En kort beskrivelse af funktionen: LM35DZ giver 10 mV/°C Out på Pin 2, så 55 °C er = 550 mV. LM324 forstærker 10 gange, så Pin 1 har 5,50 V. Spændingen 5,50 V tilføres PIN 4 på LM339 en "Inverting Comparator with Hysteresis". Ref. spændingen på Pin 5 kan indstilles trinløs med P2 fra 0 V til 10 V. Hvilket er fra 0 °C til 100 °C. Delta fra 0,5 °C til 1,5 °C trinløs indstilling med P3 og yderligere en fast indstilling med S1. Når Pin 2 på LM339 går "Low", går Q1 i "Off", og LED'en i MOC3062M trækker ikke strøm, fordi katoden ikke har forbindelse til stel gennem Q1. If er sat til 10 mA med R13. Derfor trigges Triac'en ikke og strømmen til varmelegemet er afbrudt. Falder temperaturen igen, skal Triac'en trigges, og dermed slutte strømmen til varmelegemet, men på grund af hysteresis sker det først ved en lavere temperatur. Vi ser derfor en variation på +-0,5 °C i vandbadet. Denne variation kaldes enten hysteresis eller "Delta". Forskellen mellem hysteresis og Delta er: Hysteresis benævnes +- 0,5 °C og Delta er den absolutte værdi 1 °C.

Se beregningerne på mit Excel regneark - Sous Vide Zero.xlsx.

 

Diagram No. 2
Timer for Sous Vide Tank 2 hours to 18 hours

Timer for Sous Vide Tank 2 hours to 18 hours
I regnearket beregnes modstand Rt, kondensator Ct og R2 for CMOS4060BC en 14-trins ripple-carry binær tæller/divider og oscillator. I diagrammet ovenfor består modstand Rt af to modstande i serie R1 og P1, og der er en arcade af 6 stykker for at kunne vælge flere tider. Formålet er at lave en Timer, som kan slukke varmelegemet i Sous Vide Tank efter en forudindstillet tid. Tiden er normal lang, typisk fra 2 timer til 4 timer for udskåret kød og fra 4 timer til 18 timer for et helt stykke kød. En tids matrix nedenfor viser, hvordan tiderne er konstrueret. En drejeomskifter SW2 med 6 positioner skifter modstande i IC oscillatoren, og dermed ændre tiden sig i overensstemmelse med den ovennævnte formel. Se mit Excel regneark - Sous Vide Zero.xlsx. Et potentiometer er indført for at justere kredsløbet til nøjagtige tider. Modstanden Rt kan være fra 10k Ohm til 1M Ohm og kondensator Ct fra 100pF til flere uF. Modstanden R2 skal være stor, helst 10 gange Rt. En bipolar elektrolyt kondensator på 10uF blev valgt, og værdierne af modstande beregnet.

SW1 SW2 - Tiderne vist i timer SW2 - Tiderne vist i sekunder
Pos 1-2-3 Pos 1 Pos 2 Pos 3 Pos 4 Pos 5 Pos 6 Pos 1 Pos 2 Pos 3 Pos 4 Pos 5 Pos 6
1 2 2,5 3 3,5 4 4,5 7200 9000 10800 12600 14400 16200
2 4 5 6 7 8 9 14400 1800 21600 25200 28800 32400
4 8 10 12 14 16 18 28800 36000 43200 50400 57600 64800

 

De 6 tidsintervaller på Pin 1 er valgt i række 1 og tiderne på Pin 2 og Pin 3 følger automatisk række 2 og 4. I cellen med rødt tal vælges starttidspunktet her 2 timer og med et spring på en halv time. Tabellen viser valgte tider for alle positioner af SW1 og SW2. Tabel til højre viser tiden i sekunder. Der kan vælges 3 x 6 = 18 forskellige tider.

Sådan starter du i mit regneark Sous Vide Zero.xlsx
Vælg starttidspunkt i orange celle C91 [Her vist 2]. Vælg kondensatoren Ct. Brug en standard værdi fra celle J6. Lange tider stor kondensator og korte tider lille kondensator. Kondensatoren skal være bipolar, hvis der anvendes en elektrolyt kondensator. Indstil alle % værdier for P1 til P6 til værdien 0 %. Find tiden i sekunder i rød celle J91 for SW1 Pos 1 og SW2 Pos 1. I ovenstående eksempel er tiden 7200 sekunder. I rød celle E31 ovenfor lav en Hvad-hvis-analyse. Tast celle E31 til værdien 7200 ved at ændre celle B5. Resultatet er 147,01 [k Ohm]. I celle H5 eller I5 findes en egnet standard værdi for R1. Vælg 120 k Ohm fra standard E24 rækken, indsætte denne værdi i celle B5. Vælg en modstand, som er omkring 25 [k Ohm] under den nøjagtige værdi, indsætte derfor en trimmer P1, som går så meget over den nøjagtige værdi. En 50 [k Ohm] trimmer til P1 er et godt valg. Sæt denne værdi i celle B7.

En ny Hvad-hvis analyse gentages igen som ovenfor. Forskellen er nu, at det er celle B9 med % for P1, der skal ændres. Resultatet for P1 er 54,02 %. Et resultat for P1 tæt på 50 %, er et godt valg. Det er nødvendigt med en trimmer, da elektrolytkondensatorer har en tolerance på +-20 %. Nu er værdierne af SW2 i Pos 1 fundet og SW1 Pos 2 og Pos 3 følger automatisk efter med 2 gange og 4 gange værdierne. Den samme procedure udføres for de næste 5 positioner for SW2. I celle L3 beregnes den anbefalede værdi for R2. En standard værdi er valgt fra E24 rækken. Her er valgt 3,6 [M Ohm].

Faktor k1 er angivet med 2 forskellige værdier. Jeg ved ikke hvorfor. Du kan vælge, hvilken værdi, du vil bruge. Faktor k3 skal være mellem 2 og 10. Fortrinsvis 10. Så belastningen på oscillator kredsløb bliver meget lille.

Timer starter, når afbryderen S5 sluttes. Første selvsvingende tid [Initial astable time] for SW2 Pos 1 er 3,56 sekund og for SW1 Pos 1 3,56 x 8 = 28,1 sekund. Når denne tid er gået, går Pin 7 "High" og dioden D9 [gul] lyser. De andre tider for Pos Nr. op til 6 kan også aflæses i regnearket. Disse tider kan man bruge til at justere potentiometrene P1 til P6 med. Det er meget praktisk, for ellers skulle man vente op til 18 timer for stilling SW2 Pos 6 og SW1 Pos 3. Dioden D10 [grøn] viser, at der er strøm på kredsen ved at blinke med oscillatorfrekvensen fosc. I princippet kan R22 og R23 samt dioderne D9 og D10 undlades, men de tjener her et godt formål. Kredsen kan arbejde med en strømforsyning mellem 10V og 15 V, jeg bruger en reguleret spænding på 12V i mit system.

Bemærkning: Man kan ikke skifte tiden på SW1 eller SW2, når Timeren er startet. Tiden skal sættes, når kødet er lagt i vandet. Afbrydes Timeren, kan man altid begynde forfra med en ny tid. En anden ting er, at den bipolare kondensator ikke må have for stor tolerance, for så kan trimmerne P1 til P6 ikke justere tiden korrekt. Plus minus 10 % går an. Se mit Excel regneark Sous Vide Zero.xlsx, hvad du så skal gøre.

 

Cirkulations pumpe nr. 1 er afprøvet i vand, og den største strøm ved 12 volt var ca. 600 mA. Den nærmeste trafo til PCB er denne fra Reichelt EI 54/18,8 112. En Positiv Voltage Regulator LM317 er velegnet til formålet. Monteret på Heat Sink kan den sagtens klare 1500 mA uden problemer. Husk at den afsatte effekt i LM317 = spændingen over den målt i volt * strømmen målt i ampere = Watt.

Bemærk: Trafoen skal være nummeret større: 15V/1066 mA/16VA. Spændingsfaldet over LM317 skal være mindst 3 volt.

Der er få ting, som man skal overholde, når PCB'en lægges ud. Modstand R1 skal tæt på LM317 Pin 2 og 1. Alle GND forbindelser bør samles tæt på hinanden og kobberbanen bør være bred. Dioderne D1 og D2 beskytter LM317 mod kortslutning og tilbageløbning af strømmen. Jeg monterer LM317 på Heat Sink eftersom, den skal afgive strøm kontinuerligt i mange timer - måske op til 12 timer.

Du kan se beregningerne af R1 og R2* (R2* = R2 + P1) på mit Excel regneark LM317.xlsx. Regnearket er ikke med Makroer men er Password beskyttet.

Jeg vil lige nævne, at jeg ikke har brugt sikringer på primærsiden af transformatorerne i de viste diagrammer. Det er fordi transformatorerne har indbygget thermal fuse. Bruger du andre transformatorer uden termal fuse, bør du indsætte en sikring. Størrelsen på sikringen bør være 2 x strømmen på primærsiden og skal være "træg". Primærstrøm findes ved at dividere sekundærstrøm med transformatorens omsætningsforhold. Brug mit excelregneark til dette Beregning af en nettransformator.

Bemærk sidste nyt: Jeg har brugt en stikdåse med jord og sikring som netindgang, du finder den her: KM 01.1105 og KM 01SH-1 hos Reichelt. Så kom der aligevel en primær sikring til hele kredsløbet også til dybbekogeren. Sikringen skal være 250V/8A træg .

Jeg har valgt kun at sætte afbryder ind for pumpen. Ventilatorerne bør køre, når enheden er tændt.
Diagram No. 3
LM317 Positiv Voltage Regulator for Cirkulations Pump

LM317 Positiv Voltage Regulator for Cirkulations Pump 6V til 12V - 1A

Diagram No. 3A
Ureguleret PSU for Cirkulations Pump and Fans

Ureguleret PSU for Cirkulations Pump og 2 Fans

 

Diagram No. 4
Water Level Indicator

Water Level Indicator
Det er muligt at indbygge en "Water Level Indicator" i vandtanken, så man er opmærksom på, at denne ikke "koger" tør. Det kunne være en god ide, hvis man bruger en tank, som ikke er gennemsigtigt. Jeg har (endnu) ikke indbygget den, men afprøvet den med et godt resultat. En meget enkelt opstilling med kun 10 komponenter og 30 cm kopper tråd. I den virkelige version bør man måske anvende guld eller sølv. Husk på, at der sker en elektrolyse og dermed en materiale vandring fra plus til minus. Plus elektroden bliver nedbrudt, og derfor kan jeg ikke anbefale denne opstilling til en Sous Vide Tank. Det var ellers et godt forsøg, men brug opstillingen til en vandtank i haven.

Der anvendes en timer NE555 - eller tilsvarende fabrikat - der kobles som selvsvingende oscillator (astable free-run/oscillatory), Trigger er forbundet til Threshold. Ved Power-Up aflades først C2 gennem R3, hvorefter C2 oplades gennem R3, R2 og Rwater. Hvis elektroderne ikke er under vand, sker der ikke noget, men dyppes de i vand vil C2 oplades og på NE555 udgang følger en oscillation med en frekvens: f = 1.49/(R2+Rwater+2*R3)*C2. Ved at ændre værdierne kan man tilpasse det blå blink på D1.

Fordelen ved dette kredsløb er de få komponenter og skulle jeg nævne en bagdel, vil det være, at det blå blink er aktiv, når alt er OK. Derfor en blå diode og ikke en rød diode, som normalt angiver fare.

Jeg nævnede ovenfor, at elektroderne bør være af sølv. Jeg afprøvede enheden med kopper elektroder og vandet blev synligt blåt. Det er vist ikke særlig heldigt med madvarer, selvom kødet er pakket ind i vakuum poser. R4 og D2 kan undværes, de indikere blot, at der er strøm på kredsen. Jeg kan anbefale at læse Philips applications note AN170 for NE555 og NE556.

 

Nu går der nogen tid, inden jeg vender tilbage, for jeg skal til at bygge alle de mekaniske dele sammen og lave elektroniken. For elektronik delen har jeg valgt løsningen med et potentiometer for temperatur indstilling og triac løsningen for ON/OFF af varmelegemet. Der bliver kun monteret en dyppekoger og en pumpe under vand. Pumpen monteres i supporten fra Ikea. Der monteres 2 temperaturføler, en i supporten fra Ikea og en temperaturføler i kabinettet. Jeg har valgt en overhednings thermostat, som afbryder dyppekogeren ved 70°C og slutter ved 50°C. Jeg har kørt en prøve opstilling af sous vide tanken med et godt resultat. Vandet blev opvarmet fra 24°C til 55°C på 30 minutter, og temperaturen holdt sig på 55°C +- 0,5°C i flere timer. Som det ses nedenunder, stod opstillingen på mit værksted ved 24°C.
En test opstillingaf min sous vide tank  En test opstillingaf min sous vide tank   En test opstillingaf min sous vide tank

Der var 1° forskel mellem temperaturen i supporten og i tanken. Elektroniken er fra min røgeovn med relæ. Virkede uden problemer. Jeg laver snart en culottesteg.

 

Det har jeg så gjort. En culottesteg på 830 g blev prøvet. Den fik 7 timer ved 55°C og det gik helt fint. Et lille problem opstod i forbindelse med de to ventillatorer, som er monteret i kabinettet. De var monteret, så de sugede luften ud af kabinettet, og det bevirkede, at vanddampene blev suget ind i kabinettet gennem hullerne i siderne. Ventillatorerne blev vendt, så luften blev pustet ind og kom ud af hullerne langs siderne. Det løste det lille problem. Så nu er der et lille overtryk i kabinettet, fremfor for et undertryk. Nedenfor ses opstillingen. Displayet med de røde tal viser spændingen på vandpumpen, her 11,9 volt.
En test opstillingaf min sous vide tank  En test opstillingaf min sous vide tank   En test opstillingaf min sous vide tank

Culottestegen kan du se under opskrifter. Opskrift nr. 107. Jeg mangler at montere Timer, da jeg ikke har fået delene endnu.

 

Jeg skal montere en silikone bagemåtte som pakning mellem min support - vises som et "kors" - og kabinettet. Det skal tjene to formål, først forventer jeg, at pakningen kan holde vanddamp ude af kabinettet og for det andet giver pakningen en varmeisolering mellem support og kabinet. En galvanisk forbindelse mellem support og kabinet tilvejebringes af monteringsskruerne. Dermed bliver vandet "jordforbundet".
Model af pakning  Silikone bagemåtte som pakning   Silikone bagemåtte monteret

Et forsøg på at gøre kabinettet mere damptæt med en silikone bagemåtte. Her en udskåret model i pap. Bagemåtten er monteret. Her ses thermostaten.

 

Jeg har nu fået alle komponenter og er begyndt at montere disse på forsiden og bagsiden. Indstillingerne på forsiden er først og fremmest temperaturreguleringen og time-reguleringen af Timer - omskifter SW2. Displayet viser temperaturen i tanken. De 4 LED viser Red Heater On - Green Power On - Yellow Pin 7 High - Green Timer On.

Et kig ind i boksen. PCB'en er en model i pap, så jeg har styr på, at alle komponenter har den fornødne plads og kan placeres korrekt.

Bagpanelet er til at skrue på chassiset for ellers, kan man ikke få printet på plads. Kontrollerne er for Timer SW1 og Timer start/Timer reset samt regulering af vandpumpen. Det sorte panel t.h. er 230VAC ind med indbygget sikring, jord og afbryder. De 2 ventilatorer er tilsluttet vandpumpen og reguleres sammen med den.
Front  Inside   Rear

Montage påbegyndt af de ydre elementer. PCB'en er en model i pap, for at se om komponenterne er placeret korrekt.

 

Printkortet er fremstillet og er klar til ætsning. Billedet blev dårligt på grund af genskind fra blitzen. Komponenterne er monteret og printkortet skal indsættes i kabinettet og forbindes med alle externe komponenter. Enheden blev afprøvet og følgende ændringer skulle foretages: 1. Triax BTB16/600 bør have en "Heat Sink" og en spændingsvaritation fra 6V til 12V for vandpumpen er ikke nødvendigt. Pumpen trækker 670 mA og de to ventilatorer trækker 210 mA, i alt 880 mA fra TR3. Derfor er det oprindelige diagram No. 3 ikke anvendt. Diagrammet No. 3A, som er ureguleret, anvendes til pumpen og de to ventilatorer. Spændingen ligger lidt over 12 volt, da der kun trækkrs 880 mA. Se beregninger om transformatorer på mit excelregneark Beregning af en nettransformator.

Derefter skulle alle 6 trimmer finjusteres, så tiden blev korrekt. Det tog tid, for jeg valgte at gøre det optimalt. Alle 6 positioner for SW2 blev testet med SW1 i stilling Pos1. Ved flittig brug af mit regneark Sous Vide Zero.xlsx blev modstandene fundet ved hjælp af "Hvad hvis-analyse" funktionen.
PCB klar til ætsning  PCB monteret med komponenter   PCB monteret i kabinet

Billedet af PCB blev dårligt på grund af genskind fra blitzen. PCB bestykket med komponenter. PCB monteret i kabinet. Endelig test kan nu gøres.

 

Sous vide controlleren er nu færdigbygget og timeren justeret i alle 6 positioner. Derfor afprøves den for sidste gang med en okse cuvette i 14 timer ved 55 °C. Opstillingen ses på billedet tv og resultatet th. Min kontrol af temperaturen viste sig at være 54,8 °C som min og 55,3 °C som max. Tiden blev målt til 13 timer 59 minutter og 50 sekunder. Så alt i alt må det siges at være meget tilfredsstillende. Stegen var fantastisk god, men den kan ikke måle sig med en culotte steg i mørhed, derimod var smagen bedre. Jeg vil give en okse cuvette på 1,2 kg 16 timer næste gang.

Det tog længere tid at bygge apparatet, end jeg havde forventet. Det var hovedsageligt på grund af nogle komponenter, som jeg måtte vente på, og den første vandpumpe ikke kunne klare "mosten". Desuden tilføjede jeg også en timer, som jeg brugte megen tid på at finjusterer. Så var der prisen - alle forsøg og ens hobby koster - den blev dyrere end forventet, men pengene værd. Den næste kan vel laves for 1.500,00 DKK, men så bør indkøb af dele koncentreres til få leverandører for fragt i Danmark er dyrt. Alle dele fra Kina var billige og inkl. fragt.

Til slut vil jeg nævne en stor fordel ved min sous vide controller, den kan flyttes over i en større vandtank - f. eks. en 22 liters plastbeholder - for tilberedning af flere stykker kød.
     

Jeg er ved vejsende og den sidste test med en 1,2 kg okse cuvette skal afprøves. Temperaturen er sat til 55 °C +- 0,25 °C (Delta 0,5 °C) og tiden til 14 timer.

 

LÆS DENNE ANSVARSFRASKRIVELSE:

Bemærk: Denne sous vide vandtank er beregnet til forsøg med langtids madlavning ved lave temperaturer.

Men du er velkommen til at bygge denne sous vide "koger" efter diagrammet og mit PCB udlæg, men du skal ikke forvente hjælp, hvis det går "galt".

Kredsløbet anvender potentielt dødelige niveauer af spænding og strøm fra 230VAC nettet. VÆR FORSIGTIG! Hvis du ikke er sikker på, hvad du gør, især når det kommer til kredsløb med strøm fra 230VAC. DET ER DIT ANSVAR: At hente hjælp, at forlade projektet, ikke komme til skade, ikke bygge sjusket kredsløb, ikke såre andre, ikke starte brande. Denne information stilles til rådighed som en service til enhver person. Et hvert ansvar for sikker og korrekt anvendelse for disse kredsløb fraskrives.

 

[Website]  [Danmark]  [Hvor i Danmark]  [Sverige]  [Hvor i Sverige]  [Norge]  [Hvor i Norge

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

one.com
one.com