Beregning af sukker procenten på din kryddersnaps
|
Fremgangsmåde uden ansvar: Du kommer fra en side med en frugt / bær beregner af vandindhold og sukkerindhold. Disse to værdier skal bruges. Her er det SUKKERINDHOLDET I GRAM, som skal indsættes i anden række. I første række "Kryddersnapsen i gram = [ml]" indsættes summen af "Bærrenes vandindhold i gram" plus "Alkohol i ml tilsat bærrene". Disse data fik du fra Beregning af alkohol %Vol., som du kom fra. Husk igen at bruge decimalpunktum [37.5], hvis det er nødvendigt.
Eksempel: Lad mig gå videre med eksemplet Aroniabær: Du har lavet din kryddersnaps på 400 g aroniabær, de har afgivet 32 gram sukker, som indsættes i anden række. Du har været gennem siden Beregning af alkohol %Vol. og fået udskrevet en side med data. "Bærrenes vandindhold i gram" = 316 g plus "Alkohol i ml tilsat bærrene" = 1400 g giver 1716 gram, som indsættes i første række. Tast "Beregn Kryddersnapsens sukker %" og aflæs Kryddersnapsens sukker til 1.86 %. Hvis kryddersnapsen skal være en "Likør", bør der tilsættes mere sukker og det gøres nu. Afmål 250 gram sukker og tast værdien ind i "Tilsat ekstra sukker i gram" i tredje række. [Her står et default 0.0, men overskriv det bare]. Husk at klik på "Beregn Kryddersnapsens sukker %" igen. Aflæs nu den nye sukker procent til 15.08 %. Bemærk også, at total volumen stiger til 1870.3 ml. Dermed falder Alkohol %Vol. fra 30.6 %Vol. til 28.1 %Vol. Volumen af kryddersnapsen vil øges med tilsat sukker, men det er der taget højde for i "Beregn Kryddersnapsens sukker %". Jeg sætte 1 gram = 1 ml og ved godt, at det giver en mindre fejl i beregningerne, men det er uden betydning. Vær også opmærksom på at alkohol styrken i %Vol. falder, når ekstra sukker tilsættes. Tilstræb ikke at komme under 28 %Vol. Derfor må du gå tilbage til Beregning af alkohol %Vol. og indsætte en ny værdi for "Bærrenes vandindhold i gram". Volumen er forøget med 1870 - 1716 = 154 og "Bærrenes vandindhold i gram" var 316 g nu lægges 154 g til. Det giver 470 g, som indsættes i første række. Aflæs den nye Alkohol %Vol. til 28.1 %Vol. som er nedre grænse for en Likør. Forklaring på forøgelsen 154 ml: 250 g sukker med density 1.62 g/cm3 = 250/1.62=154 ml. HUSK! UDSKRIV SIDEN FØRST, DU SKAL BRUGE DISSE DATA Skål og Go' bryg Jørgen Walter Tilbage til siden, hvor du kom fra. |