I am writing this page in English with Google translator. Click the English version and see the result.

 

 

Vent på os!          Vent på mig! Bror        Det går noget langsomt Ene buske ved Hovs Haller i Sverige       
Hvad en Svensker lærte mig om enebær, som man selv plukker, hvis ikke snapsen skal smage af terpentin
Frugten af ene busken - Juniperus communis - er faktisk ingen bær men en kogle. Det første år er de er grønne, det andet år er de mørkeblå. Det er kun de mørkeblå kogler man bruger, de grønne har en stærk terpentin agtigt smag.

Koglerne høstes i september og får lov til at lufttørre i nogle dage. Stød dem forsigtigt i en morter uden at knuse dem, og hæld dem i en flaske. Hæld alkohol på, så det dækker, og lad dem stå i en uge. Se jævnlig efter hver dag, om det er nødvendigt at hælde mere alkohol på, da koglerne suger alkoholen til sig. Fyld igen for at dække koglerne. Når ugen er gået, si blandingen, ikke filter. Lad essensen stå i en måned, så den klarer og et bundfald dannes. Dekanter essensen forsigtigt over i en smuk flaske og bland med vodka til en behagelig smag. Det minder om Gin.

Der dannes en olieagtig hinde på overfladen af snapsen i flasken, så man skal ryste flasken, før der serveres. Det er grunden til, at man ikke må filtrerer gennem et kaffefilter, da de æteriske olier vil sætte sig i filteret.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

ADE Pocket Scales TE 1700 Fred vægt
ADE Pocket Scales TE 1700 Fred vægt
Indkøb af en ADE Pocket Scales TE 1700 Fred vægt
Jeg var forbi Kop & Kande i Næstved Centeret og fandt denne vægt til 149,00 DKK. Den måtte jeg eje. Den har en skala 0,01 gram og en max vægt grænse på 100 gram. Beskyttelseslåget, som ses på det underste billede, kan bruges som vejebeholder til krydderurterne. Låget vejer 24,40 gram. Vægten bruger 2 batterier CR2032 og 15 mA i strøm. (Med eller uden lys ???).

Der er naturligvis en TARA funktion og en on/off knap for det indbyggede lys til displayet.

Indbygget "Unit" funktion for:

g = Gram - almindeligt anvendt for os med krydderurter
ct = Carat - for juvelerer
gn = Grain - kendt af fluefisker, vægten på fluelinen
oz = Ounce - guld angives i ounce
ozt = Troy ounce - se nedenfor
dwt = Penny weight - se nedenfor

Nogle af disse vægtenheder anvendes almindeligt i smykke og tandpleje i Danmark. Det er en international vægt, dog ingen manual på Dansk. Kun Tysk - Engelsk - Spansk - Fransk - Italiensk og Polsk.

Jeg vejede 10 stk. nelliker til 0,77 gram og 12 stk. til 1,05 gram. Kan anbefales.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  
Jeg vil vise nogle flasketyper, henkogningsglas og essensglas, som jeg bruger i snapselauget.
wa 1 liter glas med låg
Det er disse 1 liter glas med låg, som jeg bruger til udtræk. Jeg har valgt denne metode: Urter, frugt og krydderier blandet i alkohol.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

Swissgold guldfilter
Swissgold guldfilter
Indkøb af Swissgold guldfilter
Jeg har længe været utilfreds med at bruge papirs kaffefilter til filtrering af kryddersnaps af flere grunde. Alt efter, hvad man filtrerer, stopper kaffefilteret til, så man må bytte kaffefilter. Det bevirker, at man taber megen god vodka, da papir suger megen væde.

Jeg søgte derfor på nettet efter "Filtreringssi" og flere muligheder kom op. Jeg hæftede mig ved "Kaffeagenterne" og fandt denne Swissgold guldfilter til 199,00 kr.

Jeg tror også, at man får flere smagsstoffer med i sin kryddersnaps, da Swissgold guldfilter ikke opsuger æstetiske olier. Mange af disse olier vil sætte sig i papirsfiltre og jo flere papirsfiltre man bruger, jo flere smagsstoffer vil gå tabt. Swissgold guldfilter kan bruges flere gange og skal blot renses i varmt vand. Kan også gå i opvaskemaskinen om nødvendigt.

Jeg har bestilt en og vil komme med en kommentar, når den er afprøvet.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

Philips saftpresser
Philips saftpresser
Indkøb af Philips saftpresser
Jeg har længe efterlyst en presser eller centrifuge til at få den sidste saft og vodka ud af pulpen på kryddersnapsene. Derfor søgte jeg på nettet, hvilke muligheder der var. Alle nye "juicer" kostede en formue. Brugte på diverse sider lå mellem 200,00 kr. og 400,00 kr. Det var en mulighed. Men da jeg besøgte den hjemmelige genbrugsforretning, fandt jeg en Philips saftpresser mærket med 150,00 kr. Det var sagen. Jeg kom til kassen og de fortalte mig: "I dag er det halv pris". Hvor heldig kan man være.

Juicern er renset og afprøvet på frugt, virker upåklageligt. Dog mangler jeg at afprøve den på kryddersnapse, da de endnu står og trækker.

Jeg vender tilbage med resultater i begyndelsen af 2018.

Her er så resultatet: Det virker upåklageligt, MEN sikken en rengøring efter hver centrifugering. Det gider jeg ikke. Ved stordrift er det OK, men jeg har fået en ny ide, se her min Presse Pistol.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe


Jeg har lavet et "Skafot", hvor flaskerne kan stå på, når snapsen skal dekanteres. Det kan gøres uden, at bundfaldet følger med. Skafottet er fremstillet i 10 mm X-finer og limet sammen med hvid snedkerlim. Madsen har lavet skafottet efter tegning fra Walter. Tegning med mål ses på det underste billede.

Den elektriske luftpump er fra HN med bestillings nr. 6268 og koster 89,00 kr.

Slangerne er af silikone med mål Ø 4/6 mm 5 meter vare nr. 038528 og koster 104,00 kr. på nettet hos Frederiksen.

De hvide plastrør er fra fødselsdagsflag købt forskellige steder (Rema 1000 - Brugsen), men se efter, at røret er 4,2 mm tyk udvendig, så de passer til slangen. Jeg har set rør på 3,9 mm og 5,3 mm (papirflag 10 stk. 10,00 kr.) og 6,5 mm (plastflag 10 stk. 20,00 kr.)

Når plastrøret skal bukkes indsættes en isoleret kobberledning (installations ledning), og plastrøret stikkes ned i kogende vand. Buk forsigtigt røret med hænderne - brug handsker - og når buen er korrekt, holdes den på plads medens den sænkes ned i koldt vand.

Der bores to 4,2 mm huller i den kapsel, som passer til flasken (bor Ø 4,2 mm fra XL-Byg). Den viste flaske er vodka fra Netto. Kapslen er fra Rynkebys Ingefærshot, da den har silikone pakning indvendig. Plastrøret til luftpumpen tætnes med to komponent epoxy (rød type). Plastrøret til modtager flasken tætnes med en 4 mm O-ring på over- og undersiden.

Når det lange plastrør er stukket gennem kapslen, opvarmes enden forsigtigt med en varmeblæser, og enden klemmes sammen med en fladtang, så siderne svejses sammen. Øv dig først for plastrøret smelter hurtigt, hvis varmen bliver for høj.

Den svejsede bund rettes pænt til med en skævbider og ca. 1 cm fra bunden skæres et v halvt igennem plastrøret, så der bliver et hul på 2 til 3 mm, (brug en skalpel).

Monter den elektrisk luftpumpe på bunden, som vist, med 5 cm bred velcrobånd (burrebånd).

Pumpens tynde studs klippes af, så den passer til plastrøret på 4,2 mm. Studs og plastrør holdes sammmen og tætnes med krympeflex fra Biltema. Til slut afprøves dekanteringsapparat, fyld vand i flasken, skru låget på, sæt slangen ned i modtager flasken (jeg bruger en karaffel på 3/4 liter), tænd for pumpen. Pumpen vil nu danne overtryk i flasken og vandet begynder at løbe. Så snart vandet løber ud i modtagerflasken, kan pumpen slukkes.

Alternativ vil være at vende pumpe tilslutningerne om og suge modtagerflasken tom for luft, men så skal denne flaske gøres helt lufttæt med en gummi prop. I proppen skal der så være to huller, og det skal der også være i flasken med snaps, for ellers dannes der undertryk i flasken efterhånden snapsen løber ud.
Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe
Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

De 4 Vodkaer som jeg bruger: Netto, Rema, Aldi, Lidl
De 4 Vodkaer som jeg bruger, er enten fra
Netto, Rema 1000, Aldi eller Lidl

Hvordan laves vodka?
De 4 Vodkaer som jeg bruger, er enten fra Netto, Rema 1000, Aldi eller Lidl
Netto: OLIOFSKA 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 4 gange. Importeret fra Fauconnier i Frankrig, som blandt andet laver Polsk Vodka. Hvad vodkaen er lavet på vides ikke, men formentlig korn. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,33.

Rema 1000: POLSKEY VODKA 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 2 gange. Fremstillet af Polini Group Italia SRL. Vodkaen er fremstillet på hvede. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,33.

Aldi: ZARANOFF 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 3 gange. Fremstillet af Rola Likörfabrik, Rottenburg i Tyskland. Vodkaen er fremstillet på sukkerroer. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 5,66.

Lidl: RACHMANINOFF 37,5 % vol. 700 ml er en vodka, som er destilleret 3 gange. Fremstillet i Tyskland. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,00.

Jeg har i dag søndag den 14. januar 2018 smagsprøver på de 4 Vodkaer, som jeg bruger. Prisen er ens, så jeg vil prøve, hvilken vodka som skal bruges. Som udgangspunkt er en vodka bedst, når den destilleret flere gange. Derfor burde OLIOFSKA være den bedste. ZARANOFF og RACHMANINOFF på en delt anden plads og POLSKEY VODKA på en tredje plads. En anden faktor, som også spiller ind, er de råvarer, som vodkaen er lavet på. Jeg får se. Resultat:

OLIOFSKA og POLSKEY VODKA delt 1. plads, RACHMANINOFF 2. plads og ZARANOFF 3. plads.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

Min Presse Pistol
Min Presse Pistol
Min hjemmelavet "Presse Pistol" efter princippet "Fuge pistol"
Nu var jeg træt af at vaske saftpresseren af, hver gang jeg lavede en kryddersnaps. Derfor fik jeg den ide at lave en lille "Presser" til ca. 300 ml urter/frugter/bær, som var let at rengøre efter hvert pres. Så da jeg så min fuge pistol til silikone i værkstedet, fik jeg idéen.

I Biltema købte jeg: Fugepistol varenr. 192796 til 19,90 kr., 10 stk. mundstykker varenr. 364835 til 12,90 kr. og en tesi varenr. 850069 til 17,90 kr.

I Jem & Fix købte jeg: PP afløbsrør i grå Ø 50 mm x 25 cm til 15,95 kr., PP prop Ø 50 mm til 6,95 kr. og PP prop Ø 40 mm til 6,95 kr.

Afstandsstykket blev fremstillet af et gammelt nylon skærebræt på 6 mm. 2 ringe blev boret ud med et kopbor og limet sammen.

Start med at skære rør Ø 50 mm af i den side hvor gummipakningen sidder t.v. Mål herfra længden på røret til 20,4 cm og skær af. Brug en skærekasse for det er svært at skære lige i rør. I prop Ø 50 mm bores et hul, der passer til mundstykket, her 17 mm. Flappen på mundstykket skæres af og limes sammen med proppen med en 2-komponent lim. Rød araldit. Tesien klippes ren i en højde, der passer ind i proppen. Den lille prop Ø 40 mm saves fri af røret, så den kan bruges som trykstempel for fuge pistolen. Nylon ringen tilpasses til fuge pistolens diameter og hullet til mundstykket.

Jeg har afprøvet min Presse Pistol og er kommet til dette resultat: 70 g krydderurter - en blanding af rødder, stængler, blade og frugt trak på en 70 cl flaske vodka. Blev siet og resten fyldt i pressen. Der kom 7 cl vodka ud, det er 10 %. Jeg fik total 66,5 cl kryddersnaps. Svind på 3,5 cl eller 5 %. Uden Presse Pistol ville svindet være 10,5 cl eller 15 %. PP beholder vejer 98 g (uden fugepistol), og er let at rengøre. Det kan kun anbefales at lave sin egen "Presse Pistol", når svindet kan reduceres med 1/3 del.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

Ethvert refractometer har sit eget specielle anvendelses område

Et refractometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refractometer, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. Nogle mekaniske og andre digitale. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks. Se mit Excel regneark Fermentation for andre værdier af °Brix. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue og se Ark "Most Skema".

Når bølgefænomener bevæger sig mellem områder med forskellige udbredelseshastigheder for pågældende bølger, ændres bølgernes bevægelsesretninger ved det fænomen der kaldes for refraktion.

Refractometer salinity fra 0 til 100‰
Refractometer salinity fra 0 til 100‰
Refractometer salinity fra 0 til 100‰

Med dette refractiometer måles saltindholdet i havvand. Det er kalibreret fra 0 til 10 % salt. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer.
Refractometer speciel designet for automobiler
Refractometer speciel designet for automobiler
Refractometer speciel designet for automobiler

Med dette refractiometer speciel designet for automobiler måles frostvæskes frysepunkt og flere andre ting, som jeg ikke har kendskab til. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer.
Refractometer til bestemmelse af alkohol i vand, måleområde 0~80%
Refractometer til bestemmelse af alkohol i vand
Refractometer til bestemmelse af alkohol i vand, måleområde 0~80%

Dette refractometer er designet til måling af destillerede drikkevarer (ethanol med vand) som spiritus. Ideel til professionelle og ikke-professionelle vinproducenter. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer.

Måleområdet er fra 0 til 80 Vol. % alkohol. Nøjagtigheden er 1% fra 0 til 60% og 2% fra 60% til 80%.
Refractometer for Brix måling fra 0 til 32 %
Refractometer for Brix måling fra 0 til 32 %
Refractometer for Brix måling fra 0 til 32 %

Med dette refractiometer måles Brix % i en glukose/sukker blanding fra 0 til 32 %. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer.

Brix er en måleenhed for en væskes vægtfylde. Brixgrader kan måles med et hydrometer, hvis skala er kalibreret efter sukkeropløsninger med kendte koncentrationer. Rent vand viser 0 brixgrader, en 10% sukkeropløsning viser 10 brixgrader. Disse grader kan også bestemmes via opløsningens brydningsindeks. Et andet mål for en væskes vægtfylde er Baumé. Forholdet mellem Baumé og Brix findes i tabeller, f.eks. er 20°Brix = 11,1°Baumé.

Der findes flere varianter af disse refractometer, hovedsaligt med varieret skala og flere skalaer. Et velegnet refractiometer for amatør vin/øl brygger vil være det underste refractiometer med to skalaer. Et for Brix måling og to for aflæsningen af alkohol procenten ved fuld udgæret most, f.eks. er 20°Brix = 11,1°Baumé = 83°Öchsle = 14,8 vol.% theoretikal alkohol eller 13,1 vol.% potentiel alkohol.

Man skal blot huske, at man ikke kan måle alkohol procenten i en destillation. Refractiometeret måler den specifikke vægtfylde i en most i Brix og omregner det til en alkohol procent, når mosten er fuld udgæret.

Brugervejledning Smartfold refractometer Brix 0-32
Refractometer for måling af vand i honning
Refractometer for måling af vand i honning
Refractometer for måling af vand i honning

Med dette refractiometer måles vand i honning. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Refractometeret er designet til at arbejde med sukkerrelaterede væsker med højt sukkerindhold, honning, gelé, syltetøj og sirup for at hjælpe med at overvåge og kontrollere sukkerkoncentrationer i fødevarer og drikkevarer.

Hovedanvendelsesområder: biavl, honningproduktion, kontrol af modenhed af frugter, verificering af produktkvaliteten efter høst og/eller kontrol af koncentrationer under forarbejdning.
Refractometer for måling af Brix, °Öchsle eller °Baume
Refractometer for måling af Brix, °Öchsle eller °Baume
Refractometer for måling af Brix, °Öchsle eller °Baume grader i en most

Med dette °Öchsle-Brix refractometer kan man måle på alle sukkerholdige væsker så som frugtsaft, soft-drinks, honning. Det kan også anvendes til at kontrollere sukkerkoncentrationen i fødevarer og drikkevare, men i alkoholholdige drikke vil målingen ikke være korrekt, da alkohol har et andet brydningsindeks end vand.

Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer.

Måleområderne for Brix = sukkermasse er fra 0 til 32%, Öchsle fra 0 til 140° og °Baume fra 0 til 25°. Et meget anvendt instrument for vinproducenter til måling af °Öchsle. Måleenheden angiver sukkerindholdet i druemost. En °Öchsle på 80° betyder, at 1 liter most vejer 80 gram mere end 1 liter vand. Antal °Öchsle divideret med 8 giver et ca. mål for den kommende vins alkoholprocent. Så her får vi 80 : 8 = 10 vol.% alkohol i denne most ved fuld udgæring af sukkeret.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

Egetræ til Øl Vin Spiritus
Egetræ til Øl Vin Spiritus
Spåner eller stave
Egetræ til Øl Vin Spiritus
Egetræ er et spændende "krydderi" at lege med i nogle kryddersnapse, hvis man forstår at dossere korrekt. For lidt giver det ingen effekt og for meget giver det en fornemmelsee af, at man tygger på en pind.

Desuden er ikke alle kryddersnaps velegnet til, at man får fornøjelsen af effekten. Jeg har særlig erfaring med modne, tørre hasselnødder, valnødder og agern. (Ikke med grønne valnødder).

Egetræ kan købes i stave og i spåner, alle er ristede og fås som let ristet, medium ristet og meget ristet. Fransk eg kan købes som røget eg og Amerikansk eg kan købes lavet af gamle Bourbon Whiskytønder. Alt sammen kan man lege med i sin øl, vin eller kryddersnaps.

Når man tilsætter egetræ til sin øl/vin, skal man være sikker på, at egetræet er desinficeret, så man ikke får vildgær i sin most. Kog det 5 minutter inden det kommes i øllet/vinen. Eller kom egetræet i et glas med låg og hæld 40 % alkohol på og lad det stå i mindst 1 uge. Brug følgende Whisky, Cognac, Rom eller Vodka. Vodka er billigst, men giver så ikke smag til øllet/vinen.

Så kommer dosseringen: Hvor meget og hvor længe. Som alt andet kan man altid tilsætte mere, men man kan ikke tage det ud igen. Ligeledes er smag og behag forskellig. Det er bare om at eksperimentere for at finde frem til ens egen smag. Men en ledetråd skal du få for Kryddersnaps: 1,5g til 2g for 700ml Vodka og trække tiden en uge, så skal du smag dig frem, om det skal have en uge mere. En god ide vil være at komme 1g ege spåner i 250 ml vodka og lad det trække i 4 uger og smag på det hver uge. Gør dine notater og du er klar til at dossere din kryddersnaps. Husk på, at du altid kan fortynde denne prøve med mere Vodka.

PS. Det skal gøres for hver type egetræ. Tilsidst brug KUN fødevarer godkendt egetræ til øl, vin og kryddersnaps.

Tilbage til siden, hvor du kom fra.  


one.com
one.com