I am writing this page in English with Google translator. Click the English version and see the result.
Denne Danske side er velegnet til PC - Tablet - Mobil telefon. Se også Forord |
Et smukt udsyn fra Hovs Haller ud over LaholmsbugtenNr. 1 Hvad en Svensker lærte mig om enebær, som man selv plukker, hvis ikke snapsen skal smage af terpentin English version Næste ned Frugten af ene busken - Juniperus communis - er faktisk ingen bær men en kogle. Det første år er de er grønne, det andet år er de mørkeblå. Det er kun de mørkeblå kogler man bruger, de grønne har en stærk terpentin agtigt smag.
Koglerne høstes i september og får lov til at lufttørre i nogle dage. Stød dem forsigtigt i en morter uden at knuse dem, og hæld dem i en flaske. Hæld alkohol på, så det dækker, og lad dem stå i en uge. Se jævnlig efter hver dag, om det er nødvendigt at hælde mere alkohol på, da koglerne suger alkoholen til sig. Fyld igen for at dække koglerne. Når ugen er gået, si blandingen, ikke filter. Lad essensen stå i en måned, så den klarer og et bundfald dannes. Dekanter essensen forsigtigt over i en smuk flaske og bland med vodka til en behagelig smag. Det minder om Gin. Der dannes en olieagtig hinde på overfladen af snapsen i flasken, så man skal ryste flasken, før der serveres. Det er grunden til, at man ikke må filtrerer gennem et kaffefilter, da de æteriske olier vil sætte sig i filteret. Tilbage til siden, hvor du kom fra. |
Nr. 2 Indkøb af en ADE Pocket Scales TE 1700 Fed vægt
English version Næste ned Jeg var forbi Kop & Kande i Næstved Centeret og fandt denne vægt til 149,00 DKK. Den måtte jeg eje. Den har en skala 0,01 gram og en max vægt grænse på 100 gram. Beskyttelseslåget, som ses på det underste billede, kan bruges som vejebeholder til krydderurterne. Låget vejer 24,40 gram. Vægten bruger 2 batterier CR2032 og 15 mA i strøm. (Med eller uden lys ???).
ADE Pocket Scales TE 1700. Fed vægt Der er naturligvis en TARA funktion og en on/off knap for det indbyggede lys til displayet. Indbygget "Unit" funktion for: g = Gram - almindeligt anvendt for os med krydderurter ct = Carat - for juvelerer gn = Grain - kendt af fluefisker, vægten på fluelinen oz = Ounce - guld angives i ounce ozt = Troy ounce - se nedenfor dwt = Penny weight - se nedenfor Nogle af disse vægtenheder anvendes almindeligt i smykke og tandpleje i Danmark. Det er en international vægt, dog ingen manual på Dansk. Kun Tysk - Engelsk - Spansk - Fransk - Italiensk og Polsk. ADE Pocket Scales TE 1700. Fed vægt Jeg vejede 10 stk. nelliker til 0,77 gram og 12 stk. til 1,05 gram. Kan anbefales. |
Nr. 4 Indkøb af Swissgold guldfilter
English version Næste ned Jeg har længe været utilfreds med at bruge papirs kaffefilter til filtrering af kryddersnaps af flere grunde. Alt efter, hvad man filtrerer, stopper kaffefilteret til, så man må bytte kaffefilter. Det bevirker, at man taber megen god vodka, da papir suger megen væde.
Swissgold guldfilter Jeg søgte derfor på nettet efter "Filtreringssi" og flere muligheder kom op. Jeg hæftede mig ved Kaffeagenterne og fandt denne Swissgold guldfilter til 199,00 kr. Jeg tror også, at man får flere smagsstoffer med i sin kryddersnaps, da Swissgold guldfilter ikke opsuger æstetiske olier. Mange af disse olier vil sætte sig i papirsfiltre og jo flere papirsfiltre man bruger, jo flere smagsstoffer vil gå tabt. Swissgold guldfilter kan bruges flere gange og skal blot renses i varmt vand. Kan også gå i opvaskemaskinen om nødvendigt. Jeg har bestilt en og vil komme med en kommentar, når den er afprøvet. Sien fungere godt, men de aller fineste "svævepartikler" kan den ikke klare. Her må jeg benytte tiden - bundfælde og så dekanteringsmetoden med mit Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe. |
Nr. 5 Indkøb af Philips saftpresser
English version Næste ned Jeg har længe efterlyst en presser eller centrifuge til at få den sidste saft og vodka ud af pulpen på kryddersnapsene. Derfor søgte jeg på nettet, hvilke muligheder der var. Alle nye "juicer" kostede en formue. Brugte på diverse sider lå mellem 200,00 kr. og 400,00 kr. Det var en mulighed. Men da jeg besøgte den hjemmelige genbrugsforretning, fandt jeg en Philips saftpresser mærket med 150,00 kr. Det var sagen. Jeg kom til kassen og de fortalte mig: "I dag er det halv pris". Hvor heldig kan man være.
Philips saftpresser Juicern er renset og afprøvet på frugt, virker upåklageligt. Dog mangler jeg at afprøve den på kryddersnapse, da de endnu står og trækker. Jeg vender tilbage med resultater i begyndelsen af 2018. Her er så resultatet: Det virker upåklageligt, MEN sikken en rengøring efter hver centrifugering. Det gider jeg ikke. Ved stordrift er det OK, men jeg har fået en ny ide, se her min Presse Pistol. |
Nr. 6 Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe
English version Næste ned Jeg har lavet et "Skafot", hvor flaskerne kan stå på, når snapsen skal dekanteres. Det kan gøres uden, at bundfaldet følger med. Skafottet er fremstillet i 10 mm X-finer og limet sammen med hvid snedkerlim. Madsen har lavet skafottet efter tegning fra Walter. Tegning med mål samt det færdige produkt ses på billederne herunder.
Tegning til og det færdige produkt: Dekanteringsapparat med elektrisk luftpumpe Den elektriske luftpump er fra Harald Nyborg med bestillings nr. 6268 og koster 89,00 kr. Slangerne er af silikone med mål Ø 4/6 mm 5 meter vare nr. 038528 og koster 104,00 kr. på nettet hos Frederiksen. De hvide plastrør er fra fødselsdagsflag købt forskellige steder (Rema 1000 - Brugsen), men se efter, at røret er 4,2 mm tyk udvendig, så de passer til slangen. Jeg har set rør på 3,9 mm og 5,3 mm (papirflag 10 stk. 10,00 kr.) og 6,5 mm (plastflag 10 stk. 20,00 kr.) Når plastrøret skal bukkes indsættes en isoleret kobberledning (installations ledning), og plastrøret stikkes ned i kogende vand. Buk forsigtigt røret med hænderne - brug handsker - og når buen er korrekt, holdes den på plads medens den sænkes ned i koldt vand. Der bores to 4,2 mm huller i den kapsel, som passer til flasken (bor Ø 4,2 mm fra XL-Byg). Den viste flaske er vodka fra Netto. Kapslen er fra Rynkebys Ingefærshot, da den har silikone pakning indvendig. Plastrøret til luftpumpen tætnes med to komponent epoxy (rød type). Plastrøret til modtager flasken tætnes med en 4 mm O-ring på over- og undersiden. Når det lange plastrør er stukket gennem kapslen, opvarmes enden forsigtigt med en varmeblæser, og enden klemmes sammen med en fladtang, så siderne svejses sammen. Øv dig først for plastrøret smelter hurtigt, hvis varmen bliver for høj. Den svejsede bund rettes pænt til med en skævbider og ca. 1 cm fra bunden skæres et v halvt igennem plastrøret, så der bliver et hul på 2 til 3 mm, (brug en skalpel). Monter den elektrisk luftpumpe på bunden, som vist, med 5 cm bred velcrobånd - Burrebånd. Pumpens tynde studs klippes af, så den passer til plastrøret på 4,2 mm. Studs og plastrør holdes sammmen og tætnes med krympeflex fra Biltema. Til slut afprøves dekanteringsapparat, fyld vand i flasken, skru låget på, sæt slangen ned i modtager flasken (jeg bruger en karaffel på 3/4 liter), tænd for pumpen. Pumpen vil nu danne overtryk i flasken og vandet begynder at løbe. Så snart vandet løber ud i modtagerflasken, kan pumpen slukkes. Alternativ vil være at vende pumpe tilslutningerne om og suge modtagerflasken tom for luft, men så skal denne flaske gøres helt lufttæt med en gummi prop. I proppen skal der så være to huller, og det skal der også være i flasken med snaps, for ellers dannes der undertryk i flasken efterhånden snapsen løber ud. |
Nr. 7 De 4 Vodkaer som jeg bruger, er enten fra Netto, Rema 1000, Aldi eller Lidl, seneste nyt
efter flytning til Jylland bruger jeg Swedish Vodka i 3 l Big Bag fra Fleggaard 220 DKK English version Næste ned Netto:
OLIOFSKA 37,5 Vol.% 700 ml er en vodka, som er destilleret 4 gange. Importeret fra Fauconnier i Frankrig, som blandt andet laver Polsk Vodka. Hvad vodkaen er lavet på vides ikke, men formentlig korn. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,33.
Rema 1000: POLSKEY VODKA 37,5 Vol.% 700 ml er en vodka, som er destilleret 2 gange. Fremstillet af Polini Group Italia SRL. Vodkaen er fremstillet på hvede. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,33. Aldi: ZARANOFF 37,5 Vol.% 700 ml er en vodka, som er destilleret 3 gange. Fremstillet af Rola Likörfabrik, Rottenburg i Tyskland. Vodkaen er fremstillet på sukkerroer. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 5,66. Lidl: RACHMANINOFF 37,5 Vol.% 700 ml er en vodka, som er destilleret 3 gange. Fremstillet i Tyskland. Prisen er 57,95 kr. Smagsvurdering point: 6,00. De 4 Vodkaer som jeg bruger: Netto, Rema, Aldi, Lidl Jeg har i dag søndag den 14. januar 2018 smagsprøver på de 4 Vodkaer, som jeg bruger. Prisen er ens, så jeg vil prøve, hvilken vodka som skal bruges. Som udgangspunkt er en vodka bedst, når den destilleret flere gange. Derfor burde OLIOFSKA være den bedste. ZARANOFF og RACHMANINOFF på en delt anden plads og POLSKEY VODKA på en tredje plads. En anden faktor, som også spiller ind, er de råvarer, som vodkaen er lavet på. Jeg får se. Resultat: OLIOFSKA og POLSKEY VODKA delt 1. plads, RACHMANINOFF 2. plads og ZARANOFF 3. plads. Swedish Vodka 3 l i Big Bag fra Fleggaard til 220 DKK Klassisk svensk vodka No.1 Premium Vodka på 37.5 Vol.% er en svensk vodka, lavet på den svenske vestkyst. Den har en ren aroma og smag med strejf af citron og sød mandel. Vodkaen er destilleret 3 gange for at fjerne alle urenheder og har en lækker, glat og frisk karakter. Produktet er lavet af svenskdyrket hvede brug af vand fra søen Vänern, en historisk gletsjersø, som er berømt for sin renhed. Her er en beskrivelse af, hvordan Vodka skal smage. En fremragende vodka defineres traditionelt ud fra flere nøglefaktorer, der tilsammen skaber en spiritus af høj kvalitet. Den klassiske definition fokuserer på følgende elementer: 1. Renhed Destillation: En fremragende vodka gennemgår flere destillationsrunder, hvilket fjerner urenheder og uønskede smagsstoffer. Jo flere gange en vodka er destilleret, desto renere og mere raffineret bliver den. Filtrering: Efter destillation bliver vodkaen ofte filtreret gennem materialer som aktivt kul, hvilket yderligere hjælper med at fjerne urenheder og giver en blødere smag. 2. Neutral smag Smagsneutralitet: Ifølge klassisk definition bør en fremragende vodka have en neutral smag, uden tydelige smagsnoter fra de råmaterialer, den er lavet af, så som korn, kartofler eller druer. Smagen skal være så ren og mild som muligt. Mundfølelse: Selvom smagen er neutral, bør vodkaen have en blød, behagelig mundfølelse uden nogen hård eller skarp eftersmag. 3. Glathed Blødhed: En fremragende vodka glider let ned og har en blød og rund struktur. Der bør ikke være nogen brændende fornemmelse i halsen, hvilket indikerer høj kvalitet. Eftersmag: Vodkaen bør have en ren og kort eftersmag uden bitterhed eller ubehagelige noter. 4. Kvalitet af råmaterialer Råvarer: Kvaliteten af de råmaterialer, der bruges i produktionen af vodka, er afgørende. De bedste vodkaer anvender højkvalitets korn, kartofler eller andre stivelser, som dyrkes under optimale forhold. Vandkvalitet: Vandet, der bruges i produktionen, er lige så vigtigt som råmaterialerne. De bedste vodkaer bruger kildevand eller andet rent vand af høj kvalitet, hvilket bidrager til renheden. 5. Fravær af tilsætningsstoffer Ingen Tilsætningsstoffer: En klassisk vodka bør ikke indeholde nogen kunstige smagsstoffer, sødestoffer eller farvestoffer. Den skal være så naturlig som muligt, hvilket fremhæver dens renhed og kvalitet. 6. Tradition og håndværk Fremstillingsproces: Mange af de bedste vodkaer produceres efter traditionelle metoder, som ofte er blevet perfektioneret gennem generationer. Håndværket bag produktionen er en vigtig del af, hvad der gør en vodka fremragende. Geografisk Oprindelse: Nogle af de mest anerkendte vodkaer kommer fra specifikke regioner, hvor tradition og erfaring spiller en stor rolle i produktionen, som fx Rusland eller Polen. Sammenlagt giver disse faktorer en vodka, der er ren, glat, og let at drikke, og som opfylder den klassiske definition af fremragende kvalitet. Jeg har prøvesmagt Swedish Vodka og må indrømme, at den opfylder de fleste krav ovenfor, så det er den, jeg vil bruge fremover. Se listen med Vodka Brand. |
Nr. 8 Min hjemmelavet "Presse Pistol" efter princippet "Fuge pistol"
English version Næste ned Nu var jeg træt af at vaske saftpresseren af, hver gang jeg lavede en kryddersnaps. Derfor fik jeg den ide at lave en lille "Presser" til ca. 300 ml urter/frugter/bær, som var let at rengøre efter hvert pres. Så da jeg så min fuge pistol til silikone i værkstedet, fik jeg idéen.
Dele til min Presse Pistol I Biltema købte jeg: Fugepistol varenr. 192796 til 19,90 kr., 10 stk. mundstykker varenr. 364835 til 12,90 kr. og en tesi varenr. 850069 til 17,90 kr. I Jem & Fix købte jeg: PP afløbsrør i grå Ø 50 mm x 25 cm til 15,95 kr., PP prop Ø 50 mm til 6,95 kr. og PP prop Ø 40 mm til 6,95 kr. Afstandsstykket blev fremstillet af et gammelt nylon skærebræt på 6 mm. 2 ringe blev boret ud med et kopbor og limet sammen. Start med at skære rør Ø 50 mm af i den side hvor gummipakningen sidder t.v. Mål herfra længden på røret til 20,4 cm og skær af. Brug en skærekasse for det er svært at skære lige i rør. I prop Ø 50 mm bores et hul, der passer til mundstykket, her 17 mm. Flappen på mundstykket skæres af og limes sammen med proppen med en 2-komponent lim. Rød araldit. Tesien klippes ren i en højde, der passer ind i proppen. Den lille prop Ø 40 mm saves fri af røret, så den kan bruges som trykstempel for fuge pistolen. Nylon ringen tilpasses til fuge pistolens diameter og hullet til mundstykket. Den færdige Presse Pistol Jeg har afprøvet min Presse Pistol og er kommet til dette resultat: 70 g krydderurter - en blanding af rødder, stængler, blade og frugt trak på en 70 cl flaske vodka. Blev siet og resten fyldt i pressen. Der kom 7 cl vodka ud, det er 10 %. Jeg fik total 66,5 cl kryddersnaps. Svind på 3,5 cl eller 5 %. Uden Presse Pistol ville svindet være 10,5 cl eller 15 %. PP beholder vejer 98 g (uden fugepistol), og er let at rengøre. Det kan kun anbefales at lave sin egen "Presse Pistol", når svindet kan reduceres med 1/3 del. |
Nr. 9 Ethvert refractometer har sit eget specielle anvendelses område
English version Næste ned Et refractometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refractometer, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. Nogle mekaniske og andre digitale. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks. Se mit Excel regneark Fermentation for andre værdier af °Brix. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue og se Ark "Most Skema".
Når bølgefænomener bevæger sig mellem områder med forskellige udbredelseshastigheder for pågældende bølger, ændres bølgernes bevægelsesretninger ved det fænomen der kaldes for refraktion. Refractometer salinity fra 0 til 100‰Refractometer salinity fra 0 til 100‰ Med dette refractiometer måles saltindholdet i havvand. Det er kalibreret fra 0 til 10 % salt. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Refractometer speciel designet for automobilerRefractometer speciel designet for automobiler Med dette refractiometer speciel designet for automobiler måles frostvæskes frysepunkt og flere andre ting, som jeg ikke har kendskab til. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Refractometer til bestemmelse af alkohol i vandRefractometer til bestemmelse af alkohol i vand Dette refractometer er designet til måling af destillerede drikkevarer (ethanol med vand) som spiritus. Ideel til professionelle og ikke-professionelle vinproducenter. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Måleområdet er fra 0 til 80 Vol.% alkohol. Nøjagtigheden er 1% fra 0 til 60% og 2% fra 60% til 80%. Refractometer for Brix måling fra 0 til 32 %Refractometer for Brix måling fra 0 til 32 % Med dette refractiometer måles Brix % i en glukose/sukker blanding fra 0 til 32 %. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Brix er en måleenhed for en væskes vægtfylde. Brixgrader kan måles med et hydrometer, hvis skala er kalibreret efter sukkeropløsninger med kendte koncentrationer. Rent vand viser 0 brixgrader, en 10% sukkeropløsning viser 10 brixgrader. Disse grader kan også bestemmes via opløsningens brydningsindeks. Et andet mål for en væskes vægtfylde er Baumé. Forholdet mellem Baumé og Brix findes i tabeller, f.eks. er 20°Brix = 11,1°Baumé. Der findes flere varianter af disse refractometer, hovedsaligt med varieret skala og flere skalaer. Et velegnet refractiometer for amatør vin/øl brygger vil være det underste refractiometer med to skalaer. Et for Brix måling og to for aflæsningen af alkohol procenten ved fuld udgæret most, f.eks. er 20°Brix = 11,1°Baumé = 83°Öchsle = 14,8 vol.% theoretikal alkohol eller 13,1 vol.% potentiel alkohol. Man skal blot huske, at man ikke kan måle alkohol procenten i en destillation. Refractiometeret måler den specifikke vægtfylde i en most i Brix og omregner det til en alkohol procent, når mosten er fuld udgæret. Refractometer for måling af vand i honningRefractometer for måling af vand i honning Refractometer for måling af vand i honningMed dette refractiometer måles vand i honning. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Refractometeret er designet til at arbejde med sukkerrelaterede væsker med højt sukkerindhold, honning, gelé, syltetøj og sirup for at hjælpe med at overvåge og kontrollere sukkerkoncentrationer i fødevarer og drikkevarer. Hovedanvendelsesområder: biavl, honningproduktion, kontrol af modenhed af frugter, verificering af produktkvaliteten efter høst og/eller kontrol af koncentrationer under forarbejdning. Refractometer for måling af Brix, °Öchsle eller °BaumeRefractometer for måling af Brix, °Öchsle eller °Baume Med dette °Öchsle-Brix refractometer kan man måle på alle sukkerholdige væsker så som frugtsaft, soft-drinks, honning. Det kan også anvendes til at kontrollere sukkerkoncentrationen i fødevarer og drikkevare, men i alkoholholdige drikke vil målingen ikke være korrekt, da alkohol har et andet brydningsindeks end vand. Refractiometeret har ATC - Automatic Temperature Compensation - fra 10 °C til 30 °C. Kalibrering (nulindstilling) med deioniseret vand sker ved 20 °C. Hvilket er normalt for (alle) Refractiometerer. Måleområderne for Brix = sukkermasse er fra 0 til 32%, Öchsle fra 0 til 140° og °Baume fra 0 til 25°. Et meget anvendt instrument for vinproducenter til måling af °Öchsle. Måleenheden angiver sukkerindholdet i druemost. En °Öchsle på 80° betyder, at 1 liter most vejer 80 gram mere end 1 liter vand. Antal °Öchsle divideret med 8 giver et ca. mål for den kommende vins alkoholprocent. Så her får vi 80 : 8 = 10 vol.% alkohol i denne most ved fuld udgæring af sukkeret. |
Nr. 10 Egetræ til Øl Vin Spiritus
English version Næste ned Egetræ er et spændende "krydderi" at lege med i nogle kryddersnapse, hvis man forstår at dossere korrekt. For lidt giver det ingen effekt og for meget giver det en fornemmelsee af, at man tygger på en pind.
Desuden er ikke alle kryddersnaps velegnet til, at man får fornøjelsen af effekten. Jeg har særlig erfaring med modne, tørre hasselnødder, valnødder og agern. (Ikke med grønne valnødder). Egetræ til Øl Vin Spiritus: Spåner Egetræ kan købes i stave og i spåner, alle er ristede og fås som let ristet, medium ristet og meget ristet. Fransk eg kan købes som røget eg og Amerikansk eg kan købes lavet af gamle Bourbon Whiskytønder. Alt sammen kan man lege med i sin øl, vin eller kryddersnaps. Når man tilsætter egetræ til sin øl/vin, skal man være sikker på, at egetræet er desinficeret, så man ikke får vildgær i sin most. Kog det 5 minutter inden det kommes i øllet/vinen. Eller kom egetræet i et glas med låg og hæld 40 % alkohol på og lad det stå i mindst 1 uge. Brug følgende Whisky, Cognac, Rom eller Vodka. Vodka er billigst, men giver så ikke smag til øllet/vinen. Egetræ til Øl Vin Spiritus: Stave Så kommer dosseringen: Hvor meget og hvor længe. Som alt andet kan man altid tilsætte mere, men man kan ikke tage det ud igen. Ligeledes er smag og behag forskellig. Det er bare om at eksperimentere for at finde frem til ens egen smag. Men en ledetråd skal du få for Kryddersnaps: 1,5g til 2g for 700ml Vodka og trække tiden en uge, så skal du smag dig frem, om det skal have en uge mere. En god ide vil være at komme 1g ege spåner i 250 ml vodka og lad det trække i 4 uger og smag på det hver uge. Gør dine notater og du er klar til at dossere din kryddersnaps. Husk på, at du altid kan fortynde denne prøve med mere Vodka. PS. Det skal gøres for hver type egetræ. Tilsidst brug KUN fødevarer godkendt egetræ til øl, vin og kryddersnaps. NB: Røget eg findes i let, medium og kraftig røget. Kan købes der, hvor man køber tilbehør til ølbrygning. Jeg brugte en kraftig røget eg. Du kan købe Ege spåner, french heavy ristet her eller her. Amerikanske ege flis købes her. Kan du ikke skaffe eg med røgsmag mere, må du røge det selv. |
Nr. 11 Hvordan man søder sin Kryddersnaps med Honning
English version Næste ned Honning er mange "ting", men den honning, som jeg bruger, er en speciel Lynghonning fra foden af Pyrenæerne. Hvorfor nu det! Jo! Jeg stødte på honningen ved et tilfælde og fandt ud af, at smagen på den rødbrune bløde lynghonning var velegnet til at søde en kryddersnaps med. Det var faktisk dengang, jeg lavede "Hostesaft". Men som alle honning arter vil denne Callunaheide honning give smag, farve og uklarhed i kryddersnapsen.
Smag og farve er væsentlige for valget af denne Callunaheide honning, så jeg måtte gøre nogle forsøg for at få en krystalklar kryddersnaps. Det er nu lykkedes mig og derfor vil jeg gerne dele mine forsøg, som man kan efterligne med alle andre lynghonning arter. Jeg laver mange essenser og da jeg ville lave en essens på lyngblomster, fik jeg den ide at søde med Callunaheide honning. I min flaske med filtreret lyngblomst essens kom jeg 20 ml honning i. Essensen blev total uklar og derfor satte jeg den væk i et par dage for at se, hvad der ville ske. Blev opbevaret ved stuetemperatur. 250 ml Lyngblomst essens med 20 ml Lynghonning Lige lavet og rystet godt - en meget uklar essens Ovenfor ses billedet af Callunaheide-honning-essensen. Jeg lavede først en krystalklar lyngblomst essens på 300 ml Vodka 37,5 Vol.% Den Svenske og 16 gram lyngblomster. Jeg klippede en hat fuld af de bedste topskud med lilla blomster, rippede dem og fik 16 gram ren lilla blomster. Passende til flasken på 250 ml for resten gik tabt i blomsterne og filteret. Se så her efter 2 dage. Godt med bundfald Bihonning af førsteklasses kvalitet er Calluna lyng honning. Honningen er ublandet og ufiltreret, modnet i honningkagen og kommer fra udvalgte traditionelle egne. Det opbevares og aftappes på en måde, der beskytter de aktive ingredienser, så som antioxidanter og enzymerne, fordi den naturlige kolonitemperatur ikke overskrides ca. 38 °C. Jeg kommer med noget mere, når jeg skal til at søde nogle "Kryddersnapse". NB: Før i tiden brugte jeg Dansk Lynghonning fra heden i Vestjylland, men købt på Sjælland. Det skal man ikke for de tilsætter andet honning og så krystalliserer honningen over tid. En helt ren lynghonning fra klokkelyng vil stor set ikke krystallisere. Man kan kende en ægte "Lynghonning" på farven, blødheden og den stærke aroma - og så på prisen, 500 gram ca. 130,00 DKK. |
one.com |