I am writing this page in English with Google translator. Click the English version and see the result.

Gå til Mobil version        Forord        Værktøj

 

Jeg er ved at give mine kryddersnapse stjerner fra 1 * til 5 *****

Mangler du en god opskrift på en dram? Så vælg din favorit opskrift og tast 'GO'.
Jeg har selv lavet alle opskrifter og kan derfor stå indefor, at de er gode og smager godt.
Skål !                

 

Ingredienser til valnøddesnaps
English version     Næste ned   

6 store, grønne og umodne valnødder
1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %

Trækketid min. 4 måneder

Tilbehør:
1,5 liter henkogningsglas med låg

Det er vigtigt, at glasset ikke fyldes helt op. Det er et krav, at der kommer ilt til blandingen for, at den udvikler sig korrekt. Valnøddesnaps, der lagres i 5 år, skal være i en flaske med korkprop - Cognac flaske.

Nyhed fra 2017: Denne opskrift er så fremragende, at der ingen grund er til at ændre den nævneværdigt. Jeg har prøvet med at tilsætte få smagsstoffer, og det bedste og eneste er lakridsrod og stjerneanis. Prøv at komme 1 spsk. lakridsrod og 2 stjerneanis i glasset den sidste måned af trækketiden. Det bliver min recept i 2017.
Nr. 1 Valnøddesnaps *****
Valnøddesnaps fra 2015
Valnøddesnaps fra 2015
Valnøddetræ

Jeg kan anbefale at bruge et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe, så får man et krystalklar produkt, som er en fornøjelse at skænke op i et glas for ens gæster.
Fremgangsmåde uden ansvar

Valnødderne plukkes i den sene sommer, ultimo juli primo august, mens de stadig er helt grønne og endnu bløde. Jeg bruger seks valnødder, som skæres i kvarte og trækker i en flaske vodka. Valnødderne skal være helt dækket med vodka. Efter få uger bliver snapsen brun, og efter nogle måneder nærmest sort. Kig gerne til snapsen en gang om ugen med låget taget af, for derved kommer der lidt ilt ned i glasset. Valnødderne fjernes ved Juletid og snapsen filtreres og kommes på en ren flaske, gerne en flaske med korkprop. Er flasken ikke fyldt op, spæd med samme vodka, som blev brugt til udtrækket.

Flasken skal stå mange måneder endnu for, at bundfaldet skal sætte sig. Valnøddesnapsen er først drikkelig efter et år, men 5 år senere begynder den at blive god som en Fransk Cognac. Om valnøddesnapsen skal fortyndes, er vel en smagssag. Bruges den som Cognac efter 5 år, fortynder jeg den ikke. Men hvis den bruges før maden som en aperitif, er det en god ide at fortynde valnøddesnapsen ved Juletid med en ekstra flaske vodka af samme mærke, som blev brugt til udtrækket.

Valnøddesnapsen på billedet til venstre er fra 2015 og i dag 2023 er den som en ***** stjernet Cognac. 2016 var et år, som jeg af en eller grund ikke fik lavet valnøddesnaps. Men fra 2017 og frem til 2020 har jeg lavet flere flasker om året. Disse står endnu urørte og lagrer, skal smages på til Jul.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til slåensnaps
English version     Næste ned   

300 g slåen
1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %

Trækketid 4 til 6 måneder

Tilbehør:
1,5 liter henkogningsglas med låg

Sødmen i slåensnapsen kommer frem, når bærret har fået frost, derfor spiser fuglene dem først, når der har været frost.

Nyhed: I år 2017 kom jeg 4 stk. "Blommer i Madeira" i slåensnapsen sammen med 4 spsk. af saften fra blommerne. Slåen er jo i familie med blommer.

Jeg kan anbefale at bruge et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe, så får man et krystalklar produkt, som er en fornøjelse at skænke op i et glas for ens gæster.
Nr. 2 Slåensnaps ****
Slåensnaps
Slåensnaps
Slåen busk
Fremgangsmåde uden ansvar

Slåen vokser mange steder i Danmark, fortrinsvis i skovbryn og krat, hvor jordbunden er fugtig. De små blåsorte blommelignende bær modnes sidst i oktober først i november. Efter nætter med frost kan de plukkes og bruges til vinfremstilling eller som her kryddersnaps. I Danmark kommer frosten sent, så derfor plukker jeg mine bær på bærrenes højdepunkt og lægger dem i fryseren nogle nætter. For hvis man venter for længe med at plukke bærrene, spiser fuglene dem.

Bærrene prikkes med en nål, kommes i flasken og overhældes med vodka. Sættes koldt og mørkt og glemmes for de næste 4 til 6 måneder, hvorefter bærrene tages bort og slåensnapsen filtreres. Lad flasken stå nogle måneder endnu for, at bundfaldet skal sætte sig. Farven er orangerød og snapsen smager lidt bittersød.

Tips: Rens al frugtkød af kernerne og tør dem i en ovn. Knus kernerne med en hammer, kom dem i et glas og dæk med noget af slåensnapsen. Lad det trække i 4 uger, filtrer og smag slåensnapsen til med denne "essens".

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til myntesnaps
English version     Næste ned   

1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %
10 pæne stilke med blade af Pebermynte planten
eller
½ l grønne blade af Pebermynte planten
½ til 1 rød chilipeber - flækket

Trækketid 1 uge og 1 uge. Se tekst

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Myntesnapsen får en flot gul-brun farve og mynten smager godt igennem i snapsen.

Prøv også myntesnapsen til fisk. Den går godt til sild. Mangler du gode fiskeopskrifter så se her.

NB: Jeg er begyndt at lave en Hot chili essens med 7 chilipeber og 250 ml vodka. Flæk chilien, kom dem i flasken, hæld vodka på. Trækker i 2 uger, filtreres og hældes på små flasker.
Nr. 3 Myntesnaps med en "Twist" af Chilipeber ***
Myntesnaps
Myntesnaps
Mynte planten
Fremgangsmåde uden ansvar

Mynte planten findes i Danmark med mange arter, men den jeg bruger, har jeg selv i haven. Den blev indkøbt som en lille krydderiplante og sat i bedet med de andre krydderiplanter. Den skal holdes "nede" for ellers kvæler planten de andre planter i bedet. Jeg bruger mynten til to ting: Myntegele til lammesteg og myntesnaps til en opkvikker - giver luft i næsen, hvis den er tilstoppet. Min plante er Pebermynte på latin Mentha-Piperita, for det ligner den på bladene og blomsterne.

Omkring Sct. Hans tager jeg de bedste stilke og fylder dem i en ren henkogningsflaske - så mange som muligt - hælder en flaske vodka på og lader det trække max. 14 dage. Chilipeberen trækker kun i 7 dage. Derefter filtreres myntesnapsen og kommes tilbage i den oprindelige snapseflaske. Den kan drikkes straks, men vinder noget efter et par måneders lagring.

Husk at smag dig frem med chilien, du kan altid tilsætte mere, men ikke tage det ud.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god Rompot
English version     Næste ned   

700 ml Stroh Rom 54 (54% alkohol)
200 g Danske jordbær
200 g Danske hindbær
200 g Danske ribs
200 g Danske solbær
200 g Danske sure kirsebær uden sten
200 g Danske brombær
265 g Perlesukker

Tilbehør:
3 l henkogningsglas

Bærrene kan kommes i glasset efterhånden som de modnes i den Danske sommer. Delmængder af sukker og rom hældes på efterhånden, som bærrene kommes i glasset. Hvis du ønsker en meget sød Rompot, kan du gå op til 500 g sukker.
Nr. 4 Rompot - Rumtopf ****
Rompot - Rumtopf
Rompot - Rumtopf - Med Stroh Rom 54
Saften er filtreret og bruges til dessert
Fremgangsmåde uden ansvar

I rene glas kommes de første bær i bunden og en delmængde (her 1/6) sukker strøs over. Rom hældes på indtil bærrene er dækket. Dette gentages efterhånden, som bærrene modnes i din have. Når alle bær (her 6 slags) er kommet i glasset, skal det sidste sukker strøs over og den resterende del af rommen hældes over, så det dækker med ca. 1 cm.

Glasset lukkes og stilles koldt, mørkt og tørt indtil Juleaften. Nu kan du servere en god Rompot til din risalamande. Alternativ er at lade noget af saften bundfælde og bruge denne som tilbehør til en dessert - æblekage, is og andet godt.

Andre bær kan naturlig også bruges - blommer, stikkelsbær og blåbær - men hvis bærrene er meget hårde, skal de stikkes med en gaffel, så saften trækker ud og rommen ind i bærret.

Det er vigtigt, at alkohol procenten er høj, for holdbarhedens skyld. Alkohol procenten falder, efterhånden den fortyndes med saften fra bærrene. Gennemsnit for den mængde bær, rom og sukker giver ca. 20 til 22 % vol. alkohol. Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god kirsebærsauce
English version     Næste ned   

350 g sødkirsebær af sorten Regina
100 g perlesukker
25 g sirup (lys eller mørk)
eller lynghonning
1 vaniljestang
4 hele nelliker
1 knivspids kardemomme
1 knivspids kanel
130 ml Captain Morgan Rum 40 % eller
Kirschwasser eller
Maraschino likør eller
Ameretto likør

Tilbehør:
1 sylteglas på ½ liter eller den originale -->
Tang: Kirsebærudstener

Kirsebærrene udstenes med en dertil egnet tang og lægges i glasset lagvis med sukker, sirup og krydderierne. Vanilje kornene blandes med lidt sukker. Skallen kan lægges i og trække med til Jul. Hvis du ønsker en lidt mere sød kirsebærsauce, kan du gå op til 50 g sirup. Alternativt til sirup er honning, alternativt til Rum er Kirschwasser eller Maraschino likør. Husk dit glas skal være fyldt (næsten) til randen og opbevares koldt og mørkt indtil Jul.

De originale kirsebær "amarena" er fra Bologna og Modena i Italien. Navnet "amarena" betyder bitter, og det er derfor, de får en særlig behandling, inden de kommes i de fine krukker og sælges til en høj pris.


Stor Prinsesse
"Stor Prinsesse"
Nr. 5 Kirsebærsauce til risalamande *****
Kirsebærsauce til risalamande
Kirsebærsauce til risalamande

Industriel produktion af Cocktailkirsebær i USA bliver hovedsageligt fremstillet af sorten "Stor Prinsesse". Kirsebærrene høstes moden, men ikke overmodne. Kirsebærrene udstenes og derefter anbringes de i saltvand. Lagen indeholder 0,7-1,5 % svovl og 0,4-1 % kalciumcarbonat. Dets pH er mellem 2,5 og 3,5. Processen foregår ved lave temperaturer og varer fire til seks uger. Ved denne proces bleges kirsebærrene, således at de mister deres farve og smag fuldstændigt. Processen svarer til behandlingen af andre kirsebær før yderligere behandling. Herefter vaskes kirsebærrene grundigt i en til to dage for at reducere indholdet af svovldioxid, derefter kogt i farvestof, hvori de ligger et par dage, så hele frugten gennemtrænges af farvestoffet. Citronsyre tilsættes, som forhindrer kirsebærrene i at afgiver farvestoffet igen. Endeligt gennemblødes kirsebærrene i Maltose sirup. Som farvestof anvendes ofte Erythrosin (E127) eller Allura Red AC (E129). Erythrosin må kun anvendes i Europa til produktion af cocktail kirsebær syltet i en sirup, og kandiserede kirsebær.

Den vigtigste producent af traditionelt lavet cocktailkirsebær syltet i alkohol - Maraschino likør - er den italienske spiritus producent Girolamo Luxardo.
Fremgangsmåde uden ansvar

Der er sikkert mange meninger om kirsebærsauce til risalamande. Nogle vil have en tyk sauce og andre vil have en tynd sauce. Skal den være meget krydret - læs parfumeret - sødligt eller syrligt? Jeg er af den mening, at kirsebærsauce skal smage af de ingredienser, man kommer i og gerne lidt af "Jul". De billige i papkartoner fra Danske supermarkeder er for dårlige og de gode i krukker fra Italien er for dyrere. Men så er det godt, at man i juli/august kan lave sin egen gode kirsebærsauce til risalamande og lade den modne i køleskab til Jul.

Jeg har gemt de flotte blå krukker fra Fabbri Amarena, som jeg nu bruger til min egen opskrift. Der findes også en rød variant fra Toschi Amarena. Begge firmaer er fra Italien, og der er en stor forskel på prisen men en mindre forskel i smagen. Den blå 600 g er meget parfumeret i smagen, da den er tilsat mandelessens. Den røde 510 g er lidt mere "vandet", derfor prisforskellen. Begge fabrikater er fremstillet af sorte vilde amarena kirsebær, sukker, vand, glukosesirup, kirsebærsaft, citronsyre, aroma og drueskalsfarve (anthocyanin) af sorte kirsebær. Den lille forskel i smagen må åbenbart ligge i sammensætningen af ingredienserne og måske i produktionsprocessen. Prisforskellen, blå koster 90,00 DKK for 600 g = 15,00 DKK per 100 g - rød koster 50,00 DKK for 510 g = 9,80 DKK per 100 g, kan jeg ikke forklare.

I rene glas lægges de udstenede kirsebær og der strøs lagvis med sukker, sirup og krydderier indtil toppen nås. Captain Morgan Rum 40 % hældes på indtil bærrene er dækket. Vil du ofre flere penge, kan du bruge den tyske Kirschwasser eller Maraschino likør fra Croatien.

Glasset lukkes og stilles mørkt og koldt indtil Juleaften. Nu kan du servere en god kirsebærsauce til din risalamande. Vær opmærksom på, der er ikke tilsat konserveringsmiddel, derfor opbevares krukken i køleskab. Ryst krukken blidt et par gange om måneden.

Regina kirsebær
Regina sødkirsebær fra Danfrugt Skælskør

Du kan købe dine kirsebærtræer hos Dansk Hjemmeproduktion. De sælger også den fine Rumtopf krukke til opskriften ovenfor.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til blommer i Madeira
English version     Næste ned   

2,2 kg blommer plukkes og udstenes
giver ca. 2 kg uden sten (svind ca. 10%)
600 g perlesukker
1 vaniljestang
1 hel kanelstang
4 hele nelliker
1 dl vand
4 dl Madeira
1 spsk. Atamon
1 dl Captain Morgan Rum 40 % eller
1 dl Stroh Rum 80 %

Tilbehør:
2 sylteglas på 1,5 liter

Sirupslagen laves således:
Kog vand og sukker til en sirup sammen med krydderierne - vanilje stangen er blot flækket på langs og klippet over i kvarte. Sluk for varmen og kom Madeira og Atamon i siruppen. Hæld den varme blanding over blommerne. Væden bør dække blommerne, hvis ikke, så fyld efter med Jamaica Rum eller en stærk Stroh Rum. Bruger du Rum i en god mængde, så kan du blot dyppe gummi-pakningen i Atamon og undlade at komme det i blommerne.
Nr. 6 Blommer i Madeira ****
Blommer i Madeira
Blommer i Madeira
Jeg brugte Victoria blommer,
som jeg har i haven,
men alle gode blommer kan bruges.
Glasset her er på 1,5 liter
Fremgangsmåde uden ansvar

Rengør et henkogningsglas på 1.5 liter med kogende vand og lad det tørre selv. Hæld lidt Atamon i det varme glas og luk det. Ryst glasset godt og hæld indholdet ud. Det, der sidder på den indvendige side samt låget, bliver hvidt, når glasset er tørt. Det er det "øvelsen" går ud på, nemlig at afsætte konserveringsmiddel på den indvendige side i glasset.

Blommerne skylles i koldt vand og aftørres inden de halveres og udstenes. Derefter lægges de i glasset lagvis op til randen. Sirupslagen hældes over blommerne.

Glasset lukkes tæt med pakningen og stilles koldt, mørkt og tørt. Nu dannes der vakuum i glasset, når glasset bliver koldt, og det er med til at forlænge holdbarheden. I den første uge plejer jeg at tage glasset frem og ryste det, så blommerne falder sammen og alle ligger under væden. Uåbnet glas har jeg haft i 2 år, men når de først er åbnet sætter jeg glasset i køleskab og så kan de holde sig i ca. 1 måned - måske mere.

Tip: Kan du ikke finde Madeira, så kan en Portvin også bruges. Begge typer vin har en styrke mellem 19 % og 20 % - også kaldet hedvin. Her finder du blomme sorter og sæson for disse.

Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god Julesnaps - Bitterdram
English version     Næste ned   

700 ml 37,5 % vol. Vodka
10 g Lakridsrod, skåret
10 g Tormentilrod, skåret
5 g Appelsinskal, tørrede
6 g Pomeransskal
4 stk. Stjerneanis
1 stk. Kanelstang
6 stk. Kardemomme
6 stk. Nelliker

Bitterdram tilsæt:
2 g Malurt (vælg selv hvilken)

Trækketid 2 uger

Tilbehør:
1 liter glas med låg

En Julesnaps skal selvfølgeligt smage lidt af Jul. Derfor er der også alle de kendte julekrydderier i denne snaps. Skal den være en Bitterdram, skal der tilsættes 2 g Havemalurt/Strandmalurt/Pontiskmalurt). Du vælger selv. Jeg foretrækker strandmalurt.
Nr. 7 Julesnaps - Bitterdram ****
Julesnaps - Bitterdram
Julesnaps - Bitterdram
Fremgangsmåde uden ansvar

I et rent glas kommes de tørrede krydderier og en flaske vodka hældes over.

Glasset lukkes og stilles lunt, mørkt og tørt i to uger. Herefter smages på snapsen og hvis du synes, at den er god og velsmagende, filtreres den gennem to kaffefiltrer og kommes i en ren flaske. Jeg bruger som regel den flaske, som vodka'en er lavet på.

Stil flasken væk i et par måneder for, at Julesnapsen skal blive helt klar (bundfælde). Nu kan den dekanteres og det sidste kan drikkes på stedet. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Hvis der mangler lidt for, at flasken skal være fyldt helt op, spæd efter med mere vodka af samme slags. Snapsen laves primo oktober, så er den drikkeklar til julefrokosten.

Jeg er begyndt at bruge to kaffefiltrer lagt sammen, så det med bundfald synes at blive et mindre problem. Men det tager længere tid.

NB: I 2023 fandt jeg en 1/2 flaske Julesnaps Nr. 7 og en 1/2 flaske Jelzin Bitterdram Nr. 10, som jeg blandede sammen til en ny og rigtig god "Dr. Jelzin's" Jule Snaps. Ikke en dårlig ide, for så fik jeg plads til en ny kryddersnaps i skabet.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god Mesterjæger Bitterdram
English version     Næste ned   

2 x 700 ml 40 % vol. alkohol Vodka eller
Brøndum Klar
119 gram krydderurter efter ingrediens listen
10 g/L snaps Muscovadorørsukker mørk

Ingrediens listen til en Mesterjæger

Original Jägermeister består af 56 urter, frugter, rødder og krydderier, hvoraf jeg har fundet 53 af slagsen. Ingrediens listen findes ovenfor med gram for hvert krydderi. Mangler dog 2 krydderier i min samling - Ginseng og Mate - men blandingen er sat over den 18. oktober 2017. Den originale Jägermeister laves ved, at ingredienserne sønderdeles og trækker i en opløsning af vand og alkohol i 4 dage. Hvorefter blandingen filtreres og lagres på egetønder i et år. Efter et år filtreres bitteren igen og blandes med sukker, karamel og alkohol til en styrke på 35 % vol. En Jägermeister smager godt, men den er for sød. Det er grunden til, at jeg gør et eksperiment og kalder min bitter "Mesterjæger Bitterdram".

Tilbehør:
2 stk. 1 liter henkogningsflasker med låg, gummipakning og 2 bøjler samt lidt tålmodighed.

Tip: Jeg har prøvet at tilsætte noget opløst "Ren lakrids i små brud" til Mesterjæger Bitterdram og det gav det sidste "pift". Jeg brugte 50 ml alkohol og 5 g lakrids, som efter det var opløst, blev dekanteret over i bitteren.
Nr. 8 Mesterjæger Bitterdram ****
Prøv dig frem med sukker i "Mesterjæger"

Mesterjæger Bitterdram

53 Urter, frugter, rødder og krydderier til
Mesterjæger Bitterdram.

Der er stor svind i mængden af alkohol. Man kunne godt bruge en lille slynge / centrifuge til reminiscenserne fra alt det udtræk, som man får. Det vil formindske spild af den vodka, som krydderurterne har opsuget. Jeg har lavet en Presse Pistol og den fungere helt perfekt.

Udskriv Ingrediens Listen i alfabetisk orden i Excel Regneark. Åbn EXCL regneark i et nyt vindue.
Fremgangsmåde uden ansvar

Bland alle de tørrede krydderurter godt og kom halvdelen i hver sin henkogningsflaske og to flasker 40 % vol. alkohol hældes over.

Flaskerne lukkes med en gummipakning og stilles i en gryde med vand. Vandet opvarmes langsomt til 40 °C og ikke mere. Gryden skal gerne holde denne temperatur i ca. 4 timer, hvorefter henkogningsflaskerne stilles ved stuetemperatur indtil indholdet har taget denne temperatur. Nu er der undertryk i henkogningsflaskerne. Flaskerne stilles lunt, mørkt og tørt i to uger. Efter to uger filtreres indholdet groft, og de to alkoholer blandes over i en ny stor, ren flaske. Krydderierne blandes og en ny flaske alkohol hældes på. Lad det trække i endnu en uge eller to. Herefter filtreres indholdet groft og de 3 alkoholer blandes.

Smag på snapsen og hvis du synes, at den er god og velsmagende, filtreres den gennem to kaffefiltrer og kommes i rene flasker sammen med sukker. Jeg bruger 10 gram muscovadorørsukker per liter, men det op til dig at vælge mængden. 10 gram sukker sænker 1000 ml 40 % vol. til 39,75 % vol. Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

Stil flaskerne væk i et par uger for, at "Mesterjæger" skal blive helt klar (bundfælde). Nu kan den dekanteres og det sidste drikkes på stedet. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Hvis der mangler lidt, for at de to flasker skal være helt fyldt op, spæd efter med mere alkohol af samme slags. Mesterjæger vinder ved flere måneders lagring.

Jeg er begyndt at bruge to kaffefiltrer lagt sammen - men det tager lang tid - så det med bundfald synes at blive et meget lille problem. Dog kan der komme noget bundfald efter sukkeret er kommet i. Men filtrer ikke efter sukker er kommet i, men dekanter kun.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god Curacao Likør
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
4 stk. Navelappelsiner, økologisk
kun den gule skal
10 g Appelsinskal, bitter, tørrede
10 g Appelsinskal, sød, tørrede
3 g Citronskal, tørrede
6 g Pomeransskal, tørrede
10 stk. Mandler, hakket
11 stk. Kryddernelliker
70 g Lys Rørsukker
130 ml vand
Blå frugtfarve (option)

Trækketid 3 til 4 uger

Tilbehør:
1 liter Glas

Curacao er en lille ø i Caribbean. Her indførte spanierne i 1527 en appelsin - Seville orange - som den dag i dag bruges til fremstilling af den forfriskende likør af samme navn. Appelsinen er en "Bitter orange", som normalt ikke spises, men er god til likør fremstilling.
Nr. 9 Curacao Likør ****
Curacao Likør

Den ægte Curacao Likør uden farve

Bybillede fra hovedstaden Willemstad

Fejl på etiketten, der skal stå 30 % vol
Fremgangsmåde uden ansvar

I et rent glas kommes de friske appelsinskaller og de tørrede krydderier, og en flaske 37,5 % vol. Vodka hældes over.

Glasset lukkes og stilles lunt, mørkt og tørt i 3 til 4 uger. Efter 3 til 4 uger filtreres indholdet, og snapsen kommes over i en ny ren flaske.

Er du tilfreds med klarheden i likøren, skal den nu blandes med sukker. Jeg har taget udgangspunkt i at lave en likør på 30 % vol. med et sukkerindhold på 100 gram per liter. Derfor skal opskriften følges. Mål hvor mange ml snaps der blev ud af det, for noget går tabt i frugten og kaffefiltret. Spæd op med mere vodka så der er 700 ml i alt. Bland 130 ml vand og 70 gram rørsukker i en gryde. (Jeg bruger kildevand uden kalk). Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue. Kog vand og sukker op så det smelter - skum overfladen hvis nødvendigt - lad sukkerblandingen afkøle til 40 °C. Hæld likøren i sukkerblandingen og rør godt rundt. Kom det hele i en ren klar flaske. Fylder nu lidt mere (873 ml) end flasken med vodka.

Nu er det op til dig at beslutte, om den rene gule farve skal være kuløren på din likør. Eller om den skal være blå, så tilsæt dråbevis blå frugtfarve, indtil du har opnået den ønskede farve.

Når jeg nævner, at appelsinerne skal være økologiske, er det fordi, vi skal bruge skallen. Jeg formoder så, at appelsinerne ikke er sprøjtede.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god Jelzin Bitterdram
English version     Næste ned   

700 ml Jelzin Vodka 37,5 % vol.
35 g Rønnebær, friske, frosne eller
10 g Rønnebær, tørrede
10 g Citronskal, tørrede
6 g Pomeransskal, tørrede
5 g Anis, hele
½ Vanilje stang, Bourbon
5 g Lakridsrod, tørrede

Trækketid 10 dage

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Jelzin Vodka har skiftet navn til Divine Vodka. Et nyt navn men med samme indhold. Hvorfor nu det, for det var ikke Præsident Jelzin, der var en forbryder. Han drak meget Vodka og var en danseglad person, som ikke gjorde en "flue" fortræd. Det kan tænkes, at det var efterfølgeren, som gav anledning til navneforandringen, for hvem vil drikke en Vodka med dette navn?

Fleggaard har Divine Vodka 3 l 37,5% i BIB til 199,99 DKK, hvilket giver 66,66 DKK per liter. 0,7 liter hos Rema 1000 koster 70,00 DKK eller 100,00 DKK per liter. Så der er penge at spare, når man nu er over grænsen til Tyskland.
Nr. 10 Jelzin Bitterdram ****
Jelzin Bitterdram

Jelzin Bitterdram
Fremgangsmåde uden ansvar

I et rent glas kommes rønnebær og de tørrede krydderier, og en flaske Jelzin 37,5 % vodka hældes over. Jeg brugte rønnebær af egen avl, som havde ligget i fryseren nogle døgn.

Glasset lukkes og stilles lunt, mørkt og tørt i en uge til to. Min snaps trak i 10 dage. Herefter smages på snapsen og hvis du synes, at den er god og velsmagende, filtreres den gennem to kaffefiltrer. Ellers lader du den trække nogle dage endnu. Hæld Jelzin Bitterdram tilbage i den originale Jelzin flaske.

Stil flasken væk i et par måneder for, at Jelzin Bitterdram skal blive helt klar (bundfælde). Nu kan den dekanteres og det sidste drikkes på stedet. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Hvis der mangler lidt for, at flasken skal være helt fyldt op, spæd efter med mere Jelzin Vodka. Snapsen laves primo oktober, så er den drikkeklar til julefrokosten.

Jelzin Bitterdram er nu lavet og den har en fantastisk smag. Rund og mild - ikke for bitter - lille smule sødlig. Kan drikkes ved stuetemperatur og jeg tror den er god til mild ost. Den blev meget klar, så der kommer ikke bundfald.

NB: I 2023 fandt jeg en 1/2 flaske Julesnaps Nr. 7 og en 1/2 flaske Jelzin Bitterdram Nr. 10, som jeg blandede sammen til en ny og rigtig god "Dr. Jelzin's" Jule Snaps. Ikke en dårlig ide, for så fik jeg plads til en ny kryddersnaps i skabet.

 

Ingredienser til hostesaft
English version     Næste ned   

30 g Dansk Lynghonning eller
*Callunaheide Honning
15 g Glycerin, ren fra apoteket
1 cl Citronsaft, økologiske
6 cl Vodka 37,5 % vol
5 dråber Pebermynte olie
1 dl Solbærsaft, koncentreret
eller den saft du foretrækker
Måske Aronia Juice fra COOP

Tilbehør:
250 ml ren flaske
1 dl metalskål
1 lille dråbe pipette

Ryst flasken godt de næste 2 dage
Opbevares i køleskab
Begrændset holdbarhed
Nr. 11 En god hostesaft til produktiv hoste **
En god hostesaft til produktiv hoste
En god hostesaft til produktiv hoste
Forventet alkohol > 8 % vol
Fremgangsmåde uden ansvar

Brug en lille metalskål på 1 dl til at opvarme honning og glycerin i. Det må ikke blive for varmt (max 30 °C), men skal blot smelte sammen. Køl lidt af og bland Vodka og citronsaft i. Dryp 5 dråber Pebermynte olie i og rør rundt. Hæld det op i en ren - steril - flaske på 250 ml. Blandingen, som du lige har lavet, fylder ca. 100 ml, og den fortyndes nu med ca. 100 ml koncentreret solbærsaft eller den saft du foretrækker.

Alkoholindhold i alkoholiske drikke kan udregnes med denne formel: alkohol [ml] = mængde [ml] * vol. %. En flaske snaps giver således 700 ml * 40 % = 280 ml. Eller 280 * 0,789 = 221 gram alkohol. Én genstand er lig med 12 g ren alkohol (ethanol CH3CH2OH), og i en 40 % vol Vodka er der 221/12 = 18,4 genstande, hver på 70/18,4 = 3,8 cl Vodka. Glycerin er også en "sukkeralkohol", som er med til at forøge alkohol procenten i hostesaften? Der er 16 ml alkohol i 200 ml af hostesaften. Det giver en 8 % vol styrke.

*Callunaheide Honning er en speciel lynghonning, som kommer fra store lyngområder i Tyskland, Norge og Pyrenæerne. Denne lynghonning er meget sej og klæbelig, derfor egner den sig til en god hostesaft til produktiv hoste. De lindrende enzymer i honning dør ved temperatur over 38 °C.

Gå til en printervenlig udskrift af retten. Tast udskriv.

 

Ingredienser til en god Tranebær Likør - Lady Like
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
250 g Tranebær, friske
1 Muskatnød, knust
10 stk. Kardemomme frø, knust
1 stk. Kanel, hel
2 stk. Mandariner med skal, økologiske
Alternativ:
1 Clementin eller 1 Appelsin
Option:
1 spsk. Lynghonning

Trækketid 8 uger og
herefter 2 uger

Opbevares mørkt. I sollys
mister snapsen farve

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Snapsen vinder meget ved
lagring i flere måneder

Opskriften ovenfor er Tranebær Likør opskriften nedenfor er Tranebær Snaps. Likøren er sød på grund af honning, men pas på for tranebær er søde i sig selv. Ser man på de to flasker er likøren næsten fyldt op og snapsen er næsten tømt.
Nr. 12 Tranebær Likør - Lady Like ****
Tranebær Likør - Lady Like
Tranebær Snaps fra 2017

Tranebær Likør og Tranebær Snaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Jeg har lige købt friske tranebær, som er lagt i fryseren et par døgn, inden jeg begynder på blandingen. Frisk frugt/bær får sprængt cellerne, så aromaen og æteriske olier bedre kan trække ud i alkoholen. Det er min tese.

De frosne tranebær optøs og skæres over midtpå og kommes i et glas, tilsæt de 3 krydderier og mandarin både. Option: Opløs honning i noget af vodkaen ved 30 °C til 40 °C varme. Når honningen er opløst, bland det i resten af vodkaen, og kom det hele i flasken til krydderierne og frugterne.

Flasken stilles nu lunt, mørkt og tørt. Skal trække 2 måneder (mindst). Smag på snapsen og bedøm farve (lyserød til rød) og sødme. Farven kan forsvinder, hvis snapsen stilles i sollyset. Man kan altid lade snapsen trække noget mere og honning kan tilsættes, hvis der mangler sødme.

Er farve og sødme tilfredsstillende tages bærrene, mandarinbåde og krydderier fra ved hjælp af en sigte. Snapsen hældes tilbage i det rene glas og stilles tilbage i mørket i mindst en uge - gerne mere. Snapsen danner noget bundfald, som man ikke ønsker, skal komme i kaffefiltret, før den klare snaps er rendt igennem. Bundfaldet er tilbøjeligt til at stoppe filtret ret hurtigt. Dette gælder for alle snapse med citrus frugter.

NB: Tranebær Likøren trækker endnu. Når den er færdig, vil jeg afprøve min Philips saftpresser på pulpen, for der er megen vodka i tranebærrerne stadigvæk. Er nu afprøvet men kan ikke anbefales.

Jeg havde 100 g tranebær ekstra, som jeg kom en flaske vodka på og stillede væk i to måneder. Den er nu fundet frem og filtreret gennem et kaffefilter. Den har en fantastisk farve og smag, er krystal klar, så der skal ikke laves mere ved den. Jeg kalder den Tranebær Snaps, da den kun har den naturlige sødme fra tranebærrene. Jeg kan kun anbefale at lave en sådan Tranebær Snaps. Tranebærrene blev presser gennem min Presse Pistol og gav mere end 10 cl snaps. Fantastisk effektivt redskab. Kan anbefales.

 

Ingredienser til en god Jægersnaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
5 g Rønnebær, tørrede eller
20 g Rønnebær, friske
5 g Glat bLakrids, roden skåret
3 g Tormentilrod, skåret
2 g Pors blade, tørrede
1 g Rosenblade, tørrede
3 g Hybenskaller, tørrede
2 g Lyngblomster, tørrede
3 g Røllike - Achillea, tørrede
1 g Kvanfrø, tørrede
1 g Rejnfan (bitter) eller
1 g Havemalurt, eller
2 g Strandmalurt (bitter)

Trækketid 1 uge

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Snapsen vinder meget ved
lagring i flere måneder
Nr. 13 Jægersnaps ***
Jægersnaps
Jægersnaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Jeg har fået fat i tørrede rønnebær, så det vil jeg prøve for første gang. De fleste tørrede krydderurter er lette at købe i specialforretninger med krydderier. Men rejnfan, strandmalurt og kvanfrø er ikke nemme at skaffe. Rejnfan indeholder giftstoffet thujon, som kun må indtages i meget små mængder, men planten indeholder mange forskellige æteriske olier så som kamfer og tobak smag. Desuden giver planten en bitter smag, som også kan frembringes med malurt. Malurt bruges i absinth og indeholder ligeledes mange forskellige æteriske olier, deriblandt thujon (thujon forekommer i planten thuja) så den bruges også med omhu. Kvanblade og kvanfrø bruges til bjesk, vermouth, likør og gin. Desuden i Carlsberg Jacobsen øl. Så den burde være til at skaffe.

Kom alle krydderurter i glasset og hæld en flaske vodka over. Stil glasset mørkt og lunt i en uge. Smag på snapsen og er den god, så filtrer den og kom den i en ren flaske. Gem den væk nogle måneder og se efter, om der er kommet bundfald. Hvis ja, så dekanter snapsen. Skal den sødes, så kom et par sukkerknalde i snapsen, og når de er opløst, er den drikkeklar.

 

Ingredienser til en god Fishermann Bitter
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.

Kryddersnaps trækketid 2 uger:
5 g Lakridsrod, skåret
5 g Tormentilrod, skåret
5 g Ensianrod, skåret
5 g Althearod, skåret
4 g Eucaluptus blade, tørrede
1 g Havemalurt, tørrede
3 g Fennikelfrø
3 g Anisfrø
3 g Pebermynte, tørrede
2 g Kaffebønner Espresso

Lakridsessens trækketid 3 uger:
Sødes ned til ca. 35 % vol. med
10 g Lynghonning
10 g Muscovadorørsukker
10 g Ren lakrids i små brud
40 ml rent vand

Tilbehør:
2 stk. 1 liter glas med låg

NB: Ren lakrids i små brud fås også med:
Anis - Mint - Appelsin - Citron - Viol
Bruges disse må du selv prøve dig frem med fennikelfrø, anis og pebermynte i kryddersnapsen. Bruges disse lakrids pastiller bliver filtreringen nemmere, da kaffefiltret ikke stopper til så let.
Nr. 14 Fishermann Bitter ***
Fishermann Bitter
Fishermann Bitter
Fremgangsmåde uden ansvar

Det vil være praktisk at bruge 2 glas med låg til fremstilling af denne bitter. Kom alle de tørrede krydderurter i et glas og hæld 3/4 af vodkaen på. Luk låget og stil blandingen væk lunt, mørkt og tørt, i 2 uger.

I det andet glas kommes 40 ml rent vand, (jeg bruger mineralvand fra flaske, uden kalk) lynghonning, muscovadorørsukker og ren lakrids i små brud. Kom flasken i vandbad og opvarm til 50 °C, ryst godt så ingredienserne opløses og blandes. Herefter hældes resten af vodkaen på og låget lukkes. Stilles på "Kaminhylden", hvor man kan få fat i den de næste 2 uger, så den kan rystes hver dag. Den sidste uge holdes flasken i ro for at bundfælde.

Efter 2 uger filtreres krydderurterne fra og den klare bitter kommes i en ren flaske. Den søde blanding dekanteres forsigtigt i, så eventuelt bundfald ikke kommer med.

Tips: Skulle der være meget tykt bundfald tilbage, spæd det med mere vodka, ryst flasken dagligt i 1 uge eller 2. Sæt flasken i ro en uges tid og dekanter indholdet op i flasken med: Fishermann Bitter.

Man kan også hælde alt i et glas og lad det trække i 3 uger, men der er fare for at få problemer med filtreringen. Det er op til een selv at prøve sig frem.

Ønskes Fishermann Bitter sat ned til 30 % vol. bruges 150 ml vand. Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

 

Ingredienser til en god 1 Enkelt Bitter eller 2
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.

Kryddersnaps trækketid 2 uger:
5 g Lakridsrod, skåret
5 g Ensianrod, skåret
5 g Anis
4 stk. Stjerneanis
2 g Ingefær, tørrede
3 g Lemongræs, tørrede
5 g Citronskal, tørrede
5 g Appelsinskal, tørrede
5 g Pomeransskal bitter, tørrede
2 g Havemalurt, tørrede

Lakridsessens trækketid 3 uger:
Sødes ned til ca. 35 % vol. med
10 g Lynghonning
10 g Rørsukker
5 g Ren lakrids i små brud
40 ml rent vand

Tilbehør:
2 stk. 1 liter glas med låg

NB: Ren lakrids i små brud, se under snaps nr. 14. Bruges disse lakridspastiller bliver filtreringen nemmere, da kaffefiltret ikke stopper til så let.
Nr. 15 1 Enkelt Bitter eller 2 ***
1 Enkelt Bitter eller 2
1 Enkelt Bitter eller 2
Fremgangsmåde uden ansvar

Det vil være praktisk at bruge 2 glas med låg til fremstilling af denne bitter. Kom alle de tørrede krydderurter i et glas og hæld 3/4 af vodkaen på. Luk låget og stil blandingen væk, lunt, mørkt og tørt, i 2 uger.

I det andet glas kommes 40 ml rent vand, (jeg bruger mineralvand fra flaske, uden kalk) lynghonning, rørsukker og ren lakrids i små brud. Kom flasken i vandbad og opvarm til max 40 °C, ryst godt så ingredienserne opløses og blandes. Herefter hældes resten af vodkaen på og låget lukkes. Stilles på "Kaminhylden", hvor man kan få fat i den de næste 2 uger, så den kan rystes hver dag. Den sidste uge holdes flasken i ro for at bundfælde.

Efter 2 uger filtreres krydderurterne fra og den klare bitter kommes i en ren flaske. Den søde blanding dekanteres forsigtigt i, så eventuelt bundfald ikke kommer med. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt.

Tips:Skulle der være meget tykt bundfald tilbage, spæd det med mere vodka, ryst flasken dagligt i 1 uge eller 2. Sæt flasken i ro en uges tid og dekanter indholdet op i flasken med: 1 Enkelt Bitter eller 2.

Man kan også hælde alt i et glas og lad det trække i 3 uger, men der er fare for at få problemer med filtreringen. Det er op til een selv at prøve sig frem.

Ønskes 1 Enkelt Bitter eller 2 sat ned til 30 % vol. bruges 150 ml vand. Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

 

Ingredienser til en god Kras'Bjesk
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.

Lakridsrod
Angelikarod
Enzianrod
Rabarberrod
Johannesbrød mangler
Anis
Stjerneanis
Fennikel
Safran
Bukkeblad mangler
Koriander
Paradiskorn mangler
Kardemomme
Kryddernelliker
Kanel
Vanilje
Enebær
Allehånde
Hyben
Mosepors - Myrica gala
Røllike - Achillea
Malurt
Lavendelblomst
Kinabark
Kaffebønner
Kakaobønner/Kakaopulver
Pomeransskal
Sandeltræ Rød
Appelsin
Lynghonning
Chili
Ren lakrids i små brud

Trækketid 4 uger

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Denne Kras'Bjesk vil blive testet med ovenstående krydderurter. Jeg skal blot finde vægtfordelingen blandt urterne
Nr. 16 Kras'Bjesk Ikke bedømt
Kras'Bjesk
See Bjesk = Snaps
Vendsyssel Historical Museum
Kras'Bjesk
Kras'Bjesk
Fremgangsmåde uden ansvar

Opskriften er under udvikling - kommer snart. Skal lige finde alle 32 urter og krydderier - mangler endnu 3 stk.

I stedet for paradiskorn kan man bruge: Hasselnød, kardemomme, peber, ingefær, citron og kryddernellike i en mild blanding. Paradiskorn er blevet mere populær i Europa, da det bruges i flere ølsorter, gin, norsk akavit og gourmentkøkken.

I stedet for bukkeblad kan man bruge: En anden urt der gør snapsen bitter. Men pas på for der er allerede malurt i.

For johannesbrød har jeg ingen ide for erstatning. Måske Tonkabønner?

 

Ingredienser til en god Havtornsnaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.

500 g Havtorn, renset bær
25 g Hybenskal, tørrede
6 stk. Kardemomme, hel
1 pk. Safran 0,5 g, giver en god farve
1 til 2 spsk. Lynghonning

Trækketid 2 måneder

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Havtorn er kendt under mange navne, så som havtidsel, sandtorn, klittorn og nordens citron på grund af det store indhold af C-vitamin. Smagen er, efter min mening, lidt sur/sød og lidt bitter og noget sart, dog uden at det snerper munden sammen.

Kan godt tåle lidt selskab med nogle sarte smagsgivere. Se mit notat til højre.
Nr. 17 Havtorndram ***
Havtornsnaps
Havtornsnaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Min ven fra snapselauget var i Nordjylland i oktober, for at besøge familien, der bor ud til østkysten. Her er der "vild" mange havtorn, men som han sagde: "Man kommer til at ligne en forrevet kat, hvis man ikke er forsigtig ved plukningen". Derfor anbefales det at bruge handsker og så klippe nogle grene af hun planter, der hvor bærrene sidder tæt. Læg posen i fryseren nogle dage og tag så bærrene af med en egnet gaffel.

Hæld hybenskal, kardemomme, safran, lynghonning og de rensede, skyllede og tørrede bær i et glas - i nævnte rækkefølge. Hæld en flaske vodka på, låget sættes på og flasken sættes væk i 2 måneder køligt, mørkt og tørt.

Når det bliver forår, tages flasken frem og indholdet sies først i en metal si, så kan man presse væsken ud af bærrene. Snapsen filtreres herefter gennem kaffefilter og kommes i en ren flaske.

Smag på snapsen og fyld flasken op med lidt mere vodka. Hvis den mangler sødme, er det nu, det skal gøres. Gem flasken endnu 1 måned og den er drikkeklar til Påske. Derfor kun *** stjerner.

NB: Den blev lavet i 2017 og nu i 2023 fandt jeg den frem og prøvesmagte den igen. Nu får den ***** stjerner. Så kan man se, hvad en lang modning giver til produkterne.

 

Ingredienser til en god Aronia Likør
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.

100 g Aroniabær, tørrede eller
250 g Aronia bær, friske
6 stk. Kryddernelliker
1 stk. Kanel, hel
1 stang Vanilje Bourbon, klippet
6 stk. Stjerneanis
1 stk. Muskatnød, knust
150 g Lynghonning (50 g se tekst)
100 ml Vand kun for tørrede aroniabær

Trækketid 2 måneder

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Vand og lynghonning blandes, opvarmes så det smelter sammen, for derefter at blandes i aronia likøren. Aronia Likøren ender op på 30 % vol. med den anførte mængde honning og vand, kun for tørrede aroniabær. Uden vand 36 % vol.

Likøren får en dybrød farve.
Nr. 18 Aronia Likør ****
Aronia Likør
Aronia Likør

Ønskes en stærk Aronia Snaps, kom ikke
vand ved, nedsæt lynghonning til 50 gram
Fremgangsmåde uden ansvar

Aroniabær også kaldet surbær, egner sig godt til en "Aronia Likør". Den er velsmagende og fuld af vitaminer, mineralstoffer og antioxidanter. Antioxidanter bekæmper "De Frie Radikaler" i kroppen, det var det, James Bond sagde i en film (har glemt hvilken).

Bruges friske aroniabær knuses de først, før de kommes i glasset. Jeg formoder også, at man kan lægge dem i fryseren i et par døgn, før de skal bruges. De tørrede aroniabær kommes blot i glasset. Kom derefter de tørrede krydderier i glasset. Opvarm vand og honning så det smelter sammen og kom det i glasset. Hæld en flaske vodka på, sæt låget på, flasken sættes væk i 2 måneder køligt, mørkt og tørt.

Når det bliver forår, tages flasken frem og indholdet sies først i en metal si, så kan man presse væsken ud af bærrene. Snapsen filtreres herefter gennem kaffefilter og kommes i en ren flaske.

Smag på snapsen og fyld flasken op med lidt mere vodka. Hvis den mangler sødme, er det nu, det skal gøres. Gem flasken endnu 1 måned og den er drikkeklar til Påske.

Tip: Jeg har hørt, at man kan lave marmelade af aroniabærrene bagefter, men har ikke prøvet det. Døm selv. Jeg pressede aroniabærrene gennem min Presse Pistol, så der blev næsten intet at lave marmelade af, men jeg fik 15 % mere snaps ud af dem.

 

Ingredienser til en god Gammel Dansk Dram
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
5 g Rønnebær, tørrede
6 stk. Kryddernelliker
20 g Mandler, snittet
1 stk. Vanilje Bourbon stang, klippet
1 g Kardemomme, hel, knust
1 Muskatnød, hel, knust
15 stk. De fem peber, hel, knust
1 g Allehånde, hel, knust
4 stk. Laurbærblade
1 stk. Stjerneanis
½ Kanelstang
3 g Angelicarod, tørret
3 g Pomeransskal, tørret
5 g Ren lakrids i små brud
1 tsk. Muscovadorørsukker, mørk eller
1 tsk. Lynghonning
En lille snert af Chili Peber

Trækketid 2 uger

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Man skal ikke forveksle denne "Gammel Dansk Dram" med den, man køber. Jeg har gjort den lidt mere rund og blød i smagen- ikke så bitter. Men med en snert af Chili Peber. Jeg tilsætter min Chili essens i dråbeform.
Nr. 19 Gammel Dansk Dram ****
Gammel Dansk Dram
Gammel Dansk Dram fra De Danske Spritfabrikker

Dansk ejet fra 1881 til 1999. Danisco A/S sidste ejer
Svensk ejet 1999 til 2008 Vin & Sprit AB
Fransk ejet 2008 til 2012 Pernod Ricard
Norsk ejet Arcus 2012 til ?
Fremgangsmåde uden ansvar

Det er rønnebærrene, som gør denne dram bitter, derfor har jeg begrænset mængden til 20 g. Jeg har selv gode rønnebær i haven, så det er dem, jeg bruger. Tørrede rønnebær har jeg kun brugt i færdige krydderiblandinger. Disse rønnebær har jeg vejet og kommet til ca. 5 g, som jeg så bruger i denne opskrift.

Jeg er glad for at søde lidt med Lynghonning, det giver en god smag af lyngblomster. Lyngblomster kan også købes tørret, hvis man ikke skal søde sin snaps. Muscovadorørsukker er også en mulighed i snaps, der skal være mørk, det er en sukker, der ikke er blevet raffineret. Har en bedre smag, den mørke smager lidt af lakrids, den lyse smager lidt af karamel. Vælg selv.

Kom alle tørrede krydderurter i glasset og hæld Lynghonning eller Muscovadorørsukker ovenpå. Bruges friske rønnebær kommes de i glasset, så de holder krydderurterne under vodkaen. Hæld en flaske vodka på, sæt låget på flasken og sæt den væk i 2 uger lunt, mørkt og tørt.

Smag på snapsen og er den god, filtreres den gennem 2 kaffefiltrer. Gammel Dansk Dram stilles væk et par uger for at få en homogen smag. Herefter er den drikkeklar. Alle kryddersnapse vinder ved ugers/måneders lagring.

Gammel Dansk, spritfabrikkernes juvel, er komponeret af Jørgen Ketil Asmund i 1964 på 29 urter, krydderier og blomster, heriblandt rønnebær, laurbær, anis, stjerneanis, pomerans, kanel, gul ensian, ingefær, angelicarod og muskat.

Find krydderurterne her: Jala Helsekost, Mecindo, Helsebixen, Natur & Helse, Helsam.

 

Ingredienser til en god Morbær snaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.

100 g Morbær hvide, tørrede
5 g Lemongræs, tørrede
1/4 Citronskal økologisk kun det gule
10 g Mandler, snittet, 10 stk.
1 stang Vanilje Bourbon, klippet
1 g Kardemomme, hel, 10 stk.
50 g Lynghonning (se tekst)

Trækketid 2 måned

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Jeg vil anbefale, at man prøver sig frem med mængden af Lynghonning alt efter, om man ønsker en morbærsnaps eller en morbærlikør. Man kan altid tilsætte mere lynghonning, når trækketiden er opnået.

Lidt om morbærblade. Bruges som te i de asiatiske lande og er med til at nedsætte blodsukkeret. Drikker man nogle kopper te efter et måltid, nedsættes fordøjelsen af stivelsen (kulhydrater) i maden og blodsukker peaks undgås.

Silkesommerfuglens larver lever også af morbærblade, og hvem har hørt om en silkesommerfugl med diabetes?
Nr. 20 Morbær snaps *****
Morbær snaps
Morbær snaps

Jeg har fået en fantastisk god Morbær Likør ud af
denne blanding. Skal det være en Morbær Snaps
bør man gå ned til 5 g Lynghonning eller mindre.

Tørrede hvide Morbær kan købes her.
Fremgangsmåde uden ansvar

Morbær findes sjældent friske i handlen, da de fordærves meget hurtigt. Så hvis du vil lave en morbærsnaps, skal du købe dig et morbærtræ og plante det i haven. Der findes flere sorter: Hvid morbær, sort morbær, rød morbær og en hybrid mellem rød og hvid morbær. Træet kan udmærket vokse i Danmark i læ og sol. Jeg har hørt, at der vokser morbær på Bornholm, og de kan plukkes i eftersommeren. Jeg har købt økologiske morbær, som stammer fra Tyrkiet, som er kendt for sine hvide morbær, og sælges som tørrede morbær.

Morbær smager hen efter brombær og hindbær, men er lidt flad i smagen. Derfor skal der tilsættes lidt syre i form af citroner. Citrongræs giver også lidt sødme og citronskal lidt bitterhed.

Friske morbær er meget smattede og safter meget, så pas på med farven i sorte morbær. Krydderierne kommes i et glas sammen med de tørrede morbær. Hæld en flaske vodka på, sæt låget på, flasken sættes væk i 2 måneder køligt, mørkt og tørt.

Når trækketiden er gået, tages flasken frem og indholdet sies først i en metal si, så kan man presse væsken ud af bærrene. Snapsen filtreres herefter gennem kaffefilter og kommes i en ren flaske.

Smag på snapsen og fyld flasken op med lidt mere vodka; hvis den mangler sødme, er det nu, det skal gøres. Gem flasken endnu 1 måned og den er drikkeklar.

Man kunne godt bruge en lille slynge/centrifuge til reminiscenserne fra alt det udtræk, som man får. Det vil formindske spild af den vodka, som bærrene har opsuget. Har nogen et forslag til en sådan? Det er løst med min Presse Pistol

 

Ingredienser til en god Absinth Pernod Bitter
English version     Næste ned   

700 ml Finsprit 60 % vol. eller
700 ml Vodka 37,5 % vol.
20 g Fennikelfrø
20 g Anisfrø
6 stk. Stjerneanis
10 g Lakridsrod, skåret
7 g Koriander
5 g Isop, tørrede
1 Muskatnød, knust
Vælg 1 ud af de 3 malurter
i nævnte rækkefølge:

2 g Pontiskmalurt, tørrede
2 g Strandmalurt, tørrede
2 g Havemalurt, tørrede
1 g Pebermynte, tørrede
1 g Citronmelisse, tørrede
1 tsk. Lynghonning
Grøn frugtfarve

Trækketid 1 måned

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Den første Absinth Pernod, som jeg lavede, var på Vodka 37,5 % vol. for det er den, vi normalt bruger. Den kan således nydes uden at fortynde den med vand, og den smager fortrindeligt. Bruges finsprit 60 % vol. bør drinken fortyndes med vand. Se hvordan.
Nr. 21 Absinth Pernod Bitter ***
Absinth Pernod Bitter
Absinth Pernod Bitter
Fremgangsmåde uden ansvar

Absint var kendt i Frankrig i kunstner miljøet i 1800'tallet. I 1920'erne blev det forbudt at sælge absint, for man mente, at indhold af stoffet Thujon gjorde folk tossede i hovedet. Det var nu nok den høje alkoholprocent og så den mængde af absint, de drak. Det er i malurt, der findes Thujon, men i den mængde malurt, som er opgivet i opskriften, er der ingen fare. En fælles EU regel siger maksimalt 10 mg/liter Thujon i en alkoholisk drik. Skrives der "Bitter" på etiketten er grænser 35 mg pr. liter. Det husker jeg til næste gang.

Jeg har nævnt 3 slags malurt og de mindst bitre først: Pontiskmalurt (Romermalurt) - Artemisia pontica, Strandmalurt - Artemisia maritima og Havemalurt - Artemisia absinthium. Alle tre kan bruges, jeg brugte havemalurt, fordi jeg ikke kunne få de andre to. De kan købes på gartnerier som en staudeplante, så kan man dyrke dem selv i haven.

Kom alle tørrede krydderurter og en tsk. lynghonning i glasset, hæld en flaske vodka på, sæt låget på, flasken sættes væk i 1 måned køligt, mørkt og tørt. Når trækketiden er gået, tages flasken frem og indholdet sies først i en metal si, så kan man presse væsken ud af krydderurterne. Snapsen filtreres herefter gennem kaffefilter og kommes i en ren flaske.

Hvis absinten er klar nok, tilsættes grøn frugtfarve dråbevis indtil, den ønskede farve er opnået.

 

Ingredienser til en god Blommelikør
English version     Næste ned   

500 ml af væden fra blommer i Madeira
200 ml Captain Morgan Rum 40 %

Min alkohol blanding til blommerne består af 400 ml Madeira 19 %, 100 ml Captain Morgan Rum 40 % og 100 ml Stroh Rum 80 %. Blandes disse tre, fås en blanding på 600 ml med 33 % alkohol. I denne blanding trækker blommerne i et år.

Blommerne bruges til desserter, men der bliver altid væde tilovers på ca. 22 % alkohol, som jeg samler og tilsætter mere Captain Morgan Rum. Det er denne, som er beskrevet her:

Blommelikør 28 % vol.
Nr. 22 Blommelikør 2014 & 2015 ****
Blommelikør 2014 & 2015
Blommelikør 2014 & 2015
Fremgangsmåde uden ansvar

Vi har flere Victoria blommetræer i haven og normalt giver de blommer til den store "Guldmedalje", blot ikke i 2017. I flere år har jeg lavet Blommer i Madeira - se opskrift nr. 6 - og den overskydende væde går ikke tabt. Den lagres i mindst et år på et køligt, mørkt og tørt sted. I løbet af dette år har vinen bundfældet sig og er blevet krystalklar. Den dekanteres over i en ny, ren flaske. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. En flaske vin på 700 ml giver 500 ml inden bundfaldet begynder at flyde med. Flasken fyldes op med samme rom, som blev anvendt til Blommer i Madeira.

Captain Morgan Rum er billig og særdeles udmærket til dette formål. Der er så mange smagsnuancer, som efter et par år har dannet en perfekt helhed. I opskriften - Blommer i Madeira - nævner jeg noget om Atamon, som jeg brugte før, jeg fandt på at lave Blommelikør. Det bruger jeg ikke mere, da det ikke er nødvendigt når "vinen", som blommerne ligger i, er på 33 % alkohol.

Jeg samler også væden fra Rompot og Kirsebær, opskrift nr. 4 og 5, behandler denne på samme måde og får en fantastisk dessertvin til is. Intet skal gå til spilde.

 

Ingredienser til en god Juleappelsinsnaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
2 Appelsiner, økologiske
½ Citron, økologisk
1,5 g Kryddernelliker 15 stk.
12 g Kanel stænger 2 stk.
1,5 g Kardemommefrø 15 stk.
1 stang Vanilje Bourbon, klippet
5 g Kaffebønner Espresso 40 stk.
1 spsk. Lynghonning

Trækketid 1 måned

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Skallen af appelsinerne og citronen skæres fint af, så der kommer meget lidt af det hvide med.

Nyhed: Jeg har anskaffet et Swissgold guldfilter, så det bruges i stedet for kaffefilter. En Philips juice presser/centrifuge kommer også. Men den er endnu ikke prøvet, da kryddersnapsene trækker endnu.
Nr. 23 Juleappelsinsnaps ****
Juleappelsinsnaps
Juleappelsinsnaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Det bliver snart Jul, så en traditionel julesnaps skal der også laves til den "søde" juletid. Hvor sød den skal være, bestemmer man selv ved at tilføre mere eller mindre lynghonning. En spiseskefuld vil være middel sødt, så har man et udgangspunkt for dosseringen.

Start med at skylle citrusfrugterne, husk økologiske frugter, tør dem af for vand og skær skallen fint af. Kom skallerne i glasset. Pil appelsinerne så det hvide kommer af, del dem i små både. Kom dem i glasset. Citronen pilles også for det hvide, men kun halvdelen af citronen kommes i glasset.

Krydderierne og lynghonning kommes i glasset og en flaske vodka hældes ved. Ryst glasset så det hele blandes godt.

Flasken sættes væk i 1 måned køligt, mørkt og tørt. Når trækketiden er gået, tages flasken frem og indholdet sies først i en metal si, så kan man presse væsken ud af citrusfrugterne. Snapsen filtreres herefter gennem kaffefilter og kommes i en ren flaske.

Smag på snapsen og fyld flasken op med lidt mere vodka. Hvis den mangler sødme, er det nu, det skal gøres. Gem flasken endnu 1 måned og den er drikkeklar til Jul.

 

Ingredienser til en god Dildsnaps
English version     Næste ned   

700 ml Rachmaninoff Vodka 37,5 % vol.
2 Dildtoppe, friske, økologiske måske også
1 spsk. Dildfrø, tørrede
1/4 Citronskal, økologisk, kun det gule

Trækketid 4 til 7 dage

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Dildtoppene - i denne juletid - er købte potte dild, men hvis man har dild i haven om sommeren, bør man bruge det, for denne dild giver meget mere smag. Trækketid 4 til 7 dage.

Skallen af citronen skæres fint af, så der ikke kommer noget af det hvide med. Trækketid for citron kun 2 dage.

Alternativ mulighed er at lave snapsen på krondild. Det har jeg prøvet de sidste par år, hvor jeg lærte en bondemand at kende. Han havde 3 rækker a 20 meter skærmdild i køkkenhaven og jeg fik lov til at tage alt det, som jeg skulle bruge til min Dildsnaps. Opskriften er ganske klar: 3 til 4 skærme dild, 1/4 citronskal og 1 flaske Vodka 37,5% (Rema 1000 - den billige.)
Nr. 24 Dildsnaps ***
Dildsnaps
Dildsnaps
Fremgangsmåde uden ansvar

De mange gange jeg har været i Sverige til fiskekalas og krebsegilde, har der været enorme mængder af dild i alle former; og ingen krebs uden en dildsnaps. Derfor denne meget nemme opskrift på en dildsnaps.

Køb to potter økologisk dild og klip toppen af i små bidder. Kom toppene i glasset, hæld en flaske vodka over. Stil glasset lunt, mørkt og tørt i 4 til 7 døgn. Prøv at smage på snapsen hver 24 timer for at bedømme smagen. Er der en god dildsmag, så tilsæt de gule citronskaller og lad det trække 1 til 2 døgn mere. Når man har opnået den perfekte smag, filtreres snapsen gennem et Swissgold guldfilter over i en ny ren flaske, så går der ingen smag tabt i papir.

Snapsen kan drikkes straks og vinder ikke meget ved lagring, tværtimod vil smagen aftage med tiden, såfremt den står fremme i sollys. Snapsen nydes ved stuetemperatur sammen med en god gammeldags marineret sild. Naturligvis skal den også drikkes til kogte krebs i en dildsuppe.

Jeg vil lige fortælle, hvordan bondemanden gemte sin skærmdild gennem vinteren. Han havde de store 10 l hvide madspande, som han fyldte op og satte i fryseren. Det kunne han gøre på grund af den store frysekapacitet, som man har på landet.

Tip: Jeg tog 3 til 4 stilke skærmdild, de blev vakuummeret i min vakuumforsegler og jeg havde skærmdild til næste års forbrug i fryseren.

 

Ingredienser til en god Blå Safir Gin
English version     Næste ned   

700 ml Castelgy London Dry Gin 37,5 % vol.
5 g Enebær knuste, tørrede
2 g Lakridsrod, skåret
2 g Angelikarod, skåret
4 g Java peber / Cubeb peber eller
2 g Sortpeber, 2 g Allehånde og 2 g Muskatnød
1 g Koriander, tørrede
10 g Stang af Cassia Kassiakanel
2 g Orris rod hel
12 stk. Grains of Paradise eller
2 g Kardemommefrø, tørrede 12 stk.
1/4 Citronskal, økologisk, kun det gule

Trækketid 1 uge

Mængden på urter kan justeres
Jeg kunne ikke finde Orrisrod i DK
Læs her om Iris Palida

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Skallen af citronen skæres fint af, så der ikke kommer noget af det hvide med. Skallen hakkes let.

Efter 1 uge smages på Gin'en. Vurder selv om den skal trække mere. Enebær skal bære smagen i Gin, det er en betingelse for at kalde det GIN. En anden betingelse er at alkohol styrken er mindst 37,5 %. De andre urter skal lige give dig små favorit noter til helheden i Gin.

Navnet antyder, at Gin'en skal være blå, måske skal jeg prøve det næste gang. Gin blev fremstillet i Holland i 1600 tallet af maltet korn mask og hed Genever, som oprindeligt skulle være en medicin for nyrelidelser. I dag har Holland to slags Genever - Oude (gammel, halm farvet) og Junge (ung, lys og klar) Genever. Flere Genever modnes på egetræsfade i 3 år. Englænderne overtog Gin produktionen, dengang de kom i kamp med Frankrig og stoppede importen af Cognac.
Nr. 25 Blå Safir Gin ***
Blå Safir Gin
Blå Safir Gin

Den billige Gin fra Lidl fik lige et "pift" og blev blid, rund og med mange noter af de tilsatte krydderurter.

Frugten af ene busken - Juniperus communis - er faktisk ingen bær men en kogle. Det første år er de er grønne, det andet år er de mørkeblå. Det er kun de mørkeblå kogler man bruger, de grønne har en stærk terpentin agtigt smag.

Koglerne høstes i september og får lov til at lufttørre i nogle dage. Stød dem forsigtigt i en morter uden at knuse dem, og hæld dem i en flaske. Hæld neutral alkohol på, så det dækker, og lad flasken stå i en uge. Se jævnlig efter hver dag, om det er nødvendigt at hælde mere alkohol på, da koglerne suger alkoholen til sig. Fyld igen for at dække koglerne. Når ugen er gået si blandingen gennem et Swissgold guldfilter, filtrer ikke med et kaffefilter, æstetiske olier sætter sig i papiret. Lad essensen stå i en måned, så den klarer og et bundfald dannes. Dekanter essensen forsigtigt over i en smuk flaske og bland med vodka til en behagelig smag. Det minder om Gin. Det er Gin.
Fremgangsmåde uden ansvar

Det er lidt af en sats at lave sin egen Gin, for smag og farve bliver nok anderledes, når man ikke bruger damp infusion metoden. Gin produktionen foregår på 3 forskellige måder:

1. Cold compounding: Kold sammenblanding af en meget stærk alkohol og urter også kaldet "Badekar Gin". Man får en essens, der filtreres og blandes med en neutral alkohol, som til sidst får en styrke på mindst 37,5 %. Det er den billigste måde at producere gin på og den eneste lovlige måde at fremstille gin i privaten.

2. Destilleret Gin: Det er metoden, hvorpå de fleste Gin bliver fremstillet. De ønskede urter tilsættes alkohol, hvori de trækker i nogle døgn, hvorefter alkoholen bliver gendestilleret. Metoden er lidt dyrere end metode 1. Beefeater Gin bliver lavet på denne måde.

3. Damp infusion: Det er metoden, med to eller flere destilleringer efter hinanden af en høj koncentrat af alkohol. Ved "Damp infusion" metoden berører urterne ikke alkoholen, men er ophængt i kurve over alkohol destillatet i udgangstragten på destillationsapparatet, som er en Potdestillator. Alkohol styrken justeres med vand efter destillationen. Det er en dyr metode at fremstille Gin på. Hendrick, Blå Safir og Tangueray Gin bliver lavet på denne måde.

Så det er let at se, hvad jeg har gang i: "Badekar" Gin. Men det skal prøves. Prisen på Gin afgør, hvilken metode den er lavet efter. 1 den meget billige Gin. 2 supermarkeds Gin, Gordon og Beefeater. 3 de finere Gin, Hendrick, Blå Safir og Tangueray.

Kom alle krydderier i glasset og hæld en Castelgy London Dry Gin over - (Den var på tilbud i Lidl til 59,95 kr.). Man kan også prøve med Rachmaninoff Vodka - (Den var på tilbud i Lidl til 49,95 kr.)

Stil glasset lunt, mørkt og tørt i 1 uge. Når den rigtige smag er opnået, filtreres snapsen gennem et Swissgold guldfilter over i en ny ren flaske, så går der ingen smag tabt i papir.

Det er et forsøg og resultatet kommer her. Forsøget endte tilfredsstillende, Gin'en smagte godt, var blidt, rund og havde mange noter af urter. Men jeg kunne ikke få den "farveløs", som en købt Gin er. Første filtrering som beskrevet ovenfor, men det var nødvendigt at filtrere gennem et kaffefilter for at få den helt klar - endte med en let brungullig farve.

For at drikken må betegnes GIN er det betingelsen, at den er lavet på enebær, samt at alkohol styrken er på min. 37,5 %. Så kan fabrikanterne tilføre sine egne smagsstoffer i form af frugt, frø, urter og rødder. Nogle af de mest anvendte krydderier ses her: Koriander, Java peber, Korn af Paradis, Allehånde, Angelica rod, Lakrids rod, Orris rod (Iris Pallida), Kassia kanel, Kardemomme frø, Kinabark = (Kinin), Kinin ren, Malurt, Rosenblade, Blå Lotusblomst, Kamilleblomst, Hyldeblomst, Violblomst, Safran, Laurbærblade, Ingefær, Vanilje, Grapefrugt, Appelsin, Citron, Lime, Solbær og Agurk. Skulle du kende til flere, høre jeg gerne fra dig.

 

Ingredienser til en god Frokostsnaps
English version     Næste ned   

700 ml Rachmaninoff Vodka 37,5 % vol.
1 Appelsin, økologisk, kun den gule skal
½ Citron, økologisk, kun den gule skal
1 g Stjerneanis, knust
5 g Lakridsrod, skåret
5 g Galangarod, skåret
1 stang Vanilje Bourbon, klippet
1,5 g Citronmelisse, tørrede
10 stk. Peberkorn, sort
3 g Kinabark
0,25 g Safran ½ pk.
5 g Muscovadorørsukker, mørk

Trækketid 2 uger for krydderurter og
1 uge for citrusfrugterne og sukker

Tilbehør:
2 stk. 1 liter glas med låg

Skallen af appelsin og citron skæres fint af, så der kommer meget lidt af det hvide med. Brug gerne et par både af hver i vodkaen. Dobbelt så mange appelsinbåde, som citronbåde.
Nr. 26 Frokostsnaps **
Frokostsnaps
Frokostsnaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne frokostsnaps lader jeg trække hver for sig i to glas. Det er fordi, jeg vil styre citrussmagen ved at tilsætte mere eller mindre i slutfasen. Del vodkaen i 2 og brug halvdelen på hvert udtræk. Alternativ, lav en hel flaske vodka på 2 til 3 appelsiner og 1 citron, så du får en kraftig essens. Det kan senere hen altid bruges til mange andre kryddersnapse. Men undlad så at komme sukker i.

Kom krydderurterne i glasset og hæld vodka over. Beslut selv om der skal sukker i nu eller senere. Stil glasset lunt, mørkt og tørt i 2 uge. Når den rigtige smag er opnået, filtreres snapsen gennem et Swissgold guldfilter over i en ny ren flaske, så går der ingen smag tabt i papir.

Frokostsnapsen tilsmages med citrusvodka (eventuelt sukker). Denne frokostsnaps er kraftig, fordi trækketiden er lang, så der er måske snapsenyder, der ønsker at fortynde den med ekstra vodka. Så gør blot det. Den vinder endnu mere ved lagring i et par måneder.

Så er begge glas filtreret og jeg har smagt på begge udtræk. Jeg lavede en essens. De er blandet i forhold 3 dele krydderurter og 1 del citrusfrugter. Det giver en frisk smag af appelsin, citron og mange noter af de andre krydderier. De 5 gram muscovadorørsukker er lige tilpas, det svarer til 7 gram per liter.

 

Ingredienser til en god Godnat Dram
English version     Næste ned   

700 ml Rachmaninoff Vodka 37,5 % vol.
10 g Lægebaldrian, skåret
5 g Passionsblomst, tørret
3 g Damianablade, tørret
2 g Humle, tørret
2 g Mjødurt, tørret
2 g Oregano/Spanskhumle, tørret
2 g Citrongræs, tørret
3 g Citronmelisse, tørret
3 g Perikon, tørret
3 g Røllike - Achillea, tørret

Option: 5 g Rørsukker eller Lynghonning

Trækketid 2 uger

Tilbehør:
1 liter glas med låg
Nr. 27 Godnat Dram *
Godnat Dram med passionsblomst
Godnat Dram med passionsblomst
Fremgangsmåde uden ansvar

Baldrianrod har været kendt i Danmark i mange år, som et naturmiddel brugt mod søvnløshed. Udtræk af baldrianrod - såvel i te som i snaps - er ikke giftig, men man skal passe på med for store mængder, hvis man skal køre bil eller arbejde med maskiner, det virker afslappende og søvndyssende. Derfor kaldes min dram også "Godnat Dram".

Baldrianrod blandes med de andre krydderurter, som også er kendte for sine beroligende og afslappende virkninger, og vil give en god smag i snapsen. Hæld en flaske vodka på og stil glasset lunt, mørkt og tørt i 2 uge. Når den rigtige smag er opnået, filtreres snapsen gennem et Swissgold guldfilter over i en ny ren flaske, så går der ingen smag tabt i papir.

Option: Hvis du synes, at denne dram lige skal afrundes, så kom lidt sukker eller lynghonning i. Vær bare opmærksom på, at honning giver et sløret skær i snapsen, men det er til at leve med.

NB: Helt ærligt, jeg er ikke tilfreds med smagen i denne Godnat Dram, så derfor kun * stjerne. Jeg vil prøve, om jeg kan gøre noget ved smagen. Vender tilbage hvis det lykkes. Jeg har købt et krydderi - Vild Urte Te God Nat - hos T.I. Krydderier. Det indeholder mere end 25 forskellige urter. Har nu lavet en blanding, som står og trækker. Så må jeg prøvesmage det om nogle måneder - medio 2024.

 

Ingredienser til en god Strand Malurt Bitter
English version     Næste ned   

700 ml Rachmaninoff Vodka 37,5 % vol.
5 g Strand Malurt, tørret

Trækketid 36 til 48 timer
ved stuetemperatur

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Nok den mest kendte krydderurt til en bjesk og den nemmeste at lave. Der bruges kun 2 ingredienser og få timer. Det er vigtig at smage efter 24 timer og så fremdeles hver 12 time. Glasset skal stå lunt, så går det hurtigere. Drikkeklar efter få dage.

Er velegnet til julebordet med øl, røget ål og marinerede sild.
Nr. 28 Strand Malurt Bitter ***
Strand Malurt Bitter
Strand Malurt Bitter
Fremgangsmåde uden ansvar

Når man køber malurt, skal man være opmærksom på, at der findes 3 slags malurt: Have-malurt (Artemisia absinthium) som er den mest udbredte malurt i haven, Strand-malurt (Artemisia maritima) som er udbredt langs den jyske vestkyst, hvor den vokser sammen med marehalm, strandkål og gul snerre, Romersk-malurt (Artemisia Pontica) der bruges til fremstilling af absint.

Jeg har kun brugt de 2 første og her er Strand-malurt absolut at foretrække. Den er mere "blød" i smagen og meget mere aromatisk. Ulemper er, at den er dyr at købe tørret, men til næste år skal vi samle den selv i juli/august.

Der er også gråbynke (Artemisia vulgaris), som tilhøre samme familie og giver en kraftig bitter smag i snapsen. Jeg mener også, at man kalder den "Fattigmands Peber", men spørg Jørgen Skouboe fra 'Nak & Æd', jeg tror, at de samlede bynke til deres retter.

Brug have-malurt til de snapse med mange urter for at give en bitter smag, men brug strand-malurt til en "Solo" bjesk. Når jeg finder romersk-malurt, skal jeg komme med en bedømmelse af urten.
 


Ingredienser til gode opskrifter fra Hirtshals
English version     Næste ned   


Nr. 29 Bjesk opskrifter fra Hirtshals Museum, lavet på mine essenser, der blandes og fortyndes med ca. 600 ml vodka 37,5 % vol.
Der kan være forskel i smagen på essenser, så derfor er målene kun en rettesnor. Efter 2 uger tilsmages de og målene justeres.

Hirtshals Bjesk

Hirtshals Bjesk
Hirtshals Bjesk
Tilsmagt og 15 cl er meget fint

3 cl Porse essens
3 cl Røllike - Achillea essens
3 cl Enebær essens
3 cl Perikon essens
3 cl Tormentilrod essens

Fjern 15 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.
Museums Bjesk

Museums Bjesk
Museums Bjesk
Tilsmagt og 10 cl er meget fint

1 cl Pors essens
6 cl Tormentilrod essens
3 cl Vild Timian essensFjern 10 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.
Vendsyssel Bjesk

Vendsyssel Bjesk
Vendsyssel Bjesk
Tilsmagt og 10 cl er meget fint

4 cl Pors essens
4 cl Enebær essens
2 cl Strandmalurt essensFjern 10 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.
Klit Bjesk

Klit Bjesk
Klit Bjesk
Tilsmagt og 10 cl er meget fint

4 cl Pors essens
3 cl Røllike - Achillea essens
3 cl Perikon essensFjern 10 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.

 

Ingredienser til gode opskrifter fra Hirtshals
English version     Næste ned   
 

Chræn Mans Bjesk

Chræn Mans Bjesk
Chræn Mans Bjesk
Tilsmagt og 9 cl er meget fint

3 cl Strand malurt essens
2 cl Ingefær essens
3 cl Muskatnød essens
1 cl Nellike essens


Fjern 9 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.
Mose Konens Bjesk

Mose Konens Bjesk
Mose Konens Bjesk
Tilsmagt og 15 cl er meget fint

3 cl Slåen essens
3 cl Rejnfan essens
3 cl Røllike - Achillea essens
3 cl Pors essens
3 cl Rom mørk

Fjern 15 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.
Krydder Havens Bjesk

Krydder Havens Bjesk
Krydder Havens Bjesk
Tilsmagt og 10 cl er meget fint

2 cl Salvie essens
2 cl Vildtimian essens
2 cl Pebermynte essens
2 cl Dild essens
2 cl Humle essens

Fjern 10 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.
Chilipeber Bjesk

Chilipeber Bjesk
Chilipeber Bjesk
Tilsmagt og 9 cl er meget fint

1 cl Chilipeber essens
2 cl Citron essens
4 cl Appelsin essens
2 cl Anis essens
1 til 2 tsk. Lynghonning

Fjern 10 cl fra en flaske vodka og bland essenserne i. Ryst flasken godt og lad den trække mindst 2 uger.

 

Ingredienser til solæg
English version     Næste ned   


Jeg har lyst til at komme med en opskrift på Solæg, som er en fortræffelig snack til en god bjesk og et godt, glas øl

8 stk. Æg, friske
2 stk. Løg, kun de yderste gule løgskæl eller
1 spsk. Gurkemeje
1 stk. Rød chilipeber
1 L Vand
260 g Salt
Brine: ca. 20 % og 16 °Baumé
Åben Brine Excel regnearket i et nyt vindue

Hvis du vil have røde æg:
1 Rødbede stor, skrællet i skiver
eller
1/4 Rødkål fint snittet

Servering:
Olivenolie
Hvidvinseddike
Dijon sennep
HP Sauce
Engelsk sauce
Tomatketchup
Tabasco

Vælg selv hvad og hvormeget
af ovenstående du vil bruge.
29 A Solæg ****
Solæg
Solæg i løgskaller som en snack

Solæg til en frokost med hjemmelavede marinerede hvide sild. Når æggene har ligget i saltlagen nogle uger, bliver blommen efterhånden sort. Det er normalt og har ingen betydning for sundheden. Det kaldes en "Sørgerand" og opstår fordi der dannes jernsulfid - FeS - jernet (Fe) kommer fra blommen og svovlet (S) kommer fra hviden. Det opstår også, hvis ægget koges for længe.
Fremgangsmåde uden ansvar

Solæg er en Sønderjysk egnsret, som man brugte, når man skulle kurerer tømmermænd, eller blot nyde en snack til en dram og et glas øl. Man kan lave solæg på flere "sjove" måder, man kan tilsætte forskellige farver og mønstre ved at bruge rodfrugter/kål og knække skallen på forskellig vis.

Kog vand med salt og de rensede rodfrugter (løgskæl, chilipeber, rødbeder i skiver eller rødkål snittet), afkøl saltlagen. Kog æggene i 20 minutter ved medium varme, afkøl dem i koldt vand. Rul et æg på køkkenbordet og knæk forsigtigt skallen med håndfladen, det vil give forskellige mønstre på æggehviden, når den har ligget i lagen i mindst en uge. Hvis skallen tages af inden æggene kommes i den røde lage, bliver hele hviden rød.

Vælg hvilken farve du ønsker på dine æg. Gul: løgskæl eller gurkemeje. Rød: rødbeder eller rødkål.

Læg de hårdkogte æg i et henkogningsglas og fyld den filtrerede saltlage på, så det dækker alle æg. Alle æg SKAL være under saltlagen, brug en lille tallerken, hvis det er nødvendigt, æggene synker tilbunds efter et par dage i saltlagen. Æggene skal trække en uge inden de fortæres. Saltlagen er en kraftig lage, så holdbarheden i køleskab er ca. 3 uger.

Servering: Skær ægget over på langs, tag den halve blomme ud, og krydder med de nævnte krydderier i nævnte rækkefølge. Læg blommen på med skærefladen nedad.

 

Jeg laver mine essenser således
English version     Næste ned   

 

I en 250 ml flaske med skruelåg kommer jeg 20 g rødder/bark/hårde frø, 10 g planter/blomster/bløde frø eller 5 g af nogle kraftige/bitter planter, så som malurt, bynke og rajnfan. Safran essens laves på 1 g. Vanilje essens laves på 4 stænger. Flasken fyldes op med vodka og stilles køligt, mørkt og tørt i nogle uger. Alle rødder/bark trækker i (mindst) 4 uger, planter/blomster/frø trækker i (mindst) 2 uger, havemalurt trækker 2 døgn / strandmalurt trækker 4 døgn / bynke trækker 4 døgn / rajnfan trækker 7 døgn lunt, mørkt og tørt.

Herefter sies blandingen gennem et Swissgold guldfilter over i en ny, ren flaske. Hvis der dannes bundfald, kan man enten dekantere essensen eller filtrere den gennem et kaffefilter for at få den helt klar. Min porse essens er nu klar, og jeg vil lave en bjesk efter ovennævnte opskrifter. Gør dig selv den tjeneste at lave essenserne krystal klare, det sparer senere hen arbejde med filtrering/dekantering.


Nogle af mine 91 essenser
Øverste billede: Nogle af mine 91 essenser. Enebær og lakridsrod trækker endnu. Æ, Ø og Å findes ikke på min printer.
Underste billede: Liste over mine essenser på lager. Jasminblomst essensen med rød skrift kan jeg ikke finde. Har fundet det nu.

 

Ingredienser til en god Porse Snaps
English version     Næste ned   

700 ml Rachmaninoff Vodka 37,5 % vol.
20 g Porserakler, plukkes tidligt forår
eller
20 g Porseblade, plukkes sommer og efterår
6 cl Sherry Vælg selv din Sherry
1 Lille kvist rosmarin
2 g Lakridsrod
2 g Eg

2,5 g sukker/lynghonning. Se tips

Trækketid for blade 2 til 4 uger
Trækketid for rakler 4 til 8 uger
ved stuetemperatur

Tilbehør:
1 liter glas med låg

Tips: Ønsker du en "ren" porse snaps uden sherry, rosmarin, lakridsrod og eg, skal du (måske) tilsætte 1 tsk. sukker eller 1 tsk. lynghonning, som giver snapsen en rund smag. Alternativ til Sherry kunne være Vermouth - sød eller tør.

Pors Snapsen bliver bedre og bedre efter nogle månders lagring.
Nr. 30 Pors Snaps *****
Pors Snaps
Pors Snaps lavet på urter
Se opskriften til venstre

1 fl. Pors Snaps lavet på essenser:
9 cl Pors, 3 cl Sherry, ½ cl Rosmarin,
½ cl Lakridsrod, ½ cl Eg og Vodka for resten
Fremgangsmåde uden ansvar

Pors Snaps er ikke kun lavet på pors, men er tilsat et par andre krydderier. Aalborg Porse Snaps 40 % blev lanceret i 1965, som jeg kendte og blev hyppigt brugt til stegte ål, blev tilsat sherry, rosmarin (infusion) og karamel (måske lakridsrod og honning)? Efter De Danske Spritfabrikker grundlagt i 1881 overgik på andre hænder (Svensk Vin og Sprit 1999 - Pernod Ricard 2008 - Norsk Arcus 2012 - Finsk Altia), er opskriften ændret. Nu er der tilsat eg, eller lagret på ege fade? Thylandia Porse Snaps 42 % er kun lavet på friske porseblade. Jeg har endnu ikke smagt den. Braunstein laver også en Porsesnaps 38 % ingen anelse om, hvad den er lavet på.

Pluk dine friske porse krydderier og kom den i glasset sammen med de andre krydderurter. Hæld din favorit vodka på og stil glasset lunt, mørkt og tørt de næste 4 uger til 8 uger. Når trække tiden er gået tages flasken frem og det grove indhold sies først fra i en metal si, så kan snapsen filtreres gennem kaffefilter og kommes i en ren flaske.

En Pors Snaps lavet efter denne opskrift vil kun blive bedre efter modning i et par måneder. Farven vil også blive mørkere med tiden (må ikke stå i sollys). Smag jævnligt på udtrækket og slut, når du synes at have ramt din personlige smag.

NB: Røget eg findes i let, medium og kraftig røget. Kan købes der, hvor man køber tilbehør til ølbrygning. Jeg brugte en kraftig røget eg. Du kan købe Ege spåner, french heavy ristet her eller her. Amerikanske ege flis købes her. Kan du ikke skaffe eg med røgsmag mere, må du røge det selv.

 

Ingredienser til en god Julebjesk - Essens
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
5 g Angosturabark*
Appelsinskal af 2 økologiske, kun det gule
Citronskal af ½ økologisk, kun det gule
2 g Galangarod
1 g Ingefær
5 g Kaffebønner
3 g Kanel hel
5 stk. Kardemommefrø hel
4 g Kinabark
5 g Lakridsrod
3 g Muskatnød, ½ nød
10 stk. Nelliker hel
4 g Sandeltræ
2 g Strandmalurt**
1 stk. Vanilje

Det er vanskeligt at købe angosturabark*,
så prøv med 2 g egebark og 2 g ensianrod.
Strandmalurt** tilsættes de sidste 3 til 4 dage.

Trækketid 4 uger ved stuetemperatur.
Bør fortyndes efter behag.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.
Nr. 31 Julebjesk ***
Julebjesk
Julebjesk
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne Julebjesk er lavet til at skulle fortyndes - en form for essens - og til at tilsættes andre "Bjesker" efter behag. Kom alle de tørrede krydderurter i glasset (på nær strandmalurt) og del appelsin- og citronskallerne, som kommes ovenpå. Det er med til at holde krydderurterne under vodkaen. Kom en flaske vodka på, så det dækker og stil glasset lunt, mørkt og tørt i 3 uger.

Smag på Julebjesken og hvis den er tilfredsstillende, kom strandmalurt på og lad den trække endnu 3 til 4 døgn. Hvis du kun har havemalurt, skal du måske kun lade den trække i 1 til 2 døgn.

Når den rigtige smag er opnået, filtreres Julebjesken gennem et Swissgold guldfilter over i en ny ren flaske. Herefter kan man lade flasken stå og bundfælde i nogle uger for derefter at dekantere den. Kan man ikke vente, filtreres Julebjesken gennem et kaffefilter. Men husk citrusfrugter er tilbøjeligt til at give en sløret "bjesk".

Når Julebjesken er klar, kan den bruges til at tilsætte andre "Bjesker" eller drikkes selvstændig, hvis man fortynder den med en passende mængde vodka. Prøv dig frem.

Den første bjesk, som jeg vil prøve Julebjesken i, er "Stygge Krumpen" herunder. Stygge Krumpen var en herremand, der levede et frit og lystigt liv i sus og dus med flere elskerinder. Der var blot den hage ved det, at disse elskerinder var gifte fruer. Han endte også i fængsel i nogle år. Myterne om Stygge Krumpen er mange, læs dem selv.

 

Ingredienser til en god Stygge Krumpen Bjesk
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
3 cl Gul snerre essens
3 cl Julebjesk, se ovenstående
3 cl Pomerans essens
3 cl Pors essens
3 cl Safran essens
2 cl Strandmalurt essens
3 cl Tormentilrod essens

Trækketid 2 uger ved stuetemperatur.

Tilbehør:
Måleglas på 250 ml
Nr. 32 Stygge Krumpen Bjesk ***
Stygge Krumpen Bjesk
Stygge Krumpens Våbenskjold
Møllehjulet
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne bjesk er meget nem at lave, når først alle essenser er lavet. Hæld 250 ml vodka fra en flaske over i et målebæger. Gem vodkaen i en flaske til senere brug - nye essenser?

Afmål alle ovenstående essenser (i alt 230 ml) og kom dem i flasken med din favorit vodka. Ryst flasken så essenserne blandes.

Stil flasken væk i et par uger lunt, mørkt og tørt. Vent på at alle ingredienser blander sig til en homogen væske. God fornøjelse.

Når tiden kommer til den første smagsprøve, vil jeg vurdere, om Bjesken skal fortyndes med mere vodka, eller om den er tilpas efter opskriften. Det er jo tit sådan, at krydderurterne er mere eller mindre kraftige i smag og duft.

 

Ingredienser til en god "BåjWåj" Bjesk fra Hugos opskrift
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
3 cl Gul snerre essens
3 cl Perikon essens
3 cl Pors essens
2 cl Riga Black Balsam
1½ cl Strandmalurt essens

Efter signe skulle det betyde "Bådvand" på nordjysk. Bjesken blev kåret som årets bjesk i 2017.


Trækketid 2 uger ved stuetemperatur.

Tilbehør:
Måleglas på 125 ml
Nr. 33 "BåjWåj" Bjesk ***
BåjWåj Bjesk
"BåjWåj" Bjesk fra Hugo
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne bjesk er meget nem at lave, når først alle essenser er lavet. Hæld 125 ml vodka fra en flaske over i et målebæger. Gem vodkaen i en flaske til senere brug - nye essenser?

Afmål alle ovenstående essenser (i alt 125 ml) og kom dem i flasken med din favorit vodka. Ryst flasken så essenserne blandes.

Stil flasken væk i et par uger lunt, mørkt og tørt. Vent på at alle ingredienser blander sig til en homogen størrelse. God fornøjelse.

Når tiden kommer til den første smagsprøve, vil jeg vurdere, om Bjesken skal fortyndes med mere vodka, eller om den er tilpas efter opskriften. Det er jo tit sådan, at krydderurterne er mere eller mindre kraftige i smag og duft.

Bjesken er prøvesmagt og der skal ikke gøres mere ved den. Lad den blot stå og modne i et par uger mere.

 

Ingredienser til en god Angst & Uro Bitter 2018
English version     Næste ned   

700 ml Absolut Vodka 40 % vol.
1 g Allehånde hel, stødt
1 g Anis frø hel, stødt
5 g Appelsinskal, tørret
5 g Catechu, astringent Acacia Catechu
5 g Ensian rod, skåret
2 g Gurkemejerod tørret, skåret
1 g Hibiscusblomst
2 g Ingefær tørret, skåret
3 g Kanel hel, knust
2 g Kardemomme frø, stødt
3 g Kinabark, skåret
1 g Kommen frø, stødt
1 g Koriander frø, stødt
1 g Kryddernelliker hel, stødt
5 g Lakridsrod, hel skåret
2 g Malurt have, tørret
1 g Maté, tørret
1 g Muskatblomme, tørret
3 g Muskatnød hel, knust
5 g Mælkebøtterod, skåret
6 stk. Ren lakrids i små brud
3 g Sandeltræ rød, skåret
5 g *Angostura bark
2 g **Canada vild ingefær, skåret
2 g **Virginia slangerod, skåret
10 g ***Lynghonning

Trækketid 4 uger ved stuetemperatur.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.
Flaske med Dråbetæller.
Nr. 34 Angst & Uro Bitter 2018 ***
Angst & Uro Bitter 2018
Angst & Uro Bitter 2018

Det skal blive til en kraftig smagende essens,
da den kun bruges dråbevis i drinks, ellers høres:
Skriget

Sat over den 27. februar 2018
Filtreret den 25. marts 2018
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne Angst & Uro Bitter 2018 bruges dråbevis i andre alkoholer, så som Akvavit og Vodka samt i Drinks. Her er brugt en Absolut Vodka 40 % vol. Men kan du skaffe en vodka på flere procenter, og vil offer pengene på denne, så gør blot det.

Undlad blot **Canada vild ingefær og **Virginia slangerod. Du kan eventuel bruge lidt mere tørret ingefær og gurkemejerod. I stedet for 5 gram *Angosturabark bruges 2,5 gram egebark og 2,5 gram galangarod. Angostura trifoliata er en lægemiddelplante, der er hjemmehørende i Sydamerika. Dens bark er normalt misforstået, som blev brugt i Angostura brand bitters, som er opkaldt efter byen Angostura i Venezuela. Angostura bark bruges dog i en række andre aromatiske bitters, såsom Abbott's Bitters.

Det bliver svært at skaffe disse urter. Angosturabark må ikke sælges i EU. Canada vild ingefær. Virginia slangerod er en total fredet plante. ***Lynghonning tilsættes efter behag, men 10 g til 700 ml vodka er passende.

Urterne findeles og trækker i alkohol, filtreret gennem lærred, sand, og sødes med lynghonning. Det er den officielle procedure ved flere tusinde liters produktion. Men brug først en Swissgold guldfilter og derefter et kaffefilter til den lille produktion på 700 ml.

Efter filtreringen modnes bitteren koldt, mørkt og tørt i flere måneder. Hvis der er bundfald i flasken dekanteres bitteren over i en ny ren flaske. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Måske skal der efterfyldes med mere vodka efter filtrering. Kan man finde små flasker med dråbetud, så fyld nogle af disse. Angst & Uro Bitter 2018 er nu klar til brug.

NB: Jeg kunne ikke skaffe Catechu, astringent Acacia Catechu. Se Astringent. Prøv at bide i et slåen bær, så får du fornemmelsen af "Astringent". Snerper munden sammen. Man kunne eventuel tilsætte 10 stk. slåen, eller 1 stk. skåret økologisk kvæde med skræld. Det har jeg ikke gjort, og det var ikke nødvendigt.

 

Ingredienser til en god Wunderberg Bitter
English version     Næste ned   

700 ml Absolut Vodka 40 % vol.
5 g Alantrod Inula helenium, skåret
1 g Allehånde hel, stødt
5 g Angelikarod
2 g Anisfrø, stødt
5 g Økologisk citronskal kun det gule
5 g Croton eluteria Cascarilla bark
Denne bark bruges i Campari og Vermouth
Smager lidt af vanilje, citrus og ege bark
5 g Ensianrod, skåret
2 g Fennikelfrø, stødt
5 g Hybenskaller, tørrede
5 g Kinabark, skåret, (Kinin)
6 g Kinesisk kanel hel, knust
1 g Kryddernelliker hel
10 g Lakridsrod, skåret
1 g Lyngblomst, tørret
3 stk. Mandler bitter, skåret
10 g Mandler søde, skåret
10 g Nødder, skåret
10 g Orangeskal, tørret
3 g Peberkorn sort hel, stødt
30 g Rønnebær, friske fra frost
2 g Sandeltræ
3 stk. Stjerneanis hel
2 g Strandmalurt
1/4 Vaniljestang

Den kendte Underberg Bitter er sammensat af forskellige urter fra 43 lande i hele verdenen, sågar også fra Skandinavien - måske Danmark, Rønnebær fra Stevns? Her er et fåtal krydderurter, som giver en god smag til en Wunderberg Bitter. Måske lidt lyng-honning? Så kvinderne kan være med.

Trækketid 4 til 8 uger ved stuetemperatur.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.
Nr. 35 Wunderberg Bitter ***
Wunderberg Bitter
Wunderberg Bitter

I Danmark er lanceret to nye Underberg
Greenberg med honning til kvinder
Brasilberg i store flasker

Sat over den 8. marts 2018
Filtreret den 6. april 2018
Fremgangsmåde uden ansvar

Alle kender Underberg Bitter, og det er et forsøg på at lave en bitter, der smager som den originale bitter. I den originale Underberg Bitter er der urter fra 43 forskellige lande. Så må der i sagens natur være mindst 43 forskellige urter. Alkoholstyrken er på 44 % Vol. og fås i små 2 cl flasker. Her bruger jeg en Absolut Vodka 40 % vol. Prøv selv opskriften og døm om det lykkedes at lave en "Wunderberg Bitter" der smager.

En ny (Underberg) Greenberg Bitter blev lanceret i 2012 specielt for kvinder. Alkohol procenten er nedsat til 22 % Vol. men flaskens indhold er forhøjet til 4 cl. Der er tilsat blomsterhonning, (samt andre krydderurter med en ikke så bitter smag)?

En anden bitter fra samme familie er: Brasilberg Bitter på 42 % Vol. i 100 cl flasker. Det er et barnebarn af Underbergs grundlægger, der nedsatte sig i Brasilien og lavede sig sin egen bitter af urter og planter fra Amazonas regionen. Den er mere mørk og sød, ikke så bitter, men en dyr flaske.

Kom alle krydderurter og frugter i glasset og hæld en flaske vodka over. Flasken lukkes med en gummipakning og stilles i en gryde med vand. Vandet opvarmes langsomt til max 40 °C og ikke mere. Gryden skal gerne holde denne temperatur i ca. 4 timer, hvorefter henkogningsflaskerne stilles ved stuetemperatur indtil indholdet har taget denne temperatur. Nu er der undertryk i henkogningsflaskerne. Flaskerne stilles lunt, mørkt og tørt i 4 til 8 uger. Herefter filtreres indholdet først groft, senere gennem et kaffefilter.

Wunderberg Bitteren hældes på en ny, ren flaske og stilles køligt, mørkt og tørt i et par måneder, hvor den bundfælder og modnes. Herefter kan den dekanteres over i den blivende flaske, som den serveres fra. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt.

NB: Jeg kunne ikke skaffe Croton eluteria Cascarilla bark. Skulle måske prøve at tilsætte lidt Campari, da denne bark indgår i Campari. Ikke for meget, bitteren skulle nødigt blive for "tynd".

 

Ingredienser til en god "De Riges Balsam"
English version     Næste ned   

2 x 700 ml Absolut Vodka 40 % vol.
10 g Appelsinskal, økologisk tørret
5 g Baldrianrod, skåret
½ Kop Birkeknopper
60 g Blåbær, friske eller frost
60 g Brombær, friske eller frost
5 g Cikorierod, skåret
5 g Egebark, tørret
20 g Hasselnødder, skåret
2 g Havemalurt, tørret
60 g Hindbær, friske (frost)
10 g Ingefær, tørret
10 g Kaffebønner, hele espresso
5 g Kalmusrod, skåret
5 g Lakridsrod, skåret
1 Håndfuld Lindeblomst, kun det hvide
70 g Lynghonning
6 g Muskatnød, hel men knust
5 g Peber sort, knust
5 g Pebermynte, tørret
60 g Prunus padus, Bird Cherry, Fuglekirsebær, friske eller frost
5 g Pomeransskal, tørret, bitter
1 g Volverlej, Guldblomme, kun det gule. Planten er moderat giftig. Læs siden først.

Jeg havde ingen birkeknopper, så jeg brugte 10 cl Birkesnapse Likør Nr. 38

Riga Black Balsam er sammensat af 24 forskellige urter, bær og honning, her er 22 slags ud af de 24. Riga Balsam blev første gang lavet i 1752 af apoteker Kunze i Riga, Letlands hovedstad. Det er en bittersød likør, som er fremstillet på mange lokale urter. 1. træk 4 uger 2. træk 4 uger ved stuetemperatur. De to træk blandes og filtreres.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.
Nr. 36 "De Riges Balsam" ****
De Riges Balsam
Riga Black Balsam i keramikflaske

Sådan så gadebilledet ud i Riga 1973
Valnu iela, en gade i den gamle by i Riga
Fremgangsmåde uden ansvar

Ikke alle kender Riga Black Balsam, men det er et forsøg på at lave en balsam, der smager som den originale Riga Black Balsam. Opskriften på den originale Riga Balsam er hemmelig og består af 24 urter, bær og honning. Alkoholstyrken er på 45 % Vol. Her bruger jeg en Absolut Vodka 40 % vol. Prøv selv opskriften og døm, om det lykkedes at lave "De Riges Balsam" der smager.

Mit første bekendtskab med Riga Black Balsam var i 1973, hvor jeg var med i en Dansk handels delegation til Riga. I mangel på Gammel Dansk, drak vi Riga Balsam. Balsam er et udtryk for et lægemiddel, og vi gik ind for at "Forebygge" frem for at "Helbrede". Det virkede. Et sted, hvor Riga Balsam er slået igennem, er i Marstal på Ærø hos sømændene. Handelsskibene fra Marstal har Riga Balsam med i medicinskabet.

Når jeg anvender mange urter, honning samt lang trækketid, opvarmer jeg gerne blandingen for at danne vakuum. Kom alle krydderurter og frugter i glasset og hæld en flaske vodka over. Flasken lukkes med en gummipakning og stilles i en gryde med vand. Vandet opvarmes langsomt til max 40 °C og ikke mere. Gryden skal gerne holde denne temperatur i ca. 4 timer, hvorefter henkogningsflaskerne stilles ved stuetemperatur indtil indholdet har taget denne temperatur. Nu er der undertryk i henkogningsflaskerne. Flaskerne stilles lunt, mørkt og tørt i 4 til 8 uger. Herefter filtreres indholdet først groft, senere gennem et kaffefilter.

Riga Black Balsam hældes på en ny, ren flaske og stilles køligt, mørkt og tørt i et par måneder, hvor den bundfælder og modnes. Herefter kan den dekanteres over i den blivende flaske, som den serveres fra. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Original Riga Black Balsam serveres fra keramikflasker.

 

Ingredienser til en god Pirat Solbærrom
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
500 g Solbær friske el. frosne
30 g Lynghonning

Lav en Spiced Rum
700 ml Vodka 37,5 % vol.
½ cl Allehånde (2 stk.)
1 tsk. Appelsinskal, sød
½ cl Ingefær ( 1 cm)
½ cl Kaffebønner (4 stk.)
½ cl Kanel (1 g)
2 cl Karamel (1 spsk.)
½ cl Kardemomme (3 stk.)
2 stk. Mandler bitre, skåret
1 spsk. Mandler, flager
10 g Melasse eller Muskovadorørsukker
½ cl Kryddernelliker (3 stk.)
1 tsk. Pomeransskal
½ tsk. Rosa peberkorn (6 stk.)
1 cl Vanilje, el. 1 stang flækket

Pirat Solbærrom laves i to glas. I det første glas kommes solbær, lynghonning og vodka. Laver du det af friske solbær og kan få fat på friske grønne blade, så kom 10 til 20 stykker i. Trækketid 4 uger.

I glas nummer to laves en "Spiced Rum" efter ovenstående recept. Det skal bemærkes, at jeg har lavet det på mine essenser, derfor står målene i cl. Målene i ( ) angiver mængden i stk. eller gram for urter. Trækketid 1 uge.

Tilbehør:
2 stk. 1 liter glas med låg.
Nr. 37 Pirat Solbærrom ***
Pirat Solbærrom


Sat over den 3. april 2018
Fremgangsmåde uden ansvar

Start med solbær, da denne blanding tager længst tid. Hæld solbærrene i glasset sammen med friske blade fra busken. Kom lynghonning i og hæld vodka på. Luk glasset tæt med gummipakning og sæt det væk - køligt, mørkt og tørt - lad det trække i 4 uger, hvorefter det sies groft. En uge før solbærrene er færdige sættes den "Spiced Rum" over. Filtrer blandingen gennem et kaffefilter og bland derefter "Solbær" og "Rum" sammen i en stor flaske (1,5 liter).

Nu er der to måder at udnytte solbærresterne på: Pres dem gennem min Presse Pistol, eller lav marmelade af dem. Der skal blot tilsættes mere sukker og gives et ganske kort opkog. Hældes varmt i syltetøjsglas og lukkes straks. Opbevares køligt, mørkt og tørt.

Presser du solbærrene kommes saften op i den store flaske og der efterfyldes, så flasken bliver fyldt.

Nu skal Solbærrommen modnes og bundfælde, så gem den væk i mindst 4 måneder inden flasken dekanteres. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Du plukker solbær i august og til jul har du den skønneste Solbærrom. Kald den blot: "Pirat Solbærrom Likør".

Jeg vil vende tilbage med mere info om solbærmarmelade, når den tid kommer. Jeg købte 2 poser frosne solbær a 300 g i Rema 1000 til kun 10,00 kr. Blade kan man naturligvis ikke skaffe i april.

Solbærrene havde trukket så meget vodka, at jeg måtte presse bærerne for at få noget saft. Derfor ingen solbærmarmelade denne gang.

 

Ingredienser til en god Birkesnapse Likør
English version     Næste ned   

2 x 700 ml Vodka 37,5 % vol.
7,4 liter Birkesaft, frisk tappet

Tappes første uge i april fra et birketræ med diameter på mindst 20 cm. Et hul på 12 mm bores skråt opad ca. 10 cm ind i stammen 2 m oppe. I hullet sættes et mundstykke varenr. 364835 (se min presse pistol) og en slange monteres. Der løber 4 til 5 liter saft på 3 til 4 døgn.

Tilbehør:
Tom 5 liter eddike dunk (rengjort). Løs ny hvid mundstykke til silicone. 1 meter 12 mm silicone slange. 2 meter snor til fastgørelse af dunk på træstammen.

Når hullet skal lukkes skæres en gren af stammen og grenen afbarkes, tilpasses til hullet og bankes i. Jeg plejer at duppe stedet med Atamon for at forhindre svamp. Nogle bruger tjære til at dække hullet, efter grenen er banket i.
Nr. 38 Birkesnapse Likør *****
Birkesnapse Likør

Tappet den 10. april 2018 hos min nabo Bjarne
430 ml = 435 g koncentrat af 7,4 l birkesaft
Fremgangsmåde uden ansvar

Rå birkesaft kan bruges på flere måder. Til fremstilling af vin og til fremstilling af en god Birkesnapse Likør. Hvis du vil lave vin, så søg på nettet og find gode opskrifter. Brug mit Excel regneark "Sukkermåling Birk" til at finde mængden af sukker, der skal tilsættes for at opnå en passende alkohol styrke.

Her vil jeg beskrive, hvordan jeg fremstillede 2 flasker a 700 ml Birkesnapse Likør på 27 % vol. på 5 dage. 7,4 liter rå birkesaft blev tappet på 5 døgn og kogt ind i 6 timer til 430 ml = 435 g koncentrat = 1,012 g/ml. Reducering 7400/430 = 17,2 gange. I følge "bøgerne" indeholder birkesaft kun 1 % faststof, hvorimod ahornsaft indeholder flere % faststof. Man laver ahornsirup af saften fra Sukker-Ahorn. Her ses hvordan de tapper saft i Canada af træet til ahornsirup. 40 liter ahornsaft giver 1 US gallon sirup eller 3,8 liter.

Mængden af koncentreret birkesaft i flasken på billedet t.v. er 430 ml. Smager fantastisk godt og er meget sødt. Blev blandet med vodka således: 215 ml koncentreret birkesaft i hver flaske og fyldt op med 485 ml Vodka 37,5 %. Birkesnapse Likøren fik derfor en alkohol procent på 27 % vol. Med denne procent kan det holde sig uden at stå i køleskab. Jeg vil kalde birkesnapsen for en "Likør", da den stadigvæk er lidt sød. Den ene flaske vil jeg bruge som essens i andre "Snapse", som skal have en "Flavor" af birk. Den anden skal måske "fortyndes" lidt mere med en anden spiritus.

Bruges to flasker Vodka a' 700 ml og 40 % vol. samt 430 ml koncentreret birkesaft bliver den totale alkohol procent 30 %. Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

 

Ingredienser til en god Brombær Likør
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
620 g Brombær vilde
1 Vaniljestang flækket
2 til 4 spsk. Lynghonning
3 cl Lakridsessens. Se tekst

Vilde brombær vokser i Danmark mange steder i hegn, krat, markskel og skovbryn. De modnes forskelligt over en længere periode. Normalt fra august til oktober.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
3 måneder ved stuetemperatur.

Jeg har fundet en metode til at klare en "snaps" fuldstændigt. Jeg havde en slåensnaps, der var meget uklar, satte den i dybfryseren i 2 uger, hvorefter den blev dekanteret og resten (bundfaldet) blev siet gennem 2 kaffefilter. Den blev ganske klar ved stuetemperatur. Prøv det selv.
Nr. 39 Brombær Likør ****
Brombær Likør


Brombær Likør 2018
Fremgangsmåde uden ansvar

Alle har nok bemærket, at sommeren 2018 var helt speciel varm og lang. Det havde mine vilde brombær i hegnet også. Jeg plukkede de første 620 g den 21. juli. De var total sorte og modne, men lidt mindre end de var i 2017. Bare der er nok af dem, så gør det ikke noget. Jeg kunne plukke brombær indtil slutningen af september, men med stor konkurrence fra fuglene.

Kom alle brombær i flasken med en flækket vaniljestang og hæld 2 til 4 spsk. lynghonning over. Hæld derefter vodka på så det står et par cm. fra toppen. Luk flasken og stil den væk i 3 måneder - måske skal den rystes under vejs. Jeg brugte kun 2 spsk. lynghonning, hvilket var for lidt.

Efter 3 måneder filtreres blandingen - først groft i en si - derefter fint i 2 kaffefilter. Det er nu man tilsmager brombær likøren med mere lynghonning eller med en lakrids/moscovadorørsukker blanding: Denne består af 200 ml vodka, 20 g renlakrids og 20 g moscovadorørsukker. Jeg brugte 3 cl lakridsessens og 1 spsk. lynghonning.

Nu sættes brombær likøren til modning i mindst en måned. Se så efter om der er bundfald. Dette bundfald skal dekanteres fra. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Hvis flasken ikke er fyldt helt op, kan man roligt fylde efter med vodka eller en god rom.

Lad flasken modne til Jul, så har du en god brombær likør til kaffen med kager.

 

Ingredienser til en god mavebitter "Krydderhavens Bjesk"
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
2 cl Artiskokurt essens
2 cl Løvetand essens
2 cl Løvetandsrod essens
1 cl Anis essens
1 cl Althearod essens
1 cl Humle essens
1 cl Citronmelisse essens
1 cl Estragon essens
1 cl Merian essens
1 cl Mynte essens
1 cl Salvie essens
1 cl Perikon essens
1 cl Røllike - Achillea essens
½ cl *Rabarberrod essens - bruges ikke mere

Smages til med lidt ren lakrids
og moscovadorørsukker som i
opskriften ovenfor Nr. 39.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Modningstid:
1 måned på essenser
2 måneder på urter
ved stuetemperatur.
Nr. 40 Krydderhavens Bjesk **

Omdøbt til: Krydderhavens Snaps ****
Krydderhavens Bjesk

Krydderhavens Bjesk 2018. Udvidet version "Mavebitter"
*Rabarberrod har tendens til at gøre Snapsen uklar.

Sådan blev en kedelig Bjesk reddet og er nu en god snaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Man kunne også kalde opskriften: "Havens krydderurter" eftersom, der indgår mange af disse krydderurter fra haven. Løvetand er mest kendt under navnet Mælkebøtte. Det latinske navn er Taraxacum officinale. Officinale antyder, at der er tale om en lægeplante. Artiskokurt og løvetand er kendt som et godt middel mod tarmgæring og diarré, plus mange flere "sygdomme", som jeg ikke vil komme ind på her. De andre urter har - foruden en smagsgivende effekt - også en vis virkning mod en oppustelig mave. Det er særligt bitterstofferne der er gavnlige. Har man tildens til halsbrand, skal man være varsom med for meget "bitterstof".

Jeg har efterhånden fået lavet 100 små flasker essenser af alle tænkelige urter og rødder. Derfor skal der også eksperimenteres med disse essenser. Denne mavebitter er udelukket fremstillet på essenser. Den kunne også fremstilles på tørrede urter og rødder. Så skulle man blot bruge 2 cl = 2 spsk. og 1 cl = 1 spsk. Trækketiden må man selv prøve sig frem til, men 2 uger vil være et godt bud. Til sidst lader man Bjesken stå koldt, mørkt og tørt, så den kan modne og svævestofferne kan bundfælde. Herefter kan den dekanteres og er så drikkeklar. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt.

Efter nogle år smagte jeg på denne bjesk og fandt, at udviklingen var gået i stå. Der manglede lidt sødme og noget syrligt. Jeg havde 2. gangs udtræk fra mine vilde æbler med vanilje stang, så derfor blev flasken hældt på disse og sat væk i 6 uger. Flasken er taget frem og blev filtreret, prøve smagt og fundet meget bedre. Gik fra 2 ** til 4 ****. Denne skal også omdøbes fra Bjesk til Snaps. Vil være fortrindelig til et ostebord.

 

Nr. 41 Walnut Braun Whisky ****
Walnut Braun Whisky


Walnut Braun Whisky
Sat over november 2017
Fyldt på flaske november 2018

Ingredienser til en god Whisky
English version     Næste ned   
Fremgangsmåde uden ansvar

4 x 700 ml Vodka 37,5 % vol.
Tilbehør: 2 glas a 2 liter med låg.
Trækketid: 1 år Modningstid: 2 år

Walnut Braun Whisky
2 x 700 ml Vodka 37,5 % vol.
500 g modne valnødder med skal
1 spsk. Lynghonning
2 tern Røget Fransk Eg

Hazelnut Braun Whisky
2 x 700 ml Vodka 37,5 % vol.
500 g modne hasselnøddernødder med skal
2 tern Røget Fransk Eg

Knæk alle nødder og kom dem i hvert sit glas med skal. Kom Fransk Eg i hvert glas og 1 spsk. lynghonning i valnødderne. Hasselnødderne er mere sødlige, så her bruger jeg ikke lynghonning. Hæld vodka på så det dækker. Stil glassene væk: Køligt, tørt og mørkt i mindst 1 år. Herefter filtreres blandingen og fyldes på rene flasker. Efter et par måneder dekanteres whiskyen, og kan nu hældes på de blivende flasker. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Der vil altid mangle lidt i hver flaske, så der efterfyldes med en whisky. Jeg brugte ca. 10 cl. Grant's whisky per flaske.
NB: Røget eg findes i let, medium og kraftig røget. Kan købes der, hvor man køber tilbehør til ølbrygning. Jeg brugte en kraftig røget eg. Du kan købe Ege spåner, french heavy ristet her eller her. Amerikanske ege flis købes her. Kan du ikke skaffe eg med røgsmag mere, må du røge det selv.
Nr. 41 Hazelnut Braun Whisky ****
Hazelnut Braun Whisky


Hazelnut Braun Whisky
Sat over november 2017
Fyldt på flaske november 2018

 

Ingredienser til en god Vermouth. Wermut på tysk betyder malurt
English version     Næste ned   

325 ml Vodka 37,5 % vol.
425 ml Liebfraumilch 9,5 % fra Rema 1000
giver en alkohol styrke på 21,5 %
2 stk. Stjerneanis knust
1 spsk. Ensianrod skåret
1 tsk. Lakridsrod skåret
1 tsk. Have-malurt tørrede
1 tsk. Citrongræs/Citronverbena tørrede
1 spsk. Enebær knust
1 tsk. Kardemommefrø knust
4 stk. Nelliker hele knust
1 tsk. Salvie tørrede
4 stk. Rosenknopper tørrede
1 tsk. Espresso kaffebønner knust
2 tsk. Korianderfrø knust
1/4 Vanilje stang flækket
1 stk. Appelsinskal økologisk, kun det gule
eller Bergamotteskal eller Pomeransskal bitter

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
3 uger med urter i vodka. Derefter 2
uger med vodka og hvidvin blandet.
425 ml Liebfraumilch 9,5 % giver en alkohol styrke på 21,5 %.
700 ml Liebfraumilch 9,5 % giveren alkohol styrke på 18,5 %.

Alternative krydderier: Safran og 1 Bergamotte, hvis du kan skaffe denne citus frugt.
Ellers brug Pomerans skal, eller 2 dråber bergamotolie.
Nr. 42 Vermouth **
Vermouth


Vermouth sat over december 2018
Fremgangsmåde uden ansvar

Kom alle ingredienser i en flaske og hæld vodka på. Lad blandingen stå 3 uger koldt, mørkt og tørt, ryst flasken et par gange de første par uger. Herefter filtreres blandingen over i en ny, ren flaske og hvidvinen hældes på.

Nu gemmes flasken koldt, mørkt og tørt i mindst 2 uger for at modnes og ikke mindst for at bundfælde. Herefter dekanteres indholdet over i en ny, ren flaske. Jeg har lavet et Dekanteringsapparat med elektrisk pumpe og den fungere helt perfekt. Vermouthen er nu klar til at nydes afkølet. Måske på et par isterninger og en skive citron.

Wermut på tysk betyder "Malurt" og er en krydret hedvin - over 14 % til 24 % alkohol - der blev opfundet af en italiener Antonio Benedetto Carpano fra Torino. Han blev inspireret af en tysk hedvin krydret med malurt.

Der findes 3 forskellige typer Vermouth, en sød, medium sød og tør Vermouth. Den søde Vermouth er som regel rødligt/brunt og mindre bitter end den klare/gule og mere tørre Vermouth. Det hele afhænger af de 50 forskellige urters udtræks stoffer, som Vermouthen er lavet på.

Vermouth opstod oprindeligt, fordi man i 1700 tallet havde meget dårligt vin, og man ville skjule denne vin med nogle krydderurter. Blandt andet "Malurt" - heraf kom udtrykket "Kom Malurt i Bægeret". Måske?

Hvis du ikke har alle disse krydderurter, kan du selv prøve at eksperimentere med andre urter, men der skal bruges en have-malurt/strand-malurt/cola-malurt og ensianrod. Det giver en bitter smag.

Brug mit Excel-regneark Vin og Snaps procent for andre værdier af alkoholprocent. Åbn EXCEL-regnearket i et nyt vindue.

 

Ingredienser til en god Rønnebær Safran Snaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
400 g Rønnebær fuldmodne
1 pk. Safran ½ gram
1 til 2 spsk. Rørsukker (option)

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
Rønnebær/Safran 3 mdr. i vodka
Derefter 1 års modning

Prøv at lave en safran essens på ½ g safran og 250 ml vodka. Denne essens kan bruges til mange snapse. Giver en flot farve og tilføre en god aroma.

Jeg tilførte min rønnebær snaps 1 spsk. økologisk rørsukker.

Se Bornholmsk Rønnebær og Syp Klub.
Nr. 43 Rønnebær Safran Snaps ***
Rønnebær Safran Snaps

Rønnebær Safran Snaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Rønnebærrene plukkes så sent som muligt, så de er helt modne. Det giver den bedste sødme i snapsen. Men vent ikke for længe, for solsorten kan også lide rønnebær, når de er søde og der er mangel på føde.

Det vil være en god ide at lægge rønnebærrene nogle dage i fryseren, ligesom man gør med slåen. Det vil sprænge cellerne i frugten, så de æstetiske olier kommer ud i vodkaen. Jeg plukkede mine rønnebær medio oktober og lod dem trække i vodka til ultimo januar. De fik en fortræffelig smag, meget bedre end dem jeg lavede året før, som jeg tog noget før i september.

Jeg har lavet en safran essens på et brev safran (½ g) og 250 ml vodka, som jeg kom 30 ml i rønnebærrene. Det giver en flot farve og en god smag til "Snapsen". Snapsen kan faktisk drikkes nu, men jeg har god erfaring med at lade den modne i flere måneder. Så det gør jeg.

Snapsen blev filtreret i 2 stk. kaffefilter og den blev helt klar, så jeg tror ikke, at rønnebær snaps skal dekanteres, men det ser jeg efter nogle måneder.

 

Ingredienser til Hyben Safran Snaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
340 g Hyben modne, renset vægt
3 cl Safran essens
1 til 2 spsk. Rørsukker (option)

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
Hyben 4 til 6 uger i vodka
Derefter 1 års modning

Prøv at lave en safran essens på ½ g safran og 250 ml vodka. Denne essens kan bruges til mange snapse. Giver en flot farve og tilføre en god aroma.

Jeg har endnu ikke tilsat sukker.

NB: Hyben må ikke være grønne eller gule.
De indeholder pektin og snapsen bliver geleagtig.
De må heller ikke trække for længe eller for koldt.
Nr. 44 Hyben Safran Snaps **
Hyben Safran Snaps

Hyben Safran Snaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Hyben plukkes ultimo august, så de er helt modne, men ikke over modne og smattede. Det giver den bedste sødme i snapsen. Jeg plukker mine hyben på engen ud til Køge Bugt. Her kommer ingen køretøjer, kun frisk havluft med lidt havgus.

Det er en god ide at lægge hybene nogle dage i fryseren, efter de er halveret og blomst samt stilk er fjernet. Kernerne er endnu ikke fjernet. Det gøres ved at slå posen med de frosne hyben hårdt på køkkenbordet. Jeg fjernede godt og vel 90 % kerner og resten kunne nemt tages ud med en lille ske. Ved at fryse frugten sprænges cellerne i frugten, så de æstetiske olier kommer ud i vodkaen. Jeg plukkede mine hyben sidste uge i august og de skal trække i vodka til *Jul.

Jeg har lavet en safran essens på et brev safran (½ g) og 250 ml vodka, som jeg kom 30 ml i hybene. Det giver en flot farve og en god smag til "Snapsen".

*Efterskrift: Det var alt for længe at trække til jul, snapsen blev geleagtig. Jeg så til snapsen efter 2 måneder og på det tidspunkt var den OK. Derfor anbefaler jeg 4 til 6 uger.

 

Ingredienser til Nymose Bitter
English version     Næste ned   

688 ml Vodka 37,5 % vol.
4 cl Slåen essens
4 cl Malurt essens
2 cl Rejnfan essens
2 cl Røllike - Achillea essens

Tilbehør:
1 liter glas med låg, hvis man vil
bruge friske bær og urter.

Trækketid:
Slåen trækker 4 måneder alene.
Kom så urterne i og lad dem trække 4 dage.
2 til 4 uger med essenser.

Option:
Jeg brugte også 4 cl Mose-Pors. Jeg havde fået den ide, at forbedrer min Nymose Bitter, da jeg ikke var helt tilfreds med "Snapsen". Den levede ikke op til sit navn. 200 g knækkede valnødder med det hele, blev tilsat en flaske Nymose Bitter og sat til side de næste 6 måneder. Efter 1 måned prøvesmagt og det tegner godt.
Nr. 45 Nymose Bitter ***
Nymose Bitter
Slåen - Malurt - Rejnfan - Røllike - Achillea
Mose-Pors, Nymose Bitter
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne bitter er lavet af 4 essenser, som beskrevet ovenfor. Start med en flaske vodka og hæld 12 cl op i et glas, som senere kan laves til en "Bloody Mary". Mål så de 4 essenser af og hæld disse i flasken med vodka.

De fleste tørrede krydderurter er lette at købe i specialforretninger med krydderier. Men rejnfan, strandmalurt og kvanfrø er ikke nemme at skaffe. Rejnfan indeholder giftstoffet thujon, som kun må indtages i meget små mængder, men planten indeholder mange forskellige æteriske olier så som kamfer og tobak smag. Desuden giver planten en bitter smag, som også kan frembringes med strandmalurt. Havemalurt bruges i absinth og indeholder ligeledes mange forskellige æteriske olier, deriblandt thujon (thujon forekommer i planten thuja) så havemalurt bruges også med omhu. Kvanblade og kvanfrø bruges til bjesk, vermouth, likør og gin. Desuden i Carlsberg Jacobsen øl. Så den burde være til at skaffe.

NB: Min Rejnfan essens er en meget mild essens, der er trukket på en håndfuld (ca. 5 g) af de gule blomster og 250 ml Vodka i 1 uge. Se under essenser

 

Ingredienser til Agern Snaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
200 g Agern
Det svarer til 70 stk.

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
Agern trækker 6 måneder
Lagres i 6 måneder

Option:
Jeg bruger Whisky eller Cognac, se teksten overfor th.
Man kan tilføre snapsen lidt mere smag ved at riste halvdelen af agern i en ovn ved max. 60 °C til de bliver sorte, men ikke brændte.

Inden snapsen sættes til lagring, kan man smage på den, for at bestemme om den skal fortyndes lidt. Det er her jeg bruger Whisky eller Cognac.

Fremgangsmåden ligner meget den for grønne valnødder. Men her skærer jeg ikke agern over. Måske skulle jeg prøve det næste gang.
Nr. 46 Agern Snaps - endnu ikke modnet
Agern Snaps
Agern Snaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne snaps er lavet af 200 g agern plukket i første uge i september. De er endnu ikke blevet helt modne, så de er ikke blevet hårde og brune. Alle agern befries for skålen, som normalt sidder fast på træets grene. Hvis agern er snavset eller overtrukket med edderkoppespind skylles de i vand og tørres på et viskestykke i et døgn inden de kommes i en flaske.

Kom agern i en flaske og hæld en flasken vodka over og lad dem trække i 6 måneder på et køligt og mørkt sted. Men sæt ikke flasken for langt væk, da det lønner sig at ryste flasken en gang om ugen de første 3 måneder.

Den sidste måned står flasken stille, så eventuelt bundfald samles på bunden af flasken. Nu dekanteres indholdet over i en ren flaske og resten filtreres gennem et kaffefilter eller to. De to "snapse" blandes og flasken sættes til lagring mindst 6 måneder. Hvis der mangler lidt for at flasken er fyldt op, spædes der med samme vodka, som blev brugt tidligere. Jeg kan dog anbefale at bruge en Whisky eller Cognac.

Flasken skal stå mørkt, køligt og stille i 6 måneder, hvorefter den igen dekanteres - eller som jeg gør, bruger en hæver, så der ingen bundfald kommer over i den nye og sidste flaske. Det er altid skøn at se på en funklende klar snaps i sit glas.

 

Ingredienser til "Vild Æble" Snaps
English version     Næste ned   

500 ml Vodka 37,5 % vol.
300 g renset vilde skovæbler med skræl
Det svarer ca. til 10 stk.
1/2 Vaniljestang, flækket
150 ml Rejnfan og Rejnfan mild essens
50 ml Morbær essens

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
Æblerne trækker 2 måneder.
Lagres i 6 måneder

Option:
Jeg bruger en mild Rejnfan essens og en Morbær essens.

Inden snapsen sættes til lagring, kan man smage på den, for at bestemme om den skal sødes eller fortyndes lidt. Her bruges samme vodka som før. Flasken skal fyldes op.

Da det er vilde æbler, kendes sorten naturligvis ikke, men de ses på billedet t.h. Smagte fantastisk godt, søde og slet ikke sure, men meget tørre i kødet. Det må være en fordel, for så fortyndes snapsen jo ikke så meget. Skal ikke sødes mere.
Nr. 47 "Vild Æble" Snaps
Vild Æble Snaps
Siet og fyldt på flaske, skal spædes op og modnes
Vildæble som jeg bruger til snaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne snaps er lavet af 400 g vilde skovæbler plukket i første uge i oktober. De var små med god smag og helt modne, men med lidt saft. Alle æbler blev renset, stilk og blomst (top og bund) blev skåret bort. Delt i kvarte, men kernehuset med alle de brune kærner blev ikke skåret bort. Ca. 300 g efter æblerne var renset.

Kom æblerne i en flaske og hæld 500 ml Vodka, 150 ml Rejnfan mild essens og 50 ml Morbær essens over og lad det trække i 2 måneder på et tempereret og mørkt sted.

Tag flasken frem og si indholdet over i en ny ren, mørk flaske, hvor "Æble Snapsen" hviler i et par måneder og danner bundfald.

Nu kan indholdet dekanteres over i den blivende rene, mørke flaske, som sættes til lagring mindst 6 måneder. Hvis der mangler lidt for at flasken er fyldt op, spædes der med samme vodka, som blev brugt tidligere.

Flasken skal stå mørkt, køligt og stille i 6 måneder. Det er altid skøn at se på en funklende klar snaps i sit glas.

Æblesnapsen er prøvesmagt og tegner til at få 5 stjerner.

NB: Min Rejnfan essens er en meget mild essens, der er trukket på en håndfuld (ca. 5 g) af de gule blomster og 250 ml Vodka i 1 uge. Se under essenser.

 

Ingredienser til Kvædesnaps
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
2 stk. Kvæder, store - vejede 520 g
1/2 Vaniljestang, flækket
1 spsk. Lynghonning efter behag
Ikke kommet i endnu

Option:
1/2 Appelsinskal eller
1/2 Citronskal eller
1 Kanelstang eller
5 Kardemommekapsler eller
5 Nelliker, hele eller
1 Stjerneanis eller

Tilbehør:
1 liter glas med låg.

Trækketid:
Kvæderne trækker 2 måneder.
Lagres i 6 måneder

Kvædesnapsen er lige lavet ultimo november
2023 og derfor ingen billeder endnu.
Nr. 48 Kvædesnaps
Kvædesnaps
Kvædesnaps
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne snaps er lavet på to store kvæder fra Tyrkiet, købt hos en Tyrkist grønthandler ultimo november. Kvæderne blev skyllet i rent vand og tørret. Først delt i 1/8 dele og derefter halveret. Stilk, blomst og kernehus blev skåret bort. Ca. 445 g efter kvæderne var renset.

Kom de delte kvæder og en halv flækket vaniljestang i en flaske og hæld 700 ml Vodka over og lad det trække i minimum 2 måneder på et tempereret og mørkt sted. Ønsker man flere smagsstoffer, har jeg nævnt flere muligheder ovenfor.

Tag flasken frem og si indholdet over i en ny ren flaske, hvor kvædesnapsen hviler i et par måneder og danner bundfald.

Nu kan indholdet dekanteres over i den blivende rene flaske, som sættes til lagring mindst 6 måneder. Hvis der mangler lidt for at flasken er fyldt op, spædes der med samme vodka, som blev brugt tidligere.

Flasken skal stå mørkt, køligt og stille i 6 måneder. Det er altid skøn at se på en funklende klar snaps i sit glas.

NB: Inden snapsen sættes til lagring, kan man smage på den, for at bestemme om den skal sødes eller fortyndes lidt. Her bruges samme vodka som før. Flasken skal fyldes op.

 

Ingredienser til en god "Walter-Lystfisker Bjesk" af den milde slags
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
4 cl Porse essens
3 cl Strand Malurt essens
1 cl Dild essens
1 cl Granatæble essens
1 cl Perikon essens
1 cl Tormentilrod essens
1 cl Karryurt essens

Inspiration fra mine essenser samt viden fra Signe af Hirtshals essenser


Trækketid 2 uger ved stuetemperatur.

Tilbehør:
Måleglas på 200 ml
Nr. 49 "Walter-Lystfisker Bjesk" ****
Walter-Lystfisker Bjesk
Walter-Lystfisker Bjesk
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne milde og velsmagende bjesk er meget nem at lave, når først alle essenser er lavet. Hæld 12 cl vodka fra en flaske over i et målebæger. Gem vodkaen i en flaske til senere brug - nye essenser?

Afmål alle ovenstående essenser (i alt 12 cl) og kom dem i flasken med din favorit vodka. Ryst flasken så essenserne blandes.

Stil flasken væk i et par uger lunt, mørkt og tørt. Vent på at alle ingredienser blander sig til en homogen størrelse. God fornøjelse.

Når tiden kommer til den første smagsprøve, vil jeg vurdere, om Bjesken skal fortyndes med mere vodka, eller om den er tilpas efter opskriften. Det er jo tit sådan, at krydderurterne er mere eller mindre kraftige i smag og duft.

"Walter-Lystfisker Bjesk" er prøvesmagt til en julefrokost i 2023 - fik 4 **** af deltagerne - og der skal ikke gøres mere ved den. Lad den blot stå og modne i et par uger mere. Jeg kan anbefale, at lave en ny flaske til julen 2024 og gem den væk til den tid.

 

Ingredienser til Christian den IV Mavebitter
English version     Næste ned   

700 ml Vodka 37,5 % vol.
1 g *Angelikarod
5 g *Anisfrø
1 g *Citronskal, tørret
0,5 g *Enebær
1 g *Fennikelfrø
1 g Galangarod
1 g *Ingefær
1 g Kalmusrod
0,5 g Kardemomme, hel
2,5 g **Kassia kanel
0,5 g Kommen, hel
1 g Korianderfrø, hel
0,5 g Kryddernellike, hel
1 g *Lakridsrod, skåret
0,5 g Muskatblomme
1 g Muskatnød, revet
0,5 g ***Paradisfrø, hel
1 g *Pomeransskal, tørret
1 g Rosenblomster, knopper
1 g Rosmarinblomster
0,5 g Spidskommen, hel
1 g ****Zedoarrod, tørret - mangler

Option: Lidt sukker eller lynghonning eller Glycerin 99,5% E422. Glycerin's sødeeffekt er 26 gange sukker og dosseres med 1 - 10 ml per liter.

Trækketid 4 uger ved stuetemperatur, mørkt og tørt. Men se til bitteren efter 2 uger.

Tilbehør:
1,5 liter glas med låg.
Nr. 50 Ingredienser til Christian den IV Mavebitter
Christian den IV Mavebitter
Christian den IV Mavebitter

Krydderurterne uden stjerne er endnu ikke købt ind
*Krydderurter med * stjerne har jeg på lager.
**Kassia kanel indeholder mere kumarin end Ceylon kanel.
***Paradisfrø må ikke sælges i Danmark. Skal købes i udlandet. Er købt i Sverige.
****Zedoarrod jeg er ikke helt tryg ved hjemmesiden. Leder efter andre muligheder.
Fremgangsmåde uden ansvar

Inspiration til Christian den IV Mavebitter kommer fra min læsning om "Christian Firtal" og alle hans gerninger samt de 24 børn med 5 forskellige kvinder. Så fat mod! der er courage i denne mavebitter.

Afmål alle ovenstående krydderurter i alt 22 og kom dem i en egnet flaske og hæld din favorit Vodka over. Ryst flasken godt så krydderurter blandes.

Stil flasken væk i et par uger lunt, mørkt og tørt. Vent på at alle ingredienser blander sig til en homogen størrelse. Tag en smagsprøve og dan et indtryk over mavebitterens udvikling. Skal den trække længere? Skal den fortyndes med mere Vodka? Eller skal der tilsættes et sødemiddel - sukker/lynghonning/Glycerin 99,5% E422?

Når tiden kommer til den endelige smagsprøve, vil jeg vurdere, om mavebitteren skal fortyndes med mere vodka, eller om den er tilpas efter opskriften. Det er jo tit sådan, at krydderurterne er mere eller mindre kraftige i smag og duft.

Smager Christian den IV Mavebitter godt - efter din mening - er det tid til en grov sining af alle urter, så mavebitteren kan kommes på en ren flaske. Så er det her, jeg vil stille flasken væk i flere måneder lunt, tørt og mørkt.

Tag flasken frem stille og roligt uden at ryste den. Dekanter indholdet i flasken med et Dekanteringsapparat med en slange med en slange, så bundfaldet ikke kommer med i den nye, rene flaske.

 

Ingredienser til en god Varde Bitter
English version     Næste ned   

1000 ml Vodka 37,5 % vol.
10 g lakridsrod, skåret
10 g engelikarod, skåret
10 g tormentilrod, skåret el. 4 cl essens
7 g perikon, tørret
5 g løvetandrod, tørret
5 g gul snerre, tørret
5 g mjødurt, tørret
5 g anisfrø, hele
5 g fennikelfrø, hele
5 g De fem peber, hele
3 g Pomeransskal, tørret
3 g Paradis frø, hele. Kan købes i Sverige
4 stk. tonka bøkker, halveret el. 2 cl essens
3 g = 2 stk. store stjerneanis, hele

Option
1 cl colaurt, essens
1 cl karryurt, essens

Trækketid 2 uger ved stuetemperatur, mørkt og tørt. Men se til bitteren hver dag og giv den en rystetur.

Tilbehør:
1 liter glas med låg
Nr. 51 Varde Bitter ****
Varde Bitter
Varde Bitter
De 5 Peber er: Sort, hvid, rød, grøn og allehånde
alle hele frø
Fremgangsmåde uden ansvar

Denne Varde Bitter er meget nem at lave. De fleste krydderurter kan købes i de forretninger, som forhandler krydderier. Colaurt og karryurt havde jeg i min have. Jeg lavede gode essenser på alle urter fra haven og de, som jeg sankede rundt omkring. Det blev til omkring 90 flasker. Se her.

Afmål alle ovenstående tørrede krydderier samt de to essenser og kom dem i en flaske og hæld din favorit vodka over. Ryst flasken godt så krydderier og essenserne blandes med vodkaen.

Stil flasken væk i et par uger lunt, mørkt og tørt. Vent på at alle ingredienser blander sig til en homogen størrelse. God fornøjelse.

Når tiden kommer til den første smagsprøve, vil jeg vurdere, om Bitteren skal fortyndes med mere vodka, eller om den er tilpas efter opskriften. Det er jo tit sådan, at krydderurterne er mere eller mindre kraftige i smag og duft.

Varde Bitter er prøvesmagt og den skal spædes op med lidt mere vodka, så den fylder en hel flaske igen. (Der går jo noget tabt under processen). Lad den blot stå og modne i et par uger mere.

 

Et slag for et søde middel "Glycerin 99,5%", E422
English version     Næste ned   

500 ml Glycerin 99,5 % vol. E422

Blandingsforhold
1 ml til 10 ml per 1 liter af:
Hjemmebrygger øl
Hjemmelavet vin
Hjemmelavet kryddersnaps

Tilbehør:
10 Sprøjter, 10 ml

Forhandler
Her købte jeg: Lund Teknik. Undersøg priser:

Citrus Snaps
700 ml Vodka 37,5 % vol.
2 små Grape ØK, hele
1 Kanel stang
10 Nelliker, hele
2 Stjerneanis, hel
20 Szeuchuan Peber, hele
1/2 Vaniljestang, flækket
2 spsk. Lynghonning
Nr. 52 Glycerin 99,5%, E422
Glycerin 99,5%
Glycerin 99,5%, E422
Denne Citrus Snaps fik 10 ml glycerin
Fremgangsmåde uden ansvar

Den korte version: Glycerin 99,5%, E422, sødemiddel til fødevarer. Giver fylde og sødme, er ikke forgærbart. Sødeeffekten er 26 ganges sukker og doseres med 1 – 10 ml pr. liter. For at få mere krop i lavalkohol øl - vin - kryddersnaps anvendes typisk 1 -10 ml per 1 liter.

Glycerin er også kendt som glycerol eller propantriol. Det er en farveløs, lugtfri og hygroskopisk væske, som er et meget sødtsmagende trivalent alkohol, der ved stuetemperatur er meget tyktflydende. Glycerins molekylformel er C3H8O3.

* Glycerin er en sukkeralkohol med e-nummer E422 og bruges i fødevarer som emulgator eller stabilisator, men på trods af sin sødme må glycerin ikke anvendes som sødemiddel. Glycerin bruges i hudcreme på grund af sine fugtbevarende egenskaber.

Så hvad har vi? En trivalent alkohol uden smag, som giver en fylde og meget sødme til en kryddersnaps, som lige skal peppes op. Jeg har afprøvet det med en 700 ml Citrus Snaps, der var meget sur. Jeg tilsatte 10 ml glycerin. Det hjalp gevaldigt. Prøvesmager igen om 4 uger.

Så hvad har vi ikke? Vi har ikke sukker, som kan gære til alkohol og kuldioxid i øl og vin. Så glycerin kan ikke bruges som et karboniseringsmiddel. Men det kan så meget andet.

2 spsk. Lynghonning var ikke nok til at give sødme til Citrus Snapsen. Jeg havde længe funderet over det med glycerin og efter at have læst om øl-brygger, der brugte glycerin i en BRYG for at give den en fyldigere krop, ville jeg prøve det i denne Citrus Snaps. Jeg blev positiv overrasket.

Hvad er Glycerin og hvad bruges det til? * Beskrevet ovenfor og det bruges til mange formål i hjemmet: Anvendelse i fødevarer, Anvendelse i creme og sæbe, Glycerin til rengøring, Fjern pletter med Glycerin, Blødgøring af vasketøj, Aftørring af støv, Undgå frostsprængninger. Jeg vil kun komme ind på "Anvendelse i fødevarer" og det der står: "Glycerin må ikke anvendes som sødemiddel". Jeg tror, at det er fordi, Glycerin er en alkohol og derfor må det ikke anvendes i sodavand for at gøre det sødere. Børn drikker jo sodavand. Men det anvendes i mayonnaise som emulgator og stabilisator, så 2 ikke blandbare stoffer - vand og olie - ikke skiller over tid. Børn elsker mayonnaise.

Et par andre ting, hvor glycerin anvendes: I e-cigaret væske, i produktion af nitroglycerin - sprængstof og hjertemedicin - i film til scener med regnvejr og børnelegetøj til sæbebobler. Jeg kunne blive ved, men stopper her.

 

Vildtvoksende og dyrkede krydderurter
English version     Næste ned   

Herunder findes mange krydderurter, som vi bruger til fremstilling af kryddersnaps. Nogle er rubriceret som vildtvoksende og andre som dyrkede krydderurter, men der kan altid forekomme overlapninger. Et godt eksempel kunne være Timian og Vild timian. Når jeg kommer på flere sorter, vil de fremkomme her.

Jeg kan anbefate et besøg på: Snaps og Urter og Økologiens Have

 • Vildtvoksende krydderurter
 • Brændenælde Brøndkarse Dild Fennikel Humle Indianermynte Mosepors Skvalderkål
  Havemalurt Strandmalurt Vandmynte


   
 • Dyrkede krydderurter
 • Anis Basilikum Citronmelisse Forårsløg Estragon Karse Kamille Kørvel
  Laurbær Løvstikke Merian Oregano Peberrod Persille Purløg Rosmarin
  Salvie Sar Timian


   
 • Mine krydderurter på lager:

 • Angelikarod - Anis hel - Birkes blå - Chili, knust - Citronskaller - De 5 Peber - Dildfrø - Dronningens Peberblanding - Enebær, hele - Fennikelfrø - Hjertensfryd - Hvidløgs Peber - Hybenskaller - Hyldeblomst - Ingefær, knust - Ingefær, stødt 2 pk. - Jasmine blomst - Kamilleblomster - Kanel, hel - Kommen, hel 2 pk. - Lakridsrod, skåret - Løvetand, tørret - Muskatnød, stødt - Nellike, hel - Paprika, stærk - Peber Cubera, hel - Pomeranmsskaller - Porse, blade 3 pk - Rosenknopper - Rosmarin - Rosmarin, hel - Sesamfrø - Stjerneanis, hele - Timian Vild - Urte Te God Nat

 • Mine essenser på lager:

 • Kommer senere

   
  Tilbage til siden, hvor du kom fra.  


  one.com
  one.com