I am writing this page in English with Google translator. Click the English version and see the result.

Har man sagt Røge, må man også sige Grille. Find et emne herunder

 
Udendørs Grill i røde mursten

Fundamentet er klar til grillen
Det næste projekt er en udendørs Grill til at håndtere store opgaver. Der vil komme mere herom efterhånden, som projektet skrider frem. Soklen blev støbt for 2 år siden i forbindelse med ombygning af terrassen. Så jeg begynder her med billeder.

Min skorsten TH i billedet er af røde mursten, så derfor opbygges Grillen også i røde mursten. Nye mursten koster nu en formue, men prøv på en genbrugsplads eller se dig om i landskabet, hvor der bygges huse.

Kontakt bygherren og spørg om du kan købe mursten, når byggeriet er færdig, hvis der nogle i overskud. Det er der altid. Det var på denne måde, jeg fik købt 300 mursten for 500,00 kr.

Fortsættelse følger i år 2004. For nu i sommeren 2003 har vi fået en stor hjemmelavet Grill, som er fantastisk god. Jeg mangler blot et roterende spyd med holder for kyllinger og diverse stege. Det gør jeg ikke mere, jeg har nemlig kontaktet Can-Scan. De har alt i grill-tilbehør i en særdeles god kvalitet og til fornuftige priser.

Min murstengrill er foreløbig stillet i bero. Den store hjemmelavet Pladejernsgrill samt Kuglegrillen giver fuld dækning for vores behov. Og nu er de røde mursten også brugt til noget andet.

Da der hvert år sker alvorlige uheld i forbindelse med brug af grill, vil jeg komme med en advarsel mod at rykke grillen indenfor. Når træ og grillkul gløder, sker der en forbrænding med underskud af luft (ilt), og der udvikles kulilte (Kulmonoxid - CO), som er en usynlig, smagsfri, lugtløs og dødelig giftig gasart. Man får en snigende kulilteforgiftning og "sover" direkte ind i døden. Derfor tag ALDRIG en grill/røgeovn med indenfor, men lad den blive ude i haven. Søg på Google under "Kulilteforgiftning grill" og læs om de mange ulykkelige hændelser.
Fortsættelse følger

 
Inden du begynder at Grille bør du besøge dette websted

How to Grill af Steven Raichlen.
Tillykke med dine nye Grill og BBQ bøger


Disse bøger er let læselige bøger, der er udgivet i original engelsk version.

Den amerikanske forfatter, Steven Raichlen, er betragtet som en stor grill guru i USA, og har i alt udgivet 24 bøger.

Siden juni 2003, har Steven Raichel ligeledes haft sin egen barbecue tv-serie i fjernsynet i USA. Steven Raichel tilbyder også et 3 dages BBQ-grill kursus på det meget berømte Greenbrier Resort i West Virginia, hvor der bliver undervist i nogle af de mest moderne inden- og udendørs lokaler.

For ekstra information og hjælp, er der oprettet et websted på Engelsk, hvor der løbende vil være flere opskrifter, links, forum, grill samt diverse tilbehør.

So welcome to website: How to Grill

 
Her er noget for dem, der ikke vil bygge sin grill selv

Sterling gasgrill fra Can-Scan
Sterling Gasgrill
Når mad, kvalitet og fritid er en livsstil findes ikke bedre end en gasgrill fra Can-Scan, Fyrrebakken 1, 3630 Jægerspris.

Denne Sterling gasgrill, som du ser her til venstre, er nok et af "flagskibene" som Can-Scan kan tilbyde. Går du ind på Can-Scan websted finder du flere modeller, som måske passer bedre til dit behov. Billede underst viser Can-Scan's udstilling i Forum 2004. Ring til Finn hos Can-Scan på tlf. 47 53 10 10 og få et godt tilbud på en Grill, der passer til dit behov.

Du finder også mange forskellige slags grill-tilbehør, som du med fordel kan anvende til den grill, som du måske har i forvejen.

Nyheder: Udstillingerne sommeren 2017 i Frederiksberg Have og Ledreborg Slot kommer her.                                                                                

Frederiksberg Have 2017

Mit Hjem er Mit Slot Frederiksberg Have fra den x. juni til den y. juni 2017. Der vil være åbent fra kl. 10.00 -18.00.

Ledreborg Slot 2017

Livsstil på Ledreborg Slot holdes altid i maj. I 2017 er det x. maj til den y. juni. Der vil være åbent fra kl. 10.00 -18.00.

GASTRONOMI:

Temaet byder på gastronomiske fristelser fra udsøgte leverandører. Gastronomiudstillere tilbydes et særligt område med god plads til at præsentere de mange gæster for det bedste, der kan bydes på i det danske køkken. Samtidig kan publikum få stillet sulten på en række spændende restauranter og caféer, hvor den gode madoplevelse er i centrum.

Kørselsvejledning fra København:

Kør ad hovedvej/motorvej 21/23 mod Roskilde. Drej af ved afkørsel nr.13 mod Ringsted, herefter til højre ved det første trafiklys. Følg skiltene mod Lejre og Ledreborg.
Sterling gasgrill fra Can-Scan

Firmaet Can-Scan vil som tidligere være at finde på udstillingen "Livsstil" i Ledreborg Slotspark og Frederiksberg Have. Alle de mange modeller af Sterling Gasgrill vil blive udstillet, og flere af dem vil også være i brug, så du kan smage på de forskellige grillretter. Der vil også være en professionel kok med, der tilbereder retter fra bogen How to Grill. Kom og vær med. De udstillede genstande kan købes direkte fra standen.

 

Så er jeg igang med mit nye grillspyd med motor

Grill motor monteret
med grillspyd
Kraftig grill-spyd med motor og kontravægt
Kan også bruges til en kuglegrill
Super kraftig grill-spyd med motor og kontravægt fra Can-Scan skal nu monteres på min hjemmelavede pladejerns-grill.

Jeg har målt op, hvor grill-spydet skal sidde, og boret to huller a 16 mm i hver side af grillen. Spydets centrum er ca. 160 mm over grill-kullene. I højre side, hvor motoren skal være, er hullet boret 150 mm ned fra overkant. I venstre side er hullet boret 157 mm ned fra overkant. Lejet er 14 mm og spydet skulle jo gerne være vandret, derfor denne forskel.

I venstre side saves der ud fra overkanten og ned til det borede hul. Udsavningen er 16 mm bred. Kanterne files til og afrundes foroven, så man ikke "stikker" sig.

Motorbeslaget skal nu monteres på højre side. Det medfølgende beslag passer ikke helt til min grill, da min grill er 35 mm længere end spydet kan række. Beslaget kan dog let modificeres, ved at save et stykke af og bukke det 35 mm længere inde. Max længde på grill er 700 mm. Monteres derefter med to M6 maskinbolte og låsemøtrikker. Motoren drives af to stk. 1,5 V batterier af typen D. Der kan også tilsluttes en 230VAC/3VDC adapter til motoren.

 

Tiden er nu inde til at afprøve Grillen med en "Sommerand"

Endelig blev det nogenlunde grill vejr her til Pinse 2004. Men vi kunne ikke sidde udendørs og spise, så der blev dækket op indendørs. Fruen fandt en Juleand, som kunne være spændende at prøve på en ny måde og på den nye grill med motor.

Jeg har tænkt mig at lave en sprængt, let enebær røget and på følgende måde: Den dybfrosne and tøs op i køleskabet i 24 timer. Herefter lægges den i en 13 % saltlage eller 10 °Baume i 3 timer i køleskab ved max 5°C, hvorefter den skylles i koldt vand og aftørres med et viskestykke. 3 l vand og 450 g salt.

Sommeranden fyldes med persille, grønne bladselleri toppe og lidt timian. Har du andre krydderurter i din have, så prøv bare disse. Den lægges først i kuglegrillen, som er forberedt til indirekte grill. Støbejerns røgbox med kammer til enebærsmuld og vand sættes direkte over kullene i den ene side. Anden i midten over en stanniol bakke til opsamling af stegefedt. I den anden side lægges de nye kartofler, penslet i olivenolie og drysset med groft salt. Låget lægges på med lukket ventil i toppen og åben ventil i bunden.

Nu er det blot at følge med temperaturen inde i anden med et stegetermometer. Disse fås i flere udgaver, den ene vist her kan sidde i anden under stegningen, den anden - digital - kan ikke.

Anden pensles under stegningen med Gammel Dansk Mjød indtil temperaturen i anden har nået 78°C. Herefter tages den ud og sættes på motorspyddet og får "knaldvarme" til skindet er sprødt og en indre temperatur på 80°C. Serveres med en god sommersalat efter eget valg og nye kartofler eventuel også med flutes. Brug stegefedtet med Gammel Dansk Mjød som dyppelse.

Vejledende kødtemperaturer til højre:
Støbejerns røgbox til røgsmuld

Anden er klar til røg i kuglegrillen
Skindet gøres sprød til sidst
Sommerand sprængt og let enebærrøget i kuglegrill
80°C til 85°C Kalkun og flæskesteg m. svær 80°C Kylling og Fjerkræ
"Well done" - Gennemstegt
75°C Okse-, kalve-, svine- og lammekød
"Medium" - Svag rosa kerne
70°C Okse-, kalve-, svine- og lammekød
"Rare" - Rød kerne
60°C Okse- og kalvekød file og roastbeef
70°C Juleskinke
55°C Hel fisk med ben og fiskefile/fiskeblok

 

Rødvinsmarineret lammekølle grilles og let røges i kuglegrill

Rødvinsmarineret lammekølle
En håndfuld røgsmuld over
kullene giver en god smag
Der er mange måder at tilberede lam på, men at grille lammekød høre vel nok til det bedste. Lammekøllen her er uden ben og den blev marineret i rødvin i 4 timer i køleskab inden den blev "stukket" med hvidløg og et bundt persille ind der, hvor benet havde været.

Opskriften her er faktisk mere et forsøg på at afprøve et digitalt stegetermometer og timer fra Favør til 50,00 kr., end det er at give en komplet madopskrift. Det helt unikke ved dette termometer er termoføleren med metalkabel, der kan sidde i lammekøllen under hele forløbet, så temperaturen i kødet kan aflæses uden for kuglegrillen under hele forløbet. Max. temperatur kan indstilles, og når denne nås, ringer uret i termometeret.

Vedlagt stegetermometeret er der en instruktionsbog, som også angiver temperaturerne for de forskellige kødsorter. Men jeg ser mange forskellige temperaturer for den samme kødsort alt efter, hvem man spørger. F. eks. her med lam, det går lige fra 70°C til 82°C. Jeg satte alarmen til 77°C, tog køllen ud, lod den hvile i en time under stanniol og den var perfekt stegt. Flødekartofler og myntegele serveres hertil.

 

Ombygning af Åben Pladejernsgrill til Lukket Pladejernsgrill

Jeg har fundet ud af, at jeg ved langtids grilning af en and eller en steg mister meget varme i min pladejernsgrill. Derfor har jeg prøvet at lave et låg til min grill. Det virker helt fantastisk. Nu kan jeg holde på varmen og også tilføre kødet en røget smag efter behov.

Jeg har lavet låget i to dele. Toppen bruges, når jeg griller en and/kylling eller en steg på det roterende spyd eller fisk i folie. Bunden sættes på, når der skal tilføres røgsmag til retten. Måske også om vinteren, når temperaturen skal holdes oppe på de høje grader. Vi får at se til den tid.

De to første billeder viser temperaturen i Grillen 150 °C med toppen lagt på, samt temperaturen i "Fisk i folie" 35 °C. De næste to billeder viser bunden sat på. Nu skulle der så komme en grillet and ud af det.

Resultatet får du at se, når jeg har "skudt" en and. Jeg mener naturligvis købt en and. På de sidste to billeder ses en rødvinsmarineret and, der har været på den roterende grill i 2 timer og 30 minutter. Den meget rødlige/brune farve skyldes rødvinen og ikke en forbrændt and.
Rødvinsmarineret and
Rødvinsmarineret and

 

Her har jeg tænkt mig at skrive om, hvordan man røger i de forskellige kuglegrill og røgeovne

"Madkasse Røgeovn"

Madkasse røgeovn brugt på camping gas

Dette var en regnbueørred på 1,4 kg

I denne form for "Røgeovn" bør man kun anvende Bøgesmuld Mix 20/40 med en partikelstørrelse 0,5 mm - 1,2 mm. En sæk på 15 kg kan købes for ca. 125,00 kr hos KSV, Barupej 33, (Hellested) 4652 Hårlev på Sjælland. I Jylland hos Dansk Træmel i Esbjerg.

Jeg vil gerne rette en misforståelse, som jeg har hørt/læst, at nogle gør. Antænd ikke røgsmuldet i madkassen med sprit. Brug ikke savsmuld fra et savværk, der anvender kædesav. Dette savsmuld indeholder mineralsk kædesavsolie, som er giftig. Anvend kun savsmuld fra løvtræer. Der er en undtagelse, og det er enesmuld. Det anvendes som et krydderi. Tilsæt ca. 10 % til blandingen og du får en fortræffelig smag.

Vil man eksperimentere med "Krydderrøg" kan man blande enebær, rosmarin, paprika og knuste fyrrekogler. Bland disse fire ting i forhold 1:1 og anvend blandingen med bøgesmuld i forholdet 10 % og 90 % bøgesmuld. Jeg har kun prøvet dette i min store Røgeovn til ål. Verdens bedste ål.

Et godt tips: Hvis ventilen ikke står åbent den første tid, vil vanddampe kondensere på låget og dryppe ned på fisken, så denne farves sort. Det er ikke giftigt i små mængder, smager ikke godt og ser heller ikke appetitlig ud. Er ventilen i madkassen ikke konstrueret korrekt, vil det altid forekomme. Du kan lægge folie over fisken, så undgår du denne misere. Men undgå helst fænomenet ved udluftning.

Lav selv dine egne krydderblandinger, men husk brug kun rene varer.
"Madkasse Røgeovn", Box Røgeovn, ABU Røgeovn eller "Casper Røghat", kært barn har mange navne. Fælles for alle disse små lukkede røgeovne er, at de trykkoger fisken og tilsætter en røgsmag. Det er helt i orden, man skal jo huske på, hvor man anvender disse små røgeovne. Nemlig på sine fisketure, når man ønsker at spise en ny fanget fisk ude i naturen.

Du gør således: Rens fisken grundigt for slim og skæl, skær hoved og hale af så fisken kan ligge i røgeovnen. Er det en stor fisk, kan man med fordel filetere fisken først, men behold skindet på. Fisken saltes udvendig og indvendig og lufttørres i 30 minutter i træk, men ikke i solen. Hold fluerne væk. Et lag røgsmuld på 5 til 10 mm lægges i bunden af madkassen, og fisken lægges på risten med skind siden ned. Er der en dryp bakke, så brug den. Låget skydes på plads med en åbning på 10 mm, eller låget sættes på med klips, som vist på dette billede. Ventilen skal stå åben.

Tænd for gassen eller de medfølgende spritkoger, sæt madkassen over i 10 minutter med åbent ventil, så vanddamp kan komme ud. Sluk nu og vent 10 minutter inden der tændes igen, men nu med lukket ventil. Efter 10 minutter bør mindre fisk være tilberedt, sluk nu for gassen men vent gerne 10 minutter inden fisken tages ud. Røger du ved disse 10 minutters intervaller, får du et bedre resultat. Prøv dig frem med tiden og intervaller.

Når du gør dette her første gang, så observere om fisken har fået for meget eller for lidt. Eller er alt røgsmuld brugt? Husk der vil næsten altid være ubrugt røgsmuld i de 4 hjørner. Du kan justere næste gang på tid og mængde af røgsmuld, når du laver en ny ret. Bemærk: Der er stor forskel på varmeudviklingen mellem gas og sprit. De nævnte tider er på mit camping gasanlæg, der har en højere varmeudvikling end en spritkoger. Prøv denne opskrift på Røget torskerogn.


Jeg skal her komme med en advarsel til de to nævnte spritkoger: Stil dem på et IKKE brændbart underlag. Hæld aldrig sprit på beholderen, når denne er varm, eller der allerede er flammer på kogeren. Fyld heller ikke helt op. Man må ikke kunne se spritten over materialet i beholderen. Sker dette, kan man næsten ikke slukke flammerne med låget. Skulle uheldet være ude, slukkes flammerne med sand eller et brandtæppe. ALDRIG VAND.

Og glem heller ikke: Tag ALDRIG en grill/røgeovn med indenfor, men lad den blive ude i haven. Der udvikles nemlig en giftig luftart kuloxid CO.

 

Almindelig kuglegrill som "Røgeovn"De fleste mennesker har vel med tiden anskaffet sig en almindelig, billig kuglegrill til haven, og har nu udskiftet den med en af de store, dyre luksus gasgrill. Har man så den "gamle" grill stående i skuret og ved ikke, hvad man skal bruge den til, er her så et godt forslag.

Såfremt du ikke ønsker en røgsmag tilsat dit kød, når du bruger den nye gasgrill, må du naturligvis ikke bruge den som røgeovn. Det kan du bruge den "gamle" grill til. Tænd op som du plejer, enten direkte eller indirekte. Når grillen er passende varm ca. 175 °C lægges fisken/kødet på risten og to håndfulde fugtet røgsmuld kommes på kullene i hver side. Fire i alt. Låget sættes på grillen og fisken/kødet "Røgristes". Tiden afhænger naturligvis af fisken/kødet størrelse og den temperatur, som du kan holde i grillen. Her hjælper det viste stegetermometer meget. Et digitalt termometer kan også anvendes. Stik føleren ind i den tykke del af fisken/kødet og før den beskyttede ledning ud af grillen, væk fra de varme kul. Når temperaturen er mellem 55 °C og 80 °C, er fisken/kødet færdig stegt. Se tabellen ovenfor.

Størrelsen på røgsmuld er ikke så vigtig i en kuglegrill, men alt, som er nævnt ovenfor, er uhyre vigtig for et godt resultat. Har du en krydderhave, kan du plukke krydderier og lægge disse på kullene og få en dejlig smag frem i fisken/kødet. Husk lige, at røgsmulden skal ligge i blød i vand for ikke at flamme op med det samme. Tryk vandet ud med hånden før røgsmulden kommes på kullene. Regnbueørreden på det underste billede til højre har fået 20 minutter ved 80 °C.

En grillmotor kan med fordel anvendes til en kylling og en lammekølle.
Røget lammekølle i kuglegrill
Grillring til motor og røget regnbueørred

 

Almindelig kuglegrill med indbygget varmelegeme

Almindelig kuglegrill med indbygget varmelegeme


Jeg har flere gange set varmelegemer i forretningerne til optænding af grillkul/grillbriketter. Men priserne varierede mellem 200 kr. og 500 kr., hvilket jeg syntes var for dyrt, og måske også en ineffektiv måde at tænde op på.

Da jeg her i vinter kom forbi en "Rodekasse" med ting til 20 kr. i vores Brugs, fandt jeg netop et varmelegeme på 500 W. Nu skulle det så afprøves. 20 kr. kunne vel gå at smide ud, hvis det ikke lykkedes. Den gamle kuglegrill skulle igen være prøveklud for idéen. Jeg tog vinkelsliberen og skar to hak i grillkanten på 2 cm dybde. Bemærk stedet. Grillristen fik også slebet noget af ringen væk, så et "ben" af risten kunne gå ind mellem varmelegemet og ned på plads.

Der blev lagt ét lag briketter på den nederste rist, varmelegemet blev placeret ovenpå og igen nogle lag briketter ovenpå varmelegemet. Jeg satte strøm til og efter 35 minutter var temperaturen oppe på 200 °C. Det var en overraskelse. Der kom ingen røg ud fra grillen, og jeg måtte naturligvis se efter, om briketterne var antændte. Næsten alle briketter var hvide, og det var nu på tide at grille den svinemørbrad, som vi havde tænkt os til aften. Det kan kun anbefales - det er nemt - billigt - og ingen røg.

 

Støbejernsgryde brugt som røgeovn


Ideen med den gamle støbejernsgryde brugt som røgeovn dukkede igen op efter jeg fandt den i skuret. Faktisk er det den, som jeg brugte til forsøg med min varmekasse til den nye temperaturregulator. Gryden er 13 cm høj og har en indvendig diameter på 32 cm og risten, hvorpå fisken ligger, er et aflagt stænklåg af net typen på 30 cm, hvor håndtaget er afsavet. Låget er et gammelt aluminiumslåg bearbejdet for et termometer, temperaturføler LM35DZ og en NTC modstand. Desuden er der boret 3 stk. ø 10 mm huller for sekundær lufttilførelse. De 3 huller og et termometer er minimum krav.

Gryden blev fyldt med ½ liter (130 g) bøgesmuld, stænklåget sat i og der blev skruet op på kogepladen til max varme. Efter 10 minutter begyndte røgudviklingen og silden blev lagt i. Efter nogen tid begyndte temperaturen at stige til 80 °C og jeg skruede ned for varmen, så jeg kunne holde en konstant temperatur på 70 °C. Efter 1 time var silden færdig tilberedt.

Det er min hensigt at bruge denne støbejernsgryde til røgning af torskerogn, når fiskesæsonen for torsk kommer. Så følg med her på siden, når de første rogn er blevet røget.

NB: Husk kun at bruge gryden udendørs for jeg har ingen anelse om, hvorvidt savsmuld udvikler kulilte ligesom grillkul gør det.
Støbejernsgryde brugt som røgeovn
Billedet er fra mit udekøkken

 

Vertikal røgeovn i rustfritstål
En af de mange røgeovne fra Peetz

Vertikal røgeovn i rustfritstål


Min fiskekammerat Dan har købt sig en Peetz røgeovn og har derfor bedt mig om at være med til den første røgning af sild, som han fangede i Øresund her i oktober. Sildene blev saltet og tørret efter forskrifterne. Savsmuldsbakken blev fyldt med fint røgesmuld og indstillingen på el. regulatoren blev sat på 5 (max). Efter kort tid stod det hele i flammer (røgesmuldet). Varmelegemet var også rødglødende. Efter en kort tænkepause besluttede jeg at skifte røgesmuldet ud med den type, som jeg selv anvender (mere grovkornet). Så snart der kom en god røgudvikling blev el. regulatoren sat på 2 og temperaturen i røgeovnen holdt sig mellem 70 °C og 80 °C. Desværre er savsmulds bakken for lille til at røge i mere end 1 time, derfor måtte vi tømme bakken og genfylde den. Det er dog muligt selv at lave en ny og større bakke, så man kan komme op på 2 til 3 timers røgning.

Sildene blev røget i 1 time med brug af el. Den næste time kørte røgeovnen uden brug af el. og temperaturen kunne holde sig på 65 °C. Efter 2 ½ time var sildene klar til en mad "Sol over Gudhjem". Sildene åbnede sig ikke nok i bugen, men det skyldes nok de start problemer, vi havde med at skifte røgesmuld. Temperaturen bør være 90 °C de første 15 minutter, så åbner bugen sig og der kommer mere røgsmag ind i fisken.

Men alt i alt synes jeg, at det er en gedigen og brugbar røgeovn, som man kan få stor glæde af. Dog er røgebakken for lille. Du kan finde det tyske firma her Peetz oHG. De har mange typer, men den, som Dan har købt, er Peetz 530 Art. Nr. 530015. Fabrikanten oplyser, at man kan både varmrøge og koldrøge. Op til 27 fisk lodret eller vandret placering. 12 ål kan hænges lodret. Røgeovnen kan opvarmes med grill kul i den medfølgende bakke (Glutkasten), eller el. (Varmelegeme 2300W) eller gas (Gasbrænder 4200W), det er ekstra tilbehør.

Fabrikanten har på sin hjemmeside en brugsanvisning, men den er på tysk, så her er en oversættelse til dansk og engelsk.

 
Tilbage til siden, hvor du kom fra.  


one.com
one.com