I try to write this page in English with Google translator. Click the English version and see the result. Note that the English page is under construction and therefore not finished yet. I need to read the proofs of the page.

Kan man bestemme en havørreds vægt ud fra længde og bugomkreds?

Du fanger sikkert af og til en havørred, som du vil eller skal genudsætte, men ønsker inden at bestemme vægten på denne ørred. At gætte sig til vægten er OK, men en mere nøjagtig vægt ville være bedre. At rende rundt med vægt og målebånd er for omstændigt. Et målebånd magen til det, som du tager din livvidde med, er nok til også at bestemme vægten på fisken.

Du skåner også fisken ved ikke at skulle løfte den ud af vandet for at veje den. Tag længden i cm og omkredsen i cm på det tykkeste sted på fisken. Sæt disse to tal ind i nedenstående tabel og tast "Beregn vægten". Du får en meget tilforladelig vægt af en havørred. PÅ billedet TH ser du værdierne for en havørred med en konditionsfaktor på 1.20.

Indtast fiskens længde i cm og fiskens bugmål i cm. Brug decimal punktum, hvis du skal være så nøjeregnende. Det skal du her.

Klik på billedet så kommer du til Fultons formel.
Bugmål i cm Længde i cm Vægt i gram
Røgeovnen klædt i sne
Røgeovnen klædt i sne

Længde i cm
Bugomkreds i cm
Beregnet vægt i gram
Et tysk website Fliegen Fischen beskriver, hvordan man kan bestemme en havørreds vægt ud fra længden og omkredsen af "vommen". De hævder flg. formel skal være et udtryk for vægten:

V = L x O x O / 28,9 [ gram ]

V vægt i gram, L længden i cm, O omkredsen i cm og 28,9 en konstant.

Det er ganske vist! Prøv selv på dine egne fisk og se, om du er enig heri.
Tilbage til siden, hvor du kom fra.  

one.com
one.com