I am writing this page in English with Google translator. Click the English version and see the result.

Kan man bestemme en havørreds vægt ud fra længde og bugomkreds?

Du fanger sikkert af og til en havørred, som du vil eller skal genudsætte, men ønsker inden at bestemme vægten på denne ørred. At gætte sig til vægten er OK, men en mere nøjagtig vægt ville være bedre. At rende rundt med vægt og målebånd er for omstændigt. Et målebånd magen til det, som du tager din livvidde med, er nok til også at bestemme vægten på fisken.

Du skåner også fisken ved ikke at skulle løfte den ud af vandet for at veje den. Tag længden i cm og omkredsen i cm på det tykkeste sted på fisken. Sæt disse to tal ind i nedenstående tabel og tast "Beregn vægten". Du får en meget tilforladelig vægt af en havørred.

På Fultons side for "Konditionsfaktor" findes en tabel for normal længde (cm) og normal vægt (kg) for en havørrede med konditionsfaktor 1.0, når det er en opgangsfisk. Naturligvis er der variationer i konditionsfaktoren alt efter, hvor havørreden har levet og indtaget sin føde. De store "sildeæder" får en høj "Konditionsfaktor".

Indtast fiskens længde i cm og fiskens bugmål i cm. Brug decimal punktum, hvis det kræves.

Danmarks Sportsfiskerforbund har også udgivet en lille pjece med mål og vægt for laks og havørreder. Den findes her på nettet.

Klik på billedet så kommer du til Fultons formel.

Længde i cm
Bugomkreds i cm
Beregnet vægt i gram       


Et tysk website Fliegen Fischen beskriver, hvordan man kan bestemme en havørreds vægt ud fra længden og omkredsen af "vommen". De hævder flg. formel skal være et udtryk for vægten:


V = L x O x O / 28,9 [ gram ]

V vægt i gram, L længden i cm, O omkredsen i cm og 28,9 en konstant.
Det er ganske vist! Prøv selv på dine egne fisk og se, om du er enig heri.

 
Tilbage til siden, hvor du kom fra.  


one.com
one.com